Keane - Under the Iron Sea (2006)

Label: Island

1. Atlantic (4:13)
  2. Is It Any Wonder? (3:06)
  3. Nothing in My Way (4:00)
  4. Leaving So Soon? (4:00)
  5. A Bad Dream (5:07)
  6. Hamburg Song (4:37)
  7. Put It Behind You (3:36)
  8. The Iron Sea (2:58)
  9. Crystal Ball (3:54)
  10. Try Again (4:28)
  11. Broken Toy (6:08)
  12. The Frog Prince (4:21)
  13. Let It Slide * (4:11)
Ik weet echt niet meer welk album ik beter vind, als ik dit album luister denk ik; dit is toch stukken beter dan Hopes and Fears het is allemaal wat rauwer en elektronischer en het klinkt allemaal goed verzorgd. Als ik dan Hopes and Fears weer uit de kast trek vind ik die weer beter, die rustige stijl past goed bij Keane en de stem van Tom Chaplin. Uiteindelijk vind ik Under The Iron Sea toch iets beter omdat daar echt hele mooie liedjes op staan zoals Crystal Ball en Leaving So Soon?. Op Hopes and Fears staan ook wel van die pareltjes maar die beginnen dan toch iets te vervelen, misschien ben ik gewoon aan deze nieuwere plaat van Keane toe. Ik wissel Under The Iron Sea in voor Hopes and Fears en zet deze op nummertje 10 in mijn top 10.

avatar van vigil
west schreef:

Ja, dat vind ik wel. Ik ken weinig albums met zo'n aantal topnummers, zoals deze. Een 7-tje is magertjes.
Ik heb even gecheckt en zag dat mensen dit album 0,5* of 1,0* hebben gegeven. Dat slaat dus echt helemaal nergens op of je moet alleen maar van Speed Metal houden.
Komt dit nou doordat de jaarlijst van 2006 wordt opgesteld of zo: zo van Keane mag daar niet in? Of hebben een aantal een ex die veel van Keane houdt? Anders weet ik het ook niet.

Verblind door de liefde voor een band?

vigil schreef:

Verblind door de liefde voor een band?

Ha, ha : die zit!

Ze gaven gisteravond een subliem concert in Ahoy. Dat oordeel baseer ik op de circa 70 concerten die ik heb gezien. Wat een energie, prima contact met de zaal en zang en toetsen voortreffelijk.

avatar van TomvanderHeuvel
Op HOPES and FEARS stonden vooral SINGLES (5) en daarom vinden we dat een sterker album als het nieuwe ... Hier staan toch nummers op die ik DIEPER vind dan die van de eerste CD ... Maar je moet ze een aantal keren gehoord hebben. Op de maxi cd van IS IT ANY WONDER staan 2 nummers die op géén van beide albums voorkomen, en die er best hadden mogen opstaan.
Tom van der Heuvel

Hai allemaal.

Ik was gisteren ook bij het concert, en het was echt zeer zeer zeer goed. Het overgrote deel van de nummers kwam van de nieuwe CD, en naar mijn mening geheel terecht. Jammer dat ze gisteren de "frog prince" niet speelden, dit is nl. een van mijn favoriete nummers. Echt heel knap gemaakt.

Het nieuwe album is zeker anders, maar zonder twijfel beter dan Hopes&Fears (en dat was al een zeer bijzondere CD). Het is duidelijk minder "poppy", terwijl de nummers toch heel melodieus blijven.

Het zijn ook fantastische nummers om lekker hard mee te zingen (in de auto of op het concert .

De songs zijn qua compositie interessanter dan op Hopes&Fears - en ook de sounds zijn knap gemaakt en passen heel goed bij de nummers. Het album doet me in de verte een beetje aan de latere albums van Seal denken (qua opbouw en uitwerking van de nummers). En dat is een compliment (alhoewel Seal's laatste CD echt crap was).

Wat mij betreft is het nieuwe album een grote stap voorwaarts. Er komt vast nog veel meer moois uit de handen van de magic trio.

Groetjes,
Falco

avatar van vigil
west schreef:

Ha, ha : die zit!

Ik ben geen fan van de band maar ik kan ze goed hebben. Vond het concert alleszins de moeite waard. Vond de zang ook goed (iets wat ik bij Keane live in een eerder stadium wel eens minder vond)

avatar van Nicolage Rico
falcop schreef:
Hai allemaal.

Groetjes,
Falco

Het concert was super. Ik ben 3 maal (paradiso 2004, HMH 2005) geweest, maar dit was het beste concert, al komt het concert in de Paradiso dicht in de buurt.

Ik hoorde iemand een x zeggen dat Keane te klein zou zijn voor de Ahoy, maar ze kregen de Ahoy helemaal plat, met geweldige uitvoeringen van bijna alle nummers van "H&F" en "UTIS". Alleen "Frog Prince" werd niet gespeeld van dit album, de rest wel. En ze speelden zo'n 7 nummers van H&F. Tom Chaplin was erg goed bij stem en zette een goede show neer.. Je kunt goed zien dat Keane is gegroeid in de loop der jaren.

Ik had het niet verwacht, maar ik vind dit album sterker geworden dan H&F. Misschien kent dit album niet zulke grote hits als "Bedshaped" en "Somewher... ", maar over het geheel gezien is dit album meer genietbaar.

Het concert was beter dan ik had gehoopt. En dit album is ook beter geworden dan ik had gehoopt.

4,5 * voor dit album.

avatar van TomvanderHeuvel
Gisteren - 8/11/2006 - genoot ik samen met 8.000 anderen van een meer dan perfect concert van KEANE. Ik ben naar dat concert gestapt met het idee - leuk feestje - maar het werd zoveel meer.

Chaplin had er echt zin in. De band werd door het publiek gedragen en dat gaf hen vleugels. Chaplin "kan" wat er ook beweerd wordt WEL de hoge noten aan, 2 uur lang.
KEANE bewijst dat ze veel meer dan een SINGLE groepje zoals bijvoorbeeld COLDPLAY. Als ik de 2x2 albums naast mekaar leg ... En de beste nummers van COLDPLAY zijn dan nog meestal de extra songs op de maxi cd's ...

Nu laat ons een kat een kat noemen. Aan het einde van het concert voelde je dat het "op" was, wat ik bedoel is, als je set uit 20 nummers bestaat, en je bracht nog maar 2 cd's met 11-12 nummers uit, dan blijft er niet meer veel over, ook al is LOVELY BOY op de Maxi CD van IS IT ANY WONDER een schitterend nummer dat niet op UNDER THE IRON SEA staat en tot mijn spijt ook niet live gebracht wordt ...

KEANE moet net zoals THE POLICE een GOEDE 3de (de Zenyata Mandatta CD) en 4de CD gaan maken om de komende jaren te overleven.

Als TOM zijn "verslavingen" in bedwang kan houden, dan zou dit een groepje kunnen zijn waar we in de toekomst nog véél plezier aan gaan beleven.

20 jaar geleden was ik in VORST voor U2. Gisteren zag ik mijn "leeftijdsgenoten" van nu/toen deze groep omarmen. HOPES and Fears, en Under the Iron Sea zijn voor de generatie van vandaag 2 albums die ze voor de rest van hun leven met zich mee gaan dragen, zoals wij 20-25 jaar geleden onze groepen ontdekte. Er is AFTER ALL nog hoop voor de jeugd van tegenwoordig, en dat is maar goed ook.

Tom van der Heuvel
cloud 9

fredpit
oeioei......het beruchte 3e album....maar verder ben ik het met je eens......Dit kan DE TOPBAND van de komende jaren worden.

Baal echt dat ik niet bij het concert aanwezig kon zijn...Vind de nieuwe Cd echt weer van goede kwaliteit...vond HAF al top en UTIS is zeker gelijkwaardig al dan niet beter! Nothing in my way en Crystal Ball zijn mn 2 favo's als ik dan toch moet kiezen

avatar van predator
Morgen naar het concert in Berlijn!!! Ik heb er enorme zin an.

avatar van TomvanderHeuvel
Sinds het concert van een week geleden ben ik toch uit zot aan't worden van A BAD DREAM. Wellicht omdat tijdens het concert de betekennis van het nummer overduidelijk is geworden. We hebben reeds een LIVE CD gekocht met hetzelfde concert, maar dan van enkele dagen vroeger, ergens in Engeland. Benieuwd of Tommeke ook daar de pannen van het dak gezongen heeft.
Tom

Ik vind Leaving So Soon? Steeds beter worden. Echt een heel erg goed nummer, ook Is It Any Wonder? wordt weer beter nu die een tijdje van de radio af is.

avatar van predator
Zeer goed concert in Berlijn. En de Tempodrom is absoluut een aanrader voor welk concert dan ook; ben in veel concertzalen/theaters geweest, maar in het Tempodrom is het geluid werkelijk prachtig!!!! Daar was Keane waarschijnlijk zelf ook van overtuigd, want er werden DVD-opnames gemaakt.

avatar van lullaby1987
a bad dream echt een wonderschoon nummer

avatar van Hans Brouwer
Op mijn werk in Amsterdam wordt ik door mijn twee vrouwelijke collega's gedwongen om naar radiozender "CAZ" te luisteren .
De laatste tijd hoor ik regelmatig de nieuwe single van Keane "Is it any wonder" langskomen. Ik ben er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat Keane net zo'n zeikband is als Coldplay. Ik moet U echter zeggen dat ik "Is it any wonder" eigenlijk wel een heel goed plaatje vind . "Is it any wonder"; een artistiek hoogtepunt van Keane of is het hele album "Under the Iron Sea" zo goed . Ik geloof dat ik mijn vooroordeel wat betreft Keane toch maar overboord moet gooien .

avatar van Marty McFly
Het is misschien een cliché, maar ik vind "Is It Any Wonder" misschien wel het minste nummer van de plaat. Ik krijg een beetje de zenuwen van dat gehijg van zanger Tom...

avatar van Tsjo-Wi
Marty McFly schreef:

dat heb ik nou ook. Staan 10x betere nummers op deze cd

Marty McFly schreef:

De tweede en derde single van dit album (Crystall Ball en Nothing in My Way) zijn inderdaad ook al veel beter.

avatar van Nicolage Rico
Louis2703 schreef:

Van de singles vind ik "Nothing In My Way" verreweg het beste liedje. Maar "Crystal Ball" vind ik ook verreweg het minste nummer van de plaat. Dat nummer doet me helemaal niks. "Is It Any Wonder" begint live beresterk, maar ik vind het een enorme U2-kloon.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ik wil graag even een lans breken voor Broken Toy... vind ik een erg fraai nummer en aan de 'statistieken' te zien zijn relatief weinigen dat met mij eens...

Casartelli schreef:

Ik wel, inderdaad erg leuk, ook al haalt ie t niet bij Nothing In My Way

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Louis2703 schreef:

Ik wel, inderdaad erg leuk, ook al haalt ie t niet bij Nothing In My Way

ah oke dan

Nothing in my way was overigens mijn 2e selectie en Atlantic de 3e...

Het vorige album vind ik toch mooier, dan dit album. Dat komt denk ik doordat deze minder subtiel is als Hopes & Fears.. Maar slecht is dit album absoluut niet. Het is juist wel leuk dat het anders is dan H&F. Favorieten zijn op dit moment Let It Slide, Nothing in My Way en Put It Behind You. Mijn favorieten wisselen nogal. Crystall Ball en Is It Any Wonder? heb ik tevaak gehoord zoals waarschijnlijk meerdere mensen hier. Daarbij moet ik ook zeggen dat ik niks heb met nummers met geen tekst. Misschien komt dat ooit wel, maar op dit moment niet.
Fijn album en ik ben nog lang niet klaar met naar deze CD te luisteren
4 sterren.

avatar van lullaby1987
deze plaat is me zeker niet tegengevallen! ik vind deze persoonlijk beter als het debuut. (dat wil niet zeggen dat hopes and fears geen juweeltje is )

favoriete nummers: atlantic, is it any wonder, a bad dream en the iron sea (echt een instrumentaal meesterwerkje )

Ik vind het weer een goede plaat van Keane, Misschien is het niet zo goed als Hopes and Fears. Maar het is zeker geen slecht album. Het album begint goed met Atlantic, ook vind ik A Bad Dream een juweeltje, Minder nummer is Put it behind you, Dat nummer is wel handig als je net een breuk met je vriending hebt gehad

avatar van Koerok
Mmm, ik lees net de recensie op Pitchfork van 'Under The Iron Sea' en meteen ook even die van 'Hopes & Fears'. Wordt toch grofweg de grond ingeboord, en ik ben het grotendeels nog eens ook met de kritiek. Niet origineel, niet eens t.o.v. het vorige album, overdramatisch, slappe clicheteksten. Klopt allemaal als een bus. Ttoch kan ik er persoonlijk niet omheen dat de jongens van Keane, i.t.t. heel veel andere bands (Kane, om er eens een te noemen), wèl in staat zijn tot het verzinnen van mooie melodiën. Voorwaar een niet te onderschatten talent (geloof me, ik heb het geprobeerd).
Melodie vormt voor mij toch zo'n 80% van een nummer. Nothing In My Way vind ik prachtig en is voorlopig mijn favoriet, met Crystal Ball op tweede plaatst.
Van mij mogen ze deze plaat Hopes & Fears II noemen en dan hoop ik meteen dat ze ook nog een Hopes & Fears III gaan maken. Keane moet gewoon blijven doen waar ze goed in zijn: Mooie ongecompliceerde liedjes schrijven.

avatar van Koerok
En na een paar keer luisteren: Frog Prince, prachtig nummer!

avatar van Dielie
om één of andere reden heeft deze band mijn aandacht gekregen, de singles vind ik wel goed, maar of de rest dat niveau haalt zou mij verbazen, 'Crystal Ball' en 'Is It Any Wonder' zijn 'up-tempo' soms maar de rest zal minder zijn zeker?

tis omdak anders deze plaat blindeling zou aanschaffen, ik hou daarvan snapte

avatar van Koerok
Zoals wel vaker gaan de nummers die je in het begin mooi vindt op een gegeven moment vervelen en ga je andere nummers juist waarderen. Crystal Ball bijv. draai ik al niet vaak meer. Gek genoeg heeft Is It Any Wonder me vanaf het begin niet kunnen bekoren. Mijn absolute favoriet op dit album is Frog Prince (ik noemde 'm eerder al).
Even snel van hoog naar laag:
- The Frog Prince
- Nothing in My Way