Maiky schreef:
De eerste minuten heeft Echoes iets statigs, en een gedachte spookt door mijn hoofd die later wordt bevestigd. Daarover straks meer, want er moet nog heel wat gebeuren. Zo is de zang ontzettend interessant, er straalt een bepaalde zelfverzekerdheid uit, en het begeleidend gitaarwerk klink slechts na enkele luisterbeurten al vertrouwd en bekend. Vanaf de zevende minuut wordt door middel van lekker gitaarwerk en ritme de opbouw ingezet naar een minutendurende soundscape, die subtiel wordt ingezet terwijl de opbouw nog voorbij raast. Na tien en een halve minuut wordt het spookachtig en astronomisch. Wind die vreemde geluiden maakt, zeemeeuwen/dolfijngeluiden, en vanaf 14:35 een intrigerende lichte drone. En het is vanaf dat punt dat Echoes interessant wordt. De perfect geplaatste duikboot-plingetjes en de zachte percussie suggereren dat we in een volstrekte leegte zitten, een vaccuum van ongekende schoonheid als we door een universum vliegen op lichtsnelheid, zoals we dat van 2001: A Space Odyssey kennen. Alsof we omhoog gaan, steeds hoger en hoger tot ongekende hoogten. Het opkomende gitaarwerk geeft de reis vaart. Het mooiste van Echoes komt vervolgens met het gitaarwerk op 18:14. Wat een kick! Ik voel een overwinning, to infinity and beyond!, en een ongekende zelfverzekerdheid. Wellicht een van de verste reizen die ik muzikaal gezien heb gemaakt.
Ter bevestiging van de status die Pink Floyd met Echoes heeft gevestigd komt op 19:11 weer wat zang. Alsof de eerste poging wat onzeker was, maar nu Floyd koning is hoeft hij zich niet meer te schamen. Ze zijn volwassen geworden.
Echoes maakt een reis voor het karakter van Pink Floyd; het pad naar volwassen worden is uitgelopen en het echte werk kan beginnen. Het is de poezie van Echoes dat de voorgaande nummers in een schaduw zet.
Daar kan ik me helemaal in vinden. Echoes is de reis die Pink Floyd heeft gemaakt om tot de allergrootste band aller tijden te worden. Het begint goed, maar nog een beetje onzeker, je hebt het idee dat er nog meer inzit. Na het vertrek van Barrett begon Pink Floyd te experimenteren (Ummagumma en Atom Heart Mother). Echoes wordt een lange freaky trip. Ze maken je helemaal gek en experimenteren met natuurgeluiden. Zoals Maiky al zei is Echoes en reis en gaan we omhoog en omhoog. En uiteindelijk bereiken ze de top en is het geluid helemaal af en zijn ze klaar om de wereld te veroveren met DSOTM en WYWH.