Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
phi
Trouwens ik heb een eerder citaat van The Book of Lies gepost, een aantal pagina´s eerder. Dat is het bewuste vers 23 uit The Book of Lies, en dat wordt volgens de kenners van zijn werk gezien als het middelpunt van zijn werk en als belangrijkste middel om in contact te komen met het kwaad beschouwd.

KampF schreef:
"Daarmee wordt het Christendom dus niet onderuitgehaald, het wordt hooguit in twijfel getrokken. Echt anti-christelijk kan ik dit toch niet noemen, eerder anti-christen fundamentalisme."

precies.

Jullie hoeven mij niet aan te vallen of te verdedigen want ik zei alleen, vinden jullie maynard een hypocriet?

Eigen mening; cynisch, nee dat niet maar kritisch, ok, ben ik ook over mijn eigen geloof soms (gereformeerd vrijgemaakt, GEEN katholiek of refo), en ik ben eigenlijk gewoon blij dat hij het hele undertow gebeuren achter zich heeft gelaten.

Volgende punt; dat einde-der-wereld gedoe; cool maynard dat wij ons daar in kunnen verdiepen, maar wat hebbben we er aan? Niks. Leuk dat de wereld vergaat/overnieuw begint op 23 dec 2012. Ik zal er zijn!

Geloof je het zelf wel maynard? Learn to swim alvast dan maar?

Ik wil je niet aanvallen hoor. Ik wil alleen je stelling weerleggen. Maynard is allesbehalve hypocriet, zo ook Tool. Ik wil ook weerleggen dat de dagen van Undertow over zijn. Het is wel zo dat er geen anti-christelijk teksten op staan, maar daar draaide het in het begin al niet om. De kern van de boodschap is gebleven. Tool draait om het verzet (en de kritiek op inderdaad) tegen heersende dogma´s en regels vanuit geloofsovertuigingen. Dit deden ze in hun jongere jaren direct, zoals op de albums Opiate, Undertow en Aenima. En later minder direct, zoals op Lateralus en 10,000 days. Zie daarvoor mijn postings hierboven. Ik vind dat ze daarmee trouw zijn gebleven aan hun gedachtegoed dat regels en dogma´s verkeerd zijn. Zo´n stellingname kun je op meerdere manieren invulling geven.

Je laatste opmerking vind ik lachwekkend. Hoezo zou hij het zelf geloven? Maynard zou je waarschijnlijk antwoorden: No, but do you? And it certainly moved you anyways.

phi schreef:

Bij nader inzien denk ik eigenlijk dat hij je zal antwoorden:
No, but are you certain? And we certainly made you think about it anyway.

En dat laatste is ook iets wat Tool met hun muziek willen bereiken.

avatar van SilverGun
KampF schreef:
in deze pitchfork review word het tool nu-metal genoemd en worden de toolfans getypeerd
...
Wat me ook opvalt is dat er weer met Radiohead vergeleken word, radiohead dit radiohead dat, houdt het aub buiten een tool recensie.
...
*die 1,9 recensie = goed! Lees zijn conclusie aub door dan weet je wel dat die 1,9 fake is*

Moeite met Engels?

phi schreef:
EN trouwens hij was ook echt een duivelaanbidder, gezien de teksten in zijn boeken.

Even ter correctie eigenlijk beschouwde hij zichzelf niet als duivelaanbidder maar als profeet van de "nieuwe goden". Hij interpreteerde tevens hele delen van de bijbel opnieuw in zijn verhalen. Dat deed hij dan vanuit een occult, magisch en seksueel perspectief waarbij experimenteren centraal stond. Hij was daarnaast tegen de regels van de heersende geloofsovertuigingen. Die belemmerden het in contact komen met het werkelijke hogere volgens hem.

Hij noemde zich wel een duivelaanbidder in zijn jonge jaren, aangezien hij zich zodoende wilde afzetten tegen de heersende religies.

En ik vond wat interessants over Tool op wikipedia:

American progressive metal band Tool is very influenced by Crowley's works, ranging from Danny Carey's Enochian Magic Board, supposed references to Qabalah in Lateralus, and citations by Blair MacKenzie Blake on the Tool newsletter to name a few.

Dit bevestigt tevens het niet toevallige gebruik van viginti tres op 10,000 days. En ook de verwijzing naar Aleister Crowley. Gezien de betekenis van 23 voor Crowley, het getal van het kwade volgens hem, bevestigt dit het argument dat Tool nog steeds dezelfde boodschap uitdraagt als in de jaren van Opiate en Undertow. Alleen dan op een andere en meer genuanceerde manier.

Het doorbreken van regels en dogma´s van de religies staat nog steeds centraal. Dus allesbehalve hypocriet.

Ja, even voor de duidelijkheid. Tool is dus echt zielig. Wat mij nog het meest stoort is dat sommige mensen doen alsof Tool als serieuze muziek bestempeld kan worden, maar het is ongeveer net zo sneu als bands als Iron Maiden. Voor al jullie Tool-liefhebbers heb ik een boodschap: "Jullie zijn Geeks"

avatar van Jazper
Geezer84 schreef:

Wat een vriendelijkheid alom!
Ik vrees alleen dat die mensen die Tool als serieuze muziek bestempelen jou berichtje niet zo serieus zullen nemen.

Joy
pers neem ik sowieso weinig serieus wat betrefd de laatste 3 paginas, de discussie is verlegd naar standpunten over maynard zelf, een hoop gegis en geblabla waarbij ik denk, waar gaat dit nog over

ik vind het prima dat er eea wordt uitgeplozen, maar houd het aub bij teksten en muziek zelf

Joy

Hebben de bandleden ook gezinnen?

SilverGun schreef:

Moeite met Engels?

nee. kom maar op.

Bedankt voor je speech phi

"want daar is Eulogy nog erg negatief over het christendom, luister maar eens goed naar de tekst “Come down. Get off your fuckin cross. We need the fuckin space to nail the next fool martyr."

Kan over iedereen gaan. Danny zei L Ron Hubbard, maar je kan het net zo goed opvatten alsof het over Jezus gaat, lelijk dus.

Trouwens die hele sideshow over 23 etc. ik vind het leuk dat je zoveel moeite neemt om je daar in te verdiepen maar het zegt mij vrij weinig

Jazper schreef:

Wat een vriendelijkheid alom!

precies.

Bedankt voor je speech phi

Eulogy gaat zeker weten ook over religies en profeten in het algemeen (ik heb een live optreden op mp3 waar MJK dat aan het begin noemt....).

Wellicht zegt 23 je niks, maar je noemt MJK hypocriet, aan de hand van argumenten die totaal niet kloppen. In ieder geval zijn het argumenten die niet onderbouwd kunnen worden met feiten. Ik haalde dat hele verhaal aan met 1 reden: dat zijn de feiten m.b.t. Tool en MJK. En m.b.t. de hele gedachte achter de meeste teksten van Tool: het doorbreken van dogma´s en regels.

En het is een feit dat Tool zich verzet tegen regels en dogma´s.... niet tegen het geloof. Ook op Undertow bedoelt MJK dat in zijn teksten.

phi schreef:

Even een toevoeging, jij vind dat MJK veranderd is ten aanzien van religie, terwijl hij nog steeds hetzelfde verkondigt. Namelijk doorbreek de regels en dogma´s, alleen dan op een andere manier.

phi schreef:

weet eerlijk gezegd niet over wie het gaat maar volgens mij zou je er goed aan doen zo iemand niet helemaal serieus te nemen. Iemand die in z'n jongere jaren zegt een duivelsaanbidder te zijn (sowieso dubieuze richting, meer gebaseerd op imago creatie waarschijnlijk) en later een profeet van de nieuwe goden is natuurlijk voornamelijk oppertunistisch bezig. Een verhaal creerend waar mensen naar luisteren.

Uberhaupt vaag om zo ontzettend veel achter deze muziek te zoeken. Heb het album eens doorgeluisterd. Vage muziek, met ongetwijfeld hele intelligente redenen erachter. Maar alleen Vicarious kon me eigenlijk bekoren.

avatar van KampF
snap nou dat ik zeg; vinden jullie maynard een hypocriet?, niet IK VIND maynard een hypocriet. omg.

ik heb de cd btw en ik werd een beetje dizzy van dat brilletje

avatar van KampF
Als je daar heilig van overtuigd bent (no offence) dan haal je dat toch weg.

avatar van Yak
Yak
Done.

Hm nouja ok, jammer.
*Heb jij em stiekem binnen gehaald*

avatar van Dudeness
Hm nouja ok, jammer.
*Heb jij em stiekem binnen gehaald*

Tuurlijk hebben ze dat gedaan, wat had je gedacht....;-)

ventje schreef:
Hebben de bandleden ook gezinnen?

MJK heeft een vrouw en een zoontje Devo (over wie Jambi gaat denk ik)

Voor de rest: No idea.

Het nummer 'Eulogy' is een ode aan Bill Hicks. Dezelfde Bill Hicks die je in 'Third Eye' de inleidende speech over drugs hoort doen -- wat eigenlijk een sample is uit Hicks' Flying Saucer Tour uit '91.

Op zich klinkt het wat vreemd om 'Eulogy' een ode te noemen, maar als je de lyrics er voorzichtig op na leest en het doen en laten van Bill Hicks in het achterhoofd houdt, dan wordt het wel duidelijker.

Kort:

Bill Hicks was een stand-up comedian avant la lettre. Hij nam alles, maar dan ook alles dat reilde en zeilde in de Amerikaanse samenleving op de korrel.
Zijn openheid en recht-toe-recht-aan manier van spreken leverde hem grote bewondering op in Canada en Groot-Britannië. In zijn thuisland echter werd hij door velen verguisd, verracht zelfs om die manier van zijn en werken. Meerdere van zijn televisieoptredens zijn nooit uitgezonden geweest hierom en bij vele zaalshows in Amerika liep de halve zaal leeg (omdat ze persoonlijk aangevallen voelde, niet omdat hij niet grappig was).
Hij had kortom een uitgesproken visie en was ook niet bang om die te verkondigen.
Bill Hicks stierf in 1994 aan pancreatische kanker.

Veel van zijn werk is nog op het net te vinden. Een goede bron voor dit werk en zijn levensloop is de fansite www.billhicks.com.

Ik kan je tevens de volgende boeken aanraden, indien je meer wil weten.

American Scream: The Bill Hicks Story (Cynthia True)

Love All The People: Letters, Lyrics, Routines (Bill Hicks)

Het is dankzij Tool en hun Aenima dat ik kennis heb mogen maken met het werk van Bill Hicks en daar ben ik hun nog altijd dankbaar voor.

avatar van Dudeness
Yes, vandaag de échte CD gekregen als verjaardagscadeau (bedankt SVEN!!!).

Maakt best wel een verschil! Kwaliteit is overduidelijk véél beter.

Joy
zomaar ff een aanvulling op de zogenaamde sounscapes van tool, iemand die er zijn werk van heeft gemaakt en waarbij ik bijv virginia tres volledig bij in het niet vind vallen:

Tryphodemos schreef:

Kort:

Bill Hicks stierf in 1994 aan pancreatische kanker.

Ik kan je tevens de volgende boeken aanraden, indien je meer wil weten.

American Scream: The Bill Hicks Story (Cynthia True)

Love All The People: Letters, Lyrics, Routines (Bill Hicks)

Ron L. Hubbard moet dat zijn denk ik.

Wowow: nieuwe ontwikkeling ivm Viginti Tres mensen:

Tijd viginti tres: 5:03
Tijd Wings For Marie I : 6:13
Samen is dat= 11:13
net de tijd van 10.000 Days (Wings For Marie II)
Neem nu dat je viginti tres laat spelen, exact gelijktijdig begonnen met 10.000 Days, zal je zien dat die geluiden prachtig het onweer kracht bijzetten, echt iets speciaals. Ook valt de vreemde stem van 23 in als in 10.000 days Maynard stopt met zingen.
Wanneer Deel 2 dan begint zijn er wel een paar vreemde stukken, maar het einde (dat harde stuk en dan het laatste strofe: "Daylight dims, leaving cold fluore-dinges") passen 'exact' op elkaar.

Joy
en hoe doe je dat? tegelijkertijd afspelen?

KampF schreef:
Ik durf nu al te wedden dat ik The Tea Party niets vind vergeleken met Tool, ook al heb ik er nog niks van gehoord. Haha. Ik zal het wel eens pindakazen.

Bespaar je de moeite. Met zo'n instelling ga je er inderdaad niets aan vinden.

Weet je waarom ik dit zeg? Omdat er vorig jaar een band op stond die volgens veel recencenten dondersveel op A Perfect Circle leek. Die band genaamd "Esoterica" stond zelf op de luisterpaal. Het nummer exposed leek wel een kloon van A perfect circle's "The Hollow", helaas werd ik bedroef. Ik hoorde geen maynard maar een 'standdaardstem'. Het hele album door en al snel trok ik mijn conclusie dat een band als A Perfect Circle na-apen alleen maar slecht is. Ik kreeg er een afschuw van omdat A Perfect Circle zoveel beter en gewoon punt uniek is. Ik zie niets zoals Tool of A Perfect Circle. Ook niet zo van "Hee dat lijkt erop" nee!

Dit punt gaat in dit geval helemaal niet op. Ik heb het nooit over na-apen gehad, die plaat van The Tea Party die ik heb is alweer uit 1997... Het ging me er alleen om te zeggen dat Tool echt niet zo uniek is en dat er wel meer rockbands zijn die eerdergenoemde invloeden verwerken in hun muziek.

Overigens vind ik Tea Party zelf ook niet echt heel bijzonder, het was ook geen aanrader ofzo.

Ik kon me trouwens wel weer vinden in die recensie op Pitchfork. "Quasi-operated hard-rock", dat is het toch?

herman schreef:

Bespaar je de moeite. Met zo'n instelling ga je er inderdaad niets aan vinden.

Geef dan eens de groep die volgens jou het dichtst bij Tool aanleunt. Ik denk dat ik best nog wel wat muziek van dit type wil beluisteren

Joy schreef:
en hoe doe je dat? tegelijkertijd afspelen?

Met één of ander programma, ofwel 2 radio's ofzo...

Er is één mixje op internet vindbaar (pm voor de link) maar die is niet 100% correct gemixed. Er zit een half secondje naast ofzoiets .

avatar van KampF
"Geef dan eens de groep die volgens jou het dichtst bij Tool aanleunt." andere bands hebben geen maynard =)

Trouwens, hoe en waar gaan alle toolfans van musicmeter heen? Ik ga iig niet naar pinkpop en ik kan nog naar Duseldorf of Luxemburg gaan maar ik zit echt in de knoop met het vervoer. Als iemand zou kunnen rijden zou me supervet lijken, ik heb n.l alles al bekeken qua treinen etc en het is echt te veel moeite om met het o.v te gaan, de terugreis bijv...

Nouja hopelijk is er nog iemand..