Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Smiechtel
Niks te belachelijk. Als mensen dit goed vinden is het omdat ze het goed vinden. Zeker op het internet kan je daarin je eigen mening goed uiten.

dix
2400 lemmings can't be wrong, can they ?

avatar van bloempje24
jeewee* schreef:
Ten eerste ben ik het niet met je eens dat tijd niks te maken heeft met de muziek die in die tijd wordt voortgebracht. De tijd, het denken van de maatschappij, de algemene waarden, normen en idealen die erop na worden gehouden door de massa, bepaalt juíst vanuit welk gezichtspunt muziek wordt gemaakt. (natuurlijk niet alle muziek, maar de meeste wel)

Beste Jan-Willem, natuurlijk klopt dat. Maar dat is heel iets anders dan wat je eerst zei; namelijk dat er een verband is tussen tijd en GOEDE muziek. Je schreef namelijk:

jeewee* schreef:
...muziek uit andere tijden. uit tijden waarin muziek nog iets artistieks was, waar muziek nog wel is een sterke statement maakte, of gewoon ECHT mooi was.

Mijn punt is dat goede (en slechte) muziek van alle tijden is.

jeewee* schreef:
Over het algemeen vind ik muziek uit de jaren '60 en '70 veel beter...

Dat klinkt al beter. De muziek die jij kent uit de jaren '60 en '70 vind je beter dan de muziek die jij kent vanaf de jaren '90. Prima, dan heb je nog veel te ontdekken

jeewee* schreef:
ik hoop dat ik hiermee het een beetje duidelijk heb gemaakt?

Voor een gedeelte wel. Open blijft het volgende. Na je antwoord zal ik je wel laten weten wat mijn insteek met deze vraag was (positief).

jeewee* schreef:
over muziek wordt steeds simpeler gedaan, en het betekent bijna niks meer tegenwoordig. en gezien je top 10 ben jij iemand die daar dus ook helemaal niks om geeft.

bloempje24 schreef:
Ik respecteer je mening, maar heb je ook een argumentatie? Misschien heb je wel een punt en kun je mij overtuigen op welke punten de muziek die ik nu luister artistieke of emotionele 'tekortkomingen' heeft. Ik kijk oprecht uit naar jouw visie hier op.

avatar van LucM
Van leeftijdsgenoten krijg ik ook vaak te horen dat de muziek in de jaren '60 en '70 zoveel beter is. Dat is inderdaad zo als je enkel afgaat op de hitlijsten. Maar in de jaren '90 en nu wordt er ook veel prachtige muziek uitgebracht (waaronder "OK Computer" van Radiohead), alleen moet je verder gaan zoeken dan de hitparade die nu nauwelijks representatief is voor de muziekmarkt.

DonDijk
Dát is mooi gesproken Luc, kunnen we deze achterlijke discussie nu sluiten?

dix schreef:
2400 lemmings can't be wrong, can they ?

Als dat een The Fall verwijzing is, dan wordt er weer eens een goede band aangehaald hier.

Kid A(cid) schreef:

Elvis was eerder.
Had ook meer fans.

avatar van rudiger
0,5
Vandaag heb ik OK Computer voor het eerst helemaal gehoord .
Ik moet zeggen , het heeft wel wat .

Elvis was eerder.
Had ook meer fans.

Elvis heeft tien keer zoveel fans ten op zichte van The Fall. Bon Jovi twee keer zoveel ten opzichte van hen. Radiohead heeft er vast ook meer dan The Fall.

O en dit album is best wel aardig hoor.

Weinig platen hebben eeuwigheidswaarde. Net als boeken. Wanneer een boek eeuwigheidswaarde heeft is het literatuur. Als het eenmaal de literaire status heeft bereikt, valt er eigenlijk nog weinig te betwisten. Ja je kan er minder mee hebben. Maar over het algemeen, zijn de liefhebbers, het er dan mee eens: het is een goed boek.

Dit systeem heeft men niet in de muziekwereld. Waarom niet? Het is vrij duidelijk. Dit is literatuur. Deze plaat is werelds. Het doet je thuis voelen, waar je ook bent. Doe je ogen dicht en je bent weg. In je eigen wereld.

Dus stop met twisten. Dit is literatuur. Ben je het er niet mee eens?

Dan zit je fout. Je hebt geen gelijk. Doe je beklag bij je vriendin, vrouw of hond maar niet hier.

Joy
wat een onzin

deze plaat steekt goed in elkaar, een beetje muziekliefhebber weet dat, dat betekend niet vanzelfsprekend dat de plaat je dan ook aanstaat en dat je het mooi vind

deze plaat kent net zoveel tegenstanders als voorstanders ,en terecht

kortom, populariteit zegt niks

avatar van Outblasty
@ErnstD:

Heb het album nog nooit gehoord dus kan ik ook niet beoordelen of ik het goed vind. Maar wat jij zegt klinkt echt als totale onzin .

avatar van Ploppesteksel
Ik hoop dat het sarcastisch is, maar volgens mij meent hij het met volle ernst..

Joy
en dat met zon verdienstelijke top 10

avatar van misorabi
ErnstD schreef:
Dus stop met twisten. Dit is een literatuur. Ben je het er niet mee eens?

rudiger schreef:
Vandaag heb ik OK Computer voor het eerst helemaal gehoord .
Ik moet zeggen , het heeft wel wat .

Van wie moet je dat zeggen ?

avatar van rudiger
0,5
dix schreef:

Van wie moet je dat zeggen ?

Van mezelf , dit album heb ik op `n mp3 tje gezet en ligt op mijn werk , zal het de komende week zeker nog een paar keer gaan beluisteren want `n album dat zo ontzettend goed wordt gewaardeerd hier kan natuurlijk nooit slecht zijn.

ErnstD schreef:

Dus stop met twisten. Dit is literatuur. Ben je het er niet mee eens?

Beste mensen, een voorbeeld van hoe slecht LSD voor de mens en zijn verstand kan zijn.

avatar van royals
Ik snapte bij de erste draaibeurten niets van dit 'onsamenhangende' album. Later viel alles op zijn plek en werd het een ongekende luisterervaring die ik sinds jaren niet meer had gehad. OK Computer heeft zo'n sfeer die maar weinig albums hebben. What's going On is een andere. De emotie druipt af van nummers als Climbing up the walls en Paranoid Android. En je voelt de emotie ook, deze gaat tot op het bot. Mijn kippevel momenten zijn: die laatste schreeuw in Climbing up the walls, het einde van Paranoid Android, Exit Music en Karma Police. Het is een grote mix van emotie, melodie, dynamiek, spanning en vooral die ongrijpbare sfeer. Ik vindt dit niet de beste, maar wel de mooiste plaat ooit.

avatar van Roel-
1,0
Muziek die op de een of andere manier fut- en inspiratieloos op mij overkomt. Vind er verdomd weinig aan en heb me dan ook maar in teksten moeten verdiepen om er een zeer magere 2* uit te slepen. Het is tenslotte wel het album wat op nummer 1 staat en dus toch wel érgens goed moet wezen?
2* dus...

Jackson07
Kan me redelijk vinden in het verhaal van Roel-, alleen ben ik het NIET eens dat het fut- en inspiratieloos wordt genoemd (al snap ik dat dat een mening is) Ik vond dit album zelf ook een hele zit, en heb hem meerdere keren geluisterd omdat hij hier op 1 staat (niet het best beoordeelde album op Musicmeter trouwens) Ik denk dat je gewoon heel erg van deze muziek moet houden om dit mooi te vinden, want ik bijvoorbeeld vind de definitie van mooi heel anders.(vind de zanger ook niet echt geweldig, al gaat het hier waarschijnlijk meer om de muziek dan de zang) Maar goed ieder zijn ding natuurlijk. Karma Police vind ik wel erg mooi, vooral het einde van het nummer. De hele cd zit overigens erg goed in elkaar, begrijp de mensen daarom wel. 2**

De zang van Yorke vind ik eigenlijk toch wel erg sterk hoor. Haarzuiver en een enorm bereik. Ken niet veel zangers die zingen zo goed beheersen.

Jackson07
ErnstD schreef:
Ik heb ook niet gezegd dat hij vals zingt of onzuiver natuurlijk, het album staat niet voor niets hier zo hoog, miss moet de stem je ook wel liggen, klopt wel dat veel zangers inderdaad niet het bereik hebben zoals je het wilt horen. Ken er wel een paar, maar zou leuk zijn als het er meer waren

Niet alleen de zang is op cd steengoed van Tom York. Deze cd is muziekaal ook uniek en erg technisch. Ieder nummer op deze cd haalt gewoon een ongelovelijk niveau, zonder uitschieters. Emotie, prachtige plaat.

avatar van DikkeDarm
De stem van York past met zijn onzuivere stem loepzuiver in deze plaat, kortom deze onsamenhangende cd is een eenheid. Zie het als een puzzel waarvan je lang een stukje van mist en bij het opruimen ineens dat éne stukje tegenkomt en plots alles op zijn plaats valt. Of het blijft een onbegrijpelijk muzikaal werkje ergens uit de jaren '90 dat kan natuurlijk ook. In mij geval vond ik in 1e instantie ook niet veel en begreep al helemaal niet wat er nu zo goed aan was [gezien de nr.1 noteringen] eigenlijk kan ik het nog niet verklaren of is dat nou juist de bedoeling?We zullen het nooit weten of wel...

Improvision
Ik vind York's stem niet echt onzuiver hoor...

DonDijk
Thom Yorke is bij tijd en wijle een engeltje, zoals ie zingt.
In mijn optiek dan.

avatar van Freak-Max
DonDijk schreef:
Thom Yorke is bij tijd en wijle een engeltje, zoals ie zingt.
In mijn optiek dan.

Ja inderdaad, ik vind hem hier (en op hun latere albums) heel mooi zinger, veel beter dan op The Bends.

Steengoed album, een hele aparte sfeer dat ik toen ik het hooorde niet kenden. Niet echt uit te leggen, heel goed. 5 Ster

Met de zang op The Bends vond ik anders helemaal niks mis. De zanglijn van Sulk, die verslaat elk nummer op dit album

avatar van Freak-Max
Hmm, tja ik vind dit album toch stukken beter dan The Bends. Maarja, ik vind deze plaat volwassener, hierop vind ik elk nummer goed en dat had ik niet op The Bends. Niets tegen The Bends want ik vind dat aardig veel nummers echt goed zijn met wat uitzonderingen.