Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14/09/94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14/09/94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14/09/94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14/09/94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
avatar van ZERO
dix schreef:

The Bends is engels voor Caissonziekte, ook wel duikersziekte.
Wat je krijgt als je té snel naar boven gaat van grote zeediepte.

Bedankt voor de uitleg! Ik wist ook wel dat ze niet op 'bochten' doelden in hun tekst, maar ik wist niet wat het wel was. Niet dat ik nu de tekst wel begrijp eigenlijk...

Ik ben eindelijk tot het inzicht gekomen dat ik deze de beste radiohead plaat vind. Alles aan deze plaat klopt: pure emotie, goddelijke melodieën, prachtige teksten. Wat ik nog het meest aan deze plaat waardeer is het feit dat radiohead hier laat zien dat "minder" eperimentele nummers van hen ook gewoon geniaal kunnen zijn.

Gregson
Mijn inziens de beste Radiohead plaat. Street Spirit (Fade Out) kocht ik destijds op single en was om. Niet veel later The Bends gekocht en het is en blijft 1 van de weinigen albums in mijn collectie die nooit aan zeggingskracht heeft ingeboet en die ik nog steeds op repeat kan zetten en tig keer kan luisteren, ongeacht mijn stemming. Het album is af. Het heeft een goede opener en een goede afsluiter en daartussen een collectie songs die dezelfde sfeer ademen. De gitaar textures, de lyrics, de effecten en sounds, de sfeer... geniaal! Maar zoals Karl al zegt: ze hebben nog heeeel wat meer mooie nummertjes gemaakt .

avatar van Castle
Ik vind het moeilijk te kiezen tussen the Bends, OK Computer en In Rainbows, welke van de 3 de beste Radiohead is.
Alle 3 hebben hun eigen sfeer en invloeden/style.
The Bends is een geweldig recht toe het hart album, krachtig geproduceerd, zonder te veel poespas.
Mooi hoogtepunt in het toch al hoge kwalitatieve lijn van Radiohead

Gregson
Ik moet zeggen dat OK Computer en In Rainbows ook erg mooi zijn. Je noemt mijn inziens dan ook de drie beste albums op .

Net als OK Computer overgewaardeerd, maar The Bends ligt me in ieder geval nog een stuk beter dan OK Computer. Dus van dit album snap ik het nog wat meer. Toch zet ik beide albums eigenlijk nooit (meer) op. Ook bij dit album heb ik namelijk totaal niks met de sfeer rond het album. Wil er daarom ook hier bijna een halfje af doen, maar laat het nog maar even, aangezien het wel bijna allemaal op zich lekkere nummers zijn. Alleen simpelweg totaal niet de beste van Radiohead, klaar.

Edit: Oh wacht, Street Spirit nartuurlijk wel, fan-tas-tisch nummer! Past ook eigenlijk niet bij de rest van de nummers, dus is voor mij een uitzondering.

avatar van orbit
Ben het eens met het feit dat Street Spirit van een heel ander kaliber is dan de rest van de plaat, zonder dat nummer was dit ook beslist een half minder geweest ofzo.. zo goed vind ik de rest namelijk ook niet.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Fake Plastic Trees komt toch ook wel wat in die richting?

avatar van orbit
Wel het op-een-na beste nummer ja, maar nog een straatlengte verwijderd van Street Spirit.

Nubis schreef:
Alleen simpelweg totaal niet de beste van Radiohead, klaar.

Mening = geen feit.

avatar van Thomzic
De twee hoogsten op MM:

Radiohead - The Bends (1995)

Radiohead - OK Computer (1997)

Misschien dan toch het beste?

Makkelijk

De eerste vier nummers, nummer 6 t/m 8 en Black Star halen naar mijn gevoel overigens allemaal het niveau van Street Spirit. Dat nummer heeft een hele duistere aantrekkingskracht, maar de rest is fantastisch op een heel andere, eigen manier.

stuart
Tsja...zoveel mensen, zoveel smaken ; laat ik nou nr.5 en nr.9 tot mijn favorieten rekenen en nr 8 skippen vanwege dat 'het me in dat nummer nét te 'lawaaierig' wordt. Wat betreft Street Spirit; ik ken ook mensen die dat aan de ene kant wel mooi /goed vinden, maar aan de andere kant ook 'zeurderig'.

P.S. OK Computer is toch wel de beste hoor....

avatar van Nicolage Rico
Pas weer eens opgezet. Eigenlijk is elk nummer goed. Wat krijg ik een energie bij "The Bends" om die vervolgens weer te verliezen bij "Street Spirit" (Bij "Nice Dream" was ik het ook even kwijt, maar "Just" en "My Iron Lung" geeft je weer een zwieper).

Heerlijke plaat die eigenlijk nauwelijks tot helemaal niets aan kracht verliest. Misschien dat dit album door die reden misschien wel beter is dan OK Computer, waar nummers als "Let Down" (let op: ijzersterk) en "No Surprises" minder worden na tig keer luisteren.

orbit schreef:

Grappig, mij viel Street Spirit nooit zo op ten opzichte van de rest. Het was de eerste single High and Dry die me destijds bij de kladden greep en me dit album deed opzoeken, pas later (door de clip denk ik) ben ik Street Spirit wel iets meer gaan waarderen. Maar bv. Sulk en Black Star doen me toch wel iets meer.

Lukk0
Mij viel bij de eerste beluistering Fake Plastic Trees veel meer op dan Street Spirit, hoewel ik dat ook wel een erg sterk nummer vind. Mijn favoriet van dit album is op dit moment Bulletproof...I Wish I Was. Zo'n mooi breekbaar nummer, echt geweldig.

Gregson
Ik kocht hem door Street Spirit en dat blijft dan ook mijn favoriet, gevolgd door Bulletproof...I Wish I Was. Het mooie is, de geluiden in het intro zijn geluiden die Ed O'Brien maakte met z'n gitaar. Hij moest van Thom een paar minuten rare geluiden maken met z'n gitaar en sloten hem vervolgens veel langer op in het kleine studio hokje LOL. Dat vond Edje niet zo leuk .

Wat te denken van: fake plastic trees...
Dit is duidelijk het beste album van radiohead. vele malen beter dan ok computer.

Gregson
'Fake Plastic Trees' vind ik ook geweldig. Ik weet nog dat ze het nummer speelde in het Gelredome in 2003 en dat was zoooo mooi. Echt kippevel!!!

avatar van GothicBowie
Ik heb het ietsje meer voor Ok Computer , dankzij dat album me ook meer gaan verdiepen in Radiohead, ''Bends '' was het tweede album dat ik heb aangekocht, en ik heb daar nog geen spijt van

avatar van Zjapp
Net deze plaat voor de eerste keer opgelegd. Toen ik het nummer Black Star aan het beluisteren was leek het of de heren van Radiohead een riff speelden dat verdomd veel gelijkenissen vertoond met de solo van Jimmy Page op Stairway To Heaven, net voor het laatste couplet wordt gezongen. Is er nog iemand die dezelfde gelijkenissen ervoer, or is my mind playing tricks on me ?

avatar van rkdev
Wow, wat een plaat. Elk nummer is briljant, maar ik vraag even speciale aandacht voor de laatste 3 nummers (Black Star, Sulk, Street Spirit (Fade Out) ).

Gregson
Drie erg mooie nummers inderdaad, Street Spirit (Fade Out) vind ik het mooiste wat de band ooit heeft opgenomen met een geniale gitaarriff verzonnen door Ed O'Brien.

jonas-dewaele
Prachtig album in zijn geheel, geen enkel nummer springt er voor mij echt uit. Ze zijn allemaal fantastisch mooi

avatar van DirkM
Aantal keer geluisterd dit hooggewaardere album. Hoewel ik mezelf wel als Radiohead-liefhebber beschouw (m.n. OK C, Kid A en In Rainbows) kan deze me toch nog niet raken als voorgaande 3. Goed, maar niet zo goed als die. Hoewel allemaal erg lekkere nummers, lijk ik nog iets te missen. Wat precies weet ik ook niet.

De eerste 4 nummers en de afsluiter zijn geweldig, maar daartussen verlies ik de aandacht soms even. Misschien valt het muntje over een paar luisterbeurten wel.

avatar van Benjammin'
Oh, ik kan er maar niet genoeg krijgen! Wat is dit toch een geweldig album! Geen enkel zwak moment! Ongelooflijk eigenlijk dat dit alweer 14 jaar oud is.

avatar van DirkM
Heel apart dat dit het Radiohead-album is met het hoogste gemiddelde en Pablo Honey het laagste gemiddelde heeft. Natuurlijk heeft Radiohead een sprong gemaakt met dit album, maar je hoort soms echt nog wel een beetje de sound van Pablo Honey in de nummers terug. Waarom dan zo'n wereldgroot verschil in waardering?

avatar van aerogp1
DirkM schreef:
Waarom dan zo'n wereldgroot verschil in waardering?

Misschien omdat het bij déze plaat allemaal is begonnen, voor de die-hard fans. En dragen ze dit album daarom een warm hart toe.... Ik verzin ook maar wat .

DirkM schreef:

misschien omdat er op pablo honey net twee nummers staan die het niveau halen van the bends.

83Utreg! schreef:

Naar mijn idee heeft DirkM gelijk: het verschil in score is echt te groot. Volgens mij zit 't 'm in de score voor Pablo Honey: die staat nu op 3,24, dat is een ruime 6, echt veel te laag.