Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
rien schreef:
Ik haal er toch een halve af

..nou vooruit..laatste keer hoor!

Kevin-Raphaëll
ijzersterke plaat

terecht de nummer 1

meer moet je erniet van weten

opleggen en genieten

5 sterren

avatar van Thuurke
Vandaag voor het eerst deze plaat gehoord, wat een K plaat en een K groep. Complete bagger.

Thuurke schreef:
Vandaag voor het eerst deze plaat gehoord, wat een K plaat en een K groep. .

Klasseplaat he ?
Klassegroep he ?

Feeder
DonDijk schreef:

Klasseplaat he ?
Klassegroep he ?

u2rist schreef:

ik herken er wel wat u2achtigs in: .

Ja, de stiltes tussen twee nummers in is identiek als bij U2, verder is het gewoon slap gejank van dit bandje. Bestaan ze nog? anders is het geen gemis voor de hedendaagse popmuziek. Afschrijven die hap.

Ja ze bestaan nog.
Oasis dan?

Oh ja die zag ik laatst nog bij Jensen!

avatar van douwens
Thuurke schreef:

Mijn eerste indruk was indertijd ook zoiets, ik had echt zoiets van wat een depressieve k muziek!
Maar Radiohead moet je denk ik leren luisteren en dan merk je dat het toch zeer aparte, bijzondere en kwalitatief hoogwaardige muziek is. Probeer maar eens iets vergelijkbaars te vinden.
Radiohead is gewoon een band met een gebruiksaanwijzing die je door moet krijgen. Bij de een duurt dat wat langer dan bij de ander.
De vuilkuil is echter wel, je vind de stem van Thom Yorke geweldig, of je blijft het zeurderig vinden.

avatar van Alicia
douwens schreef:

Dat komt denk ik omdat de meeste mensen die op deze site zitten waarschijnlijk niet uit het Zappa, Beatles etc. tijdperk komen. Als je kijkt dat er relatief veel 90's en 00's muziek staat in die toplijst, denk ik dat het dus een leeftijdskwestie is.
Ik zelf ken wel het een en ander van de Beatles, Dire Straits etc. maar goed heb die tijd niet beleefd en dat maakt het denk ik toch anders. Dat zal wel voor de meeste mensen gelden. Vaak neigt je keuze voor favorieten toch naar de tijd waarin je je muzieksmaak ontwikkelt hebt. Oftewel meestal je jeugdjaren.

Daar ben ik het maar gedeeltelijk mee eens. Ik heb The Beatles, The Rolling Stones, The Doors, Yes, Pink Floyd etc. allemaal bewust meegemaakt.
Toch ben ik een groot fan van The Sound, The Comsat Angels, The Cure, jaren tachtig dus. Ook kan ik een aantal albums uit de jaren 90 en 00 enorm waarderen. Helaas, ondanks de kwaliteiten van Radiohead, kan ik nog steeds niet naar dit album luisteren. Ik heb dit album wel (per ongeluk, moest die andere van Radiohead hebben) in bezit, maar het blijft een K(ast)plaat vooralsnog. Hier is al vaak en terecht opgemerkt: de zang....over smaak valt niet te twisten trouwens, ik kan een hoop aanhoren, maar dit niet. Helaas, geen cijfer.

avatar van Thuurke
De eerste keer dat ik b.v. Oasis, Coldplay en Live hoorde dacht ik: Dit is goed. OK Computer vindt ik niks en doet mij niks, net zo min als Blur, Snow Patrol, Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys, en noem het maar op.

avatar van douwens
Nicci schreef:
eumh, geen idee waar dat superioriteitsgevoel ineens vandaan komt, maar zo'n gekke gedachte is het niet hoor: een plaat uit '97 die vrij unaniem bejubeld wordt, terwijl er volgens mij vele platen vele malen beter zijn. niet zo heel vreemd om te veronderstellen dat dit zou kunnen worden veroorzaakt door de leeftijd van de gemiddelde bezoeker en een matige kennis van wat er de afgelopen 50 voorbij is gekomen.
de grap is dat die laatste zin als een beledeging wordt opgevat. het interesseert mij totaal niet dat ik vrij weinig weet van de periode voor pak hem beet 1960. simpel te verklaren door mijn leeftijd en een gebrek aan tijd om alles te kunnen luisteren . . . .

overigens: als er om een argumentatie wordt gevraagd, haakt Nicci helemaal niet af. hij wordt alleen niet gedeeld. dat is wat anders.
en het is inderdaad verwonderlijk dat er op Alice niet wordt gereageerd. zij vindt de stem niet om aan te horen en ik vind het een one trick pony, saai en nogal deprimerende muziek. dat zijn zo 2 meningen. op de 1 wordt niet gereageed en de andere wordt een 'flame' genoemd.

Precies, de beleving is toch anders als je een tijdperk van een artiest wel of niet mee hebt gemaakt.
Ook leuk dat Alice zegt dat ze het gedeeltelijk met me eens is omdat ze eighties muziek leuk vind en niet de 70's muziek die ze ook heeft meegemaakt. Dat is meer een voorkeuren kwestie en geen leeftijdskwestie inderdaad, omdat ze simpelweg beide muziektijdperken beleefd heeft.
Maar het simpele wat ik suggereer is dat de meeste bezoekers van dit forum deze eerdere periodes NIET mee hebben gemaakt.
Ik val hier zelf ook onder met mijn 21 lentes. De jaren 90 (en daarna)muziek zegt mij gewoon meer dan die van de tijd daarvoor. Vandaar dat ik van mening ben dat de top 250 er uitziet zoals hij eruit ziet.

p.s. Neemt niet weg dat ik muziek van voor mij tijd niet kan waarderen, want dat doe ik zeer zeker wel.

avatar van orbit
Misschien dat als je ouder wordt wel wat meer uitfiltert van wat je allemaal hebt meegekregen en er onvoorwaardelijk voor uitkomt waar je voorkeuren liggen. In mijn tienertijd luisterde ik hiphop en daarna metal, vervolgens ben ik ook even in de grunge hype meegegaan en naar allerlei indiebandjes geluisterd.. pas daarna ben ik de betere popmuziek uit de 80s gaan herontdekken en tot de conclusie gekomen dat dat veruit het meeste strookt met mijn muzikale voorkeur.. maar met nostalgie ofzo heeft het dus verrekte weinig te maken, aangezien ik destijds dus naar het merendeel van deze muziek niet luisterde (ik vond het zelfs afgrijselijk zover ik er al iets van hoorde).
Voor mij heeft muzieksmaak dus niet zozeer met leeftijd te maken, maar met door vele omwentelingen uiteindelijk bij je meest favoriete genre/ artiesten uitkomen. Misschien dat al die twintigers vanaf Radiohead zich ook kunnen verdiepen in allerlei artiesten waar Radiohead de invloeden weer vandaan heeft, de muziek van Radiohead is er breed genoeg voor.

orbit schreef:

Voor mij zijn de meeste beste platen uit de 70s.
Jaja in mijn tijd maakten ze pas muziek,die jongelui weet niet waar ze over praten alleen maar met de trends meegaan ed
Ik heb zelfs Tsjernobyl meegemaakt!
Jullie onnozele kinderen denken maar alles te weten blablabla jekkedieschmekkedie

Leuk weetje,Radiohead is ook beinvloed door Can(mijn favo band),een jaren 70 band.Als je een aantal nummers van de beide artiesten naast elkaar zet zal het op ze zachtst gezegd niet altijd even duidelijk zijn welke band ouder is.

DonDijk schreef:
...denk dat ieder voor zichzelf wel weet wat voor impact dit album heeft op de popmuziek an sich..

Als ik eerlijk mag zijn, dan denk ik dat deze plaat nagenoeg geen impact heeft gehad op de popmuziek. Heeft Radiohead een nieuwe muziekstroom ontwikkelt, neen, heeft Radiohead ervoor gezorgt dat er nieuwe bands zijn ontstaan die soortgelijke muziek maken, neen. Heeft Radiohead platen gemaakt die bij het grote publiek goed verkochten, behalve bij de jaren negentig pubers, neen. Hebben we de afgelopen jaren iets gehoord van Radiohead, neen,

Ik heb gelukkig in 1997 en 1998 aan de andere kant van de wereld gezeten en heb daar niets van Radiohead meegemaakt. Was Radiohead bekend in Nederland en Belgie voor 1997, neen.

Kevin-Raphaëll
thuurke toch

eerst was er radiohead, dan een halve radiohead genaamd coldplay en dan een halve coldplay genaamd keane

komt er iets nieuws van radiohead => natuurlijk

o maar in belgie was radiohead bekend voor 1997

dus niet doorslaan hé

avatar van schizodeclown
Radiohead heeft in ieder geval niet zo'n grote impact gemaakt op de wereld als de Beatles,dat is gewoon zo.

Thuurke schreef:

Ehm, je slaat hier de plank wel een paar keer enorm mis, als ik eerlijk ben.

Na OK Computer was het weer voor even gedaan met de traditionele britpop en kreeg je een hele golf bandjes die wat meer melancholieke liedjes maakte (denk aan Coldplay, Keane, Muse en Travis (The Man Who werd nb. geproduceerd door Godrich die ook dit album produceerde en heeft eenzelfde soort klankenpalet).

Op je andere verzinsels ga ik verder niet in.

Sietse
Thuurke schreef:

om over de andere onzin maar niet te spreken (grotere onzin betreffende radiohead en hun impact op de popmuziek dan dit heb ik nog nooit gezien)...maar om dus op die jaartalen in te gaan...

In 1993 is in Nederland het album Pablo Honey uitgekomen met daarop oa. de grote singel in Nederland "creep", waardoor Radiohead binnen de wat meer alternatieve scene in Nederland al vrij snel bekender werd (ja ook ik heb Pablo Honey een jaartje later eens ergens gekocht).
De daarna uitgebracht EP My Iron Lung en album The Bends waren voldoende op Radiohead naar Pinkpop te halen, wat al jaren bekend staat als een graadmeter voor populariteit (je had eens moeten zien hoe druk het daar was). Misschien speelde Radiohead nog geen Ahoy vol, maar grotere clubs zoals Paradiso waren eigenlijk al niet groot genoeg meer (en dan hebben we het dus over 1995 en 1996).

Wellicht je eerst ergens in verdiepen voordat je zulke onzin uitkraamt.

Waarschijnijk heeft hij aan de andere kant van de wereld in een grot gezeten, want ik heb hem op enkel en alleen maar onzin kunnen betrappen.

Radiohead verkocht voordat ze Ok Computer uit hadden ook al Vredenburg uit.

In 1993 heb ik ze, en met mij een kleine 80 duizend anderen, op Bevrijdingspop in Haarlem gezien.

avatar van Ploppesteksel
Thuurke zou beter zijn haat tegenover Radiohead niet afreageren met loze argumenten.

avatar van Thuurke
Hahahahahahahahaha, ik haat niets, niemand, het is niet mijn muziek mensen. Dat OK Computer hier als het meest goddelijke album van de meest geweldige groep aller tijden wordt gepresenteerd en dat negatieve reacties op dit album niet worden geaccepteerd, vind ik geweldig. 40 jaar rockgeschiedenis wordt hiemee door de plee gespoeld. Hulde aan Radiohead.

avatar van Nightrider
Thuurke schreef:
Hahahahahahahahaha, ik haat niets, niemand, het is niet mijn muziek mensen. Dat OK Computer hier als het meest goddelijke album van de meest geweldige groep aller tijden wordt gepresenteerd en dat negatieve reacties op dit album niet worden geaccepteerd, vindt ik geweldig. 40 jaar rockgeschiedenis wordt hiemee door de plee gespoeld. Hulde aan Radiohead.

En jij spelt ik vind met +dt, hoeveel jaar educatie en Nederlandse taalgeschiedenis spoel je daar mee door de plee?

Nightrider schreef:

Ik nam mezelf net voor daar niks van te zeggen.

avatar van Ploppesteksel
Thuurke schreef:

Niemand zegt dat je geen negatieve kritiek mag leveren op dit album, wat jij doet is gewoon de boel opfokken, jij geeft geen argumenten maar zegt gewoon dat dit bagger is, dan willen die talrijke fans natuurlijk weten waarom & dan denk jij dat je niet negatief mag reageren. Jij reageert trouwens (zoals Zero al perfect verwoordde) gewoon op de Radiohead-aanhang & niet op Radiohead.
Dat het op 1 staat is te wijten aan dat de mensen die op deze site geregistreerd zijn gewoon meer van Radiohead houden dan anderen. Als er bijvoorbeeld meer mensen van de rap-fans zouden geregistreerd zijn zou deze status zijn verkregen door pakweg Illmatic .. 40 jaar rockgeschiedenis door de plee ?
Als je even verder kijkt dan enkel nummer 1 heb je het al helemaal mis, mr. Wiseguy.

avatar van schizodeclown
Ik ook,maar tijdje al niet gehoord,en ik vrees nou al dat dit een halfje omlaag gaat aangezien ik het toen al de voordeel van de twijfel gaf.

avatar van tvtje1
douwens schreef:

Lijkt me duidelijk dat er op dit forum heel wat inactieve users zitten ja. Vaak zijn er maar iets van 80 van die 15.000 zogenaamde users ook op MuMe als ik erop zit.

Ik meld me in een nieuwe categorie, namelijk zij die het album een 4 gaven.

ik gaf het een 4.5 maar luister niet veel meer aar dit album
heb de liedjes op mn mp3 kunne zetten en als ik er een tegen kom via shuffel blijf ik altijd luisteren maar de cd zelf nog eens beluisteren spreek mij niet echt meer aan, ik bljif het een goed album vinden maar heb het vroeger iets teveel beluistert denk ik

Omayyad
Kunnen we het weer gewoon over de plaat zelf hebben? Dat 'gezever' over die top 250-noteringen van welk album dan ook heeft naar mijn minder bescheiden mening nu wel lang genoeg geduurd. Lekker belangrijk welke plaat er hier op MuMe bovenaan staat...

avatar van LeRoi
1 van de betere bands van de laatste jaren. Ik weet echter niet wat ik er mee aan moet. Hikt op 2 gedachten: telkens als je denkt nu gaat het de goede kant op word ik weer teleurgesteld......maar ja daar denken alle andere fans van deze band uit De Lage Landen, die ogenschijnlijk ook allemaal op de MM-site zijn gewezen, weer anders over.....Ben benieuwd of de plaat over 10 jaar ook nog op 1 staat in deze lijst....(en alle MM-ers die deze plaat nu op 1 hebben staan inmiddels ook kennis hebben genomen van de vele, hele vele andere muziek(genres) die dit universum rijk is).