PIXIES - DOOLITTLE
Pixies, een groep die ik 3 jaar geleden leerde kennen toen ze op Werchter stonden. Een vriend van me kende enkele nummers en heeft deze doorgestuurd, maar op Debaser na was er geen enkel nummer dat me écht wist te bekoren. Vreemd, want ik was toch een grote fan van Nirvana? En deze mannen hadden Nirvana toch beïnvloed? Hun optreden op Werchter was erg goed, maar om de één of andere reden heb ik me toen niet verdiept in de Pixies.
Twee jaar later vond ik echter dat het wel eens tijd werd om Pixies beter te leren kennen. Ik kon er niet omheen blijven draaien. Hier op MuM las ik dat Doolittle hun toegankelijkste album is en ja, Debaser staat erop… Dus waarom twijfelen? Doolittle werd dus mijn eerst kennismaking met Pixies!
Het eerste nummer,
Debaser, kende ik dus al. Wat kan ik nog zeggen over zo’n nummer? Wereldklasse! Briljantie! Beste nummer van de plaat! Of toch…voorlopig.
Na de meer dan geweldige opener volgt
TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAME. Want zeg nu eerlijk, iedereen die het nummer al gehoord (en meegebruld) heeft, verbaast zich erover dat de titel op het hoesje slechts met één ‘A’ geschreven wordt! Echt geweldig hoe Frank Black hier de longen uit zijn lijf schreeuwt! Meebrulnummer n° 1!
Dat Pixies naast harde meebrullers ook geweldige popnummers kunnen maken, bewijzen ze met
Wave of Mutilation. Maar Pixies maken geen gewone popnummers, neen, de popnummers krijgen altijd een scherp randje mee. Het is moeilijk om uit te leggen, maar ik denk dat iedereen wel begrijpt dat Wave of Mutilation geen echte mainstreampop is. Briljant is het dan weer wel! Eén van mijn favoriete Pixiesnummers.
I Bleed is een typisch Pixiesnummer. Zeker geen hoogvlieger op dit album, maar het is gewoon goed, niet meer, niet minder! Let ook vooral op de gitaren in dit nummer. Vooral tijdens het refrein vind ik deze wel lekker! Pixies heeft zo’n typische gitaarsoun, die ik enorm waardeer.
Here Comes Your Man is een popnummer van Pixies dat je wél bijna mainstreampop kan noemen. Waarschijnlijk het toegankelijkste Pixiesnummer voor het grote publiek. Of dat goed is of niet, is een andere discussie. Wat mij betreft is het een goed nummer, maar zeker geen topper. Pixies hebben betere nummers!
Dead vind ik qua niveau vergelijkbaar met I Bleed. Geen hoogvlieger, maar wel weer zo’n typisch Pixiesnummer met geweldige gitaren. Iedereen die niet van gitaren houdt, kan dit nummer misschien beter mijden, maar voor de liefhebbers is dit nummer wederom smullen!
Eén van de Pixiesklassiekers is zonder twijfel
Monkey Gone to Heaven. En dat heeft zo zijn redenen. Het is een toegankelijk rocknummer, maar dan wel met een eigen Pixiestintje. Dat vind ik zo geweldig aan Pixies. Ze maken een pop/rocknummer en gieten er dan hun eigen zelfgemaakte sausje over zodat elk Pixiesnummer gewoon érg Pixies klinkt!
Na Monkey Gone to Heaven volgt volgens sommige mensen een kleine inzinking. En ik kan hier ergens wel volgen. Let wel, er volgt geen énkel slecht nummer! Op Doolittle staan namelijk geen slechte nummers. Wel is er ook geen enkel nummer meer bij dat eruit springt.
Mr. Grieves, Crackity Jones, La La Love You, No 13 Baby en There Goes My Gun zijn één voor één goede nummers, maar er zit er geen één bij dat speciaal het vermelden waard is.
Dat is
Hey dan weer wel! In het begin klinkt Hey misschien als een grillig, onsamenhangend nummer, maar hoe vaker je luistert, hoe meer het zijn schoonheid laat zien. Het is misschien een bolster waar je even door moet bijten, maar het is wel één van de betere nummers op het album!
Silver is weer gewoon goed, maar wat doorna volgt is indrukwekkend. In het begin beweerde ik dat Debaser het beste nummer van de cd is, maar elke keer als ik
Gouge Away hoor denk ik: toch niet! Gouge Away is groots, onvoorspelbaar, briljant, indrukwekkend… Het beste nummer van de cd dus!! Tot ik de cd opnieuw begin te luisteren en Debaser hoor… Dan weer even niet!
Al bij al moet ik tot de conclusie komen dat Doolittle een cd is met geen enkel slecht nummer, maar wel met een aantal uitschieters in de positieve zin! Denk aan Debaser, Wave of Mutilation, Hey en Gouge Away. En ook aan Tame, Monkey Gone to Heaven…
Waarom heb ik dit album eigenlijk ooit uit mijn top 10 gehaald? En waarom heb ik dit album gedegradeerd van 5* naar 4,5*? Belachelijk gewoon! Eén ding kan ik nu al goedmaken: de sterren. Of er ooit nog plaats komt in mijn top 10 valt dan weer af te wachten…
In ieder geval: 5* voor dit meesterwerk!
Edit: door mijn wijziging van 4,5* naar 5*, is het gemiddelde omhoog gegaan van 4.12 naar 4.13! Ik ben een held!