Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
_2M schreef:

Valt wel mee, na drie luisterbeurten vond ik dit album ook nog niks aan..

En je stemt 5 sterren?

Alles went inderdaad, ik luister dit af en toe en begin het steeds meer te waarderen. Vooral Let Down springt er bij mij bovenuit, maar eigenlijk is elk nummer een juweeltje.

musicbox schreef:

En je stemt 5 sterren?

Volgens mij bedoelt hij dat hij het na drie luisterbeurten nog niks aanvond, maar het daarna steeds beter begon te vinden (tot de uiteindelijke 5*).

_2M
Exact.

avatar van schizodeclown
Karl schreef:

Gek, is bij mij juist andersom geworden uiteindelijk.

clutch
D-ark schreef:
No supires is wel onzettend mooi maar voor de rest doet deze plaat mij echt niks. Te glad gewoon.

3 sterren voor een album waarvan je één nummer erg goed vind en de rest echt niks vind ik anders nog behoorlijk wat.

clutch
musicbox schreef:

En je stemt 5 sterren?

Let Down springt er voor mij ook uit. ook hun eerste nummer wat ik van hun hoorde (ok naast Creep dan), was meteen verkocht.

avatar van thetinderstick
Fantastische plaat van een fantastische band. Ik was als 15-jarige al een groot Radiohead fan door The Bends, maar ik had toen al heel sterk het gevoel dat hun beste plaat nog moest komen. En inderdaad, OK Computer bleek nog beter. Rockmuziek bleek zich na de grunge en de britpop toch nog te kunnen vernieuwen en bovendien bevatte deze plaat ook nog geweldige nummers zoals 'Airbag' , ' Paranoid Android', 'No Surprises' en vooral 'Let Down'. Urgentie en melancholie zijn op dit album subliem verweven. Alles klopt hier gewoon, daarom 5 sterren.
Natuurlijk zijn er mensen die niks met Radiohead hebben: het maakt niet uit welke plaat er op 1 zou staan, altijd zijn er mensen die de betreffende plaat niks zullen vinden. Smaken verschillen. Maar wat mij persoonlijk betreft is de hoge notering absoluut terecht.

avatar van JuRR
Het begin van karma police komt me bekend voor uit een ander nummer van Wilco, Elioth smith, jeff buckley ofzo...?Weet iemand dit?

WernerGSF
hoe zit het eigenlijk met Fitter Happier?

WernerGSF schreef:
hoe zit het eigenlijk met Fitter Happier?

Voor mij past Fitter Happier helemaal bij deze plaat. Het dient voor mij als een soort rustpauze, en wat voor een: de computerstem maakt in 1 keer duidelijk wat de sfeer op dit album te betekenen heeft.

Ik begrijp uit andere reacties dat niet iedereen blij is met deze track, maar ondanks dat het door velen als filler wordt ervaren, draait naar mijn gevoel het album om hetgeen de computerstem ons vertelt.

avatar van freitzen

Daarnaast is het natuurlijk niet 'gewoon een stuk tekst.' Jullie horen toch ook allemaal de geluiden erachter...
En ja, verder houd ik er vaak wel van als je, tussen de 'normale' nummers door, ineens iets anders hoort. Bij OK Computer vind ik zelfs dat de cd in feite gemaakt wordt door het middenstuk: Fitter Happier omgeven door Karma Police en Electioneering.

Als het mooiste, losse, nummer van deze cd zou ik zeker niet voor Fitter Happier kiezen. Maar in cd-verband is hij geniaal.

Nicci
een vervormde stem met wat 'noise' op de achtergrond.
tsja, als dat geniaal gevonden wordt, begrijp ik de hoge score van deze plaat. je moet de lat iets hoger leggen Freitzen.

avatar van freitzen
Ik weet dat je geen Radiohead-fan bent, Nicci. Nou moet ik toegeven dat ik ook lang niet alles van hen mooi vind, maar dit toevallig wel. En het feit dat ik deze cd (en het Fitter Happier-gedeelte in het bijzonder) mooi vind, druk ik uit in sterren. OK Computer krijgt van mij dus (een krappe) 4.5*

Ik zou het natuurlijk ook een 4 of lager kunnen geven, dat zijn criteria die je zelf stelt. Maar in dat geval zal ik waarschijnlijk meer albums moeten herwaarderen en daar heb ik nou niet bepaald zin in, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik heb het gevoel dat ik ongeveer stem zoals de meesten dat doen. En tenzij jij mij kunt overtuigen dat mijn waarderingen in contrast staan met de manier waarop de gemiddelde MuMe-gebruiker zijn platen waardeert (en dat lijkt me sterk, aangezien jij niet kan voelen wat ik beleef), zal ik gewoon zo door blijven gaan

Nicci
fittier happier is overduidelijk een intermezzo, overgang, van mijn part een gedicht, maar ik zie niet wat er geniaal aan is. het gaat er niet om dat ik geen radioheadliefhebber ben. nog heel even en je noemt een goed geplaatste scheet van Radiohead geniaal.

avatar van corn1holio1
Ik sluit mij volledig aan wat er hierboven gezegd is over Fitter Happier. Het is een perfect intermezzo, dat ons even eigenlijk gewoon zegt waar de plaat over gaat. Is het geniaal? Is het een van de betere nummers? Natuurlijk niet, het is gewoon een tussenstuk dat perfect in de plaat past, het is helemaal geen nummer op zich. Voor mij maakt het de plaat gewoon nog meer tot een geheel, en hoort het er gewoon op thuis.

avatar van freddze
Een paar berichten verwijderd..

Fitter happier gewoon een stuk tekst? Enkel als intermezzo?

Kom nu zeg, dit is wel even wat meer hoor!

Persoonlijk raakt het me ook. Het is een sneer naar de maatschappij. Het typerende beeld wat Yorke heeft. En ik herken mezelf in zijn punten. Het is een beetje het algemene handboek van het laatste decennium.

Dit is klassiek. Over 40 jaar kijk je terug en valt het op zijn plaats.

wcs
vind ik ook, valt te vergelijken met het boek a brave new world wat een gelijkaardige kritiek bevatte

Mjah, twee keer nu geluisterd. Het is een album waar je even voor moet gaan zitten. Voorlopig hou ik het op 3,5*

avatar van douwens
corn1holio1 schreef:

Gaaap.. weer zo een wellis nietes discussie over het wel of niet geniaal zijn van in dit geval een Radiohead nummer.
Wat je zegt is waar hoor, het past in de lijn van het album, maar of je het daarmee meteen maar moet waarderen is een tweede.
Maar goed als Ok Computer dan zo een duidelijke boodschap heeft (Commercialisering en verloedering van de maatschappij door de technologische vooruitgang...althans dat is de boodschap in mijn beleving), lijkt een "samenvatting" van deze boodschap in de vorm van Fitter Happier mij overbodig.
Tenzij ik de boodschap verkeerd begrepen heb natuurlijk, want dan kan ik nog ff naar de samenvatting/ Fitter Happier luisteren!

avatar van XtReM3 SkILLz
Jammer van fitter happier

douwens schreef:

Threefingers, dat is een geniaal nummer van Radiohead!

WernerGSF
ik vind sinds vandaag Fitter Happier wel cool eigenlijk.
dus ook voor deze Radiohead een 5*

LocoHermano
ouch!! kleine 4 sterren.

68 0.5 sterren

avatar van Leonard91
Heel mooi, maar zit voor mij toch qua muzieksoort net in tussen Kid A en The Bends. Er zijn wel een paar nummers, vooral paranoid android, die gewoon té geniaal zijn, maar er zijn ook wat nummers die me eigenlijk niet zo erg pakken wat ik bij bijvoorbeeld The Bends wel heb.

Zigstar
WernerGSF schreef:
ik vind sinds vandaag Fitter Happier wel cool eigenlijk.
dus ook voor deze Radiohead een 5*

Bah, daar kan ik dus niet tegen eh. Zelfs in het onnozelste tekstje een sterk nummer zien. Get real mensen, als iemand anders het lied 'fitter happier' had gemaakt, zou men walgen. Puur omdat het radiohead is, wordt het als 'geniaal' gezien. Daar vind ik nu ne keer niex geniaal aan zie, voila.
En eigenlijk ontgaat me de genialiteit die vele mensen in deze plaat weten te ontdekken gewoonweg helemaal. Een okaye plaat, met experimentele invalshoek en hier en daar een echt sterk nummer, maar argh.. Ik heb de plaat veeeeeeel gedraaid, maar als ik er nu terug naar luister krijg ik er een slecht gevoel van gewoon. Wat een pretentie straalt de groep radiohead toch uit.

Feeder
Nu mag iedereen het me kwalijk nemen dat ik op de man speel maar met een bericht als dit maak je voor mij duidelijk dat jij veel pretentie hebt.

Zigstar
speel dan niet op de man. Ik geef mijn mening maar hé. Ik vind Radiohead helemaal niet geniaal. En nummers als fitter happier al zeker niet.