Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
Fedde
Dat klopt wel, je bent ook van een iets oudere generatie en hebt die periode bewust meegemaakt. Ik kan me enige teleurstelling daarbij wel voorstellen. Wel denk ik dat in de periode '70-'75 er nog heel veel oorspronkelijkheid en inspiratie te vinden was, die voortkwam uit deze brede beweging. Ik denk aan het verschijnsel singer-songwriter. (o.a. Carole King, James Taylor, Dan Fogelberg, Jackson Browne, Todd Rundgren) die muzikaal verder gingen en niet alleen met commercieel motief. Een feit is wel dat er inmiddels een muziekindustrie op gang kwam die steeds meer dwingend artiesten ging exploiteren.

Tot zover even mijn docerende stukje. Ik geneer me nu een beetje voor zoveel wijsneuzig gepraat van mijn kant. Moet kunnen voor een keertje. Maar voor nu basta.

kistenkuif
Fedde schreef:

Natuurlijk! Na die pioniersperiode zijn er nog fantastische albums aan de Westcoast uitgebracht. Maar het ging me in de discussie even over het einde van de bloeiperiode zoals ik die heb ervaren. Rumours zit daar ver na. En doceer jij maar lekker door. Dat mag hier toch?

Fedde schreef:

Ik begrijp wat je bedoelt, maar het is erg lastig kijken in het hoofd van de artiest inzake motieven. Zou Neil Young aantoonbaar wel uit zijn geweest op geld en wat te denken van opperhippie David Crosby? En zo kun je per naam twijfels hebben. Wat ik daar dan ook niet bij weet, is of die conclusie, als dat waar zou zijn, vervolgens muzikaal heeft geleid tot betere of mindere albums.

Hm, tja. Daar ging ook een mooie wisselwerking van uit. Het fooitje van vroeger dat platenmaatschappijen betaalden werden afgedwongen miljoenencontracten. Dat moesten maatschappijen in hun exploitatie natuurlijk ook weer terug verdienen. Dus werden er ook eisen aan de kwaliteit en de verkoopbaarheid van de muziek gesteld.
Begrijpelijk allemaal, natuurlijk. Maar ook hier weet ik niet of er met stelligheid kan worden gezegd dat daardoor de muziek slechter werd.

Meester, als ik zo vrij zou mogen zijn . Daar komt nog bij dat ik Rumours bijvoorbeeld wel beter vind dan het heilloze Fleetwood Mac album Kiln house van een paar jaar eerder. Commerciële motieven of niet. Commerciëler hoeft niet per se slechter te zijn.

Fedde schreef:

Ja, de albums van Poco, Chris Hillman en Richie Furay uit 1976 zijn wat dat betreft erg tekenend.

avatar van "H."
Ondanks analyses over de band, relaties, geld & drugs (het verhaal achter de plaat) blijf ik dit album maar gewoon op zijn muzikaliteit beoordelen en dan kom ik maar tot een conclusie. Hij staat vandaag de dag nog steeds als een huis. Dus van mij 4 sterren

avatar van lennon
Na dit album op vinyl te hebben beluisterd was ik er niet zo kapot van. Toen ik op t punt stond dit exemplaar te verkopen hebben vrienden van me hiervan weerhouden, want dit album zou ik toch nog maar eens moeten proberen.. dat komt wel....

En inderdaad, na een paar luisterbeurten hoor ik wat ze bedoelde: het is gewoon een goed album, wat zeker in mijn collectie thuishoort!

Aan I Don't Want to Know kan ik niet wennen, blijf ik een zwakke broeder vinden op dit album, zeker omdat het volgt na You Make Loving Fun wat ik het sterkste nummer vindt.
Het album gaat weer terug in de kast, en is van de verkooplijst af gehaald... nu voorgoed!

avatar van bikkel2
Veel plezier er mee Lennon ! Voor mij Is de afsluiter Gold Dust Woman hét prijsnummer.

Stevie Nick's op haar best in een spannend mystieke sfeer. Vind haar echt op haar best in dit soort songs.

avatar van "H."
Helemaal mee eens bikkel. Stevie op haar best. Een dijk van een stem!

avatar van Poeha
Simpe gezegd: Met Oh Daddy en Gold Dust Woman is dit HET album met de twee beste afsluiters ooit.

En dan nog maar gezwegen over de rest van Rumours

musician schreef:
En dan nog maar gezwegen over de rest van Rumours

Tja, slechte of zelfs maar matig of middelmatige nummers zal je niet vinden op Rumours.

Maar Gold Dust Woman blijft voor mij de parel.

avatar van meneer
Topalbum trouwens.. Menig verdwaald uurtje mee doorgebracht.

avatar van meneer
Ook hier is het nog even wachten op: Angelo

avatar van heartofsoul
Terug naar het album: een verzameling vakkundig geproduceerde liedjes, pakkend en professioneel uitgevoerd. Maar overigens doet het me allemaal heel weinig. Wel goed gedaan dus, maar weinig meeslepend. Daarom blijf ik steken op 3***. Sorry.

Misterfool
[modknip] Sowieso vind ik dit een van de beste popplaten die ik beluisterd heb. Heerlijk melodisch! Op dit album staan eigenlijk alleen maar goede songs.

Het valt me steeds vaker op hoe sterk gevoel voor ritme deze band had. Het lome, voortslepende ritme van Dreams is bijvoorbeeld gewoonweg fenomenaal. Het nummer is daardoor erg spannend. Prijsnummers zijn voor mij echter "The Chain" ,door de samenzang en die heerlijk onderkoelde gitaarsolo, en het doorleefde "Gold Dust Woman".

avatar van Angelo
meneer schreef:
Ook hier is het nog even wachten op: Angelo

Bij deze de boel even opgeschoond. De berichten op de persoon uiteraard verwijderd, een paar anderen naar de artiestenpagina verplaatst, en de tips en discussies inzake andere vrouwelijke singer-songwriters en hun impact lijken me meer geschikt voor een pm-discussie of evt. een nieuw aan te maken topic; in ieder geval niet bij deze albumpagina.

NB: Sommige berichten gingen deels over McVie en deels over Fleetwood Mac. Ik zal deze, om de berichten enigszins op chronologische volgorde te houden, naar de FM-artiestenpagina verplaatsen. Specifieke berichten over haar kunnen terecht op haar eigen artiestenpagina.

En houd het nu graag on-topic v.w.b. dit album.

avatar van edje1969
Poeha schreef:

Idd hele goede afsluiters. Dit is een album die rustig op de repeat kan staan....

avatar van caravelle
Mijn eind jaren 80 gekochte cd vind ik erg dof klinken. Zo een beetje als " London town " van Wings. Nu vind ik deze longplayer van Fleetwood Mac ook nogal glad geproduceerd. Misschien wel iets teveel. Heeft de onlangs uitgebrachte reissue een wat meer transparanter geluid? Crispy geluidje......toch?

Stickman10
Ik hoop zo dat het Buckingham Nicks album een keer op cd wordt gezet!!!

avatar van bawimeko
caravelle schreef:

De remaster is een behoorlijke verbetering! Vooral als je 'm wat harder afspeelt valt het ''gladde'' dan wel weer mee.

Ringostar
Mooi album van begin tot eind!

avatar van musician
En daar is ook weer geen woord van gelogen.

Welkom op de site!

Ringostar schreef:
Mooi album van begin tot eind!

Vertel !!

avatar van Funky Bookie
Buiten dit album ken ik nagenoeg niets van FM. Ik lees hier dat Rumours een echte stijlbreuk was vergeleken met voorgaande albums. Dat feit kan ik op zich zeer waarderen. Verder gaat de echte magie van dit album wat langs me heen. Ik hoor wat Eagles invloeden en ik vind het allemaal niet heel origineel.
Neemt niet weg dat er een aantal toppers op staat: Don't Stop, Go Your Own Way, You Make Loving Fun en Oh Daddy vind ik heerlijk.
Een van de best verkochte platen ooit, dus hij moet in mijn verzameling staan, maar ik had er meer van verwacht. Ach wie weet groeit de waardering met de tijd.

avatar van bikkel2
Geinig dat je de vergelijking met Hotel California aanhaalt. Dat was in die periode de grote concurrent in de charts en andersom.
ik hoor in muzikaal opzicht niet echt de overeenkomsten. Al valt het beiden onder de West Coast pop/rock.
ik vind Rumours memorabeler dan HC.
Het Eaglesalbum wordt altijd als klassiek beschouwd. Maar dat vind ik wat te overdreven.

Rumours heeft de betere songs. Dat is echt hoe ik het ervaar. Het zakt niet in.
Maar daarintegen is het wel erg overhyped.
Maar de kwaliteit staat. Heb tegenwoordig meer met Tusk. Die ik ook veel meer draai dan Rumours.
Maar in mijn jeugd heb ik Rumours letterlijk grijs gedraaid. Een mooi stuk sentiment en nog altijd een bijzondere plaat.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Hotel California & Rumours vind ik beide nog steeds steengoed en zijn me ook ruim 35 jaar na dato erg dierbaar.
Niet uit mijn favoriete top 10 weg te branden.
Ongetwijfeld is dit ook gestoeld op jeugdsentiment, ik ben er mee opgegroeid en zie de beelden als 14 jarig ventje weer voor me, de bandrecorder van mijn Pa waar beide albums met zeer grote regelmaat werden afgedraaid.
Later kreeg ik pas interesse in bands als The Stones, The Beatles & The Doors.
Overigens vind ik opvolger Tusk ook zeer sterk, maar deze haalt het net niet t.o.v Rumours, wel een stuk experimenteler trouwens.

avatar van Jumpjet
Funky Bookie schreef:

Die stijlbreuk was al eerder ingezet met de titelloze voorganger. Op Fleetwood Mac (het album voor deze dus) waren Buckingham en Nicks ook al van de partij. Ook een zeer genietbare plaat overigens. Vanwege het verhaal erachter heeft Rumours echter meer sfeer en spanning dan die vorige plaat.

avatar van musician
Het kaarten bestellen kan beginnen, 1 juni 2015 in Ziggodome!

avatar van musician
Na zijn ferme handdruk mag je daarna je handen twee jaar niet meer wassen, als goed gebruik.
Ik vind € 610 euro net wat aan de gortige kant maar ik vind het wel leuk dat Mick Fleetwood dit soort dingen toch allemaal nog blijft doen.

Een echt podiumbeest en daarom ben ik ook niet bang dat hij daar ooit mee gaat stoppen.