Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
avatar van devel-hunt
Stijn_Slayer schreef:
Juist aan die sound stoor ik me een beetje. Het is allemaal té, waardoor het nogal gekunsteld klinkt, heel erg 'radio-friendly', en daar houd ik niet zo van. De sound op 'Buckingham Nicks' vind ik veel mooier en eerlijker.
Deze plaat is natuurlijk wel en mischien vooral gemaakt om flink te verkopen, en dat hoor je aan de super gelikte productie. In dat opzicht is de voorganger van Rumours 'Fleetwood mac' vele male eerlijker. Neemt niet weg dat commercie en erg goede muziek gemakkelijk hand in hand kunnen gaan. Daar is deze plaat wel weer een voorbeeld van.

avatar van ArthurDZ
devel-hunt schreef:

Ik vind Rumours heel wat eerlijker hoor, als je nagaat dat zowat alle nummers op dit album zeer persoonlijk zijn.

Zowat het hele album heeft te maken met scheidingen(tracks 1-10)

Track 11 gaat over Mick Fleetwood

Track 12 over het druggebruik van Stevie Nicks

Eerlijker en persoonlijker kan bijna niet.

avatar van LucM
Het album is inderdaad gekenmerkt door een gepolijste productie maar dit gaat niet ten koste van emotie of sfeer, het klinkt nog natuurlijk en je hoort duidelijk de vakmanschap en daar is niets mis mee.
Bij vele huidige albums als bv. Beyoncé is de muziek zodanig gladgestreken dat alle emotie en natuurlijkheid eruit is verdwenen.

avatar van ricardo
@Stijn_Slayer: Hij quote jou ook niet, maar Devil-Hunt, die had het over eerlijkheid. Het is een zeer persoonlijk album met een goede productie. Niet iedereen houd van een volle sound. Ik snap dat wel van jou van die radio sound, want het klinkt zo goed en toegangkelijk, dat je gelijk thuis bent met dit album. Zo van als je hem voor het eerst hoort van, he die heb ik vaker gehoord. Toch wel knap om een album zo persoonlijk te maken, met nog een super productie en een volle sound als dit.

We moeten ook niet vergeten dat dit album alweer uit 1977 stamt, uit dat licht bezien is het gewoon een superalbum, die zijn klassieker status gewoon terecht verdient heeft.

Oja, nu zie ik dat hij devel-hunt quotte. Vergeet mijn berichtje Arthur. Ik zal 'm meteen even weghalen.

ricardo schreef:
En het klinkt na 32 jaar ook nog niet gedateerd. Volgens mij ook wel het album met de beste productie en met de meest volle sound uit 1977 denk ik.
Ricardo, daar kon je wel eens gelijk in hebben.

avatar van ricardo
Volgens mij van de studio albums zeker. Van de live albums komen hier ook zeker een aantal enorm in de buurt. Voor sommigen is het ook nooit goed, maken ze een album met een super geluid, vinden sommigen dat weer ten koste gaan van de sfeer. Sfeer daar gaat het bij mij natuurlijk ook om, maar ik heb ook wel albums gehoord met een enorm slecht geluid. Maar het gaat om de sfeer roepen ze dan. Mijn neus, ik luister muziek natuurlijk ook voor een lekker geluid. Is voor mij net zo belangrijk als sfeer.

Stijn_Slayer schreef:
De sound op 'Buckingham Nicks' vind ik veel mooier en eerlijker.
Ik krijg altijd van die irritante kriebels als ik Stevie Nicks solo hoor zingen. Ik verwacht dat als ik 'Buckingham Nicks' hoor dat ik dan wordt overvallen door diezelfde irritatie .

avatar van ArthurDZ
Stijn_Slayer schreef:

Ach, ik heb je berichtje zelfs niet gelezen Ik was aan het eten.

Dat heb ik dan juist met Lindsey Buckingham. Erg vervelend, geknepen stemmetje heeft hij.

avatar van musician
Fleetwood mac (1975, geproduceerd door Keith Olsen) klonk altijd heel erg dof.

De frisheid van Rumours (1977, geproduceerd door het duo Dashut & Caillat) was een hele verademing. Het is niet zozeer gelikt te noemen, het klinkt gewoon veel beter.

De digitaal geremasterde versies die van beide cd's enkele jaren geleden zijn uitgebracht heeft Rumours nog verder omhoog gebracht maar het geluid van de witte Fleetwood mac cd is echt sterk verbeterd.

Ook de productie van de Buckingham/Nicks cd kan nog veel beter maar is officieel nog steeds zelfs niet uitgegeven. Stilletjes hoop ik nog steeds op een volledig remake door Fleetwood mac, als bonus cd bij het komende nieuwe album...............

avatar van ricardo
Hebben we onze encyclopedie man ook weer. Volgens mij heb jij de muziekbijbel naast je pc liggen, of niet musician? Of je bent zo gefacineerd van muziek dat je gewoon alle feiten onthoudt.
Ik zie bijna nooit een spontane, enthousiaste of emotionele reactie van jou hier op mu.me, altijd alleen maar weloverwogenen vaststaande feiten benoemen. Vind ik wel knap hoor, want je doet het netjes en ik heb er al een aantal keren wat van opgestoken. Alleen jammer dat je altijd zo goed overweegt en nadenkt van wat je post, bijna nooit eens een reactie uit het hart, spontaan, enthousiast of emotioneel.

ricardo schreef:
En zo stuurt iedere gebruiker een bericht naar MusicMeter op zijn of haar eigen manier. Om met Fleedwood Mac te spreken: "Go your own way" .

avatar van PinkEclipse
Ricardo, je schiet door....

avatar van Von Helsing
ricardo schreef:

maar af en toe wel boos, dat dan wel weer.

avatar van ricardo
ach ja als je mijn echte naam dan leest, dan past mijn stukje er ook wel weer tussen, en is dat dan weer mijn eigen manier van posten.

ricardo schreef:

Dat is Goddomme helemaal erg! Heb je al mijn berichten dat ik cd's een kutplaat heb genoemd gemist?

Ik dacht overigens ook regelmatig behóórlijk enthousiast te zijn geweest over diverse cd's.
Je moet wel opletten, waar ik allemaal post, anders mis je een groot gedeelte.

Overigens zijn Fleetwood mac aanhangers over het algemeen buitengewoon keurig.

Hans, ga alsjeblieft op de gebruikelijke manier door. Ik vind het altijd erg leuk om jouw berichten te lezen.

Recht uit het hart vind ik dit een mooie FM-cd, maar ben er niet 100% enthousiast over. Sorry dat ik zoiets spontaan zeg, maar let wel: het album bevat onbetwist wel enkele pareltjes, zoals Gold Dust Woman, Never Going Back Again en The Chain. Ik word daar zo emotioneel van...

avatar van ricardo
@Hans: Dat klopt, net als Pink Floyd liefhebbers. Ik zal in het vervolg beter jouw posts gaan lezen en volgen voordat ik weer lukraak iets uit het hart post. Het viel me gewoon op, excuus als ik het bij het verkeerde eind heb.

Dit album heb ik overigens vandaag tijdens het schilderen 2 keer beluisterd. Een prima album natuurlijk met mooie nummers en een super geluid. Het niveau van de nummers is ook evengoed vind ik. De singles Go Your Own Way en Don't Stop heb ik op de radio al zo vaak gehoord dat ik liever de minder bekende nummers van dit album hoor op dit moment.

ricardo schreef:

Met dat eerste ben ik het niet eens en het tweede vind ik juist prettig. Kunnen sommige users (waaronder ik zelf vaak) nog een voorbeeld aannemen.

avatar van ricardo
Ik bedoelde het ook niet als kritiek hoor, het viel mij alleen maar op. Ik lees de post van musician anders best veel, en heb er al regelmatig wat van opgestoken. Als hij zoveel kennis uit zichzelf heeft is het natuurlijk een enorme aanvulling hier op mu.me. Het komt op mij altijd zo over dat hij de info uit boekjes e.d haalt. Niets mis mee verder hoor. Ik post altijd wat ik op dat moment denk, soms weleens te snel hoor. Ik heb soms weinig geduld, en zou eigenlijk ook wat meer een voorbeeld daar aan kunnen nemen.

Vinyl-versie voor 1 pleuri meegenomen van de markt (compleet met een hele leuke poster) en... wat klinkt die gaaf, man! Heerlijke dynamiek, zoals het bedoelt is! En gelijk de opwaardering naar 4*!!!

Stickman10
in een woord geweldig!!!
ik heb hem daadwerkelijk helemaal grijs gedraait!!!
waardoor ik hem nu niet heel veel meer draai.
ik leerde dit album op mijn veertiende kennen ,een paar nummers kenden ik al van de radio maar nummers als dreams en gold dust woman nog niet en wat een vreselijke goede nummers zijn dat zo lekker mystiek als stevie nicks is en daardoor mij het meest raakte van het stel.het verhaal achter de plaat vond ik erg goed,nu denk ik er gaan wel meer relaties naar de klote.

avatar van musicfriek
kaztor schreef:

Ik voeg daar nog I Don't Want to Know aan toe. Begrijp precies wat je bedoelt. Ik vind het gitaarspel in dat nummer zo waanzinnig mooi gedaan. Altijd nog kippenvel, terwijl het een vrij simpele popsong is.

avatar van musicfriek
Misschien een hele stomme vraag, maar waarom zie ik alleen Mick & Stevie (of is het Christine?) op de cover? Heb me nog niet echt verdiept in deze hoes..

avatar van rudiger
Don`t Stop hangt me vierkantig de keel uit , wat `n draak van `n song.

musicfriek schreef:

Ik in mijn hele leven ook nog niet. Volgens mij is het gewoon kunstzinnig bedoeld, een leuk beeld van Mick & Stevie. Maar vraag me niet waarom, een diepere betekenis ontgaat mij volledig.

De hoes van ''Fleetwood Mac'' lijkt er qua stijl ook erg op, dat heeft wellicht ook een bepaalde reden?

avatar van Poeha
Ik denk ook dat het op de stijl van de hoes van "Fleetwood Mac" voortborduurt.
De muziekstijl doet dat in ieder geval ook.