Pearl Jam - Pearl Jam (2006)

Label: J

1. Life Wasted (4:14)
  2. World Wide Suicide (3:32)
  3. Comatose (2:37)
  4. Severed Hand (4:31)
  5. Marker in the Sand (4:31)
  6. Parachutes (3:44)
  7. Unemployable (3:08)
  8. Big Wave (3:05)
  9. Gone (4:17)
  10. Wasted Reprise (1:02)
  11. Army Reserve (3:52)
  12. Come Back (5:33)
  13. Inside Job (7:10)
Klumpie schreef:

De eerste Bootlegs worden morgen uitgebracht via https://bootlegs2.pearljam.com/

Je hebt een Credit Card nodig om te betalen.

Dat weet ik

Ik heb op 30 april telefonisch kaarten besteld voor PJ in antwerpen (30 aug.) Is er iemand die een idee heeft hoelang het duurt voor zo kaarten (ik heb ze al betaald) thuis in de bus zitten. Misschien maak ik me nodeloos ongerust, ik heb er gewoon geen idee van. Iemand die ook in Antwerpen gaat en zijn kaart al heeft?

Om ook iets over het album te zeggen: uitstekend maar nog niet magistraal. 4* met mogelijkheid om later tot 4,5* te verhogen. 5 lijkt me voor deze uitgesloten, tot nu toe vind ik het hun minste. Maar ja, veel zinnige argumenten heb ik dus niet, ik vraag me gewoon af wanneer ik mijn kaarten krijg, dan zal ik pas gerust zijn.

avatar van mathias
Dat zal nog een tijdje duren, zoals ik hierboven ook al ergens schreef. België is heel erg slecht in organiseren van massa-evenementen als het aankomt op tickets in de bus krijgen. Wees gerust, het zal nog een tijdje duren. Ik schat rond 1 juni (als het even lang duurt als anders). Trouwens, ik heb er acht besteld dus dat zou pas grote miserie zijn moesten die verloren geraken

avatar van Tompie
Ik heb onlangs een mail gehad van goformusic waar in staat dat het idd nog een tijdje kan duren voor we de kaarten krijgen... ik maak me daar niet ongerust in hoor.
Ze zeggen dat de kaarten gewoon nog niet gedrukt zijn, dat zij daar niet voor instaan. Ik weet niet of dat te maken heeft met slechte organisatie...

Toen Pearl Jam in 1991 debuteerde met het sublieme "Ten" werden ze door vele zogenaamde "kenners" bestempeld als een makke Nirvana-kloon. Onterecht, want ook toen al had Pearl Jam veel meer weg van oude rockers als Neil Young & Led Zeppelin of tijdsgenoten als Sonic Youth & R.E.M dan van Cobain & co. Hoe dan ook, de critici hebben uiteindelijk hun mening moeten herzien en terwijl Kurt Cobain zich een kogel door het hoofd schoot bleven Eddie Vedder & co. sterke platen afleveren zelfs al verliep hun populariteit omgekeerd evenredig t.o.v. de kwaliteit van de muziek: dat is nu eenmaal het risico dat je loopt wanneer je als groep af en toe een nieuwe richting durft in te slaan. Vooral na hun twee recentste platen (Binaural uit 2000 en Riot Act uit 2002) haakten vele loyale fans af, al vonden gelijktijdig ook een aantal nieuwe fans hun weg naar de groep, aangetrokken door het ingetogenere karakter van deze nieuwe albums.

Het nieuwe album, simpelweg getiteld "Pearl Jam", werd aangekondigt als een back-to-basics plaat waarop Pearl Jam weer naar het oude geluid zou teruggrijpen. Een aankondiging die door de meerderheid van de fans op gejuich werd onthaald, al is enige voorzichtigheid bij dit soort oefeningen toch op zijn plaats: denk maar aan "All That You Can't Leave Behind", waarop U2 zo krampachtig hun best deden om te klinken als U2 dat de scherpe rand volledig uit de muziek verdween.

Maar geen paniek: Pearl Jam heeft deze val weten te vermijden, en hoe. Vanaf opener Life Wasted wordt het gaspedaal ingedrukt en schakelt de groep meteen in vijfde versnelling alsof ze niets anders gewend zijn. Het voelt allemaal bijzonder natuurlijk en terwijl Vedder brult "I have faced it / a life wasted / I am never going back there again" kan de luisteraar gewoon niet anders dan enthousiast recht te veren en zich schrap te zetten voor een gezonde dosis rock 'n' roll.

Life Wasted wordt op de hielen gevolg door sublieme single "World Wide Suicide" en ook in het derde nummer, "Comatose", gaat de groep genadeloos door aan het moordend tempo ingezet bij het begin van de plaat, zij het met net iets minder resultaat als in de eerste twee nummers. Pas op, ook "Comatose" is een uitstekende song maar lijdt hier toch onder de jammerlijke positionering meteen na de twee krakers die de plaat openen.

Niet gevreesd echter, want met "Severed Hand" - ondertussen al de vierde rechtuite rocker op rij- komt de plaat weer volledig back on track. Vier nummers ver en al drie instant classics, op het WK "indrukwekkend starten" is dat ongetwijfeld een podiumplaats waard.

Het vijfde en laatste nummer in de furieuze reeks stompers die de plaat openen is "Marker in the Sand": opnieuw een sterke song waar vooral in de strofes goed doorgeduwd wordt om het geheel vervolgens op bijzonder effectieve wijze tot rust te laten komen in de refreinen, waar ook de melodie de kans krijgt om volledig open te bloeien. Het gemak waarmee deze tempowissels uitgevoerd worden toont mooi aan hoe de vijftien jaar ervaring die de groep met zich meedraagt voor Pearl Jam eerder een wapen is dan een last die ervoor zorgt dat de nummers moeten inboeten aan dringendheid en energie, zoals bij vele collega veteranenrockers.

"Parachutes" is vervolgens de eerste ballade op de plaat en voelt aanvankelijk dan ook aan alsof het eigenlijk op een andere plaat had moeten staan maar ergens een afslag heeft gemist en nu hier maar wat rondhangt op zoek naar iemand die de weg kan uitleggen. Maar na een aantal luisterbeurten slaat ook dit nummer de vleugels uit en openbaart zich een knap McCartney-iaans liefdesliedje.

Het blijkt echter slechts een intermezzo, want daar is de volgende rocker al: "Unemployable", een zeer sterk nummer op zich, maar dankzij een paar geweldig goed gepositioneerde "Oh-ohoho-hoo's" mag het zich zelfs de beste van de klas noemen.

Ook "Big Wave", het bewijs dat niet alleen The Beach Boys over surfen kunnen zingen, is bijzonder fijn en zou vooral live geweldig moeten worden. Voor de mensen die dan aanwezig zijn tenminste... Waarom het Sportpaleis, Eddie, WAAROM?

Maar goed, ik ga niet afwijken, we blijven bij de plaat, want er moet nog iets gezegd worden over het slot dat net als de energieke start uit vijf krakers bestaat: Gone, Wasted reprise, Army Reserve, Come Back & Inside Job zijn stuk voor stuk fantastische Pearl Jam nummers die klinken als fantastische Pearl Jam-nummers, het is gewoon niet ingewikkelder. Ik zou hier nog eeuwen alle geweldige details van deze nummers kunnen bezingen maar ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat Pearl Jam (alweer) een album for the ages heeft afgeleverd. Hun beste ooit? Ik hoed mij voor grootspraak, maar het zou wel eens kunnen.

Vijf gecontroleerde rockers, vijf slepende Pearl-jam ballades van het hoogste niveau met daartussen geperst een magnifiek trio bestaande uit een ballade van Beatles-niveau, het ultieme oh-hohoho-hoogtepunt van de plaat en een fijne meezinger over surfen op grote golven. Zoiets noem ik een tof plaatje.

avatar van Tompie
Jawadde Me-In-Honey, ben jij een recensent of zo? Fantastisch geschreven bespreking jong!
(Misschien af en toe te positief, maar goed). Kben onder de indruk!!
Ik wou hier zelf ook nog eens een bespreking plaatsen, maar ik denk dat ik daar ga van afzien...
Wat zou ik nog moeten zeggen?

avatar van Tompie
Ah! Ik dacht al! Die Me-In-Honey zou anders wel een hele straffe zijn geweest!

avatar van Klumpie
Geweldige review Me-In-Honey, ga zo door.

mathias schreef:
Aha! Ik kreeg al argwaan! Betrapt

En was dus niet terecht. Conclusie: mooi stuk!! Ere wie ere toekomt.

Tompie schreef:
Wat zou ik nog moeten zeggen?

Dat moet je nooit of te nimmer doen: dan kunnen we de site net zo goed opdoeken
Gewoon blijven schrijven wat je vind!

avatar van lebowski
Me-in-honey schreef:
Ik hoed mij voor grootspraak.

En lebowski? Ook nog steeds tot de minder enthousiasten behorend?
Ik blijf het proberen, maar het kwartje wil maar niet vallen. Ik mis de klik.

avatar van lebowski
Ja absoluut, ik vind hem erg tegenvallen, ik heb veel betere cd's van Pearl Jam in huis, maar de band heeft absoluut leukere fans dan bv. Toto ! En terecht. Ik sta de 29e augustus dan ook waarschijnlijk als hardste te schreeuwen.

aERodynamIC schreef:
En lebowski? Ook nog steeds tot de minder enthousiasten behorend?
Ik blijf het proberen, maar het kwartje wil maar niet vallen. Ik mis de klik.

Je moet het niet proberen te forceren, hè. Probeer dit album over een maandje of 3 maar weer. Zoiets moet over je heenkomen.

Ik luister op het moment naar een live-concert uit 1992 in Zurich, het klinkt fantastisch.

Heeft niets met forceren te maken denk ik, daarvoor ken ik deze band veel te goed.
Ik durf nu ook in te schatten dat dit album bij mij waarschijnlijk nooit goed zal gaan werken. Nu niet, over 3 maanden niet en ook over 3 jaar niet.

Dit durf ik alleen maar te zeggen omdat ik de band al zo lang volg.
Dit is geen voor mij onbekend bandje als b.v. Arcade Fire die ook later pas aansloeg i.p.v. gelijk al.

Vind ik het dan ook slecht? Welnee. Ik luister het niet met tegenzin, zeker niet. Alleen verbaas ik mezelf dat ik niet aansluit bij jullie enthousiastelingen (had daar nl. wel een beetje op gehoopt).

Klumpie schreef:

Haha, die heb je snel te pakken .

42 schreef:

Haha, die heb je snel te pakken .

Zekers , tips over deze fantastische band neem ik maar al te graag aan. En ik wist waar ik het kon vinden.

http://www.pearljamlive.com ?

avatar van Klumpie

Nee, dat is trouwens wel een uitstekende site.

Ik kreeg vorige week dit concert via een torrent aangeboden, ik moest alleen nog ff toehappen.

ik ben toch bang dat ik mijn hele top 10 om moet gaan gooien door dit vreselijke album!!

(vreselijk in de meest positieve zin)

EddieV schreef:

(vreselijk in de meest positieve zin)

Hey, zolang je die Creed plaat er maar uit haalt...

Wat is een 'torrent'?
Hoe krijg je dat aangeboden??

avatar van mathias
Hé, een oermens op deze site

avatar van Tompie
LOL, is wel zo! Ik ben een echte leek op computergebied hoor!

Wat is een 'torrent'?
Hoe krijg je dat aangeboden??

Ik heb geen idee hoe ik dat moet uitleggen. Maar via een torrent kun je alles downloaden wat je maar wilt. Zolang je het maar kunt vinden.

En hoe ik dat krijg aangeboden? Dat zijn mijn anonieme bronnen.

Ok, merci... Wou dat je bronnen niet zo anoniem waren, lol

Op http://www.pearljamlive.com kun je een ongelofelijke lading shows streamen. Dus luisteren, maar niet downloaden.

avatar van mathias
Zo, de kogel is door de kerk. Dit is het eerste (en waarschijnlijk ook laatste, aangezien ik niet zo vlug de volle mep uitdeel) vijfsterrenalbum van 2006. Sublieme Pearl Jam plaat van (een van) mijn favoriete band(s).

Mojo Pin
Ok, merci... Wou dat je bronnen niet zo anoniem waren, lol

Je kunt torrents kopen bij o.a. de Hema en Kruidvat, je hebt er al 5 voor de prijs van €3,49 (echt waar).

Hey, zolang je die Creed plaat er maar uit haalt...

Thanks voor de tip... Is inderdaad de ideale plaat om eruit te halen!!

42 schreef:

is idd een goeie site. veel audio en video. Ik kwam toevallig op de Kaufman astoria studio dingen uit 1992. Mooi! ik herkende een paar opnames die ik hier en daar gehoord had...nu de video opname erbij...fijn om te bekijken