Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
stuart
Haha... ...het zal allemaal goed zijn van kwaliteit of whatever, maar ik houd van het origineel ; het had van mij best een betere versie op CD mogen wezen, maar graag met de originele nummers en voor- en achterkant (plaathoes).....en jij, Musician, moet toch op zijn minst het orineel in huis hebben....(vast wel).

avatar van ricardo
Ik heb deze plaat een hele tijd gebrand in de kast gehad en vond het gewoon een rukplaat toen, kortom deze schijf deed me helemaal niets. Toen heb ik de dubbel disc versie bij de FRS gekocht met de 3 voor 25 euro actie, maar was verbaasd over de geluidskwaliteit ervan en die was wel 3 keer beter dan van de gedownloade versie. Ik draai deze nu regelmatig. En om deze popklassieker dan bij het grof vuil te zetten, daar begrijp ik helemaal niets van. Ik draai hem niet vaak, maar als ik hem draai dan geniet ik er met volle teugen van. Iedere muziekliefhebber van lekkere luchtige popmuziek zou deze natuurlijk origineel in de kast moeten hebben staan, en koesteren tot de dood erop volgt, want tijdloos en onverwoestbaar kun je de nummers wel noemen vind ik.

avatar van LucM
Tijdloos album met alleen ijzersterke songs dan voor mij niet minder dan 5* verdient. Zoals eerder vermeld, er is absoluut niets mis met GOEDE middle of the road of mainstraimpop en dit album is daar een schoolvoorbeeld van.

avatar van aerogp1
Ik heb deze plaat gedurende een vakantietrip in de auto zeer vaak gehoord, maar ik had geen idee welke band het was. Een jaar later kwam ik er een keer bij toeval achter, dat was een flinke openbaring. Sindsdien had ik me voorgenomen om eens meer werk van Fleetwood Mac te gaan beluisteren. Het is er nog niet van gekomen.....

Deze plaat is in ieder geval geweldig, goede herinneringen en goede muziek leveren 4,5* op!

stuart schreef:

Jawel, maar alleen om nog af en toe vast te houden, geldt ook voor de LP .

(Ik bedenk me nu opeens ook nog ergens Legacy: a tribute to Fleetwood mac's Rumours van Diverse artiesten te hebben liggen. Toornig verbannen naar een uithoek van de zolder. Don't stop met Elton John en Dreams van The Corrs.................)

stuart
Klopt; voor mij is het ook een classic door de combinatie van de muziek én herinneringen. Ik herinner me nog steeds toen ik als lagere school jochie Go Your Own Way op Toppop zag en direct 'onder de indruk was; later leerde ik de ware schoonheid van het album kennen.....

avatar van musician
Go your own way éérst op single, voordat je de LP kon kopen. En daar ging weer al je zakgeld.........................
En Mick Fleetwood maar failliet gaan. Hoe is het mogelijk gewoon. Er is toch heel wat gebracht...............

avatar van evdk
32 jaar later en hij zit nog steeds in m'n cd speler in de auto
de perfecte popplaat
de release procedure was in die tijd ook bijzonder eerst een jaar lang toeren dan de single en daarna pas het album

evdk schreef:
(...) de eerste plaat waarvan 4!!!!!! singles zijn gehaald in de geschiedenis van de popmuziek

Ben blij dat je enthousiast blijft, net als ik zelf.

De eerste uitspraak die je doet is echter uiterst discutabel. Om bij Fleetwood mac alleen te blijven: ook van voorganger Fleetwood mac (1975) waren al 4 singles getrokken (Over my head, Rhiannon, Say you love me, Warm ways)

De tweede uitspraak begrijp ik niet: de procedure die je beschrijft lijkt mij al op 99% van alle artiesten van toen te slaan. Er werd getourd ná het uitbrengen van de Fleetwood mac cd. Omdat gebruikelijk was, dat jaarlijks een cd werd uitgebracht, waren optredens en in dezelfde tijd studio-opnames heel gebruikelijk.

Ook na Rumours bleef de band (in de VS) gewoon touren (met ruzies, scheidingen en al)

Dat er een single uitkwam vóór de LP was helaas ook heel normaal, niet alleen voor Fleetwood mac maar voor alle artiesten (behalve misschien voor Pink floyd)

avatar van ArthurDZ
Dit is misschien wel het eerste album in de popgeschiedenis waarbij alle 4 de singels top 10 hits haalden in Amerika, maar dat ben ik niet zeker...

Go Your Own Way: #10
Dreams: #1
Don't Stop: #3
You Make Loving Fun: #9

evdk schreef:

In ieder geval in Nederland , toch....

stuart schreef:
In ieder geval in Nederland , toch....

Nee, ik heb alle 4 de singles van de witte Fleetwood mac cd.

stuart
Waren die hier (in Nederland) dan singles ; ik meen alleen Rhiannon.

avatar van ArthurDZ
stuart schreef:
Waren die hier (in Nerland) dan singles; ik meen alleen Rhiannon.

Rihannon was zeker de enige die de singlelijst haalde...

avatar van musician
Er wordt, of eigenlijk er werd (in z'n algemeenheid) veel meer uitgebracht dan dat er daadwerkelijk in de hitlijsten terecht kwam. Van Tusk heb ik ook 5 singles, terwijl alleen de titelsong en Sara de hitlijsten haalden.

Overigens als detail: Rhiannon haalde de hitlijsten wel, maar als laatste single van Fleetwood mac. Het eerste jaar na uitbrengen deed deze cd niet zo veel in Nederland, tot Rhiannon dus.

Rhiannon kwam pas in september '76 in de Nederlandse hitlijsten, Rumours en Go your own way verschenen al in februari '77.

stuart
Ik doelde meer op de singles die daadwerkelijk in de Hitparade kwamen; die singles die jij (Musician) hebt zijn toch niet in Nederland uitgebracht. Zo zijn er dan vast meer singles van andere albums waarvan menige niet weet dat die op single uitgebracht zijn, maar daar heb ik me nooit in verdiept eigenlijk.

Wat Rhiannon betreft; dat verhaal klopt idd, hoewel ik dat van later weet en het nummer destijds nog niet kende.

stuart schreef:

Waarom niet? Waar had ik die dan moeten kopen? Ze zijn alleen niet in de hitlijsten terecht gekomen, dat is iets anders.

stuart
Ik zeg niet dat het niet waar is, ik geloof je wel; misschien had je ze op platenbeurzen gekocht of zo, zo heb ik ook singles van andere albums die in het buitenland wel zijn uitgebracht maar in Nederland niet.....

Uitgebracht in Nederland op single en hun hoogste noteringen in de top 40: Go Your Own Way #1, Don't Stop #5 (alarmschijf geweest), Dreams #8 (alarmschijf geweest) You Make Lovin' Fun #27. Alstublieft heren!!!

stuart
Het ging over het album Fleetwood Mac (1975), Ad;een beetje verwarrend misschien hier bij Rumours.

avatar van musician
Ja, het ging over de stelling of Rumours de eerst cd was waarvan 4 singles werden getrokken.

Ik weet niet beter dan dat van Fleetwood mac ook al 4 singles zijn getrokken, ik heb ze ook alle 4. In mijn grote Amerikaanse rock bijbel staan deze 4 nummers ook vermeld als singles die zijn afgekomen van FM.

Daar was Warm ways de eerste (oktober 1975) en ook de enige die de hitlijsten niet haalde (inderdaad een matig nummer en merkwaardige keuze, maar goed). Maar dat zegt natuurlijk niets over uitgebrachte singles in de lage landen, wat Stuart bedoeld.

Ik ken geen standaard werk in Nederland waar dit soort gegevens uit te halen zijn, helaas. De pop-encyclopedieën die wij hebben beperken zich alleen tot hitparades, eventueel tiplijsten.

Zo zie je, dat als je het dan niet in je hoofd hebt zitten of daadwerkelijk de singles hebt staan, dit soort kennis verloren gaat.

Wie is er mede-voorstander van om musicmeter uit te breiden met een tak die alleen gaat over singletjes?

Van Fleetwood Mac zijn idd 4 singles afgehaald, waarvan in Nederland alleen Rhiannon die heeft id de top 40 gestaan. In de U.K en U.S zijn verder op single verschenen: Warm Ways, Over Miy Head en Say You Love Me (deze misschien ook in Nld, maar niet in de top 40). Dus wel degelijk 4 singles

stuart
Ach, ik ga er geen messen om trekken Ad en je hebt net als Musician gelijk, maar het misverstand kwam denk ik dat enkelen werledwijd bedoelden en anderen alleen in Nederland. Het doet er verder ook niet zo toe.

Even nagegaan, Say You Love Me is idd in Nederland uitgebracht maar heeft de top 40 niet gehaald. B-side was Monday Morning

stuart
Oké, 2 singles dus hier in Nederland; thanx voor de info, Ad.

@ stuart Wat die messen hoeft natuurlijk helemaal niet en ik hoef geen gelijk te hebben. Maar in die tijd werden er dikwijls verschillende singles in verschillende landen uitgebracht. Ook nog eens met verschillende B-sides, om nog maar niet te spreken over de maxisingles. En als échte fan-verzamelaar kocht je je blauw in die tijd als je alles wilde hebben. (dat heb ik als beatles fan toen vooral gemerkt op Beatlesdagen)

stuart
Dat geloof ik wel Ad en verder ben ik ook geen grote singleskenner; ik heb me daar niet zo in verdiept en mee bezig gehouden. Bovendien ken ik gevoel van die tijd qua singles niet van die tijden (te jong toen), maar interessant is het wel, dat echte Vinyl tijdperk.....

avatar van Ludakris
Vorige week op Classic Albums gezien op Canvas, ga ik maar eens checken. wat ik daarop hoorde leek meer dan de moeite. Ik hoorde een paar nummers waarvan ik niet wist dat ze van Fleetwood Mac waren, altijd een leuke verrassing!

Dit album heb ik al zo vaak gehoord. Toch blijven die nummers wel wat hebben. Go You Own Way is vooral een jeugdherinnering aan TopPop Yeah.

avatar van muismat
Hele mooie plaat, gekocht voor een prikkie op de rommelmarkt, wist niet dat ze zoveel hitjes hebben gehad!
Mooie muziek , maakt mij blij, in de zomer, danku!