Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Statiegeld
Halfje erbij naar 4.5*. Dit album begint me steeds meer te bevallen maar ik durf het nog geen 5 sterren geven. Nummers als Karma Police, Paranoid Android, Let Down en anderen zijn echt prachtig. Zelfs Exit Music begin ik leuk te vinden.

avatar van rudiger
0,5
`n paar nummers gehoord van dit album .
Wat een enorme zeikstem heeft die zanger .

Nicci
ik heb dit album laatst weer een geprobeerd. ik blijf het helemaal niets vinden. 'one trick pony's'. vraag ze om een vrolijk liedje te schrijven en ze staan met de mond vol tanden. "vrolijk"? "hoe moet dat"?
dat het bij een breed publiek aanslaat verbaast me overigens minder. een breed publiek denkt ook dat Pink Floyd brilliant is . . .

Nicci schreef:

ik ook. Zulke domme opmerkingen hoor ik zelden.

Nicci
leg uit? wat kunnen ze nog meer dan ze op deze plaat laten horen?

avatar van schizodeclown
starsailor schreef:

ik ook

Jody Bernal niet!

Nicci schreef:
leg uit? wat kunnen ze nog meer dan ze op deze plaat laten horen?

Vind het eigenlijk tijdverspilling om dit aan jou uit te leggen maar Radiohead een one trick pony noemen komt op hetzelfde neer als Marvin Gaye een slechte heavy metal zanger te noemen.

Beiden zijn net zo belachelijk.

Nicci
sjonge, wat een vijandige toon. Radiohead is wat mij betreft een 'one trick pony'. ze kunnen niet veel meer dan ze op deze plaat laten horen. dit levert een aantal leuke/interessante nummers op, maar zeker niet meer dan dat.

maar goed, van jou ga ik geen uitleg krijgen.

Nicci schreef:

maar goed, van jou ga ik geen uitleg krijgen.

Niet vijandig, eerder geirriteerd. Mensen die zomaar wat blaten hier, zonder kennis van zaken kunnen beter hun mond houden.
Ken je het overige materiaal ook van Radiohead....?

Nicci
hoezo, zonder kennis van zaken? deze plaat staat al sinds hij uit kwam in mijn kast. het overige materiaal is mij min of meer bekend (al voelde ik niet de aandrang deze allemaal aan te schaffen na OK Computer).

ik wist niet dat je een examen moest afleggen voordat je je mening mocht geven over deze plaat.

raak jij overigens altijd geirriteerd als iemand jouw favorieten niet zo ziet zitten?

Nicci schreef:

Heb het niet alleen over deze plaat. Zodra je een band een one trick pony noemt kun je niet die andere 5 albums negeren (EP's en B-sides buiten beschouwing gelaten).

Mening geven is vrij in dit land. En mijn mening over jouw mening idem dito.

Ik raak pas geirriteerd zodra opmerkingen over mijn favorieten kant noch wal raken.

avatar van Yak
Yak
Paar flauwe berichten verwijderd en een zooi andere verplaatst naar Radiohead

Feeder schreef:

Dat slaat op het zinnetje die jij gebruikt hebt. U weet wel, dat zinnetje dat hier bijna dagelijks voorbij wandelt.

Trouwens, het was allemaal maar wat om te dollen. Dit eeuwige geleuter is vermoeiend.

Radiohead is in mijn ogen trouwens niet heilig.

Ook in mijn ogen niet want van de 3 laatste albums, krijg ik allergische reacties.

avatar van Yak
Yak
Het is alleen afgebogen op het moment dat het niet meer over deze plaat gaat, maar over de zogezegde 'one trick pony' Radiohead in z'n algemeenheid. Dan is de discussie toch niet afgebroken? Want die kan gewoon verder lopen bij de band.

De verwijderde berichten waren berichten in de trant van 'Radiohead is beter dan Mark Knopfler', 'Welles', 'Nietes', enz.

avatar van freitzen
Yak schreef:
Paar flauwe berichten verwijderd en een zooi andere verplaatst naar Radiohead

Leuk werk heb je toch

Als die Rudiger had geweten wat hij allemaal zou aanrichten met zijn opmerking over de stem van Yorke... jammer dat de berichten die de link vormden tussen zijn opmerking en de discussie die nu gaande is ook zijn verwijderd

fredpit
Ik vind dit album van Radiohead teveel valse emotie bevatten.
Ik stoor me werkelijk aan het opdringerige gekerm van Yorke.

Ik zou het zelfs pure kitch willen noemen.

Ik krijg werkelijk beelden van een huilend zigeunerjongetje bij het beluisteren van dit album. Nu is dat schilderij ook met miljoenen tegelijk over de toonbank gegaan dus is de vergelijking niet zo verwonderlijk..het zegt tevens iets over "het grote publiek"en hun gevoeligheid voor ehhh... duidelijke emoties.

Muzikaal gezien is dit natuurlijk een interessant album...een kwaliteits product !. Nu is muziek (voor mij tenminste) geen wetenschap of gebruiksvoorwerp ,dus dat gaat er ook niet voor zorgen dat ik dit vaak opzet. waarom heb ik dit dan ooit gekocht ??

Omdat hij bovenaan in een lijstje stond, en omdat iedereen zei dat dit zo goed is....

Nu is de Opel Astra (voorheen kadet) ook al jaren de een van de best verkochte auto's van nederland. en als je het de kopers vraagt dan zullen ze allemaal melden dat het zo'n fijne en goede auto is...en nee hoor, voor hun geen ander merk.
En zo staat dit middelmatige maar ongetwijfeld degelijke product al jaren bovenaan de verkooplijsten..

En zo is het ook met Radiohead O.K. Computer....

fredpit schreef:

En zo is het ook met Radiohead O.K. Computer....

en zo wordt het vuurtje weer lekker aangewakkerd....

fredpit schreef:

Waarom moet ik nu ineens denken aan al die neppunkbandjes met al hun nepwoede? Jezelf goed kwaad maken en dit vooral niet op subtiele wijze kenbaar maken, blijkt immers ook zeer goed bij het grote publiek aan te slaan...

fredpit schreef:

dat huilende zigeunerjongetje associeeer met jongens als Frans Bauer (Bouwer?), maar die Opel Astra vind ik wel een goede. Vooral dat laatste model. eerste denk je nog: "dat is heel wat", maar als snel kijk je er doorheen en is het inderdaad bijna kitsch.

starsailor schreef:

en zo wordt het vuurtje weer lekker aangewakkerd....

welk vuurtje? je hoeft niet te reageren. fredpit geeft zijn mening en ik dacht dat dit draadje daarvoor bedoeld was.

avatar van schizodeclown
fredpit schreef:
Ik vind dit album van Radiohead teveel valse emotie bevatten.
Ik stoor me werkelijk aan het opdringerige gekerm van Yorke.

Ik zou zelfs pure kitch willen noemen.

Dat heb ik dus ook hierbij,het komt allemaal veel te geforceerd over op een paar nummers na.
Toch kan ik wel gewoon genieten van hun vakmanschap en hoe ze op elkaar inspelen,en de tonen die er worden geproduceerd.

fredpit
Omayyad schreef:

klopt, daar heb ik het ook niet zo op...

maar kwaadheid/frustratie's zijn makkelijker in een simpele punksetting te uiten dan in complexe compositie's..de boodschap (het gevoel)"verdrinkt dan in het product..

maar er zijn zeker een behoorlijk aantal zogenaamde punkbandjes te vinden die zomaar wat in het wilde weg schreeuwen met de bedoeling veel albums aan de "gefrustreerde tiener" te verkopen.

Ik heb bij Radiohead zeker niet het gevoel dat de "aangedikte emotie" enkel voor de verkoop gedaan is...Naar mijn idee zijn de mannen van Radiohead perfectionisten, de composities, en de muziek is weldoordacht en tot in het detail uitgevoerd (zover ik daar over kan oordelen)....daardoor heeft hun muziek (op dit album) iets klinisch en afstandelijks voor mij.

Het lijkt alsof Yorke zelf ook beseft dat de composities en muziek een dusdanig gewicht dragen (door hun complexiteit etc..) dat hij ter compensatie maar een schepje extra emotie erbovenop heeft gedaan om het geheel weer in balans te krijgen...dat heeft in mijn beleving tot "overgewicht" geleid.

Op opvolger Kid A is het geluid kaler en heeft Yorke zich ingehouden qua brenger van "de emotie"...Qua kwaliteit en creativiteit is echter niets ingeleverd. Daarom dat dat album mij ook meer bevalt.

Waarom dit verhaal ? Om te laten zien dat ook de zogenaamde proteststemmers een onderbouwde mening kunnen hebben. Ik geef okpc overigens 3,5* en dat is naar mijn smaak en muzikale kennis een prima score.

Verder heb ik het idee dat een hele grote groep van de 5* stemmers geen idee heeft waarom dit dan wel zo goed is...kuddegedrag, "Astrakopers"...waarschijnlijk ook een gebrek aan kennis en niet op de hoogte zijn van de ontelbare alternatieven van vergelijkbare kwaliteit of beter.

Zolang ze al hun energie in dit album of de andere "toppertjes" (Pink Floyd) steken zal daar ook weinig verandering in komen.
en blijft de grote grijze middelmoot fier en stevig in het zadel en zal over 10 jaar dit dan 20 jaar oude album nog bovenaan de 250 preiken en zal er dan nog steeds dezelfde eeuwige discussie....

Daarom, tijd voor iets nieuws..tijd voor een nieuwe Little Richard, Velvet Underground, Sex Pistols, Nirvana...

Weg met het sufsaaieoverperfecte Radiohead

(niet dat het zin heeft.... )

avatar van orbit
Mooie tirade fredpit, moet gezegd Ben het ook wel een beetje met een aantal punten eens.. maar ik vind dat die astra toch wel een mooi dashboard en wieldoppen heeft. Ik sluit me erbij aan dat de kritiekloze verafgoding van dit of Floyd (die onherroepelijk al jaren bezig is) echt ontzettend op je zenuwen kan werken, maar als dwarsdoorsnede voor de gemiddelde "muziekkenner" vind ik het niet eens zo slecht. Er staan bijvoorbeeld een aantal erg mooie nummers op deze plaat en de diversiteit van Radiohead valt te prijzen.

avatar van rudiger
0,5
freitzen schreef:

Leuk werk heb je toch

volgens mij heb ik `n hoop gemist , er zijn nou eenmaal mensen die moeten werken en niet de hele dag op MUME kunnen zitten.
over de stem van Yorke , dat is een persoonlijke mening.

fredpit schreef:

Dan ben ik waarschijnlijk een uitzondering die de regel bevestigt, want kuddegedrag is mij totaal vreemd. Ik trek al jaren mijn 'eigen' plan wars van alle hypes en ander ongerief en toch mag ik graag naar deze plaat luisteren. Bovendien rijd ik niet eens in een Astra...

fredpit schreef:

Overigens zijn dit (met uitzondering van Little Richard) ook wel erg geijkte, standaard bands, die erg vaak genoemd worden in bepaalde kringen van zogenaamde échte muziekliefhebbers, zodat ik de bal over kuddegedrag meteen kan terugkaatsen...

fredpit schreef:

Gezien jouw muzikale smaak verwondert mij jouw mening inzake OK Computer niet. Ik kan dan ook zeer goed voorstellen dat deze plaat voor jou minder aanspreekt als dat het voor mij doet.

rudiger schreef:

Er zijn ook mensen die vandaag een vrije dag hadden vanwege OLV Hemelvaart.

orbit schreef:
Ik sluit me erbij aan dat de kritiekloze verafgoding van dit of Floyd (die onherroepelijk al jaren bezig is) echt ontzettend op je zenuwen kan werken...

Achja... Ik heb het al vaker gezegd, Orbit, maar die kritiekloze verafgoding kom ik ook bij 'jouw' bandje tegen.

Overigens vind ik dat geen enkele reden om zelf minder van de muziek van een bepaalde band te kunnen genieten. Of een band nu de hemel of de hel in wordt geschreven, zal mij eerlijk gezegd een worst wezen. Als ik het maar goed vind... dan interesseert mij de rest niet.

Dat neemt evenwel niet weg dat ik af en toe best graag een leuke discussie wil voeren met andere muziekliefhebbers die er een andere mening dan de mijne op na houden.

avatar van freitzen
rudiger schreef:

over de stem van Yorke , dat is een persoonlijke mening.

Zoveel heb je niet gemist hoor. In feite staat het grootste deel van de 64 pagina's die hier geschreven staan vol met dit soort discussies... alleen was deze net iets leuker dan gewoonlijk

En die persoonlijke mening die deel ik gedeeltelijk met je; op enkele nummers vind ik de stem echter wél heel goed bij de muziek passen. En als je een album meerdere keren beluistert leer je (nou ja, ik tenminste) meestal wel aan de stem wennen.