Benjamin Clementine - At Least for Now (2015)

Label: Behind

1. Winston Churchill's Boy (5:37)
  2. Then I Heard a Bachelor's Cry (5:08)
  3. London (4:01)
  4. Adios (4:17)
  5. St-Clementine-on-Tea-and-Croissants (1:12)
  6. Nemesis (5:04)
  7. The People and I (5:16)
  8. Condolence (6:30)
  9. Cornerstone (4:31)
  10. Quiver a Little (4:42)
  11. Gone (4:32)
  12. Edmonton * (4:53)
  13. Mathematics * (3:08)
  14. Curriculum Vitae * (3:53)
  15. The Movies Never Lie [Demo Version] * (3:58)
  16. Pound Sterling * (4:33)
  17. Riverman [Live BBC Radio 2] * (3:38)
  18. London [Live France Inter] * (4:09)
avatar van Lura
In Nederland lopen er trouwens ook mensen rond die aardig kunnen piano spelen en zingen, getuige deze clip Noortje Tolhuijs - Unfair - YouTube

Van haar verschijnt binnenkort een EP.

avatar van Erikpol
John Self schreef:
Jammer dat de hype zo op de loer ligt. Straks komt hij nog in de DWDD en loopt zwijmelend Nederland weer met zijn allen achter de man aan. Ik hoop dat hij nog lang onbekend blijft.
Amen. Hopelijk draait 3FM dit nog niet?

Door oplettendheid van een last.fm user (nogmaals bedankt!) kan ik nu ook genieten van de studioversie van Curriculum Vitae. Een perfect nummer voor degenen die juist meer van zijn pure nummers zonder opsmuk houden: piano en zang. Meer is niet nodig om je te kunnen laten genieten van een schitterend nummer. Een perfect einde van de lp ook.

avatar van Edgar18
Laat ik hem ook maar eens op zijn verdiende 5* zetten.

avatar van Lambchop
Niet aan mij besteed deze plaat. Ik hou meer van " binnen de lijntjes " mij te bombastisch.

avatar van Elbow
Vandaag een dagje thuis en naar niets anders geluisterd dan naar Benjamin Clementine. Héél mooie muziek, speciale stem, knap pianospel, viooltjes, netjes geproduced...

Maar voor mij wordt het nooit echt beklijvend! Dat komt omdat het teveel naar avant-garde neigt, zo komen de songs soms wat te geforceerd en te gekunsteld over. En dat haalt de vaart wat uit de plaat. Hadden er wat meer songs op gestaan van het kaliber zoals 'Winstill churchill's boy' London' dan zou het een shot in de roos geweest zijn. 'Cornerstone' is voor mij het bewijs dat de man mooie liedjes kan schrijven, maar het theatrale had hij voor mij wat meer achterwege mogen laten. Doch wat een talent die Benjamin Clementine!

UnknownPleasure
voor mij had het eigenlijk nog veel meer buiten de lijntjes mogen zijn. zonder de af en toe wat mindere gelikte drums. naast dat het enige minpuntje is het einde van The People And I, de drums voelen daar voor mij heel ongepast. Samen met Father John Misty's nieuwe album zorgt deze voor een heel goed begin van het nieuwe jaar.

avatar van DikkeDarm
Ik val in slaap van dit geneuzel (of is dit juist de bedoeling?) maar kan me indenken dat iemand anders dit weer geweldig vindt. Ik ga hem nog maar eens beluisteren misschien valt het spreekwoordelijke kwartje wel ...

avatar van jellecomicgek72
Mooie plaat, moest er eerst ff aan wennen omdat je hier toch wel even aandachtig naar moet luisteren om er een goed oordeel over te kunnen vellen. Qua 'moeilijkheidsgraad' van deze muziek moet ik een beetje aan Peter Hammil denken. Ook net zo ontoegankelijk. Ik weet nog steeds niet na 6 keer luisteren wat ik er nou precies van vind. Die uithalen van deze man zitten regelmatig tegen het valse aan, maar toch heeft het toch wel iets waardoor ik het maar weer blijf opzetten. (dat eerste nummer, jezus; wat mooi!) Ik vind het wel wat hebben deze muziek maar ik kan heel goed begrijpen als je dit niet trekt.

avatar van Mayo
Betrapt op meermaals beluisteren...Dit is een blijvertje en alweer een plaat die (nu al) met grote zekerheid in mijn eindejaarslijst zal terecht komen. 2015 beloofd een boeiend jaar te worden.

avatar van -marco-
In een woord prachtig!! Favoriet tot heden is condolence

avatar van John Self
Nu een keer of tien beluisterd en het wordt steeds minder. Eerst vond ik het apart, toen wel aardig maar nu klinkt het als gestileerde aanstellerij. Kitscherig als een operette, vol vals sentiment en gebracht door een goedwillende amateur. Het valt uit elkaar als een zandkasteel zonder water. Het beklijft niet, de nummers niet, op een enkel na, maar als album is het zwak. Alleen tekstueel klinkt het als geheel. Ik ben bang dat de hype velen meeneemt en zorgt voor een onkritisch oordeel. Zoals we dat vaker hebben gezien. Clementine had beter gewoon straatzanger kunnen blijven. In Parijs, met af en toe, op een door de weekse dag een avondje optreden in een cabaret. Daar zou hij niet misstaan.

avatar van Bardt1980
John Self schreef:

Net zoals wanneer een album behoorlijke populariteit geniet er altijd mensen zijn die er dan met opzet keihard tegenaan gaan lopen schoppen. Ik snap dat sommige de zang niet trekken, maar om het af te doen als amateuristisch, kitch en gestileerde aanstellerij... sorry maar daar doe je het album echt mee tekort. Clementine had beter gewoon straatzanger kunnen blijven? In dat geval zou ik regelmatig gaan stappen in de metro's van Parijs

avatar van Daglish
Hype, hype...? Gewoon, een bijzonder plaatje, fijne stem, bijzondere liedjes en juist niet binnen de lijntjes. Alleen dat laatste is al een plus!

avatar van Mctijn
Bardt1980 schreef:

Het kan natuurlijk dat iemand er weinig mee heeft. Heeft niets met schoppen te maken.

Ik hoor de beleving en de oprechtheid, maar ik ben niet met stomheid geslagen van de genialiteit zoals het gemiddelde doet vermoeden. London is een fantastisch nummer en live schijnt hij ook geweldig te zijn. Het album heeft na een sterk begin ook matige momenten. Talent: 9,5/10. Resultaat 7/10. Zoiets. Ik kijk zeker uit naar het volgende album

Mctijn schreef:

Vreemd, het gemiddelde is namelijk nu 4.05 en jij geeft een waardering van 4.0.
Jij bent het dus wel met dit gemiddelde eens

ohmusica
Ik vind de kritiek die sommigen op het album volkomen terecht, zoals John Self deze plaatste: want wat ik 'goed' vind hoeft nog niet etc. etc.....
Als het ook nog een beetje kan worden beargumenteerd maakt het alleen maar interessant. Een forum hoeft voor mij geen applausclubje te zijn...toch?

avatar van Rudi S
Ach genoeg mensen die dit niet goed vinden, er zijn er vele die niet van dit soort muziek of vocalen houden.
Ik vind ook niet alle muziek mooi, maar wel heel veel

avatar van Broem
En een mooie vinyl versie indeed. Netjes, betaalbaar en snel thuis bezorgd via de FNAC site. Dank je voor de tip aERodynamIC Juweeltje

avatar van thelion
Dit album blijft maar voorbij komen draai het nog bijna elke 2 dagen en het blijft een zeer intense belevenis. Het is dat ik niet meer kan verhogen, maar ik zou er best 6* van willen maken.
Dit is een van de betere albums ooit en staat wat mij betreft op een zelfde hoogte als Marvin Gaye - What's Going On (1971) , Ray Charles - Ray Charles (1957) en Otis Redding - Otis Blue / Otis Redding Sings Soul (1965) i.d.d. mijn Top 3 ooit. Het is dat ik het album niet gelijk in mijn top 10 wil zetten, maar denk dat hij er in de loop van 2016 (als het album echt is ingedaald) wel in komt.

Ondertussen ook de vinyl versie binnen en dan klinkt het nog even wat beterder door dat de beleving van muziek via vinyl toch nog net even wat intenser is.

GCITY050
De eerste track klinkt top, snel de rest luisteren

avatar van Pinsnider
Goeie genade, wat een referenties haalt tehlion er hierboven zomaar eventjes bij!!
Heb deze nu ook een aantal keren beluisterd en het is weer een beetje hetzelfde als de vorige *kuch* gehypte *uche* platen hier op dit prachtige forum (bv Alt-J, Mumford, War on Drugs): ik snap dat heel veel mensen er mee weglopen (want kwalitatief goed en nét weer even iets anders dan normaal), maar het raakt me niet zoals dat bij veel andere gebruikers blijkbaar wel het geval is. Zal wel aan mij liggen... Ik kom niet verder dan: "knappe plaat", maar zal hem niet vaak meer draaien. Maar verder niets dan waardering voor deze meneer natuurlijk.

avatar van Mark17
thelion schreef:

Het is maar goed dat dit geen breed gedragen mening betreft, want wat sla jij hier de plank even goed mis zeg! Dit album in één adem noemen met Otis Blue, dat kun je gewoon niet menen. Benjamin Clementine valt al in het eerste nummer door de mand met zijn valse tonen. Heb je Otis Redding ooit vals horen zingen? Wel serieus blijven, want ik heb soms het idee dat we hier iedere nieuwe release aanprijzen alsof het een wereldwonder is.

Mark17 schreef:

Nou, ik denk: ik bemoei me dit keer nergens mee. Maar hoor eens: als dit de mening van thelion is, dan is dat zijn mening. En hij weet waar hij het over heeft in dit geval, als soul/funk liefhebber. Je kan het er niet mee eens zijn, maar dat is wat anders. Zelf heb ik deze plaat aangeprezen als één van allerbeste van de afgelopen jaren en ook daar blijf ik bij.

avatar van Mctijn
Rudi S schreef:

Vreemd, het gemiddelde is namelijk nu 4.05 en jij geeft een waardering van 4.0.
Jij bent het dus wel met dit gemiddelde eens

Heb het na mijn post verhoogd naar 4*, maar sta nu weer op 3,5* na een aantal luisterbeurten
Het is zeker niet slecht, maar ik vind zijn manier van zingen wat geforceerd en dat maakt het vermoeiend om 50 minuten naar te luisteren.

John Self schreef:

Noem alsjeblieft wat namen. Wellicht ontdek ik nog wat mooie albums.

Ik ben zelf niet zo bang aangelegd. Wat ik wel merk is dat als mensen het h-woord betrekken bij een minder goede beoordeling, mijn haren altijd een beetje overeind gaan staan.

Zelf ben ik er (nog) niet kapot van. Nemesis en Condolence steken er imo wel heel erg bovenuit.

avatar van Elbow
Gisteren nog eens geluisterd naar het album en een Halfje erbij omdat 'Condolence' 'Nemesis' en 'Cornerstone' wel hele sterke nummers zijn! Groeiplaat!

avatar van heartofsoul
Een paar maal beluisterd op Spotify, en mee in mijn handen gestaan in de cd-winkel. Maar ja, je moet scherpe keuzes maken als er zoveel interessants wordt uitgebracht en je budget beperkt is. De stem zet me op afstand, en ook de wijze van zingen vind ik niet zo mooi. De songs echter, en vooral de muzikale aankleding zijn prachtig.

avatar van Rudi S
Misschien wachten op de karaoke versie

avatar van Edgar18
Mark17 schreef:
Gelukkig worden domme arbitraire uitspraken als deze niet breed gedragen .