Tool - 10,000 Days (2006)

Alternatieve titel: 10000 Days

Rock / Metal
Label: Volcano

1. Vicarious (7:09)
  2. Jambi (7:31)
  3. Wings for Marie (Part 1) (6:13)
  4. 10,000 Days (Wings Part 2) (11:16)
  5. The Pot (6:24)
  6. Lipan Conjuring (1:13)
  7. Lost Keys (Blame Hofmann) (3:48)
  8. Rosetta Stoned (11:13)
  9. Intension (7:23)
  10. Right in Two (8:58)
  11. Viginti Tres (5:03)
avatar van Dudeness
Stilaan kom ik weer bovenwater, na de memorabele performance van TOOL op pinkpop.

Een aantal dagen daarvoor was ik hen reeds gaan bekijken in Luxemburg (was toen behoorlijk van mijn melk), maar ná zondag weet ik het zeker:

Het quartet is gewoon buitenaards. En hoewel ik vroeger meende hen beter te vinden op plaat dan live, moet ik daar nu met klem afstand van nemen.

Man, wat een ongeloofelijke vakmensen!! Een trip van anderhalfuur, waar je totaal geen verdovende middelen voor nodig hebt.

In tegenstelling tot mijn ervaring in Luxemburg had ik nu wél het gevoel dat de nieuwe tracks een meerwaarde zijn. Als je Jambi of Vicarious live hoort zijn de traantjes in de ogen nooit veraf. Zóó onmeedogend, zo slopend, zo strak en wreedaardig....en tegelijkertijd zo prachtig melodieus en ontroerend. Een mens zou er voor minder sprakeloos van worden...

Ik weet het niet, maar ik denk dat ze de platenindustrie en álle groepen mogen opdoeken. We hebben voldoende aan deze 4 heren uit LA. Al de rest is ballast ... Dat is tenminste wat ik momenteel ervaar als ik dan toch eens iets anders op leg. 't Valt allemaal zo licht uit,zo onbenullig...

En nu maar uitkijken naar wat er in Praag zal gebeuren...

avatar van Justinx

avatar van Dudeness
Justinx schreef:
Tool was een algemene tegenvaller op Pinkpop. Men verwachtte meer.

Wat vond je er dan zelf van? En meer in het bijzonder: wat stond je dan zo tegen?

Ha! Tool in HMH, damn daar moet ik bij zijn.

Waar koop je die kaartjes?

avatar van Black Math
Justinx schreef:
Tool was een algemene tegenvaller op Pinkpop. Men verwachtte meer.
Het enige dat mij tegenviel was dat ze niet langer doorspeelden. Maar ja, ze speelden al 20 minuten langer dan gepland.

Joy
das de ellende van een festival, hoort Tool ook helemaal niet thuis imo

avatar van Gajarigon
Aan de geïnteresseerden: tijdens Rosetta Stoned vindt er een prachtig staaltje van syncopisatie en polyritmiek plaats: De drum speelt verschillende ritmes tegelijk, die overlappen met de ritmes van de gitaar en de bas.

De gitaar en bas spelen in 5/8, de rechtervoet van de drummer (basdrum) gaat ook in 5/8 (dat mooie samenspel weet je wel), maar ondertussen speelt de linkervoet en de linkerhand 3/4 en de rechterhand... Ik heb eigenlijk geen idee wat die aan het doen is. Wat paradiddles spelen op die elektronische tablas ofzo.

Maar wel vrij indrukwekkend allemaal.

avatar van Black Math
Wat me opviel aan het optreden is dat als Carey een drumstokje afgeragt heeft, hij het in één beweging in het publiek gooit en een nieuw stokje pakt zonder een slag te missen. En niet alleen in rustige stukjes, juist tijdens complexe ritmes.

avatar van HaWe
Stomme vraag (maar toch stel ik het;)): Wat is dit voor een soort muziek, waar is het mee te vergelijken? Want ik zag dat heel veel mensen deze cd nu bovenin hun rotatielijst hebben en er wordt nogal aardig op gereageerd hier (24 pagina's). Kben nou wel us nieuwsgierig

HaWe schreef:

Gezien jouw top-10 geen miskoop! Begin met het album Animea! Meer zeg ik niet! Laat je verrassen zou ik zeggen!

avatar van HaWe
hmm ik ben nu echt benieuwd, ik ga gauw eens luisteren

Mwoah, dit gaat toch wel iets verder dan een punkrockplaatje hoor. Ik zou er maar niet teveel van verwachten op eerste gehoor.

avatar van HaWe
Ik ga ook wel wat verder dan een punkrockplaatje hoor... al staat dat niet (perse) in mn top10

Snappy schreef:

Als het goed is ligt ie op voorraad bij Samsam te Kampen! Succes

ZO! jij bent goed op de hoogte haha, dan ga ik morgen eens langs (komt ook uit Kampen ofzo )

Phoenix schreef:

Als het goed is ligt ie op voorraad bij Samsam te Kampen! Succes

avatar van Snappy
Ging even iets niet goed met de volgorde van berichtgeving. Inderdaad ik kom uit Kampen en overigens goede klant van Samsam

avatar van Gajarigon
Lol, wie vond er hier een toolalbum WEL goed de eerste keur. Ik had Aenima al een jaar voordat ik er iets aan vond. Ik denk zelfs dat ik dat album nog 2 heb gegeven hier in het begin toen ik lid was. Bij 10.000 Days heb ik meteen 5 gegeven, ik wist dat ik het zelf gewoon nog niet wist.

En ja, Danny Carey kan zo rap van stokjes verwisselen omdat hij steengoed is. Ik ben echter ook heel goed in het wegsmijten van stokjes. Nu nog leren het te controleren.

haha ja ik dacht al

avatar van Gajarigon
Hé hé, ik kan de meeste riffs van Vicarious al hé... behalve dat dubbele bas stuk op het einde want ik heb geen dubbele bas.

Maar geloof me maar als ik zeg dat dit album qua drum beter is dan Lateralus. Zoveel kleine details zorgen ervoor dat elk nummer een prachtige compositie op zichzelf is die echt perfect in balans ligt. Origineel, muzikaal... echt hoedje af.

Ik kan iedereen aanraden om eens naar een album te luisteren en dan gewoon op 1 instrument te concentreren. ZO ontdek ik altijd nieuwe zaken (de zachte gitaar overdubs tijdens Vicarious bijvoorbeeld die de zanglijnen naspelen na het 2e refrein).

avatar van THEMARSVOLTA
Gajarigon schreef:

Ik begin Wings For Marie echt te skippen bij dit album. Het zijn 18 minuten die gewoon niet bij de rest lijken te passen. Te verschillend.

Maar ik blijf het natuurlijk in zijn geheel prachtig vinden allemaal. En druk Joy? Ja eigenlijk wel. Rosetta Stoned ... hoeveel verschillende delen zitten daar wel niet in? Ach van mij mocht het 22 minuten duren.

De Wings zijn juiste de beste nummers van het album.

Viginti Tres en Intesions vindt ik de minste nummers.... Als viginiti Tres niet op het einde van het album stond, zou ik het hele album afluisteren.

avatar van Gajarigon
Ik luister vigintri tres ook nooit meer af. Hoogstens per ongeluk de eerste halve minuut.

En ik vind Wings For Marie ook fantastisch, alleen passen ze niet tussen Jambi en The Pot. Zo'n... ja toch wel ietwat heilig, verheven nummer tussen zo'n 2 agressieve nummers.

avatar van Exfrozen
De gitarist sprong trouwens ook geniaal in bij Vicarious, toen ze snaar was gebroken en weer een nieuwe kreeg.

En wat betreft die stokjes betreft, ik heb er 1.

Exfrozen schreef:

En wat betreft die stokjes betreft, ik heb er 1.

nieuwe snaar of nieuwe les paul?

betrefd stokjes betrefd, koesteren en geen rare dingen mee doen

avatar van Exfrozen
Nieuwe Les Paul

En wat die stokjes betreft, was het maar waar (stom geintje), misschien 27 Juni nog een kans.

Joy
ik me een ongeluk sparen voor een echte silverburst les paul, heet je adam jones en heb je ze klaar staan in de vorm van pallets

nou vooruit, niet in pallets, maar toch 5

Guitars
Jones owns at least five Silverburst Gibson Les Paul Customs,[1] one of which is from 1979. These guitars are rare and sought after by collectors as their "silverburst" finish will turn to green over time - Silverbursts that have the original "silverburst" color are somewhat valuable. The color will change mainly when exposed to sunlight over long periods, a defect in the finishing process, which led to the guitar's discontinuation. Gibson reissued this guitar in 2003. Jones' Silverbursts have been modified with a Seymour Duncan JB pickup in the bridge position. [2] Live Jones only uses the bridge pickup and keeps the volume turned off on his neck pickup.[1] This allows him to kill the sound using his pickup's toggle switch. In the studio has used Gibson SGs alongside his Les Pauls

Ik heb ze zondag ook gezien en ik vond het geweldig. Maar waarom sloegen ze een stuk over in Schism. Vond ik raar.

Joy
om jou te foppen waarschijnlijk

zal wel muzikaal zo bedoeld zijn, dat de versie met een stuk eraf uiteindelijk perfect aansluit bij volgende nummer
tis een en al gissen bij Tool

ben nu al nerveus voor morgen

avatar van Gajarigon
Weet je wat Joy, tel eens het aantal cymbalen van Danny Carey, en vermenigvuldig dat met 200. Zoveel euro heeft de man er aan uitgegeven.

Tel dan het aantal elektronische drums en doe dat maal 1000, en tel daar dan nog eens 3500 (toms enzo) en 2500 (ander elektronisch spullement dat hij heeft) bij op en je hebt de totale kostprijs van het drumstel.

Dan zijn zo'n paar gitaartjes nog lang niet zo duur...

Joy
ik denk dat de sponsor er ook een behoorlijk steentje aan heb bijgedragen, carey drumt als een beest, en das prima reclame

zo gaan al die lui vroeg of laat in zee met een of andere gitaarbouwgigant of drumstelbakker, verstandig als ze zijn

sinds adam jones zon les paul bespeelt wil iedereen zon ding

ook ik

avatar van Gajarigon
Haha inderdaad. Het zou me niets verbazen moesten er ze nog bovenop betaald worden. Ik weet dat Danny's gouden drumstel speciaal voor hem gemaakt werd.

En wees gerust dat ik dat ook zou willen. Beeld je gewoon in, ga je zo naar een lokale groep kijken, staat daar zo'n gigantisch goud-blinkend drumstel (met zo'n baggerspeler als ik erachter).