Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Joy
nou, wat een fantastisch gedrocht dat fitter hapier

moesie daar nu dronken voor worden?

avatar van James Douglas
Wees nou eerlijk, het verschilt toch niet dusdanig veel met de geinige intermezzo's die Tool op hun platen voortbrengt?

nee tis exact hetzelfde

godsakke

_

James Douglas schreef:

Hij zei toch al 'gedrocht', of had ik dat verkeerd gelezen?

blaauw
fitter happier is gewoon een tussendoornummer en past goed bij de sfeer van het album, een nummer waarin een computer mechanisch leeftips geeft onder mineurmuziek vind ik persoonlijk prachtig (en vol zelf te interpeteren symboliek), het is niet een nummer wat ik graag los luister maar past heel goed in de ok computer ervaring als geheel.

Joy
valt me overigens op dat beluisteren met mp3 speelr en dopjes in de oren je veel meer stiekume bijgeluiden hoort

er zit veel meer in de nummers aan instrumentarium dat je oo het eerste gehoor zou horen

bijft dat ik de meeste nummers draken vind (gisteren beluistert)

avatar van frusciflea
Ben van 5 naar 4 sterren gegaan. Gisteren in de auto weer dit album geluisterd, maar vind het soms ook wat kleurloos aandoen. Sommige nummers, of slechts delen ervan, beginnen op den duur wat te vervelen. En er zitten juist ook weer prachtige stukken op dit album. Voor mij voelt het soms als een wat kleurloze mengelmoes van vervelende en prachtige stukken.

Het blijft hoe dan ook een goed album, maar het is er eentje die ik echt eens in de zoveel tijd kan luisteren.

avatar van My Addiction
Het probleem met Radiohead is dat ik het soms pure genialiteit vind en soms de muziek gewoon kleurloos vind. No Surprises bijvoorbeeld en The Tourist vind ik gewoon ronduit saai. Door die genialiteit wordt mijn score toch opgetrokken maar ik kan gewoon geen 5 geven door nummers zoals die.

My Addiction schreef:
No Surprises bijvoorbeeld en The Tourist vind ik gewoon ronduit saai.

Zoiets heet beleving en ik kan je vanuit dat oogpunt wat mijzelf betreft wel wat gelijk geven, ofschoon ik aan de andere kant de nummers ook wel weer mooi vind.

avatar van musician
Ik dacht dat OK computer "verplicht goed vinden" is op musicmeter, zijnde de nummer 1 van "onze" top 250 en durfde niet goed te reageren.

Per saldo ben ik namelijk helemaal niet zo wild van Radiohead, vind de nummers op OK computer over het algemeen ver gezocht.

Uiteraard ben ik gezwicht voor alle lovende kritieken, ik heb ook erg mijn best gedaan er van te houden, maar helaas, geen brandende liefde.

Het is ook niet zo, dat het een slecht album is maar zó goed dat het terecht op nummer 1 staat op musicmeter, waag ik oprecht en hardop te betwijfelen. Als je nagaat wat er zoal is uitgebracht, de afgelopen 50 jaar.

Maar goed, ongetwijfeld een trouwe schare aanhangers. Míjn top 250 zal deze plaat niet halen.

avatar van laboomzaa
Ik weet nog dat ik karma police voor het eerst hoorde bij jan douwe kroeske...meteen verliefd op dat nummer!!! Dus toen deze plaat uit kwam hem meteen gekocht.....phoe dat was een dikke teleurstelling....wat een geneuzel en moeilijk gedoe!!!

Tot...ik nog niet eens zo lang geleden het geduld kon op brengen om de muziek over met heen te laten komen (ik hou namelijk van erg luidruchtige muziek....maar sinds een jaartje of 2 heb ik de rust om ook een album met rustige, mooie en groeiplaten tot me te nemen) en ik vind dit echt het EINDE!!!

Jammer dat het weer zo'n tijd heeft geduurt voor ik tot zo'n parel ben gekomen!

musician schreef:

Ik zou het al knap vinden om zo'n lijst te maken, maar laat ik van mijn kant dit album wel zo waarderen dat ie zeker de 1e 50 haalt en dat zeg ik voorzichtig genoeg; uiteraard speelt smaakkwestie een grotere rol dan vermeende kwaliteit .

jonas-dewaele
[quote=
quote]

Wat vind je er dan zo vergezocht aan?De structuur, de teksten? Ik kan begrijpen dat je geen fan bent van Radiohead, maar de nummers op deze CD vergezocht?

avatar van progressive
jonas-dewaele schreef:
[quote=
quote]

Zulke reacties krijg je altijd bij dit album ^^ Altijd uitleggen waarom je het niets vind of vergezocht. Ik vind het af en toe ook maar geneuzel met soms een aardig goed nummertje ertussen, maar over het algemeen is het niet heel denderend.

avatar van musician
jonas-dewaele schreef:

Verschillende klanken, wendingen, "verrassende" nummers, het geeft er allemaal blijk van dat er langdurig over nagedacht is. Bepaald geen creatieve oprisping van een band die de studio in gaat en op basis van eigen kracht een cd uitbrengt.

Ik vind dat je dat er vooral aan kunt afhoren. Een hoop moeite voor gedaan hoor, dat is het niet. Maar bepaald geen spontane uitbarsting.

Ondergetekende heeft overigens niets te maken met fan of geen fan. Geeft als onafhankelijk schrijver per cd zijn mening.

avatar van devel-hunt
Best wel een goede plaat natuurlijk, vooral de eerste drie nummers zijn erg sterk en het prachtige Karma Police, maar daarna begint het toch een wat ééntonige bedoeling te worden met een perfecte bijna gladde productie die geen ruimte lijkt te laten voor echte bezieling. The Bends is in dat opzicht veel beter en scherper en niet in de laatste plaats spontaner en directer. Deze plaat is zo perfect dat het inderdaad als een computer klinkt, maar of dat o.k is?

stuart
Na de eerste drie begint het voor mij pas.. ...; verschil in beleving. Laat ik zo zeggen; 1e 3 een goeie inleiding, dan de hoofdmoot (4 t/m 9) en de afbouw (10 t/m 12)....

avatar van My Addiction
Bij mij is één tot 4 wel een toffe inleiding dan fantastisch tot climbing up the walls en dan de afbouw, en een serieuze afbouw wat ik zo spijtig vind aan deze cd. Een goede CD blijft op hetzelfde niveau

avatar van Arrie
Airbag en Paranoid Android slechts een inleiding? Ik heb die juist aangekruisd als favoriete tracks!

stuart
Dat kan uiteraard; smaken/beleving verschillen nu eenmaal.

johan69
tijdloos album en onovertroffen in radiohead oevre; geeft bovenal perfect de tijd weer waarin het album uitkwam (90-er jaren; "fitter hapier", "airbag", "the tourist", "paranoid android"). Muziek is geniaal, spannend, spacy en zooo mooi. Mooiste nummers: "Let Down" en "Exit Music (For a Film)", tranentrekkend. De overige nrs doen er nauwelijks voor onder.
Kijk uit naar de collector's edition!

tranentrekkend idd

vergeet nooit meer hoe half werchter depressief stond te worden toen radiohead stond te spelen ten tijde van deze plaat

avatar van ricardo
stuart schreef:
Dat kan uiteraard; smaken/beleving verschillen nu eenmaal.
Dat heb je op dit forum zolangzamerhand wel 100.000 keer gezegd nu. Je valt in herhaling. Ik vind dit een goed album na ongeveer 10 luisterbeurten, maar de beoogde topper zoals iedereen hier beweert en hoe de plaat over het algemeen beoordeeld word, dat haal ik er nu nog niet uit. Wel goed, maar niet beter dan gemiddeld voor mij.

LocoHermano
MeesterwerK!

...alleen heb ik nooit zin om ernaar te luisteren, dus vul ik mijn tijd met een rits andere platen (zoals nu Can's Ege Bamyasi).

ricardo schreef:
Je valt in herhaling.

Je snapt het weer eens niet; als iemand iets tot zijn favorieten rekent en mooi vindt kan ik niet zeggen dat dat niet zo is( beter lezen dus).... . Als ik ook nog eens had gezegd wat ik ervan vind, had ik idd in herhaling gevallen want dat heb ik al een paar keer gedaan , dus ik ga daar niet weer op in; bovendien als er iemand in herhaling valt ben jij het wel met je 'gewauwel' ..... Dat jij OKC niet 'snapt' komt omdat je teveel naar Tool en die andere "(progessieve) flauwekul" hebt geluisterd, vooral die Zappa (is meer cabaret ) ; dan hoor je niet meer wat daadwerkelijk goed is en wat 'geneuzelmuziek' is..... (even ter uitleg voor jou; dat is interessantdoenerij zodat je niet meer hoort wat ze nu eigenlijk spelen ). Zo, een duidelijkere mening kan ik bij jou niet geven (hoop ik toch ).

Misterfool
stuart schreef:

Je snapt het weer eens niet; als iemand iets tot zijn favorieten rekent kan ik niet zeggen dat dat niet zo is( beter lezen dus).... . Als ik ook nog eens had gezegd wat ik ervan vind, had ik idd in herhaling gevallen want dat heb ik al een paar keer gedaan , dus ik ga daar niet weer op in; bovendien als er iemand in herhaling valt ben jij het wel met je 'gewauwel' ..... Dat jij OKC niet 'snapt' komt omdat je teveel naar Tool en die andere "(progessieve) flauwekul" hebt geluisterd, vooral die Zappa (is meer cabaret ) ; dan hoor je niet meer wat daadwerkelijk goed is en wat 'geneuzelmuziek' is..... (even ter uitleg voor jou; dat is interessantdoenerij zodat je niet meer hoort wat ze nu eigenlijk spelen ). Zo, een duidelijkere mening kan ik bij jou niet geven (hoop ik toch ).

??? wat heb jij tegen progrock zappa is trouwens veel meer als zijn messcherpe teksten. en hoewel ik tool niet zo veel aan vind kun je zowiezo aanhalen dat ze instrumentaal erg sterk zijn. op compositie zakt zowel tool als zappa niet.

ok computer is een meesterwerk maar heeft niks met progrock te maken

stuart
Ach....de 'meesterwerken' vliegen je hier om de oren op Mume; daar zijn er hier meer van dan het aantal albums in die hele Toplijst.... . Daar ga ik maar niet meer op in, anders val ik in herhaling , net zoals de meesten hier vroeg of laat; waar het hart vol van is loopt de mond van over nml . De rest ga ik ook niet op in, want dat is een reactie naar de betreffende user toe die regelmatig bij sommigen de confrontatie opzoekt en dan krijg je dat (hardleersheid); zou ik me niets van aantrekken, maar jij kan ook niet alles weten, zeker niet met zo'n nickname..... . Ik ben het wel met je eens dat OKC hun beste is, maar daar zeg ik bij dat dat mijn mening is, anders krijg je daar weer reacties op en dan begint het weer van voor af aan en dan moet ik dat wéér uitleggen en daar heb ik geen zin meer in, want dat heb ik al een paar keer gedaan en vervallen we weer in herhaling.....Are you gettin' it

lowriderluuk
Duidelijk en logisch dat OK Computer op nr. 1 van de Top 250 staat.
Deze plaat laat niets te wensen over, kippe(n)vel.
Mijn Favorieten: Paranoid Android en Let down

tijd voor wat sterke argumenten

roepen dat het de nummer 1 positie verdient kan iedereen

lowriderluuk
Joy schreef:
tijd voor wat sterke argumenten

roepen dat het de nummer 1 positie verdient kan iedereen

Nr. 1 zegt genoeg dacht ik. Kwaliteit verloochend zich niet.
In m''n persoonlijke top 10 heb ik deze plaat op 7 staan en kan me voorstellen dat veel Mu-me gebruikers deze plaat in hun top 10 hebben staan waardoor hij in de algehele rangschikking op nummer 1 terrecht komt , heeft geen nadere toelichting nodig.
Wat is jouw top 10 Joy en hoeveel punten is deze plaat jou waard?