Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
avatar van musician
Een beetje kort, die live cd bij de 3 disc edition (53 minuten). Als je dan toch een live concert met bruikbaar materiaal hebt gevonden, dan gelijk het hele concert.

Er bestaat maar weinig op het gebied van Fleetwood Mac Live ten tijde van Rumours dus pak uit tijdens je verjaardag, zou ik zeggen.
De 35-jarige versie wordt op de 36e verjaardag van Rumours uitgebracht, ook heel bijzonder.

Die probeersels op de derde cd zijn trouwens ook alleraardigst en mooi opgeknapt. Over het originele album nog maar eerbiedig gezwegen.

Ik ken maar heel weinig albums die al zo lang bestaan met een dergelijke massale impact en beleving. Ik kan invoelen wat iedereen trekt in dit album en ik denk ook wel dat ik weet waarom, naast het album zelf, elke reissue weer een succes wordt. Eén keer Glee met een aflevering waarin Rumours een beetje centraal staat en hupla, weer bovenin de albumlijsten.

Een nieuwe remaster, een nieuwe president, een 35-jarig bestaan van het album (nog geen jaar na Glee), nieuwe concerten aangekondigd? De cd weer in de hoogste regionen. Het complete album is in ieder geval bij mijn weten al twee keer door anderen gecoverd. Mochten de Amerikanen nog eens op zoek gaan naar een nieuw volkslied: het album staat ter beschikking. Je zou denken dat Warner Brothers voor eeuwig schatplichtig zou zijn aan Fleetwood Mac (meestverkochte Warner Brothers album ooit) maar helaas.

Wat hééft iedereen met Rumours en waarom is het album daarom zo goed? Van de week las ik iemand die schreef: het enige album dat je niet in huis hoeft te hebben en waarvan je toch alle nummers kent. Zo is het natuurlijk ook.

35 jaar Rumours betekent ook al 35 jaar soap op rockniveau. De belevenissen van Fleetwood mac daarvóór zijn op zich ook al 10 soaps waard maar het mist de venijn, scherpte en eeuwige duur van de soap van de band met en na Rumours.

De aangekondigde concerten zijn niet alleen op zich al geweldig, het is voor de fan de enige mogelijkheid tot het kunnen brengen van een diepe buiging, een saluut aan de performance en het spel van de echte leden van de makers van een ultiem album.

avatar van kaztor
musician schreef:

Nou ja, vergeet niet dat vóór Rumours nog wel eens alle stoppen bij een bandlid doorsloegen.
Lokale instituten hadden er bij wijze van spreken hun handen vol mee. Met Peter Green, Danny Kirwan en Jeremy Spencer tellen we in ieder geval al drie markante 'casualties', en dan telt de alcohol-inname van John McVie niet eens mee.

Fleetwood Mac is eigenlijk de spreekwoordelijke 'vos'.

Nieuwstad
Kwam laatst weer voorbij op tv in de classic albums serie, dus het vinyl maar weer eens afgestoft. Het zijn stuk voor stuk wel sterke songs ja. Ik vind alleen Second Hand News stom

avatar van bawimeko
Nieuwstad schreef:

Op vinyl en dan lekker hard afspelen....ik vind het een lekkere deun! De DeLuxe versie bevat overigens een heel puike vinyl-versie voor degenen die daarvan houden...

avatar van Twinpeaks
Ik mocht gisteren ontwaken met een mooi ingepakt pakje op mijn nachtkastje.Ja ook in huize Twinpeaks wordt de commerciële gifbeker die Valentijsndag heet tot de bodem genuttigd.Mijn lief had de 35th anniversary edition voor mij aangeschaft.En dat zijn nu van die cadeaus waar ik meer dan blij van wordt.Na de l.p.,standaard cd en de dubbel cd editie van een aantal jaren terug dus nu wederom een exemplaar erbij.Hij maakt toch op dit moment een serieuze kans om mijn lifetime nummer 1 van mijn top 10 van de troon te gaan stoten.

avatar van Tony
Je bent niet wijs!! Zal best dat je met 4 versies van Rumours in de verleiding komt, maar je laat Neil Young maar mooi op 1 staan, waar ie hoort te staan. Begrepen?

Stijn_Slayer
Je kan inderdaad maar beter doen wat Tony zegt.

avatar van Twinpeaks
Hmzzzz, en een gedeelde 1e plek dan?

avatar van henk01
Daar gaan we niet mee accoord

avatar van Poeha
Mijn zegen heb je Twinpeaks, lijkt me een erg mooie nummer 1 in je top 10
En een tweede plaats voor ome Neil mag er toch ook nog zijn? Lijkt me dan een kwestie van gewoon kijken waarvan je thuis de meeste exemplaren hebt

avatar van musician
Ik wil mij nergens mee bemoeien, er gaat bij mij maar weinig boven zowel Fleetwood Mac als Neil Young, mijn standpunten zijn bekend.

Beide albums letterlijk door persoonlijk leed zwaar getekend, dat mag niet worden onderschat. In die zin vallen ze ook zeker op, ten opzichte vaak ook van ander werk van hen zelf.

Voor mij is het geen moeilijke keuze, Rumours of On the Beach. Daar ben ik eerlijk in. Fleetwood Mac overstijgt zichzelf in elk denkbaar opzicht, is ondanks onmiskenbare talenten en hoogstaand niveau eigenlijk ook nooit meer beter geworden. Meer zeg ik niet

avatar van Tony
De beste plaat van Fleetwood Mac is niet hetzelfde als de beste plaat van Neil Young, musician. Meer zeg ik niet...

avatar van musician
Nee, elke plaat van Fleetwood Mac is inderdaad anders dan een plaat van Neil Young, ik vind het heel knap opgemerkt van je!

Ik ga er geen enkel waardeoordeel over uitspreken, ik hou beiden graag in ere....

avatar van henk01
Je hoeft geen hit te hebben gehad om een goede cd te zijn

avatar van musician
Nee, dat is ook een waarheid als een koe. Heeft iemand recentelijk nog het tegendeel geroepen?
Andersom geldt trouwens ook. Eén of meer hits hoeft niet automatisch te leiden tot een slecht album.

avatar van henk01
Haha zit maar wat te zeuren. Deze albums zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken, ze zijn beiden fantastisch op hun eigen manier/stijl

Christine Mcvie Zingt Don`t Stop, dit is opgenomen op 13 januari 2013!!! Don`t Stop

avatar van ricardo
Wat mij bij dit album vooral opvalt is de puike productie en de helderheid. Maar ook de nummers zijn gewoon super.

Als ze zouden zeggen dat dit een album is die gisteren zou zijn opgenomen zou je het direct geloven.

Pracht plaat, en wat mij betreft ook wel 1 van de meest tijdloze albums ooit.

avatar van Snakeskin
Ik ben het helemaat met jou eens ricardo. Maar hoe goed moet een plaat dan zijn wil jij deze vijf sterren geven?

vincentcorjanus schreef:

Dat is grappig! Mooi gevonden, het is zelfs van 13 februari!

Fleetwood Mac will launch their latest reunion tour in 2013, but Nicks has stressed to Rolling Stone that McVie will not be involved at all.

"I would say there's no more a chance of [McVie returning] than an asteroid hitting the earth. She is done," Nicks explained to the publication.

Volgens mij zijn we gisteren nog geraakt door een meteoriet, scheerde iets anders angstaanjagend dichtbij voorbij..... En Christine kan het nog steeds! Niet dat daar enige twijfel over hoeft te bestaan. Ik zal maar niet vragen wat ze daar van de week eigenlijk deed, in Maui....

Oeps bedoelde 13 februari haha.

avatar van RoyDeSmet
Ik rijd sinds kort auto. Dit is een geweldige CD om te luisteren tijdens het rijden!

avatar van fluidvirgo
RoyDeSmet schreef:

En net 18 jaar zie ik. Gefeliciteerd Bewijst ook eens te meer hoe tijdloos dit album is.

avatar van RoyDeSmet
Al ruim een half jaar 18, maar sinds iets langer dan een week in het bezit van een rijbewijs Dankje

Cured
RoyDeSmet schreef:
Skip dan 'Dreams' (tegen de slaap), Go Your Own Way ('t is geen racebaan) en 'Don't Stop" ; echt te gevaarlijk in het verkeer.....

Cured schreef:

I see what you did there. Dreams vind ik juist het lekkerst!
Ik rijd voornamelijk nog binnen de bebouwde kom. Gevaarlijk winterzonnetje op je voorruit en dan dreams op een lekker hard volume.

Cured
Ai.....maar even goed, veel luisterplezier.

avatar van chevy93
Luisteren tijdens het rijden in de bebouwde kom. Meestal niet de beste manier om in een album op te gaan (uit eigen ervaring).

avatar van RoyDeSmet
Natuurlijk kende ik het album al een tijd voor ik hem in de auto begon te luisteren!
Wilde gewoon even zeggen dat ik het een fijn album vindt om in de auto te luisteren: misschien breng ik mensen op ideeën

avatar van fluidvirgo
Oh, Fleetwood Mac doet het idd goed in de auto. Nog eentje die goed in de auto werkt: Steely Dan!