Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006)

Label: Domino

1. The View from the Afternoon (3:40)
  2. I Bet You Look Good on the Dancefloor (2:56)
  3. Fake Tales of San Francisco (3:00)
  4. Dancing Shoes (2:23)
  5. You Probably Couldn't See for the Lights But You Were Staring Straight at Me (2:13)
  6. Still Take You Home (2:56)
  7. Riot Van (2:17)
  8. Red Light Indicates Doors Are Secured (2:26)
  9. Mardy Bum (2:58)
  10. Perhaps Vampires Is a Bit Strong But... (4:31)
  11. When the Sun Goes Down (3:22)
  12. From the Ritz to the Rubble (3:16)
  13. A Certain Romance (5:31)
avatar van Bart
Ik heb mijn stem met 0,5 verhoogd. De plaat weet me nog steeds te boeien; ik heb 'm drie weken in bezit. Of deze plaat me over twee jaar nog steeds aanspreekt weet ik niet. Dat moet ik even afwachten. Hype of geen hype... ik trek me er niets van aan. Bij iedere nieuwe plaat, die goede kritieken krijgt, wordt tegenwoordig gezegd dat het een hype is. Zonde!

Electro_
Nou ik heb het album zo binnen. Ik ken al twee singles maar de klik is er nog niet. Ben benieuwd.

avatar van Gajarigon
Riot Van vind ik heel goed .
Beetje Radiohead achtig, en dat orgeltje doet zijn werk wonderwel.

Mijn favoriet is toch wel Still Take You Home aan t worden, wat een geweldig nummer zeg .

Ace
Vooralsnog maar eens 4*. Heel erg lekker album, maar ik vraag me of ie bij mij helemaal de tand des tijds gaat doorstaan. De 4 sterren verdient ie op dit moment zeker bij me. We zullen zien of ik er over 20 draaibeurten nog steeds zo over denk.

Tuurlijk, een prima plaat. Maar is het nou echt zoveel beter dan Kaiser Chiefs, The Rakes, Maximo Park en the Futureheads? Volgens mij slaan ze een beetje door aan de andere kant van de noordzee

Ace
Vooral tekstueel schiet het een stuk boven de rest uit. De manier van zang is ook onderscheidend. Muziekaal gezien komt het wat mij betreft ook uit dezelfde alom bekende pot nat...

avatar van HiLL
Ach doorslaan, wat een onzin. Als er maar wat lekkers tussen zit.

Ik moet het hele album nog horen, maar ik loop er niet echt voor warm als ik die singles hoor... Geef mij dan maar het vernuft en de tongue-in-cheek van een Maximo Park of een Futureheads.

heb deze cd ook al een tijdje bij me collectie.En hij blijft goed heel de cd blijft me wel boeien keer op keer.de punkachtige stem en de mooie teksten blijven goed,de muziek erom heen toch wel vooral het gitaarwerk.... perfect.
Ben toch altijd wel een voorstander geweest van engelse bands.still take you home,a certain romance en red light indicates doors are secured,from ritz to the rubble,perhaps vampires is a bit strong but zijn toch wel de toppers van mij.

daarom 4,0 sterren voor dit geweldig album
all you people are vampires

Ik houd het voorlopig op 4,5* over een paar maanden wellicht 5,0* maar kijken of ik hem dan nog steeds zo leuk vind.

Ik vind dit toch echt wel van een ander kaliber dan de bands die hierboven worden genoemd. En ik vind Arctic Monkeys ook beter (zowel tekstueel als muzikaal en qua zang) dan die bands. Ze hebben veel meer eigenheid ook.

avatar van Hermy
Nubis schreef:

Nou, ik vind de teksten een nogal puberaal karakter hebben, moet ik eerlijk zeggen. Zo heel sterk vind ik ze dus niet.

Hermy schreef:

Dat vind ik juist het sterke eraan.

@ Hermy: Dat is jouw mening natuurlijk, maar ik ben het daar niet zo mee eens. Of zoals Iceman zegt, misschien vind ik dat juist wel het leuke eraan.

Voor de rest ben ik dus albums van die andere bands gaan luisteren en ik snap de vergelijkingen hier eigenlijk niet zo heel goed. Dat is ook wat bedoelde met: 'Ik vind dit toch wel van een ander kaliber.' Ik heb hier ooit gepost, toen ik 't album pas net 1 keer had gehoord, dat ik normaal nooit van zulke 'drukke' muziek hou, maar dat dit me wel aanstaat. En nu heb ik dus naar Futureheads en Maximo Park geluisterd en dat is dus precies die drukke muziek die ik bedoel, waar ik niet van hou.

Ik vind dat er in deze band gewoon veel meer inzit. Misschien wordt het wel gewoon met wat meer overtuiging gezongen en gespeeld, dat dat het is. In ieder geval wordt ik hier wel vrolijk van en vind ik het echt lekker klinken, en dat heb ik niet bij andere bands die hier worden genoemd (ook o.a. Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs).
Oja, ik vind trouwens vooral dat Arctic Monkeys muzikaal voor mij beter en leuker zijn. Ik heb niet echt heel veel verstand van techniek, maar ik vind bij deze band de muziek interessanter (loopjes, melodieen, ritmes en stiltes) dan bij de rest van 'dit soort bandjes'.

Ik snap overigens best dat mensen hier niet van houden, volgens mij is dit ook wel een beetje zo'n band waar je of wel van houdt, of niet.

Maximo Park vond ik bijvoorbeeld veel leuker. Al begon ik die ook pas leuk te vinden na ze live gezien te hebben op pukkelpop. Maar dit, echte outstanding tracks zie ik niet direct. Ik versta waarom ze populair zijn, het is geweldig catchy. Maar ik heb last van overdaad. Ik lust het (voorlopig) echt niet.

avatar van Bert Wasbeer
Artikel in de Volkskrant van gisteren wakkert de hype nog wat hoger op. Vergelijkingen met Stone Roses, Oasis, Nirvana en The Smiths Een nieuwe band die een generatie bundelt…
Persoonlijk juich ik deze hype volledig toe, hypes zijn nodig in muziek. Rock kan wel wat nieuwe vaandeldragers gebruiken. En het ergens niet erg is dat een hype meelopers aantrekt en tot manie en kortstondige oppervlakkige dingen leidt dan lijkt dat me toch wel in entertainment-zaken. Ik heb liever dat mensen de nieuwe AM kopen om "erbij te horen" dan dat ze als makke schapen stemmen op een populist als Geert Wilders of zo omdat er gisteren iets ergs gebeurde .

Of AM nu de beste band van het moment is doet er niet toe (ieder heeft zijn persoonlijke favorieten), het gaat erom dat de huidige rockscene een groot aanspreekpunt krijgt en daarmee meer aandacht krijgt op de radio en in de pers. En daarvoor is deze band best geschikt: het is niet zo neuzelig als de Strokes, net wat minder arty als Franz, net wat minder geschikt voor je moeder als de Kaiser chiefs (te toegankelijk zeg maar, als hanekamdrager kan je hier ook nog naar luisteren), net iets hipper dan de blues van Jack White en niet zo bot als Limp Bizkit/Korn drie jaar terug was. Kortom: toegankelijk genoeg om velen aan te spreken en “eigen” genoeg om je nog af te zetten tegen de top40-meuk en de smaak van je ouders. Maar wellicht hebben ze iets te weinig meebrulrefreintjes om het bij het grote publiek echt te maken.

Bert Wasbeer schreef:
...genoeg om je nog af te zetten tegen de top40-meuk en de smaak van je ouders. Maar wellicht hebben ze iets te weinig meebrulrefreintjes om het bij het grote publiek echt te maken.

En laat When the sun goes down nu nèt in de Mega Top 50 van afgelopen zaterdag staan... Afzetten gaat niet meer

avatar van Ward
Bert Wasbeer schreef:

Mijn vader vindt het ook al geweldig, dus afzetten tegen je ouders lukt ook al niet meer

Mijn moeder vindt het maar herrie en mn vader vind het niet bijzonder dus het kan nog wel .

Electro_
Nou, mij weten ze niet te overtuigen. Het spijt me! Maar het doet me gewoon niks. Alleen I Bet You Look Good vind ik nog enigszins meegaan. Ik geef 2,5* voor de moeite.

avatar van FisherKing
Ward schreef:

Mijn dochter zou blij moeten zijn, maar het raakt haar ook niet echt, geloof ik

avatar van HiLL
Jij blij Fisher?

avatar van andré
Bert Wasbeer schreef:
... Ik heb liever dat mensen de nieuwe AM kopen om "erbij te horen" dan dat ze als makke schapen stemmen op een populist als Geert Wilders of zo omdat er gisteren iets ergs gebeurde .

...En daarvoor is deze band best geschikt: het is niet zo neuzelig als de Strokes, net wat minder arty als Franz, net wat minder geschikt voor je moeder als de Kaiser chiefs

En wat als mensen als makke schapen allemaal achter de Arctic Monkeys aangaan (wat dus het geval is)? Een beetje rare vergelijking dit...

De (debuut)albums van The Strokes en Franz Ferdinand zijn in mijn ogen stukken beter. Ook hypes, maar terechte. Kaiser Chiefs vind ik een beetje zelfde niveau als Arctic Monkeys. Mij doet deze band vooral denken aan Razorlight en de door mij vervloekte Libertines. Het is stukken beter hoor, dat wel. Maar die stem hè, die stem Mijn oordeel: een nipte 3,5*

avatar van mathias
andré schreef:

Mijn oordeel: een ruime 4,5*

Ik hoorde dat Sugababes aan de hand van Richard X I Bet You Look Good On The Dancefloor heeft gecoverd/gaat coveren. Ben benieuwd.

Idd Zalige plaat !!

herman schreef:

Sugababes .

Beter dan The Libertines? Toch niet..

avatar van mathias
Toch wel