Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006)

Label: Domino

1. The View from the Afternoon (3:40)
  2. I Bet You Look Good on the Dancefloor (2:56)
  3. Fake Tales of San Francisco (3:00)
  4. Dancing Shoes (2:23)
  5. You Probably Couldn't See for the Lights But You Were Staring Straight at Me (2:13)
  6. Still Take You Home (2:56)
  7. Riot Van (2:17)
  8. Red Light Indicates Doors Are Secured (2:26)
  9. Mardy Bum (2:58)
  10. Perhaps Vampires Is a Bit Strong But... (4:31)
  11. When the Sun Goes Down (3:22)
  12. From the Ritz to the Rubble (3:16)
  13. A Certain Romance (5:31)
avatar van Tijn79
Wat een heerlijke band zeg!
..and they say it changes when the sun goes down...

wcs
Ik kan er niet goed tegen wanneer ik een 'muziekkenner' hoor zeggen dat dit echt niks speciaals is en dat het vroeger allemaal zoveel beter was. Ik durf er dan ook veel geld op verwedden dat die zelfde critici die dit nu overschat vinden, over 20 jaar (wanneer dit album een klassieker zal zijn) zullen zeggen dat fantastisch is en doen alsof al vanaf het begin trouwe fans waren.Want tegen die tijd zal deze plaat een monument zijn waar de 'muziekkenner' geen kwaad woord over durft zeggen.
Nee, geef mij dan maar de muziekliefhebber zoals de leden van deze site zijn. Want deze mensen willen niet de kenner uithangen en zeggen dan ook hun gedacht over deze cd en die luidt meestal als volgt : fantastisch plaatje. En dat is het ook, de muziek is opwindend en extreem catchy. Keer op keer bezorgen nummers als I Bet You Look Good on the Dancefloor me een adrenalineopstoot en zit weer goed in mijn vel. Een vaak terugkomend argument is dan dat ze alles hebben gepikt van de ouwe britse bands maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. Hoe moet je nu muziek maken als je je niet eens mag laten inspireren door andere muziek ? Er vallen wel invloeden van bvb the clash in terug te horen maar ze hebben toch een eigen en herkenbare klank ontwikkeld. En dat dit een speciaal groepje is, bewijzen ze ook wel via hun teksten. Alex turner weet heel goed het dagelijkse leven te beschrijven, hij observeert en maakt dan met alles wat hij rond hem ziet verhalen zoals in When the Sun Goes Down:

Who's that girl there?
I wonder what went wrong
So that she had to roam the streets
She dunt do major credit cards
I doubt she does receipts
It's all not quite legitimate

And what a scummy man
Just give him half a chance
I bet he'll rob you if he can
Can see it in his eyes,
Yeah, that he's got a driving ban
Amongst some other offences

And I've seen him with girls of the night
And he told Roxanne to put on her red light
They're all infected but he'll be alright
Cause he's a scumbag, don't you know
I said he's a scumbag, don't you know!

Mooi geschreven en zo vind je wel meer sterke staaltjes op dit album, een ander knap stukje uit Fake Tales of San Francisco:

There's a super cool band yeah
With their trilbies and their glasses of white wine
And all the weekend rock stars in the toilets
Practicing their lines

Een knappe stek op al die mislukte muzikanten die zichzelf veel te serieus nemen. Dat apprecieer ik ook aan dit groepje, het zijn gewone jongens die erg bescheiden zijn gebleven.
Blij dus dat dit groepje op deze site door de echte muziekliefhebbers wel wordt geprezen want dat zijn ze echt wel waard. Dat de critici zich maar amuseren met al hun ouwe muziek, ik geniet zowel van dit als de klassiekers van vroeger.

avatar van SoNick
Ik vind de plaat leuk, maar de aapjes worden wel heel erg overschat vind ik. Ik geef hem 3,5 ster. Ik vind deze plaat overigens wel beter dan de opvolger, maar het verschil tussen beiden vind ik minimaal, vandaar ook voor die een 3,5/5.

avatar van yvorbc
dit is egt een geniaal album. geweldig ritme. egt een 5.0 waard!

avatar van Kos
Kos
En toch blijf ik Red Light Indicates Doors Are Secured de beste track vinden, in tegenstelling tot kennelijk zo'n beetje iedereen aan de statistieken te zien.

avatar van LucM
Een aardig debuut, hoewel ik dit eerlijk gezegd overroepen vind.
Positief is dat Arctic Monkeys reeds een eigen stijl hebben, stevige rock met een beetje funk of ska, de teksten zijn wel goed en technisch is het meer dan behoorlijk met uitstekend bas- en drumwerk. Melodisch is het echter niet altijd sterk, sommige nummers klinken vrij vlak waardoor de verveling soms toeslaat zoals in "You Probably Couldn't See ...", "Red Light Indicates Doors Are Secured" en "Perhaps Vampires Is a Bit Strong But...".
"The View from the Afternoon", "Mardy Bum" en "When the Sun Goes Down" vind ik wel goede songs. Arctic Monkeys moeten nog groeien, maar het talent is wel degelijk aanwezig dat op het volgende album volledig tot recht gaat komen.

wcs schreef:

Ik vind het weinig bijzonder. Niet dat ik nou een muziekkenner ben ofzo, maar zo monumentaal is het gewoon niet. The Monkeys hebben als een van de eerste bands optimaal geprofiteerd van muziek verspreiding via Myspace. Ze hebben hun enorme fanbase mede te danken aan het feit dat zij een van de eerste bands zijn van een nieuwe generatie rockmuziek. Het is lekkere muziek, energiek en zeker goede lyrics. Maar op een paar momenten na denk ik nergens: Wow! Dit wordt een klassieker! Dat terwijl dit eigenlijk niet beter in mijn straatje kan passen. Een aantal nummers op dit album (Bet you look good, When the sun..., Ritz to rubble) zou je individueel gezien wel als monument kunnen beschouwen. Maar op het volledige album kom ik teveel tegen wat is erg middelmatig vind.

wcs
Maar uiteindelijk zal het een klassieker worden denk ik, zelf vind ik ze ook niet zo goed als bvb de top 2 uit jouw top 10 die dan weer veel aparter,specialer en opwindender voor me zijn maar dit bandje heeft wel iets en wanneer je de' muziekkenner' dan minachtend over dit hier bezig hoort, raak ik wel een beetje geirriteerd.
Ik doel dan ook vooral op mensen die de moeite niet eens nemen om 2 keer naar de plaat of teksten te luisteren maar direct met clichés afkomen in de trant van the clash is zoveel beter, beter dan vroeger zal het nooit worden,...
Dat jij het niks bijzonder vind is je goed recht natuurlijk

Lost Highway
Ach 'muziekkenners', ik vraag me af wie vandaag nog de euvele moed heeft om zich deze term toe te eigenen. De nieuwe generatie critici, die zo graag spreken over 'de moeilijke tweede', maar tegelijk de zooi van een Timbaland wel ok vinden. Of de gemiddelde bezoeker van RateYourMusic, vastgeroesd in de tijd en bij voorbaat al denigrerend over elk plaatje dat na 2000 verschenen is. Ik wil maar zeggen; uiteindelijk moet je het toch voor jezelf bepalen.

Toch vind ook ik dit plaatje matig, niet omdat ik ga beginnen neuten over originaliteit ed, wel omdat ik, en dat is nog steeds mijn voornaamste criterium, de meeste nummers hier matig vind. Een aantal lichte uitschieters waarop je wel eens uit je dak kan gaan, maar dat is het dan ook. Maar, de hype rond dit album heeft ervoor gezorgd dat deze jongens meteen bekend waren, en bijgevolg heeft hun tweede album, dat naar mijn mening stukken beter is op elk vlak, wel de verdiende aandacht gekregen.

avatar van LucM
Als je de al die recensies moet lezen, lijkt het alsof ze allemaal een andere plaat hebben beluisterd. Soms ben ik het eens met de critici, soms ook niet wat met het debuut van Arctic Monkeys het geval is.
Zelfs na meerdere beluisteringen kan ik niet meer dan 3 sterren toekennen omdat er teveel middelmatig materiaal tussen zit. De aapjes hadden ideeën zat, maar hebben dat niet genoeg in pakkende popsongs gegoten en de zang van Alex Turner vind ik ook wat aan de vlakke kant. Ik kreeg zelden een "waauw"-gevoel wat bij de opvolger wel vaak het geval was.

LucM schreef:
de zang van Alex Turner vind ik ook wat aan de vlakke kant

Net 1 van mijn favoriete zangers

avatar van LucM
Na de opvolger "Favorite Worst Nightmare" werd hij stilaan ook één van mijn favoriete zangers. Hoe dan ook, ik vind de opvolger in alle opzichten stukken beter dan het debuut van Arctic Monkeys.

Lost Highway
Ik denk dat de vlakke zang ook te maken heeft met de nogal speelse arrogantie van Turner. Ook Live zie je dat hij zijn nummers nogal ééntonig inzingt, zelf gaat hij nooit helemaal los tijdens een concert, hoewel nummers als I Bet you're looking good ea daar uiterst toe geschikt zijn. Een soort F*ck You attitude naar het publiek, althans ik ervaar het zo.

wcs schreef:
Net 1 van mijn favoriete zangers

Dat dan weer wel ja. Een heel prettige stem om maar te luisteren heeft hij. Dat vond ik ook al toen ik dit album luisterde.

avatar van Carow
Ik ben net terug uit Sheffield en het is zo grappig om de plaatsen waar de monkeys over zingen in het echt te zien, zoals Hunter's Bar .

avatar van Urbanoetang
Herrinnert iemand nog het interview met Miljuschka over de cover van dit album? GE-NI-AAL!

WernerGSF
Urbanoetang schreef:

Uh, nee.. Linkje?

avatar van Urbanoetang
WernerGSF schreef:

Uh, nee.. Linkje?

Ik zocht 'm ook maar kon hem niet vinden. Weet wel dat Miljuschka vroeg waarom ze zomaar iemand met een sigaret op de cover hebben staan, en dat Alex zo reageerde: "Well look at him, he's handsome!"

avatar van Johanv4434
Leuke debuutplaat. De opvolger is weliswaar beter, maar deze beluister ik nietemin nooit met tegenzin.

Vind dit toch een erg goed plaat, nog steeds. Misschien wel beter dan Favourite Worst Nightmare. Lekker korte tracks, rauwe sound, maar toch klasse nummers als When the Sun Goes Down en A Certain Romance. Gaat nooit vervelen!

avatar van oruiz
Koston schreef:
Frisse band...

Fris geluid......

HAHAHAHAHAHHA

hahahahahahhahaha

Dit album is goed alleen reuze overschat, het staat zelfs bovenaan in de toplijst.
Favourite worst nightmare dat wel waard.

Oyver
Dit album geeft mij nog steeds (al 2,5 jaar lang) een kick. In het begin vond ik hier en daar nog wel minpuntjes, maar het album is nu zo geroutineerd in mijn hersenen dat ik hem hedendaags niets minder waard vind dan een volle 5/5 beoordeling.

Verlaagd naar 2,5*. Afgezien van een af en toe meetikkende voet, doet dit me maar weinig (meer).

avatar van Frank Booth
Slechts een 3 tal goede songs.

avatar van Carolaah
hmm kan me voorstellen dat als 1 nummer bevalt, deze hele cd bij de meesten meteen bevalt..

Zelf vind ik het allemaal wel veel op elkaar lijken..
Wilde dit album toch een kans geven en proberen niet bevooroordeeld te luisteren.. Aangezien ik de Arctic Monkeys nooit echt gewaardeerd heb.. vond het gewoon niet leuk..

Naja vind, ik vind het namelijk nog steeds niet boeiend ..
Zit nu halverwege het album.. wie weet komt er nog een voldoende uitrollen.. maar hm.. ik weet het niet, ik vind het gewoon een beetje saai? naja die drums maken het wel fijn up-tempo, maar het lijkt wel één pot nat.. en ik denk dat dat komt omdat ik gewoon niet zo van deze muziek houd..

't is best een aardig bandje en ik kan het best aanhoren, maar het zal nooit mijn muziek worden ben ik bang..

Gok erop dat mijn stem tussen de 2,5 - 3,0 gaat in zitten..

Edit: Hmm het tweede deel van de cd vind ik wel een stuk beter relaxter, mooier, maar nog niet echt overtuigend genoeg.. van de hele cd vind ik Mardy Bum en Dancing shoes veruit de beste nummers..

avatar van Carolaah
Hmm nee.. het album kan me nog steeds niet echt bekoren hedendaags

Trek het je niet aan Carolaah, op dit toch wel waanzinnig overschatte album staat nu eenmaal een bundel enorm middelmatige songs waarbij enkel 'When the Sun Goes Down' zich als positieve uitschieter kan profileren. Je moet het deze jongens wel nageven dat ze de eerste band waren die optimaal geprofiteerd hebben van Internet 2.0, waarvoor hulde.

avatar van Ploppesteksel
Vanaf 9 tot 13 zijn allemaal supertracks, of dat is mijn mening tenminste

Ik vind dit echt een heel goed album. Het begint heel sterk met Á view from the afternoon', maar het einde van de CD vind ik nog veel beter, met als uitblinker natuurlijk: From the Ritz to the Rubble. Dit is zo'n geweldig nummer! Alles bij elkaar echt een topalbum.