The Prodigy - The Day Is My Enemy (2015)

Electronic / Dance
Label: Take Me to the Hospital

1. The Day Is My Enemy (4:24)
  2. Nasty (4:03)
  3. Rebel Radio (3:52)
  4. Ibiza (2:45)

met Sleaford Mods

5. Destroy (4:28)
  6. Wild Frontier (4:28)
  7. Rok-Weiler (3:50)
  8. Beyond the Deathray (3:08)
  9. Rhythm Bomb (4:12)

met Flux Pavilion

10. Roadblox (5:00)
  11. Get Your Fight On (3:38)
  12. Medicine (3:56)
  13. Invisible Sun (4:16)
  14. Wall of Death (4:12)
  15. Rise of the Eagles (3:47)
avatar van HugovdBos
Na 6 jaar weer een nieuw album van The Prodigy. Ik ben benieuwd of ze een beetje in de buurt kunnen komen van hun oude niveau. Kijk er wel altijd naar uit als er weer nieuw studiomateriaal van ze verschijnt.

avatar van luigifort
Ik ben ook wel benieuwd..beetje net zoiets als Massive Attack..brengen ook niet veel uit..eens in de vijf a zes jaar..maar tis meestal wel goed. Ik vind t sowieso jammer dat bands vaak maar eens in de 3 a 4 jaar een plaat uitbrengen. Als ze net begonnen zijn brengen ze elk jaar wel n plaat uit..
Trouwens een erg vette hoes moet ik zeggen

avatar van coldwarkids
Hopen dat de dubstep periode ook voor The Prodigy voorbij is en ze weer naar hun oude breakbeat style gaan.

Nasty was zojuist te horen, niks nieuws onder de zon.

avatar van HugovdBos
Hierbij de nieuwe single:
Nasty

Zie het somber in, weinig vernieuwing in de sound.

avatar van Dance Lover
Geen bijster goed nummer helaas.......Eentonig, veel herhaling van het woord Nasty.....

Al hoop ik ze wel live te kunnen zien deze zomer, dan zijn ze vaak onovertroffen!

avatar van Ploppesteksel
Het feit dat Flux Pavilion featuret op deze plaat laat inderdaad niet veel goeds vermoeden.

avatar van Arrie
Zoals ik elders op deze site al zei:

Arrie schreef:
Wat een enorm matige single. Terwijl ik de singles van het vorige album nog wel leuk vond. Maar dit is gewoon troep.

avatar van thelion
Vernieuwend zal het wel niet zijn, maar Nasty vind ik best een ok nummer.
Maakt mij toch wel benieuwd naar het album.

avatar van FunkStarr
Vind Nasty ook een beetje tegenvallen, had er wel wat meer van verwacht. Vind de intro ook wat weg hebben van Breathe trouwens, dat gitaar riffje. Wat me een beetje tegenstaat is de simpelheid. Maar ik verwacht ook weer niet dat ze hun oude FOTL niveau nog gaan halen, dat is haast onmogelijk. Wel positief dat er maar liefst 14 tracks op het nieuwe album staan. Maar nee, bijzonder is het niet echt. Jammer, maar ik wacht toch nog even af tot ik het hele album gehoord heb. Hoop stiekem dat hij beter is dan het matige IMD.

Ponty Mython
Ik zou van de heren Prodigy graag eens een ander geluid horen dan dat opgefokte gedoe. Howlett heeft bewezen met The Narcotic Suite op Jilted dat hij ook rustigere nummers kan schrijven. Al heb ik meer het idee dat de heren wanhopig proberen om hun ruige imago hoog te houden.

Nasty doet me nog het meeste denken aan Baby's Got a Temper gekruist met Temper Temper van Goldie. Allebei vreselijk matige nummers overigens. Dit belooft weinig goeds...

The Prodigy Accidentally Release Old Track Thinking It’s Their New Single

Ponty Mython schreef:

Baby's Got a Temper? Hmm met de beste wil van de wereld doet dit nummer mij daar totaal niet aan denken. Het is ook weer een typisch groei nummer want hoe vaker ik hem hoor hoe beter ik hem ga vinden. En laat de Prodigy maar ruig doen, daar zijn ze tenslotte nog steeds het beste in Rustige nummers passen niet bij The Prodigy, het is nou eenmaal HUN style. Voor wat rustigers zou ik eerder neigen naar een Chemical Brothers, een Moby of Underworld ofzo.

Ponty Mython
Dat roepen alle Prodigy fans dat het 'hun style' is. Maar mag je niet van style veranderen? Velen gingen hun voor, en niet met onverdeeld succes. The Chemical Brothers blijven zich evolueren en wat ze nu maken lijkt in de verste verte niet meer op de eerste twee albums. Zo ook Moby en Underworld. Of het beklijft is een tweede, maar The Prodigy blijft met elk nieuw album op safe spelen. Laat ze eens lekker buiten de gangbare lijntjes kleuren, zoals Howlett op AONO deed. Het was dan wel geen goed album, maar wel eentje die geen slappe herhalingsoefening was van uit het glorieuze Prodigy-verleden.

avatar van dielinquent
Rustige nrs passen niet bij the prodigy? Say what? 3 kilos, climbatize, weather experience, skylined zijn stuk voor stuk pareltjes en ik zou het interessant vinden als liam die kant weer eens uit zou gaan anno nu.

Met de vocalen van keith ben ik wel klaar nu. Firestarter blijft een classic.

Ponty Mython schreef:

Waarom zouden ze hun style moeten veranderen? AONO was het slechtste wat Howlett ooit gemaakt heeft. Snap niet dat je dan liever hebt dat hij slechte muziek maakt dan dat hij de herkenbare style gebruikt. Snap de logica niet helemaal.

avatar van Castle
Wat een oordelen al met alleen de single uit. Ik ga eerst als het hele album uitis oordelen.
Wie weet wat voor verrassingen er komen

avatar van FunkStarr
Nummers als Get Your Fight On, Rok-Weiler en The Day is My Enemy zijn al een tijdje op YouTube te vinden (zijn wel live versies) maar denk dat ze uiteindelijk niet veel verschillen van wat er op het album komt. Get Your Fight On klinkt in ieder geval erg lekker en Rok-Weiler ook. Maar zoals ik in een eerder bericht al postte wacht ik ook liever even het hele album af.

dielinquent schreef:

Dat zijn dan ook precies zo'n beetje alle rustige tracks die de Prodigy gemaakt heeft (en The Trick).
Ik wil niet zeggen dat die nummers niet bij de Prodigy passen, en het zijn zeker parels van nummers, maar zelfs daarin hoor je toch wat Prodigy elementen terug. En hierboven werd gesuggereerd dat de Prodigy zijn "style" eens aan zou moeten passen, iets waar ik het dus niet mee eens ben. Als je niet wil dat ze nog steeds "opgefokte" muziek maken dan moet je echt op zoek gaan naar wat anders. Dit is de Prodigy en dat is zoals het is.

De titeltrack is ook te beluisteren, die klinkt wel lekker.

avatar van legian
The Day is My Enemy klinkt een stuk lekkerder dan Nasty.

Ik vind beide nummers wel erg lekker.
Invaders Must Die vond ik alweer een prima album, maar deze gaat hem waarschijnlijk wel overtreffen.

Ponty Mython
De titeltrack klinkt al wat beter, al blijft het wat mij betreft nog steeds Howlett en co. op de automatische piloot. Dit soort dingen deden ze vroeger toch beter.

avatar van Bardt1980
Deze twee singles klinken mij als vergaande glorie in de oren.
Waar The Prodigy sinds Fat of the Land het boegbeeld was voor een nieuwe stroming waar (kwalitatief mindere) acts als o.a. Pendulum, The Quemists en Chase & Status zijn voorgekomen. Lijkt het vanaf Invaders Must Die erop dat zij op hun beurt diezelfde acts weer aan het kopieren zijn. Het riekt naar muzikale inteelt en daarvan krijg je doorgefokte honden die op den duur niet meer op hun poten kunnen staan.

Maar goed, misschien moeten we maar accepteren dat The Prodigy ook niet meer de wil of behoefte heeft het wiel opnieuw uit te vinden. Desondanks blijf ik de live shows wel energiek en vermakelijk vinden en blijft dit wel lekkere muziek voor tijdens het sporten. Maar daar is ook alles mee gezegd.

Zijn de vocalen van de titeltrack net als bij o.a. Spitfire weer van Juliette Lewis?

*edit - Toch niet. Deze zijn van Martina Topley-Bird & Jackson (Paul "Dirtcandy" Jackson) lees ik net

Ponty Mython
De acts die jij noemt zijn allemaal uit de d&b scene voortgekomen, iets waar The Prodigy weinig mee van doen had ten tijde van FOTL.

avatar van trebremmit
Bardt1980 schreef:
Deze twee singles klinken mij als vergaande glorie in de oren.

Deze glorie gaat mij ook veel te ver.

avatar van Bardt1980

De acts die ik noem leunen op de D&B scene maar hebben naar aanleiding van het FOTL album wel zeker een ontwikkeling doorgemaakt in hun geluid en al helemaal in de live presentatie. Waar vroeger D&B DJ's zich verscholen achter de draaitafels met een eventuele MC aan hun zijde, zie je de laatste jaren steeds meer een totale podium-presentatie van het geluid: Drummer, gitaristen, MC's, zanger(es). Iets waar The prodigy in de jaren 90 furore mee heeft gemaakt. Daarnaast heeft The Prodigy er zelf nooit een geheim van gemaakt zelf beinvloed te zijn geweest door de Breakbeat, Rave en HipHop scene uit hun jaren.

Mijn verwachtingen van Fat Of The Land waren toen ook hoger, Breathe en Firestarter waren geniaal, en de rest van het album stond duidelijk in de schaduw van deze.
Duidelijk een stap terug na Music For The Jilted Generation.

legian schreef:
The Day is My Enemy klinkt een stuk lekkerder dan Nasty.

Lekker nummer inderdaad beter dan Nasty. Klinkt ook totaal anders dan de versie die ze live hebben gedaan van The Day.

Bardt1980 schreef:

Dat denk ik toch niet. Sowieso omdat deze bands pas veel later de ontwikkeling maakten van d&b naar dubstep, breakbeat of andere genres. Daar heeft FOTL helemaal niets aan bijgedragen, zeker niet omdat dit album in de tijd weinig vernieuwend was. Er waren tenslotte genoeg andere Big Beat acts, zoals Fatboy Slim, Monkey mafia en The Chemical Brothers. Daarbij was het Roni Size & Reprazent die in '97 al live d&b speelden, met een MC, zangeressen, gitaristen en een drummer. De link met The Prodigy is derhalve nihil. Overigens lijkt The Prodigy wel weer beinvloed te zijn door Pendulum, getuige de sound van hun Invaders Must Die-album. Pendulum zelf heeft verklaard vooral beinvloed te zijn door jaren '70 en '80 rock muziek.

avatar van orbit
Prodigy zijn wel degelijk pioniers van het breakbeat genre hoor, is niet zoveel geheims aan.. FOTL is behoorlijk overschat, de eerste twee platen van The Prodigy waren veel invloedrijker.