Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
avatar van dazzler
Reptile, graag de tegenstander en de einduitslag van de bewuste match met linkje.

avatar van reptile71
Ja, helaas ben ik de bron kwijtgeraakt, maar het heeft zich vòòr 1980 afgespeeld.

avatar van Premonition
1976: Manchester United - Derby County 2-0. MU verloor de finale van Southampton met 1-0

avatar van Eveningguard
Kolere, het blijft maar door m'n hoofd spoken.

'Hij meende het echt'

Brrrr...

avatar van Eveningguard
Ziekelijk goed dit. Maakt een stuk meer indruk op mij dan het eerste album. Daar zaten de nummers goed in elkaar, alleen miste ik echte druk. En dat heb ik hier wel.

Premonition schreef:
Ah, kijk dus het klopt. Enige was dat ze niet achter stonden, maar dat is slechts een klein detail.

poontan64
This is the car at the Edge of the Road/All the windows are Closed - there's Nothing disturbed.........

poontan64
Beste hetgeen JD heeft voort gebracht - indrukwekkende lyrics & dito instrumentalisatie......

avatar van devel-hunt
Een paar keer naar beide JD platen geluistert. En het gesomber gaat op een gegeven moment wennen, je dreigt er zelfs blij van te worden. Maar echt orgastisch wordt het nergens.

avatar van Timo-otje
Decades ? Is er een betere afsluiter denkbaar ? Wat een nummer is dat zeg, zo triest , zo mysterieus, en de stem van Ian erover heen. In een top 10 favo nummers zou die er makkelijk tussen staan.

avatar van Eveningguard
En niet te vergeten die pikdonkere Synthesizer. Zonder dat ding zou het een stuk minder mooi zijn. Ik vind het verassend mooi klinken voor een album van 30 jaar oud. Normaal gesproken vind ik het lelijk.

avatar van Mille Vinyl
Ik heb mij de vinyl versie van closer vandaag aangeschaft .Deze muziek is tijdloos,! Hij ligt nu op de platenspeler voor de 2de keer vandaag ! Maf ,dat je zoveel jaren later fan kan worden van een band als JD zegt misschien wel iets over de orginaliteit en kwalitieit van deze muziek !

avatar van reptile71
Juist JD is een band waar je zoveel jaren later fan van kan worden. Luister naar vele 70s rock die nu doodsaai klinkt of massa's 80s muziek die nu enorm cheesy klinkt en leg JD daar eens naast. JD blijft spannend, mysterieus en intrigerend. Al ruim dertig jaar lang. En ik ben ervan overtuigd dat er nog wel meer generaties mee vandoor gaan. Zelden kom je muziek, zang en teksten tegen die dieper gaan dan dit. Als je hier eenmaal doorheen gebeten bent heb je een vangst die je nooit meer loslaat. Uiteraard heb je ook mensen die er direct door gepakt worden, maar vaker hoor ik dat het wat tijd nodig heeft. Persoonlijk intrigeerde het me al vanaf het begin dat ik het hoorde, maar het duurde wel een poosje voordat het volledig tot me doordrong. Het werd door de tijd alleen maar beter en beter! Momenteel sta ik op een punt dat ik Joy Division het liefst elke dag hoor.

avatar van Chameleon Day
reptile71 schreef:
Momenteel sta ik op een punt dat ik Joy Division het liefst elke dag hoor.

En dat heb ik nu juist net niet - hoewel ik verder min of meer dezelfde beleving heb als jij. Ik draai UP en Closer hoogstens twee of drie keer per jaar. Meestal in de avond en in eenzame afzondering. De impact van de muziek is er niet minder om. Integendeel!

avatar van reptile71
Ik heb die fase hiervoor gehad. JD doet echt wat met een mens.

avatar van Chameleon Day
Ah, ik ben nog niet zo ver ontwikkeld als jij. Heb jij al de toestand van volledige verlichting bereikt?

avatar van reptile71
Ik ben verlicht geboren, maar daar heb ik het niet over. Ik zeg dat ik hiervoor een hele periode van jarenlang JD maar af en toe draaide. Ik denk dat ik het wat te heftig vond ofzo. Nu dus zit ik in een fase dat ik het wel elke dag wil horen. Dat zal hierna wel weer afzwakken en dan zal het vast wel weer een paar keer per jaar worden. Jij zal vast voorlopen in die ontwikkeling. Ik ben tenslotte nog veeel jonger dan jij.

Het kan er trouwens ook mee te maken hebben dat ik ze nu allemaal op vinyl heb en een goede platenspeler heb staan. Klinkt vast stom, maar JD vanaf cd past voor mij gewoon niet. Dat moet gewoon vanaf zo'n lekkere zware zwarte Factory schijf komen.

avatar van Mjuman
reptile71 schreef:

Gezien CD's avatar, een reptiel, is dat nog maar de vraag - maar goed dat matcht dan weer met jouw naam - reptielen zijn oud van soort. Edoch, bedenk: in een oud beest huist soms een jonge, verlichte geest.

En ik spreek uit ervaring En was het niet: de (voorlopers) eersten, zullen de laatsten zijn?

avatar van Slowgaze
devel-hunt schreef:
Maar echt orgastisch wordt het nergens.

Zelden een adjectief gezien dat slechter op z'n plek was bij Joy Division.

avatar van chevy93
reptile71 schreef:
Momenteel sta ik op een punt dat ik Joy Division het liefst elke dag hoor.
Is dat positief of negatief?

avatar van niels94
Als dat negatief is heb je toch wel problemen

avatar van reptile71
Als jullie doelen op eventueel aanwezige depressies e.d. kan ik laten weten dat dat niet het geval is. Het is gewoon omdat ik het zooo lekker vind om naar te luisteren!

avatar van jellecomicgek72
Ik ook, maar zeker niet elke dag.

avatar van reptile71
Misschien scheelt het dat ik het wel elke dag zou willen horen, maar het er niet elke dag van komt. In de praktijk momenteel elke week in elk geval wel even iets van JD opstaan.

avatar van Mjuman
reptile71 schreef:

De diagnose kan dan tweeledig zijn:

a. er is geen redding mogelijk - we gaan sowieso naar de ratsmodee en iedere dag brengt ons Closer daarbij.
b. je hebt zo'n slecht geheugen dat je iedere dag wel wat moet horen

The choice is yours - ik hanteer een ander scenario; er gaan weken voorbij dat ik GEEN JD draai.

avatar van Rudi S
b zou wel de mooiste zijn

Wat zei je ook alweer?

Het goede antwoord is:

c. Ik zit gewoon in een tijdelijke fase waarin ik meer zin heb in JD dan anders.

avatar van Mille Vinyl
Pas ben ik ook de trotse eigenaar geworden van de 12' singel van JD atmosphere !
ik heb een ongelofelijke drang om dit juweeltje elke keer weer op de platenspeler te leggen !!!!
Dit smaakt elke keer weer naar meer,dus volgt closer onmiddellijk !!!

en voor deze die denken dat ik depressief ben ! no way!!!! deze muzikale droefheid is gewoon zo mooi dat hij elke dag kan en mag gespeeld worden !!!!!!

avatar van IllumSphere
Persoonlijk vind ik het debuut beter dan dit. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat het het album ietwat eentoniger is dan het debuut. Wat er wel positief aan dit album is, is dat Ian hier goed zijn emotie kan over brengen en het daarom wat depressiever is.