menu

Wishbone Ash - Argus (1972)

mijn stem
4,06 (247)
247 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: MCA

  1. Time Was (9:42)
  2. Sometime World (6:55)
  3. Blowin' Free (5:18)
  4. The King Will Come (7:06)
  5. Leaf and Stream (3:55)
  6. Warrior (5:53)
  7. Throw Down the Sword (6:13)

    met John Tout

  8. No Easy Road * (3:36)
  9. Jail Bait [Live] * (4:57)
  10. The Pilgrim [Live] * (10:10)
  11. Time Was [Live] * (10:14)
  12. Blowin' Free [Live] * (5:51)
  13. Warrior [Live] * (5:44)
  14. Throw Down the Sword [Live] * (6:47)
  15. The King Will Come [Live] * (8:11)
  16. Phoenix [Live] * (19:35)
  17. Blowin' Free [Live] * (5:38)
toon 10 bonustracks
totale tijdsduur: 45:02 (2:05:45)
zoeken in:
Ozric Spacefolk
No easy Road is een mooie song, en wat is er mis met Wishbone Ash live begin jaren 70... Phoenix is echt zinderend...

avatar van Sir Spamalot
4,0
No Easy Road staat toch ook op Wishbone Four? En al die versies geven me koppijn bij alle groepen, het is niet specifiek op dit prachtig album bedoeld. Om het in bezit te hebben, verkies ik de originele versie, de rest kan ik nog altijd "op een andere" manier te pakken krijgen.

Choo Choo
Ja, ik ben het daarmee eens. Het is niet zo dat ik die live versies niet mooi vind, maar ik vind ze niet op het album horen. Het album is uitgebracht met 7 nummers, dan zijn dat de nummers die ik wil hebben op de cd. Anders krijg ik meer het gevoel dat ik een marketingproduct koop dan een door een band uitgebracht album...

En over No Easy Road, dat vind ik een schitterend nummer! Maar inderdaad, is dat niet gewoon een albumtrack van Wishbone Four? Waarom wordt dat op dit album toegevoegd? Begrijp ik niet...

Ozric Spacefolk
Ach als elpee heb ik ze al jaren.

De bonustracks zijn bedoeld voor de mensen die zó gek zijn van Wishbone Ash, dat ze meer willen.

Vaak (net als bij Camel, Thunder etc.) groepeer ik de songs per concert en schrijf ze zo weg op mijn PC.

Mijn elpee collectie van the Ash loopt t/m Hear to Here geloof ik... En het klopt, de bedoeling van de originele elpee, was gewoon 40 minuutjes met 7 songs.
Maar gave dingen zoals First Light (zie elders op MusicMeter) zijn ook waanzinnig.

MindRuler
Ozric Spacefolk schreef:

De bonustracks zijn bedoeld voor de mensen die zó gek zijn van Wishbone Ash, dat ze meer willen.



Het was de enige versie van Argus die de platenzaak had.
(offtopic: dat was ook de enige zaak waar ik albums van Di Meola heb gevonden
Droevig detail: de zaak is sinds juli gesloten omdat de eigenaars op pensioen gegaan zijn.)

Ozric Spacefolk
Wat ook wel een goed idee is, is wat EMI met Marillion had gedaan, of wat er met de Thunder-platen is gedaan: de bonustracks (demo's, liveopnamen, b-kantjes etc.) als extra cd toevoegen. Dan kan je toch de plaat als geheel zonder extra's luisteren en als je benieuwd ben naar ander materiaal uit die tijd, dan zet je gewoon de andere cd op.
Kost wel wat meer.

En verder zijn er genoeg zaakjes of rommelmarktjes om naar elpees te snuffelen.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Nou, ik heb inmiddels de 2002-remaster (geremixt door Martin Turner) gekocht, en nu ik de oude en de nieuwe versies naast elkaar kan horen (dankzij een bewerkingsprogramma waardoor ik identieke passages achter elkaar in één geluidsbestand kan plakken) is het verschil af en toe toch wel opzienbarend, met name in de zangpartijen, maar ook op bijvoorbeeld Throw down the sword. Een enorme verbetering, ik ben er erg blij mee.

Overigens ben ik het over het algemeen geheel eens met mensen die bonustracks maar niets vinden, want zo'n 90% van het bonusmateriaal is oninteressant en overbodig. Deze uitgave van Argus bevat echter de drie nummers (samen 33 minuten) van de Live from Memphis-EP uit 1972, te weten Jail bait, een uitstekend The pilgrim, en als hoogtepunt het 17 minuten durende Phoenix dat ik persoonlijk nog beter vind dan de versie op Live dates (hoewel hij op sommige uitgaves van dat album op CD er ook wel als extraatje bij is gezet). Déze bonustracks zijn dus bepaald niet te versmaden.

Nog even teruggrijpend op een discussie van eind januari 2011 op dit forum, over het mogelijke Christelijke gehalte van deze plaat: het boekje heeft het ook over The king will come. Ik citeer: "The song tackles the Biblical concept of the second coming and the ultimate saving of mankind." Dat zou dan nog de interpretatie van de schrijver kunnen zijn (ik heb zelf altijd aan de terugkeer van koning Arthur gedacht), maar dan vervolgt de tekst: "Martin Turner admits that he did a lot of research for The king will come and remembers reading the Bible for an extensive period of time." De Bijbel als research, je moet er maar opkomen. Maar hoe dan ook, deze tekst heeft wel degelijk een Christelijke inslag.

En die UFO is nog steeds niet terug te vinden op het hoesje... misschien maar beter ook?

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
(Zie hoes voor de oorspronkelijke hoes inclusief UFO.)

avatar van Droombolus
4,5
Blijft prachtig......... Ik had hier al eens bekend dattik Argus puur op hoes gekocht heb damaals, zonder er ook maar 1 noot van gehoord te hebben ? Gaat binnenkort weer terug op m'n buroblad ..........

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
'n Goeie gewoonte... Zo ik White light van Gene Clark...

avatar van Droombolus
4,5
BoyOnHeavenHill schreef:
Nou, ik heb inmiddels de 2002-remaster (geremixt door Martin Turner) gekocht, [edit ] Een enorme verbetering, ik ben er erg blij mee.

En die UFO is nog steeds niet terug te vinden op het hoesje... misschien maar beter ook?


Heb 'm van de week ook net binnnen gekregen ........

De zang is meer naar voren gemixed inderdaad maar de vocalen waren nooit echt hun sterkste punt IMO. De echte verbetering zit 'm wat mij betreft in de A kant, om maar even in oude vinyl termen te vervallen. Er zit veel meer diepte in Time Was t/m Blowing Free wat die nummers veel toegankelijker maakt. Vanaf The King Will Come is er veel meer aan de gitaarpartijen gesleuteld wat mij een stuk minder bevalt. Kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat heiligschennis vinden want het klinkt gewoon anders. Vooral de eindsolo's van Throw Down The Sword geven een totaal ander geluidsbeeld waarbij Turner er ook nog voor gekozen heeft om er een cleane gitaarpartij tussendoor te laten lopen terwijl de rest van de gitaren in de galm gezet zijn waardoor het klinkt alsof die partij er later tegenaan geplakt is ........ Ben toch bang dat ik daar niet echt aan ga wennen .........

[EDIT] Bij de derde speel ronde klinkt het allemaal al veel natuurlijker ....... Wordt vervolgd ?

En die UFO zal wel een steen des aanstoots blijven. Turner's grap dat ze tijden hebben moeten wachten met het maken van die foto totdat dat ding eindelijk overkwam krijgt er in ieder geval een extra dimensie door ...........

BoyOnHeavenHill schreef:
'n Goeie gewoonte... Zo ik White light van Gene Clark...


Ook geen foute keus ........

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Droombolus, ik moet even wat verduidelijken. Ik ben geboren in 1960, en in de tijd dat Wishbone Ash "hip" was (1970-1974) had ik de pech dat ik ze nooit heb leren kennen vanwege gebruikelijke redenen (een laag budget als puber, geen oudere broers, en omgang met vrienden die wel "alternatieve" muziek hadden maar helaas toevallig net geen Wishbone Ash).

Zo zijn ze voor mij altijd een "zwart gat" in mijn kennis van de popgeschiedenis gebleven, en pas een jaar of acht geleden leerde ik ze kennen toen ik bij een (nieuwe) vriend Pilgrimage en Argus in de kast zag staan. Van die laatste had hij de (toentertijd enige) CD-versie, uit 1991, en die kocht ik toen eveneens; ik vond (en vind) het een geweldige plaat, maar ik vond het ook al vanaf het begin een groot nadeel dat het geluid zo dun was.

Dus toen ik las dat er een voller klinkende remaster bestond was ik daar erg blij mee, maar dat komt omdat ik deze plaat niet anders heb leren kennen dan als iel klinkend en daarmee zeker voor het CD-tijdperk geluidsmatig onvoldoende, en voor mij is elke verbetering dus welkom omdat ik geen oorspronkelijke goede mix ken. Jij daarentegen bent geboren in 1952, en ik vermoed dat je deze plaat al een stuk langer kent dan ik, misschien zelfs al sinds de oorspronkelijke release bijna veertig jaar geleden, en jij hebt dus een min of meer definitieve en vermoedelijk ook adekwate mix in je muziekgeheugen zitten. En ik kan me dan goed voorstellen dat deze nieuwe mix nogal schuurt omdat hij niet overeenkomt met het oorspronkelijke geluidsbeeld.

Heiligschennis, zo kun je het inderdaad wel noemen, want ik vind zelf dat je nooit aan heruitgaves van oorspronkelijke platen moet sleutelen. Ik merk dat CD's waarop dat wel is gebeurd me zó gaan tegenstaan dat ik ze in de praktijk gewoon in de kast laat staan, hoe prachtig ik de muziek soms ook vind. (De eerste CD-versie van Tales of mystery and imagination van Alan Parsons, toegevoegde gitaarpartijen en alternatieve zangpartijen; de oorspronkelijke CD van Ruben & the Jets van Zappa, opnieuw ingespeelde drumpartijen; No parlez van Paul Young, de gewone versies van de hits vervangen door weerzinwekkende 12"-versies...)

Je schrijft ook: "De zang is meer naar voren gemixed inderdaad maar de vocalen waren nooit echt hun sterkste punt IMO." Op 14 juni 2011 schreef ik ook al dat de "tamelijk onpersoonlijke zang" voor mij "de enige reden [is] waarom dit voor mij geen kandidaat voor een album-top-tien-aller-tijden-notering is". Hun zang is dus inderdaad niet hun sterkste punt, maar de verbetering daarvan in deze mix vind ik wel een enorme en zeer belangrijke vooruitgang.

Dus, ik kan me je bezwaren goed voorstellen, maar als recentere bekeerling mis ik dus de blauwdruk van de oorspronkelijke plaat in mijn hersenen. Daar staat tegenover dat jij er al jaren langer van hebt kunnen genieten dan ik...

avatar van Droombolus
4,5
Inderdaad vers uit de platenbak gevist toen ie net uit was. Ik was zo stoont als een konijn, ging als toegewijd SF en Fantasy fan helemaal plat voor de hoes en kocht 'm zonder er ook maar een noot van te beluisteren........... Daarna ging ik thuis alsnog plat van de muziek .....

Zeker geen miskoop, deze re-mix / remaster. Waar ik het meest aan moet wennen is dat de gitaarpartijen in de eind-solos van Throw Down The Sword heel strak links / rechts gepanned staan, volgens het boekje was dat altijd het plan geweest maar was de producer het gewoon vergeten ........ En de Memphis-EP is helemaal natuurlijk

avatar van viking1
Prachtig album,heb de gemastered en revisited uivoering.had de band jaren geleden live gezien op arrow rock.tijdje terug deze cd gekocht.tijdloos album geen zwak nummer op alleen hoogtepunten.
Absolute toppers als ik die al moet noemen 1,2,4,6,7 en de 3 live nummers.
Wat n topper.wil hier zeker meer van horen van deze band.bereep dat de eerste cds van hun rouwer zijn nog meer gitaar geweld?meer rock getint.dat hun latere werk minder goed is.dit is in elk geval heerlijke prog/gitaar rock,met n vleugje folk,rock album . die grote kans maakt,eigelijk moet worden geplaats in mijn top 10 favorite albums,zet nu de cd even weer op ,ff heerlijk weg dromen op dit fantastische muziek.

avatar van kareltjemusic
Had al jaren de naam Wishbone Ash gehoord, maar had nooit een nummer van ze gehoord.
Tot 3jr geleden, heb toen de schade gauw ingehaald. Wereld album.
Mooie versie ook in de Deluxe uitvoering

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Inmiddels een maand of negen verder, en na het een flink aantal malen draaien van de remaster (en vooral remix) van Argus (de expanded edition met als bonus de Live from Memphis promotional EP met Jail bait, The pilgrim en Phoenix) ben ik tot mijn eigen verrassing toch een beetje teruggekomen van mijn oorspronkelijke enthousiasme voor deze versie. Het klinkt wel goed allemaal, maar zoals Droombolus hierboven al schreef is het geluidsbeeld van sommige nummers ten opzichte van de door mij toch zo vermaledijde oorspronkelijke CD (en wellicht ook elpee) zó omgegooid dat het haast lijkt of er compleet nieuwe opnames zijn gemaakt. Ik krijg soms gewoon heimwee naar het dunne maar voor mijn gevoel gelijkmatiger geluid van de 1991-versie…
 

avatar van Droombolus
4,5
Bij mij staan ze nu gebroedelijk naast elkaar in de la. Als ik zin heb in "kant 2" zet ik de ouwe op, als ik zin heb in het hele album zet ik de re-mix op........ ( fluit vrolijk Best Of Both Worlds ..... )

Blijft wel jammer dat Turner er niet voor gekozen heeft Throw Down The Sword ook te re-mixen met de producers fout kwa panning plus de "zoals ie geweest had moeten zijn" versie als bonus trek. Dan was het album gewoon beter in de orginele sfeer gebleven.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Net nog eens het hele album op de koptelefoon beluisterd (volumeknop op 11), en dan bevalt het ineens veel beter, allemaal veel meer in balans lijkt het wel. Blijft toch bizar.

Overigens gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar "kant 2", vanwege de fraaie combinatie van mythische teksten en epische muziek van de drie lange nummers (die staan ook met afstand op de eerste drie plaatsen van het favoriete-tracks-lijstje bij de Statistieken), maar zelf verbaas ik me steeds weer over het tweede deel van Sometime world : de agressiviteit van de gitaarpartijen, de enorme drive van de bas (die tussenloopjes!), en het gevoel dat het nummer slechts zeven minuten duurt – "wat, nóú al afgelopen? Hebben ze per ongeluk de single-versie d'r op gezet of zo?" Fabuleus nummer.
 

Ozric Spacefolk
Ik vroeg me af of mensen deze plaat : Wishbone Ash - Argus "Then Again" Live (2008) al kenden?

Het is echt een sublieme plaat. Argus integraal live voor de radio. Dus live maar niet rommelig.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Nee, nog niet. Maar bedankt voor de tip, ik zal er eens achteraan gaan!

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Ozric Spacefolk schreef:
Ik vroeg me af of mensen deze plaat : Wishbone Ash - Argus "Then Again" Live (2008) al kenden?

Het is echt een sublieme plaat. Argus integraal live voor de radio. Dus live maar niet rommelig.

Voor mij eerder het slechtste dan het beste van twee werelden. Heb in mijn recensententijd die Then Again mogen bespreken (en dus een aantal keer beluisterd) en ik ben nog altijd blij verrast als ik het origineel hoor...

Ozric Spacefolk
Jammer, dat je in je recentie claimt dat Way of the World een nieuw nummer is, terwijl deze juist van 1978 (No Smoke Without Fire) is...

Ik snap ook niet waarom je stelt dat een band zonder de 'officiele' eerste leden een coverband is.
Maar goed. Jij vindt het niks, ik vind het waanzinnig!

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Ozric Spacefolk schreef:
Jammer, dat je in je recentie claimt dat Way of the World een nieuw nummer is, terwijl deze juist van 1978 (No Smoke Without Fire) is...

Dat was inderdaad wel een pijnlijke omissie. Werd ik indertijd al vrij snel na de verschijning op gewezen, maar goed, het stond er nu eenmaal al... kon het nummer bij het schrijven nergens terugvinden, maar het bleek op een iets andere spelwijze terug te voeren te zijn.

Hoe het ook zij, dat bands een klassiek album live ten gehore brengen (en daar een cd-opname van maken) vind ik nog wel te verdedigen, maar deze serie (waarin bijvoorbeeld ook Aqualung opnieuw ingespeeld is), vind ik toch nogal vleesch noch visch en enkel relevant voor de echte verzamelaars.

Ozric Spacefolk
Ik snap waar je heen wilt. Ik vind het verfrissend, vaak. Maar ik ben ook een erg milde muziekluisteraar. Ik knal niet snel iets af.
Ik vind namelijk die Aqualung-remake ook erg lekker klinken.

Ik denk dat ik een echte verzamelaar ben. En ik tipte het denk ik dan ook, voor de echte verzamelaar.

avatar van Casartelli
3,5
Casartelli (moderator)
Ozric Spacefolk schreef:
Ik denk dat ik een echte verzamelaar ben.

Met 50 becijferde Wishbone Ash-albums, waarvan 45 met minstens 3*, lijkt me dat wel een veilige aanname.

Ozric Spacefolk
Ik geloof dat ik de 'trance'-projecten van the Ash niet hoog heb gewaardeerd.

buizen
En dan te bedenken dat dit album van deze geweldige band in 1972 (!) het levenslicht zag.
Hier is maar 1 conclusie mogelijk:

5 sterren!

avatar van heartofsoul
Ik snap de logica van je bericht niet.
Wel een goed album naar mijn mening.

avatar van Madjack71
5,0
..eindelijk op vinyl weten te scoren. ..vond het altijd een mooie hoes. ..maar een uitklaphoes op cd grootte is niet echt indrukwekkend.

avatar van liefkleinhertje
5,0
Meesterwerk maar dat zal hier wel duidelijk zijn

Gast
geplaatst: vandaag om 12:39 uur

geplaatst: vandaag om 12:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.