Noel Gallagher's High Flying Birds - Chasing Yesterday (2015)

Label: Sour Mash

1. Riverman (5:41)
  2. In the Heat of the Moment (3:29)
  3. The Girl with X-Ray Eyes (3:20)
  4. Lock All the Doors (3:42)
  5. The Dying of the Light (5:11)
  6. The Right Stuff (5:27)
  7. While the Song Remains the Same (4:16)
  8. The Mexican (3:46)
  9. You Know We Can't Go Back (3:46)
  10. Ballad of the Mighty I (5:15)
  11. Do the Damage * (3:10)
  12. Revolution Song * (3:32)
  13. Freaky Teeth *
  14. In the Heat of the Moment [Remix] *
  15. Leave My Guitar Alone * (3:09)
avatar van lennon
Grappig, zie nu dat de heer Marr een deuntje meespeelt! Nog eens goed luisteren naar die track

avatar van musician
Ja, ik weet ook helemaal niet waar je dat "Beatleske" van een eerder bericht vandaan hebt gehaald. Waarom heeft dit soloalbum nu weer specifiek met de Beatles te maken, behalve dan dat genoemde artiesten uit Engeland komen?

avatar van bikkel2
Ballad Of The Mighty I gehoord Hans ?

musician schreef:

Ik zeg toch niet dat het hele album beatleske invloeden heeft. Een paar nummers. En dat is bij Noel niet echt nieuws te noemen natuurlijk.

bikkel2 schreef:
Ballad Of The Mighty I gehoord Hans ?

Ja, anders valt het album niet te beoordelen, uiteraard

De band Oasis komt uit Manchester, The Beatles uit Liverpool.

Dat beiden succesvolle muziek hebben gemaakt, wil nog niet zeggen dat er dan ook maar is gekopieerd. Dat de broertjes Gallagher ooit in hun leven naar The Beatles/McCartney hebben geluisterd is onvermijdelijk. Maar de Beatles staan niet hoog in hun top 10.

Waarom een album, enig album, in 2015 Beatles invloeden zou hebben. Het is een uitspraak die nergens op is gebaseerd en Noel Gallagher schrijft gewoon z'n eigen songs.

musician schreef:

Maar de Beatles staan niet hoog in hun top 10.

Eh, nou, als je de broers zelf mag geloven wel. De gebroeders Gallagher hebben vaak aangegeven dat de Beatles hoog bij hun in aanzien staan. Het is niet voor niets dat Oasis Rain heette voor het Oasis heette, dat is naar het Beatles-nummer.

En ja, ook muzikaal zijn de broers zwaar beïnvloed door de Beatles. Daar zijn genoeg voorbeelden van aan te halen.

Hoe dat op dit album zit, durf ik niet te zeggen, maar uit het verleden blijkt dat het toch wel anders zit dan jij doet voorkomen.

avatar van Rudi S
Klopt wel ja, ze vonden zich (Oasis) alleen beter.

musician schreef:

Als iemand zijn eigen songs schrijft, houdt dat toch niet in dat ie geen inspiratie invloeden kan hebben?
Nergens op gebasseerd? Toch wel, op mijn bevindingen, en in hoeverre ik de muziek van the Beatles ken. Het is geen publiek geheim dat de broeders nogal Beatles liefhebbers waren (zie de liefde voor Lennon in het concert uit 95 wat is uitgebracht op video... knielen en buigen voor Lennon zijn portret laat toch enige waardering zien voor de man lijkt me)
Waarom zou een band anno 2015 niet meer Bealtesk kunnen klinken? Dat vind ik pas een opmerking die nergens op gebasseerd is. Die band zorgt al decenia lang voor nieuwe bandjes die beinvloed zijn door de heren... Zo raar is het toch niet?

musician schreef:
De band Oasis komt uit Manchester, The Beatles uit Liverpool.

Ik begrijp deze losse flodder ook niet zo goed? Ik vergelijk die 2 toch niet met elkaar?

avatar van bikkel2
Je staat er niet alleen in Lennon.

En ik doelde op Ballad Of The Mighty I omdat daar duidelijk bewust of onbewust plagiaat wordt gepleegd in de melodielijn.
Verder zeg ik ff niets.

bikkel2 schreef:
Je staat er niet alleen in Lennon.

Verder zeg ik ff niets.

Ik weet het, thanks. Valt ook niet te ontkennen lijkt me.

Maar op direct kopieëren of plagiaat doelde ik niet eens.. De manier van muziek maken, en melodieën schrijven is gewoon vaak Beatlesk.. en daar is niks mis mee... dat stempel heeft hij gewoon, en het is geen gebrek, maar juist heerlijk!

avatar van bikkel2
En het zijn ook niet de enige.

avatar van musician
Je moet uitkijken niet alle (goede) muziek maar te relateren aan The Beatles.
Als elke leuke "manier van muziek maken" door een artiest automatisch aan die band gaat worden toegeschreven, zijn we hier snel klaar.

Zodra Noel Gallagher zegt dat hij voor dit album zeer geïnspireerd was door The Beatles, dat hij is gaan coveren of dat hij bewust melodie-lijnen heeft overgenomen (plagiaat dus), dan heb je een punt.

Daarom zeg ik, ook Noel Gallagher zal wel eens hebben geluisterd naar een album van The Beatles. Maar de credits voor Chasing Yesterday gun ik helemaal en alleen voor Noel Gallagher. Totdat het tegendeel wordt bewezen.

avatar van lennon
Uiteindelijk is het belangerijkste dat de man wederom een fijn plaatje heeft gemaakt, toch?

avatar van bikkel2
Noel is altijd geinspireerd door The Beatles Hans.
En je kunt wel blijven volharden in je standpunt.....doe dat vooral als je dat wilt, maar het is weinig geloofwaardig.
En is het nu zo erg ? Ik vind dus die melodielijn in Ballad Of Mighty I leuk in het nummer passen.
En gelukkig is Noel origineel genoeg om te blijven boeien op dit album.
Maar het blijft duidelijk waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald.
Een Neil Finn bijv. ook. Geeft toch niets.

zalwelnikszijn!
"Gezellig" interviewtje met Garry Cobain van Amorphous Androgynous over dat andere album dat er nooit kwam.

Redelijk zonde dat dat album er dus nooit meer zal komen...

bikkel2 schreef:
Noel is altijd geinspireerd door The Beatles Hans.
En gelukkig is Noel origineel genoeg om te blijven boeien op dit album.
Maar het blijft duidelijk waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald.
Een Neil Finn bijv. ook. Geeft toch niets.

Hij vindt Never mind the bollocks van de Sex Pistols het beste album/meest essentiële album ooit. Elke artiest heeft ook meerdere eigen favoriete bands/albums.

Dat is natuurlijk verder prima maar het gaat er om, wat hij uiteindelijk zelf op papier zet. Dat iets dan een aardige melodie heeft, is niet automatisch te linken aan een andere band.

Alsof hij bij het schrijven van de noten op papier denkt: "iets hoger, iets lager, zo klinkt het tenminste als The Beatles".
Dus je kunt psychologische druk zetten wat je wilt, maar ik lees geen bewijslast, hoor het er ook niet specifiek aan af.

De uitvinder van de auto heeft ooit bedacht dat er 4 wielen aan moesten zitten. Formeel gesproken kun je elke nieuwe auto die momenteel wordt ontwikkeld daar nog steeds aan ophangen en hem daar credits voor geven. Elke auto heeft nog steeds 4 wielen. Maar laten we eerlijk zijn dat er wel wat is veranderd sinds 1880.

De Beatles waren de meest invloedrijke band, gestopt in 1970, waarna de ontwikkeling van de (rock-) muziek gewoon is doorgegaan. Het ligt aan je eigen referentiekader of je daarna wilt horen of elk nieuw deuntje sinds die tijd wel eens "beïnvloed door The Beatles" zou kunnen zijn.

Noel Gallagher kent zijn klassiekers, in hun hoogtijdagen verklaarden de broers zelf dat Oasis beter waren dan The Beatles. Ik ga niet bij Oasis albums denken dat ze (alleen) beïnvloed zijn door The Beatles of welke band dan ook. Wat er wordt gespeeld is hun eigen expressie, het zijn hun eigen vaardigheden en ideeën.

Als nieuwere bands alleen zouden hebben geluisterd naar Oasis en daarnaast nog nooit een album van The Beatles zouden hebben gehoord, zouden ze dan nog steeds beïnvloed zijn door The Beatles? Ik denk niet dat dat is vol te houden.

Dat geldt allemaal ook voor Noel Gallagher solo. Zijn (overigens briljante) muzikale ideeën blijven binnen de kaders die er ooit zijn bedacht voor rockmuziek. Dat The Beatles één van de bands is die die kaders begin jaren '60 hebben bedacht, leidt geen twijfel.

Maar dat er sinds die tijd ook wel wat is veranderd, nieuwe ideeën zijn doorgevoerd etc., lijkt mij ook wel duidelijk. En dat is natuurlijk prima. Elke generatie z'n eigen helden.

avatar van lennon
Dus als jij Sowing in the seeds of love van Tears for Fears hoort, dan denk je nooit: goh.. dat klinkt wel erg Beatles...... Heeft niks met kader te maken, heeft gewoon te maken met een bepaalde sound.

avatar van bikkel2
Begin en halverwege de 90's ontstonden er veel acts die duidelijk hun invloeden uit de 60's en 70's niet schuwden.
Lenny Kravitz zette dat al in met Let Love Rule.
The Black Crowes.....heerlijk bandje, en met The Stones en The Faces als referentiekader. Maar met genoeg originaliteit en prima albums om het te omarmen.
Oasis rockte net ff meer dan Blur en Pulp. Maar je hoort donders goed waar de inspiratie vandaan komt. Liam vooral, deed wel heel erg zijn best soms om vocaal Lennon te zijn.

Maar nogmaals.....ize het niet als verwijt. En met deze soloschijf hoor ik alleen maar groei in de componeerstijl van Noel. Het wiel heeft hij zeker niet opnieuw uitgevonden, maar het klinkt rijper en avontuurlijker.

Lekker plaatje.
Bij de vorige vond ik de nummers lichtjes catchier (What a life, Everybody's on the run, the death of you and me,...), deze is dan weer minder voorgekauwde pop. Leuk toch hoe hij het telkens weer doet.
Sinds Heathen Chemistry muzikaal al even een eind niks meer fout gedaan dit kereltje uit Manchester. Huizen vol respect!

avatar van captain scarlet
Erg fijne plaat. Hoog Sing-a-long gehalte ook. M'n favoriete meezingen-in-de-auto album van dit moment. Heerlijk om in m'n eentje (niet in m'n eendje, heb 'n Opel) mee te brullen tijdens 'n saaie autorit. Gelijk niet saai meer dus.

avatar van Rumour
musician schreef:

Als de eerste woorden op een album 'There's something in the way she moves me to distraction' zijn, gaat het er bij mij binnen de eerste minuut al niet in dat er geen verwijzingen naar de Beatles te vinden zijn.

avatar van musician
De Beatles maken muziek, Noel Gallagher doet dat.

Denk je dat Gallagher op z'n stoeltje gaat zitten en bedenkt: wat voor teksten en muziek zal ik eens schrijven om op z'n Beatles te klinken want dat wil ik graag.

Het is ook maar net wat je wilt horen en wat je referentiekader is.

avatar van LucM
Noel Gallagher heeft toch toegegeven dat hij in het verleden meermaals jatte van The Beatles (waar critici eerder op wezen). Natuurlijk gaat hij niet bewust Beatles kopiëren maar zijn songs zijn er wel door beïnvloed.

avatar van Arrie
En wat het referentiekader van Noel is... en laat daar nou net veel Beatles in zitten, al is zijn broertje Liam volgens mij nog een grotere fan.

Probeert hij als The Beatles te klinken? Nee, natuurlijk niet. Er is ook niemand die dat zegt. Maar is ie door The Beatles geïnspireerd en beïnvloed? Jazeker. Dat zijn de gebroeders Gallagher al hun hele carrière.

Maar waarom daar zo moelijk over doen? Alsof het een schande is. Elke artiest is door andere artiesten beïnvloed. Het album staat prima op zichzelf, maar dan kunnen er toch nog wel Beatles-referenties in zitten, bewust of onbewust. Daar is helemaal niks mis mee.

avatar van LucM
Iedere artiest is beïnvloed door iemand anders, dat is een feit. Kwestie is wat je met die invloeden doet: klakkeloos kopiëren of gieten in een eigen vorm. Beatles-invloeden zijn er degelijk bij Oasis en Noel Gallagher maar hij maakt daar iets eigen van. Liam grijpt inderdaad met Beady Eye nog meer terug naar The Beatles dan Noel.

musician schreef:

Het is ook maar net wat je wilt horen en wat je referentiekader is.

Draai het eens om. Misschien weiger jij het gewoon te horen? Het ligt er gewoon dik bovenop en dat is helemaal niet erg. Maar om het te blijven ontkennen is toch wel wat hardleers.

avatar van bikkel2
Follow up musician tegen de rest v/d wereld ??

avatar van musician
Als er iemand is die zwart op wit heeft staan dat Noel Gallagher zich bij specifiek dit album enorm door de Beatles voelde geïnspireerd, dat het zijn schrijven heeft beïnvloed en dat hij leentjebuur heeft gespeeld, be my guest.

Ik kan ook wel zeggen dat hij door willekeurig wie is beïnvloed.

Zolang Gallagher dat allemaal niet in het openbaar heeft gezegd, kan hij door iedereen zijn geïnspireerd of helemaal gewoon zijn eigen weg zijn gevolgd. Ik denk zelf het laatste en er is niemand die het tegendeel kan bewijzen.

Dat er een openbare heksenjacht wordt geopend op specifiek één user, daar trek ik mij echt helemaal niks van aan, als kuddedier heb ik mij hier nog nooit opgesteld. Ik blijf gewoon nadenken over zaken, met een eigen mind

avatar van Arrie
Je doet haast alsof het een belediging is voor Noel.

avatar van heartofsoul
musician, wat ben je koppig. Noel Gallagher heeft in diverse interviews in Engelse muziekbladen (Q, Mojo, Uncut) uitgebreid verteld dat de Beatles een grote invloed op Oasis hebben uitgeoefend. Bewaren doe ik al die muziekbladen niet, ik heb toch al zo ontzettend veel rotzooi (lees boeken en cd's), dat ik af en toe wat ruimte moet maken. Ik kan dus niets citeren, maar jij zult dat ook wel eens gelezen hebben . En je hebt toch ook oren aan je hoofd? Ik ken slechts twee albums van Oasis, en ik hoor duidelijk invloeden. Niets om je voor te schamen natuurlijk.Ook vele andere groepen en artiesten hebben invloed van The Beatles ondergaan. Dat betekent uiteraard niet automatisch dat songs gekopieerd worden.Misschien bedoel je dat wel.

Over dit album: ben geen Oasis-liefhebber en verwachtte dan ook niet dat ik Chasing Yesterday
erg zou kunnen waarderen. Helaas, niet voor mij gemaakt.