Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday (2015)

Label: Sour Mash

1. Riverman (5:41)
  2. In the Heat of the Moment (3:29)
  3. The Girl with X-Ray Eyes (3:20)
  4. Lock All the Doors (3:42)
  5. The Dying of the Light (5:11)
  6. The Right Stuff (5:27)
  7. While the Song Remains the Same (4:16)
  8. The Mexican (3:46)
  9. You Know We Can't Go Back (3:46)
  10. Ballad of the Mighty I (5:15)
  11. Do the Damage * (3:10)
  12. Revolution Song * (3:32)
  13. Freaky Teeth *
  14. In the Heat of the Moment [Remix] *
  15. Leave My Guitar Alone * (3:09)
avatar van bikkel2
Iedereen hoort de invloeden behalve musician.
Wordt een wat zinloze discussie als echt alles van tafel wordt geveegd.
Toch geen beginnende doofheid Hans ?

avatar van Ward
musician

klik, met name het stukje over toen een journalist aan hem vroeg of hij beïnvloed is door the beatles.

klik 2

7: Pink Floyd
8: The Bee Gees
9: The Specials
10: (Peter Green's) Fleetwood Mac

Betekent dat automatisch, dat al zijn albums met en zonder Oasis zijn beïnvloed door de Beatles en dat hij de rest van zijn leven ook niet meer onder die beoordeling uit gaat komen?

Een nieuw album van Noel en ja hoor bij elke beoordeling: wat is hij weer beïnvloed door Lennon & McCartney.

Ik zal de eerste zijn om de rol van het duo sinds 1962 niet te onderschatten en we mogen ons verheugen over hun vindingrijkheid en muziek.
Maar niet elk aardig klinkend rockalbum in de geschiedenis heeft automatische een beïnvloeding door de Beatles, al willen de verstokte Beatles fans dat graag doen geloven.

Ook Noel Gallagher verdient een betere beoordeling dan alleen dat.
Hij zal toch echt op basis van eigen inspiratie tot het schrijven van een nieuw album moeten komen, vooral als hij zo sterk uit de hoek wil komen zoals hij nu heeft gedaan.

Dus het is allemaal prima dat we weten wat zijn Top 10 is en wie hem volgens eigen zeggen in interviews allemaal hebben beïnvloed. Sex Pistols fans mogen er fijntjes op wijzen dat "Never mind the Bollocks" zijn favoriete album aller tijden is en dat hij ongetwijfeld idolaat is van Rotten & Co, maar ook hier geldt dat hij bij het schrijven van een nieuw album dat uiteindelijk allemaal zelf moet doen.

En dat heeft hij dan ook gedaan. Alle nummers op Chasing Yesterday zijn door Gallagher zelf geschreven en zijn stuk voor stuk geweldig.

Ongetwijfeld heeft hij Rubber Soul en Revolver nog wel eens een keer gedraaid gedurende de periode van de opnames van Chasing Yesterday. Net als albums van andere favoriete bands. Maar per saldo hoor je nieuw geschreven nummers in een prima uitvoering.

En iedereen mag daar van denken wat hij wil.

avatar van lennon
Ik kende die top 10 helemaal niet, dus miin conclusie komt volledig van gehoor. En dat is gewoon duidelijk. Waarom vind je t zo erg? De man klinkt gewoon beatlesk. Of je t nou wilt of niet.

avatar van heartofsoul
En waarom zou dat zo erg zijn? Nu ik erover nadenk ken ik maar heel weinig artiesten en componisten die volkomen oorspronkelijk zijn. Wat te denken van Mozart, Beethoven en zelfs Bach (die leentjebuur speelde bij de door hem bewonderde Vivaldi) - en natuurlijk ook The Beatles die, (en daar kwamen ze uiteraard openlijk voor uit) borduurden verder door op de muzikale traditie. In hun composities /liedjes is dat duidelijk te horen. Als je het maar op een artistiek verantwoorde manier doet is daar niets op tegen. En als je naar sommige liedjes van Oasis luistert, of naar Noel Gallagher (om wie het hier gaat) dan kun je weer Beatles-invloeden horen. Begrijp niet waarom je daar zo spastisch over doet. Even goede muziekvrienden verder.

avatar van bikkel2
Echt vernieuwende rockmuziek is er niet meer.
Dat geeft niets, zolang het op een smaakvolle manier ( en met liefde) wordt gemaakt....So What !
En dat is mijn gevoel met dit album ook.
Heerlijk album en verwijzingen naar The Beatles.
Ik stoor mij er geen moment aan.

avatar van stefvisser
Zaterdag ga ik deze held live bewonderen. Vorige week heb ik Paul McCartney al gezien in het ZiggoDome. Mooie weken zo

avatar van Rudi S
Wat, is musician nou nog niet om, het wordt tijd voor waterboarding.

avatar van heartofsoul
Je vergeet wel een passendende smiley.

damn

heartofsoul schreef:
Je vergeet wel een passendende smiley.

Hij mag via PM alsnog excuses aanbieden.
Het lijkt mij niet de manier van discussiëren.

avatar van Arrie
musician schreef:

Hij mag via PM alsnog excuses aanbieden.
Het lijkt mij niet de manier van discussiëren.

Dat heet een grapje.

Ja, dat weet ik.
En wat maakt jou zo'n grappenexpert?

avatar van heartofsoul
Kom op, musician. Je weet dat Rudi S zelden erg serieus is.
Waterboarding gaat inderdaad wel wat ver voor zo'n meningsverschil. Toch maar eens naar Schoonenberg, zou mijn advies zijn.

avatar van musician
Nee, dat zou niet je advies moeten zijn. Je mag toch van mening verschillen zonder daar erg persoonlijk over te worden?

Ik zal, als muziekliefhebber, niemand aanraden om naar Schoonenberg te gaan, het is zo'n beetje het ergste wat een mede muziekliefhebber zou kunnen overkomen en dat wens je hier niemand toe.

Ik heb het verder overigens helemaal niet nodig, ik verschil alleen van mening, probeer dat uit te leggen waarom ik het zo vind en daarmee is de kous af. Verder hoop ik dat iedereen gezond is en blijft.

Maar ik moet erkennen dat er blijkbaar zoiets als een (groeps-)neiging bestaat de gehele inquisitie op je af te sturen als je sommige zaken iets anders ziet. Het is jammer, want het is hier juist een site om met elkaar van gedachten over muziek te wisselen, eens of niet eens.

musician schreef:

De laatste opmerking doet me goed om te zien van jou hand, want ik herinner me nog een paar momenten elders op deze Site waar jij hier ook moeite mee had. Dus hopelijk heb je t licht gezien

avatar van Premonition
Noem Schoonenberg maar niet, heb je zo Mjuman in deze discussie...
Overigens, verrassend sterke plaat van Noel.

musician schreef:

Of je hebt niet door dat ook dit een grapje is, of je kunt niet relativeren. Dat je je onafhankelijk opstelt in een discussie vind ik prijzenswaardig - zelf ben ik ook best koppig op zijn tijd, maar het zou ook best zó kunnen zijn dat je wel eens ontoegankelijk bent voor de argumentaties van andere users. Men noemt dat ook wel eens: eigenwijsheid. Erg logisch kan ik jouw argumentatie in dezen namelijk niet vinden. Maar goed, iedereen heeft recht op zijn eigen ideeën.

avatar van musician
Dat is dan heel prettig, want met slechts 3*** voor dit voortreffelijke album ben je zelf ook behoorlijk eigenwijs en ontoegankelijk voor argumenten van andere users.

Ik zou nu iets extra kunnen schrijven om je zogezegd niet te beledigen en wat je vooral ook zou moeten zien als een grap, maar ik zie daar de toegevoegde waarde verder niet van in, dus dat laat ik dan maar zitten.

avatar van lennon
Sjesus... jij bent echt onverbeterlijk.. hoe kan jij nou bepalen of 3.5 te hoog of te laag is. Een post eerder leek je nog reëel. Nu spreek je jezelf alweer tegen. Mag dan niemand een andere mening dan opperste musician hebben?

Als ik dit een 3.5 vind.. dan vind ik dat. En als jij dat raar vind.. lekker jammer voor jou en jouw probleem.

Dit is musicmeter.nl en gelukkig niet musicianmeter.nl

Maar goed, zijn vorige plaat vind ik sowieso beter dan dit album. Echter zeker geen 5 sterren. Want die geef ik alleen aan platen die ik exceptioneel goed vindt. En dit album vind ik gewoon goed...niet meer en zeker niet minder. Ik vind 5 sterren dus extreem veel, maar als jij dat wel zo vindt,moet je dat zeker zo houden. Daar valt niet en niemand je over aan hier. Als ik stem onder het gemiddelde ben ik dus uitzonderlijk volgens jou. Die redenatie heb je mij wel eens vaker in de schoenen geschoven bij meerdere Roxy Music platen. Maar weet je... we leven in een vrije wereld, en gelukkig mag ik deze plaat 3.5 vinden.

Als heel Nederland PVV stemt ga jij dat ook doen begrijp ik? Want anders zit je naast het gemiddelde?

musician schreef:

Ach, musician, dat is gewoon een kwestie van smaak. 't Is heus wel een album met aardige liedjes, maar de "sound" van het album en vooral de stem van Noel Gallagher vind ik niet zo fijn. Oasis vind ik ook niks aan, terwijl ik daarentegen Blur veelal een schot in de roos vind. Ik ga voor een album waar ik niet met bijzonder veel plezier naar luister toch geen 5* geven. En zie je nu hoe inconsequent je redeneringen zijn. De discussie ging trouwens niet over of mijn of jouw persoonlijke smaak (die trouwens per definitie nooit objectief is). De discussie ging erover of dit album hier en daar enigszins Beatlesk klonk. Jij vindt van niet, vele andere users vinden van wel. Dáár ging de discussie over, niet of het wel of niet top is. Vóór mij persoonlijk niet, voor anderen wel, en dat vind ik prima. Gewoon verschil van smaak. Mijn conclusie is ondertussen wel dat een échte, open discussie met jou niet goed mogelijk is. Welterusten.

Wacht even, allebei!

Als ik een afwijkende mening heb, ongeacht hoe ik het nog beschrijf, dan mag er blijkbaar van alles worden gezegd en dan ook gelijk namens iedereen, want iedereen vind dat ook. Waterborden, Schoonenberg.

Als de situatie andersom is, verreweg de meesten vinden het namelijk een prima album, en ik kaats de bal flauwtjes terug (niet voor niets), dan moet opeens, met alle egards, de eigen mening en smaak met fluwelen handschoenen worden gerespecteerd?

Het gaat uiteraard niet om de sterren of om de mening over het album. Wel over de manier waarop wordt gereageerd.

avatar van lennon
Dat is andersom net zo...

Met 3.5 waardering zie jij het dus zo dat ik dit geen prima album vindt? Lees ik dat nou goed?

avatar van musician
Volgens mij was het in eerste instantie mijn reactie op heartofsoul, zijn 3*** en dat in combinatie met hoe hij eerder had gereageerd, de bewoordingen die hij allemaal had gebruikt "eigenwijs" "ontoegankelijk" etc.

Dat jij er 3,5*** aan geeft moet je uiteraard helemaal zelf weten en daar heb ik volgens mij ook helemaal niks van gezegd.
Maar desgevraagd denk ik, jou kennende, dat Noel Gallagher zich redelijk gelukkig mag prijzen met zo'n cijfer......

avatar van lennon
Dan was dat een misverstand.

Vervolgens heeft Noel me persoonlijk bedankt met de fantastische waardering (die nog wel hoger zou kunnen gaan worden) dus dat zit wel goed.

avatar van Twinpeaks
Lekker album van Gallagher.Zelfs ik hoor de invloed van de fab four en ik heb helemaal niks met deze jongens. Wat interessant is ,is dat Gallagher voldoende eigen smoel heeft om het volledige album te boeien.Dat was bij Oasis in mijn optiek wel eens anders.De opener Riverman heeft een mooie onderhuidse spanning met een mooie luie sax in het eindstuk.Er worden lekkere gitaarriffs opgeworpen en er staat nergens een noot teveel. Gewoon in dienst van het liedje spelen en geen oeverloze solo's of ander geneuzel.

Aangename verrassing dus en ik begin op 3 sterren met kans op meer.

avatar van heartofsoul
musician: sorry, jij bent degene die de bal steeds kaatst. Lees je eigen berichtjes nog eens na, alstjeblieft. En als je dan nog geen licht opgaat kan ik er ook niets aan doen. En verder moet ik opmerken dat je je hakken wel heel erg in het zand zet, terwijl de andere users die zich in deze discussie hebben gemengd wél blijk geven van enig relativeringsvermogen. Of je enig gevoel voor humor hebt begin ik ook te betwijfelen. Ook bij andere albums (bijvoorbeeld Psychedlic Pill van Neil Young en Country Life van Roxy Music) heb ik je wel eens extreem zien reageren. Waar is dat nou voor nodig. Het is leuk om over muziek te discussiëren, maar we hoeven het per definitie niet eens te zijn. Maar jij vindt steeds weer dat je gelijk hebt, en dat peper je de ander dan weer in. Denk hier maar eens over na, zet ik weer een mooie cd op.

avatar van sjoerd148
stefvisser schreef:

Lucky you .... de set was erg goed zeg! Hier ook genoten via 101 tv en zelfs een derde album in de maak .... goede berichten.

avatar van Rudi S
Noel lijkt gewoon lekker in zijn vel te zitten, laat hem nog maar even met dit clubje doorgaan.

avatar van heartofsoul
Doe er (na nog een paar maal te hebben geluisterd op Spotify) nog een half sterretje bij. Weliswaar niet precies mijn soort muziek, maar River Man bijvoorbeeld is toch wel zeer fraai met die saxofoon.
En de afsluiter (Ballad of the Mighty I) vind ik heel vernuftig gedaan.