Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Omayyad
LeRoi schreef:
Ben benieuwd of de plaat over 10 jaar ook nog op 1 staat in deze lijst....(en alle MM-ers die deze plaat nu op 1 hebben staan inmiddels ook kennis hebben genomen van de vele, hele vele andere muziek(genres) die dit universum rijk is).

Bij mij staat deze plaat 'op twee' en neem maar van mij aan dat ik genoeg andere "muziek(genres) die dit universum rijk is" ken, dus zie ik dit wederom als een verkapte 'aanval' op liefhebbers van deze plaat. Niet elke fan van deze plaat heeft oorkleppen op!

Nicci
ik zie anders gen top 10 bij je.

Omayyad
Nicci schreef:
ik zie anders gen top 10 bij je.

Moet dat dan?

Nicci
nee, maar omdat je het over 'op twee' had was ik even nieuwsgierig.

0,5
Vind dit echt een baggerplaat, geen doorkomen aan! Begrijp die hype ABSOLUUT niet. Heb hem gekocht door de vele positieve recensies hier, maar (heb hem na 15 keer gedraaid te hebben in allerlei "moods") nu onderaan mijn cd stappel gelegd.
Je hoort ook verdraaid weinig de laatste tijd van radiohead, een echte one day fly lijkt mij zo.

avatar van Blue88
Ach de top250.. Het gaat er toch om wat JIJ mooi vindt en wat niet? Ik gebruik het slechts voor inspiratie Ik ben het uiteraard ook zeer zeker niet mee eens hoe die lijst eruit ziet, hehe.

Anyways ik kom er voor uit dat ik Radiohead zeker niet de meest briljante band vind, maar goed zijn ze. Echter, elk album van Radiohead heeft wel een skipmomentje voor mij helaas. Vandaar dat ik ook geen 5'en uitdeel.

Laatst hoorde ik in de Engelse les bij een luistertoets het nummer No Suprises, welke ik nooit echt bijzonder vond. Maar ik realiseerde me tijdens die les dat het toch echt een geweldig nummer is. De luistertoets is ook helemaal niks geworden... (thank god was het oefenen) Misschien wel een van mijn favo's van dit album.

een 4* voor OK Computer

avatar van Yak
Yak
Paar 'ouwe koeien'-berichten verwijderd.

Kevin-Raphaëll
wat zijn de bewakers hier streng zeg, al het slechte word opgespoord

avatar van rien
Climbing up the walls blijft echt een meesterwerk

avatar van Thunderrock
Ook ik ben na alle positieve berichten er maar eens voor gaan zitten.

Zal wel aan mij liggen. Maar dit doet mij dus helemaal niets.

Smaken verschillen maar ik wil hier nooit meer mee geconfronteerd worden.

avatar van bertus99
ben pas lid van MM en ik dacht: als dit album op nummer 1 aller tijden staat dan ben ik toch misschien bij de verkeerde club gegaan.
Ik kan OK computer best wel waarderen, maar het is een middenmoter van een toch wel wat overschatte band. Ik heb altijd het idee dat de jongens van Radiohead zichzelf wat te serieus nemen. Een keertje naar The Smiths luisteren en je weet weer wat goeie engelse muziek is en ook hoe je een knipoog naar jezelf maakt zoals Morrissey zo goed kon en kan

avatar van freitzen
Zinvolle 2000e bijdrage, Schizo!

(maar niet minder zinvol dan deze natuurlijk )

Wauw,wat een eer!
Dan voel ik me geroepen om deze plaat weer eens te beluisteren,benieuwd wat mijn visie hier nou op is na een jaar.

avatar van schizodeclown
Jah hoor,net weer gehoord en ik heb gewoon precies weer hetzelfde als de laatste keer dat ik het hoorde,namelijk:

Het komt allemaal veel te geforceerd over op een paar nummers na.

Ik schreef:
''Toch kan ik wel gewoon genieten van hun vakmanschap en hoe ze op elkaar inspelen,en de tonen die er worden geproduceerd''

Dat valt nou ook weer mee,de muziek vind ik niet meer zo superhoogstaand ivm wat ik nog meer ken.

Verlaagd naar 4,5*
eigenlijk twijfel tussen 4* en 4,5*

Valt me trouwens op dat Radiohoofd ook hun inspiratie hebben gehaald uit onder meer Krautrock bands, dat hoorde ik gelijk al bijv. bij de openingsnummer aan de drums.

neu!

idd

Of Can of Faust geloof ik

Op welke manier dan precies? Ik hoor er weinig Neu in... die invloed verwacht ik eerder bij hun latere albums.

avatar van schizodeclown
Van Neu! wist ik dat ook niet,maar bij de openingsnummer herken ik gelijk de stijl van Jaki Leizebeit van Can erin.
En over het hele album hoor je de gitaarstijl,het spacy geluid zeg maar uit Future Days van Can(vooral de nummer Bel Air dan),maar ik denk dat dat ook alleen maar komt omdat ik al wist dat Radiohead hun inspiratie van Can hadden,anders was me die vergelijking misschien niet eens opgevallen denk ik.

En bij Faust heb ik ook ergens gelezen dat ze hun inspiratie daarvan hadden.
Daardoor hoor ik het af en toe een beetje erin terug,zo van oh jah daar hebben ze het dus een beetje van.

Kevin-Raphaëll
neu! is gewoon een voorbeeld van krautrock

avatar van schizodeclown
Ah heeft dus niet perse wat te maken met Radiohead

nee hoor niet echt

avatar van argus
Drie nummers vind ik er boven uitsteken: "Airbag", "Subterranean Homesick Alien" en "Karma Police". De rest verveelt een beetje, is toch iets te veel van dezelfde soort songs. Een album als "Hail to the Thief" vindt ik zelfs beter. 3*

avatar van Torch
tikkie over-rated dit album.

Hoewel er briljante momenten te bespeuren zijn, is het tempo laag en de mood depressief.
Ik val er bij in slaap.

2 sterren

avatar van Werwolf
Karma Police

_2M
Mijn mening:

Airbag - Begint erg mooi, jammer dat er wat van de sfeer verloren gaat wanneer de zang begint. Verder een sterk nummer.
Paranoid Android - Veruit het beste nummer van dit album. De wat zeurderige stem irriteert een klein beetje, maar de non-standaard opbouw en verrassende tempowisselingen (ook al verandert het tempo niet, ik weet niet hoe ik dit anders moet verwoorden) maken dit helemaal goed. Het langste nummer, terwijl het aanvoelt alsof het zo voorbij is.
Subterranean Homesick Alien - Prachtig begin, helaas valt dit in duigen bij het misplaatste refrein. Gelukkig keert deze sfeer weer terug.
Exit Music (For a Film) - Mooi nummer, al doet het niet zoveel met me als (zo te lezen) bij andere mensen.
Let Down - Hoewel het een redelijk goed nummer is heb ik er niet veel over te zeggen.
Karma Police - Op nummer 2 na mijn favoriet. Vooral de eerste coupletten zijn sterk.
Fitter Happier - Jammer dat dit op het album staat, nu moet ik telkens gaan skippen. Als ik zoiets wil horen typ ik het wel in bij Microsoft Sam.
Electioneering - Dit (13 in een dozijn) nummer past niet tussen de rest, een van de minder sterke punten van OK Computer.
Climbing Up the Walls - Mijn derde favoriet. Heerlijk sfeertje, alleen jammer dat het ingetogen begin niet doorgetrokken word tot het einde.
No Surprises - Zoals wel vaker een prachtig begin, die voor de verandering redelijk in stand word gehouden gedurende het nummer.
Lucky - Om maar even in herhaling te vallen; tot 1:10 weet het nummer me te boeien, daarna valt de kracht weg door de zang.
The Tourist - Redelijk saai en zeurderig nummer, in dat opzicht een goeie afsluiter aangezien je aandacht hier toch wel erg verslapt.

Een positief punt van OK Computer is de houdbaarheid, volgens mij zou je dit album weken(maanden?)lang elke dag kunnen luisteren zonder dat het vervelend word.

_2M schreef:
Mijn mening:

3,5 sterren.

Even een vraag tussendoor, als je over elk nummer wel iets negatiefs te zeggen hebt, hoe kan het dan dat je dit album weken (maanden?) lang elke dag kan luisteren zonder dat het vervelend wordt?
Ik ben het zeker met je eens met dat laatste, maar ik ben wel een stuk positiever over de nummers afzonderlijk.
Misschien bedoel je dat het als geheel gewoon niet snel verveelt, maar Fitter Happier, hoort er dan toch wel bij, en die skip je...
Verder ben ik het helemaal met je eens over Let Down. Dat is en blijft een nummer dat moeilijk onder woorden te brengen is.

_2M
Louis2703 schreef:

Ook al kom ik per nummer wat negatief over, ik vind het album ook niet briljant. Ik denk echter dat ik hetgeen wat ik wel waardeer, ook voor een lange tijd kan waarderen.

Louis2703 schreef:

Iedereen zijn mening