Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
Father McKenzie schreef:

Deze KOCHT ik, dus mag ik er zeker op stemmen,

Dat je hem gekocht hebt is toch niet bepalend? Ik zou eerder een criterium vinden of de muziek in je straatje/genre ligt. Zeker bij zeer "stijl specifieke" muziek zoals deze van JD.

avatar van Mjuman
Ik ben eerder op de avond nassi met saté en roerbakgroenten gegeten, omdat ik die broccoli/witlof discussie voelde aankomen; en na nassi neem je ook geen cake.

Nou heeft nassi en saté een positief effect op je gehoor en ik moet zeggen dat mij de tekstweergave van Azra de juiste lijkt:

But hurts just like anything else"

Ik heb dit drievoudig getest: via Still, Closer en Heart and Soul (we hebben het over JD en gaan dus niet over 1 nacht ijs - en dat in deze tijd!) en ik hoor waarlijk niets anders dan het bovenstaande.
E.e.a. wordt ook nog verstrekt door een sperutocht langs alle Anglosaksische songtekst-sites.

Ik ben in een goede stemming want TPG heeft mij een uurtje geleden met Substance op vinyl verblijd!

avatar van Paap_Floyd
Het valt me nog mee dat ie niet begint over 't feit dat ie er te oud voor is.

Father McKenzie
Sheplays schreef:

Neem nog een stukkie peace cake en hup, door naar Abba

hahahahahahahahahahaha, neen, naar Neil Young, The Who, The Doors, The Byrds, Jimi Hendrix en als ik dààrna tot rust wil komen jawel, dan naar Abba, The Beatles, Doe Maar en André Hazes, dààg Jeanine !

Paap_Floyd schreef:
Het valt me nog mee dat ie niet begint over 't feit dat ie er te oud voor is.

Hij was juist precies op leeftijd toen het te doen was in post-punk land. Hij heeft gewoon de muzikale vernieuwingen van eind jaren 70 volledig gemist. Jammer!....ik was daarentegen te jong, maar heb het halverwege jaren 80 allemaal even ingehaald.

Mjuman schreef:
Leuk stuk over dat eten enzo Wat ik me afvroeg.... komt TPG bij jou echt nog zo laat? (en is dat dan niet TNT?)

Mjuman schreef:

But hurts just like anything else"

Ik ben het toch niet met je eens.

Blindness that touches perfection
just doesn't add up...

Sheplays schreef:

Ik ben het toch niet met je eens.

Blindness that touches perfection
just doesn't add up...

Pourquois Pas?

Parce que ik dat eigenlijk niet snap, blindheid die perfectie benaderd

Jij?

Life as it touches perfection vind ik logischer en het is ook hetgeen ik hoor dat er gezongen wordt.

avatar van Paap_Floyd
De huidige luisterbeurt zal bepalen of hier nog een halfje * mag worden bijgezet.

Parce que ik dat eigenlijk niet snap, blindheid die perfectie benaderd

Jij?

Wat dacht je hiervan:

Een welhaast volledige blindheid voor de dingen om je heen die toch ook verrekte pijn doet....ondanks de (verkozen) isolatie....of iets in die trend...

(Overigens wilde Curtis nooit enige verklaring voor zijn teksten geven. Iedereen moest er het zijne maar uit halen.....en terecht. Niets zo erg als een mooi nummer met een mooie tekst verkloot zien doordat de auteur zijn bedoelingen erbij gaat toelichten.)

Sheplays
Mooie verklaring, CD! Toch blijft het in mijn ogen een twijfelgeval.

In Torn Apart staat dat Ian de teksten al veel eerder had geschreven en gewoon keek wat het beste bij de muziek paste. Zonodig maakte hij wat veranderingen.

avatar van Mjuman
@Reptile71: ja, ca. 20:45 en het is inderdaad TNT (ik leef nog in het verleden, maar niet zo erg dat ik nog PTT zeg).

@Sheplays: daar zit nou net een soort schijnbare paradox in:
But hurts just like anything else"

Al je iets hebt met een van je zintuigen, kan dat leiden tot een betere ontwikkeling van een van de andere. Ben je bijv. dyslectisch, is het niet vreemd als je een beter ontwikkeld gehoor hebt. Hetzelfde geldt voor visuele beperkingen; als je slecht ziet, hoeft het geen verbazing te wekken dat je gehoor goed ontwikkeld is. En gehoor is voor een musicus heel belangrijk.

Als je blind bent voor de ellende van het dagelijks leven (een bijna volmaakte blindheid zegt IC, "a blindness that touches perfection"), dan krijg je die ellende toch mee via de andere zintuigen. Bovendien is het een paradoxaal beeld om perfectie en blindheid aan elkaar te paren. Ik vind dat wel een mooi literair beeld. Zijn teksten hadden absoluut literair niveau: puntig en krachtig. Ik vind zelf de tekst van 'Decades' van uitzondelijke kwaliteit. Ach ja en de openingszin van "She's lost control" of die van "Transmission". Openingszinnen zijn belangrijk, ook in boeken.

En wat ik al zei: die andere tekst zingt ie gewoon niet.

Trouwens ook Barney (NO) heeft geen in tekstexplicatie of interpretatie.

Sheplays
Mjuman, let's agree to disagree.

Je kunt niet met zekerheid stellen dat hij die andere tekst niet zingt want zowel Skyline als ik horen hem en een dergelijke versie staat ook op lyricssites.

Sheplays schreef:
Mjuman, let's agree to disagree.

Nou heeft iemand hier dat boek van Deborah Curtis bij de hand ('Touching From A Distance')? Dan kunnen we deze discussie beslechten.

Sheplays
Ik heb alle boeken en docu's bij de hand maar ik kan een ding met stelligheid zeggen; het boek van Deborah Curtis zal je niet veel wijzer maken over Ian Curtis noch over zijn teksten.

Sheplays schreef:

O, ik dacht dat Skyline hierboven beweerde dat de songteksten in dat boek zijn terug te vinden.....ik ken het boek zelf niet.

avatar van Mjuman
@ Sheplays: In that case, I' ll rest my case.

Gewoon lekker luisteren en nou nog ff stukje Substance draaien

Chameleon Day schreef:

Klopt, op blz. 175: A Blindness that touches perfection, but hurts just like anything else (hetgeen ik dus betwijfel)

Mjuman, iedereen haalt er maar het zijne/hare uit. Het punt is dat we het allemaal mooi vinden.

Sheplays schreef:

Klopt, op blz. 175: A Blindness that touches perfection, but hurts just like anything else.

En geloven we dit nu? Betrouwbaar genoeg? Het kan natuurlijk de verkeerde tekstversie zijn.

Sheplays
Goed hoor, Chameleon Day, het staat gedrukt he?

Sheplays schreef:
Goed hoor, Chameleon Day, het staat gedrukt he?

Rijst toch nog de vraag waar die andere tekstversie vandaan komt?

avatar van reptile71
Op een site met misheard lyrics stond bij Isolation alleen dit:
"Isolation"
Misheard Lyrics:
Each day I'm divorcing your mum
Original Lyrics:
Painstaking devotion and love

Each day I'm divorcing your mum....

ik heb de luisterproef ook maar even gedaan op de vroege morgen en hoor A blindness that touches perfection. But hurts just like anything else.
Ik vind dat ook wel een prima te verklaren tekst. Blind zijn voor dingen om het perfect te laten lijken, Maar het doet net zoveel pijn als wat dan ook. Er is geen ontsnappen aan alle ellende, ook niet door jezelf als het ware in de maling te nemen en je er voor af te sluiten. Ten eerste lukt dat namelijk niet echt en ten tweede voelt het niet goed om de ellende te negeren.
Dit ís gewoon de tekst volgens mij, want ik VOEL hem (de tekst bedoel ik) en ik herken het gevoel.

avatar van azra
Veel verschillende gedachte bij de tekst ja.
Mijn interpretatie is dat het over liefde gaat.
A blindness , iets wat je niet kunt zien
that touches perfection, dat perfectie benaderd
but hurts just like anything else, maar toch pijn doet zoals al het andere

Jij voelt de tekst? brailleschrift?
nee, ik snap het.
Hoe dat 2 zinnetjes zoveel mensen laten nadenken

avatar van reptile71
Door deze discussie over dat stukje tekst ben ik het nummer vanmorgen gaan luisteren en ineens leek het allemaal op zijn plek te vallen voor mij. Ik herkende een oud gevoel wat ik zelf heb weggedrukt omdat er niet mee te leven is, het teveel pijn doet: het als het ware voelen van alle ellende op aarde, een diep onderliggende altijd aanwezige pijn die diep in de ziel geworteld lijkt te zitten. Ik moest gaan werken en heb de cd van Closer meegenomen in de auto en ervaren als nooit tevoren (helaas was ik op mijn werk voor ik hem helemaal af kon luisteren). Tot op heden had ik een paar favoriete nummers (voornamelijk het tweede gedeelte van de cd) en de rest vond ik wat minder, maar nu was ik vanaf het begin zwaar onder indruk. Deze cd heeft zo’n desolate sfeer dat ik het voel in mijn onderbuik. De muziek en de teksten zijn één geheel en de hele cd is één geheel. Dit is de best mogelijke overdracht van het gevoel dat ik omschreef. Waarom het nu pas volledig tot me door is gedrongen weet ik niet, maar hoe dan ook, voor mij betekent het dat dit album perfect is zoals het is. Ooit had ik het 4**** gegeven, maar nu krijgt het er 5***** en een plaats in mijn top 10.

avatar van starsailor
reptile71 schreef:

Goed om te horen.
Nu nog die nummer 1 positie in je top 10....

avatar van reptile71
Tja, Disintegration heeft nogal een speciale plek in mijn hart en die gooi ik daarom niet zo makkelijk van de eerste plaats af.

DonDijk
Wel de hoogste nieuwe binnenkomer deze week

reptile71 schreef:

Alleen: SoE van TT naar 5

skyline
starsailor schreef:

Nu nog die nummer 1 positie in je top 10....

Ik ben weer met starsailor on this one...
Maar ik weet het wel Reptile, de soundtrack van je leven, niet.

Hoop gedoe over een stukje tekst - mijn schuld, sorry- maar helaas moet ik het nog erger maken.
Reptile, is het niet MIStaking devotion and love ipv painstaking?
Uiteindelijk maakt het allemaal weinig uit natuurlijk. Dit kan nog eeuwig doorgaan.