DJ Shadow - Endtroducing..... (1996)

Electronic / Hip-Hop
Label: Mo' Wax

1. Best Foot Forward (0:49)
  2. Building Steam with a Grain of Salt (6:41)
  3. The Number Song (4:38)
  4. Changeling (7:51)
  5. What Does Your Soul Look Like, Pt. 4 (5:08)
  6. - (0:24)
  7. Stem / Long Stem (9:22)
  8. Mutual Slump (4:03)
  9. Organ Donor (1:57)
  10. Why Hip Hop Sucks in '96 (0:41)
  11. Midnight in a Perfect World (5:02)
  12. Napalm Brain / Scatter Brain (9:23)
  13. What Does Your Soul Look Like, Pt. 1: Blue (7:28)
  14. Organ Donor [Extended Version] * (4:25)
  15. Best Foot Forward [Alternate Version] * (1:16)
  16. Building Steam with a Grain of Salt [Alternate Take Without Overdubs] * (6:43)
  17. Number Song [Cut Chemist Party Mix] * (5:14)
  18. Changeling [Original Demo Excerpt] * (1:00)
  19. Stem [Cops 'N' Robbers Mix] * (3:48)
  20. Soup [Single Version] * (0:44)
  21. Red Bus Needs to Leave * (2:45)
  22. Mutual Slump [Alternate Take Without Overdubs] * (4:21)
  23. Organ Donor [Extended Overhaul] * (4:29)
  24. Why Hip Hop Sucks in '96 [Alternate Take] * (0:54)
  25. Midnight in a Perfect World [Gab Mix] * (4:55)
  26. Napalm Brain [Original Demo Beat] * (0:35)
  27. What Does Your Soul Look Like [Peshay Remix] * (9:24)
  28. Live in Oxford, England Oct. 30 1997 * (12:35)
avatar van Rhythm & Poetry
Daar heb ik vrede mee , echt hiphop is dit trouwens niet.

avatar van Outblasty
Ik heb deze plaat een aantal keren in zn geheel beluisterd maar het is toch niet echt mn ding.

Organ donor is dan wel weer zo'n geniaal nummer. Weet niet waarom maar ik krijg daar gewoon zo'n enorm veel energie van.

|Joël|
Ik luister deze sinds 7.00 vanochtend en damn dit is nogal indrukwekkende muziek zo vroeg in de morgen! Mijn 3 favorieten zijn: Building Steam With A Grain Of Salt, Stem / Long Stem / Transmission 2 en Midnight In A Perfect World en ik waardeer dit album met een 4,5*. Eigenlijk vind ik alleen Mutual Slump niet geslaagd.

avatar van YoG
YoG
Outblasty schreef:

Is zeker een leuk nummer!
Probeer ook eens de Extended Overhaul versie, die is wat langer

gipspoot
Die is inderdaad nog vetter met flink gescratch erdoorheen. Jammer dat die niet op dit album staat

jorisje123456
Heerlijk album. Begin dit soort muziek meer en meer te appreciëren.

4.5* voorlopig, waarschijnlijk 5* binnen een paar dagen

Tjerson85
Gewoon van begin tot einde heerlijke muziek.

avatar van Outblasty
YoG schreef:

Is zeker een leuk nummer!
Probeer ook eens de Extended Overhaul versie, die is wat langer
oei, die klinkt inderdaad ook echt heerlijk. Wel vervelend dat ik die niet heb. Misschien toch maar origineel kopen dan.

avatar van Jurrien
Man wat is Building Steam with a Grain of Salt toch genieten!

Zeer sfeervolle plaat, en eindeloze bewondering voor Josh Davis om al die samples op zo'n ingenieuze manier bijeen te brengen. Dat is echt wel extréém moeilijk lijkt me, en als je goed luistert hoor je steeds meer dingen zoals stemmen die eronder gemengd zijn. Prachtig. Doet het trouwens ook goed tijdens een pokeravondje.

avatar van Ice Cream Man
Heb 'm sinds gisteren in m'n bezit. Doorgaans niet zo'n gigantische hiphopfan, maar dit is gewoon een lekkere plaat. Een 4, voorlopig.

avatar van Shelter
o serieus als je dit digt;
check ook dj cam-liquid hiphop (meer loungy stijl), DJ punk-roc (een van de 2 eerste albums) en cut chemist.

avatar van Ice Cream Man
Ok, thanks voor de tips!

avatar van Jurrien
Wat blijft dit album genieten. Iemand enig idee hoel lang DJ Shadow hieraan gewerkt heeft? Het lijkt wel of elke klank perfect uitgekozen is.

Op Stem/Long Stem krijg altijd kippenvel als de beat wegvalt en dan weer terugkomt met een klein stukje Organ Donor

Check ook trouwens de verzamelaar die rondzwerft op het internet met alle originelen van de nummers die hier gesampled worden.

avatar van principal2000
Moeilijk om mij te boeien met ruim een uur instrumentale muziek. Als die muziek dan hiphop(-gerelateerd) is, wordt de kans iets hoger. Als het album Entroducing heet kan ik het bij vlagen volhouden. Muzikaal hoogstandje van DJ Shadow, dat kan wel gesteld worden. Ik zet dit album niet vaak op, maar kan het wel waarderen....en wel met 4*.

avatar van Ernie
geen nummer te veel op dit prachtalbum alleen maar hoogtepunt na hoogtepunt. midnight in a perfect world is altijd klaarkomen op 2min en 30 seconden. hoe dat basje daar perfect invalt. geniaal

avatar van Jurrien
Lag net vermoeid op bed, kwam Napalm Brain op. Die track bouwt zich echt geweldig op!

avatar van Kill_illuminati
Er staan hier vocalen van Gift of Gab (Blackalicious) op.

The album has been cited in Guinness World Records as being the first album created entirely from sampled sources, although the liner notes of the outtakes album Excessive Ephemera note that vocals were contributed in the studio by Lyrics Born and Gift of Gab.

Gift of Gab - vocals - "Midnight in a Perfect World"

Bron: Wikipedia/Endtroducing...

P-DawG
Dope, dat heb ik nooit geweten

avatar van BZN
BZN
knap staaltje producties, fijne sfeer,
Building Steam with a Grain of Salt wil ik even noemen, wat een instrumental is dat, ZIEK

avatar van Mark Wilmont
Deze cd staat net buiten mijn top 10...er mogen namelijk maar 10 titels in het lijstje. Anders stond ie er zeker tussen. Dit is echt een top plaat en deze boeit mij sinds dag 1 (ergens in 1996) tot heden. Unieke sfeer.

avatar van MurryMusic
Mark Wilmont schreef:

Ja dat is het kutte aan een top 10

VB1
''It is happening again'', hé, dat komt mij bekend voor .

avatar van RogerV
NIets minder dan een meesterwerkje

avatar van Weirdo Wizzy
Erg mooie cd dit kan niet anders zeggen. Het klinkt gewoon als een mooi muzikaal geheel en dat terwijl de nummers afzonderlijk wel verschillen. Zet de Number Song naast What Does Your Soul Look Like bijvoorbeeld. Knap werkje van DJ Shadow!

avatar van shimahero
Vette mix. Prachtig Album dat verder gaat dan de oppervlakte en onder je huid kruipt. Love the drumloops

Dit is echt geweldig zeg: wat een beats, wat een baslijnen! Mooie violen, orgels, synthesizers, piano en nog veel meer. Wat een mooie sfeer ontstaat er zo: bijzonder album is dit.

Na nog 2x draaien: wat een verslavend plaatje zeg. En na het uitstekende slot van What Does Your Soul Look Like Part 1 kan ik alleen maar concluderen dat vrijwel alles op dit album van topniveau is en gaat 'ie gelijk maar naar 5,0*

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ohhhh dit kende ik nog niet, aan de comments te lezen en na het horen van *kijkt* de helft van Building Steam blablabla staat me nog wat smakelijks te wachten .

Dit is juist de ultieme dance plaat. Veel stijlen van belang voor de dance muziek zijn hier letterlijk voor deze muziek gebruikt: funk, soul, rap / hip hop, house. Hip Hop is dus maar 1 van de muziekstijlen waar deze muziek op gebaseerd is. En oh ja: de artiest is een ..... DJ

Terwijl het genre rock hier op Musicmeter veel te breed wordt gebruikt (er hoeft maar op een gitaar te worden gespeeld...), wordt het genre dance wel heel beperkt ingezet.