Keane - Under the Iron Sea (2006)

Label: Island

1. Atlantic (4:13)
  2. Is It Any Wonder? (3:06)
  3. Nothing in My Way (4:00)
  4. Leaving So Soon? (4:00)
  5. A Bad Dream (5:07)
  6. Hamburg Song (4:37)
  7. Put It Behind You (3:36)
  8. The Iron Sea (2:58)
  9. Crystal Ball (3:54)
  10. Try Again (4:28)
  11. Broken Toy (6:08)
  12. The Frog Prince (4:21)
  13. Let It Slide * (4:11)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
chevy93 schreef:
Maar ik kreeg allesbehalve Keane-associaties. Ik kreeg associaties met grote dancefeesten.

O dat weet ik niet, daar kom ik gelukkig nooit.

Hoewel ik deze minder vind als ''hopes and fears'' geef ik hem toch een goede 4 sterren.

A Bad Dream is in mijn ogen een van de mooiste nummers ooit gemaakt. De tekst is zo mooi.

Jav-
Inderdaad mooie tekst Laatst dit album weer beluisterd, twijfel nog tussen 3,5 en 4 sterren. Neig wel naar 4.

avatar van jerome988
Ben ik de enige die zich eraan ergert dat je de zanger om de 5 seconden naar adem hoort snakken, de hele plaat lang??

Jav-
Is mij persoonlijk nooit opgevallen, zal er eens op letten.

avatar van Cor
Cor
Cor schreef:
Ben niet erg onder de indruk. Beetje zouteloos allemaal en meer van hetzelfde. Geen sterk album.

Moet ik toch een beetje nuanceren. Dit album ligt in het verlengde van het debuutalbum, al ontbreekt een wonderschoon liedje a la 'Bedshaped'. Maar het verval zette zich pas echt na deze plaat in. Dat heeft mijn beeld/gehoor wat beinvloed, denk ik. Verhoging naar 3,5***. Hier staan nog een paar mooie melodieen op.

avatar van Bluebird
Ik blijf het toch hun mooiste plaat vinden met een unieke donkere atmosfeer zoals Keane er maar 1 van heeft gemaakt. Met het druilerige dooiweer van nu doet ie het weer bijzonder goed moet ik zeggen.

avatar van Twinpeaks
De "moeilijke"tweede,want na het debuut kon het allemaal alleen maar minder worden ,dacht iedereen.Zo goed als het debuut is deze tweede ook niet ,maar Keane blijft fier overeind.Mooie melodieën en rake teksten.Wel moet ik zeggen dat ik dit album een minder lange houdbaarheid vind hebben dan hun debuut,maar al met al zeker niet slecht gedaan.De tekst van A Bad Dream is erg mooi inderdaad en ook Put It Behind You raakt de kern.

avatar van chevy93
Cor schreef:
Beide uitspraken kan ik maar moeilijk rijmen. De nummers zijn toch vrij verschillend van elkaar. Er zit wel wat overlap in, maar leg Is It Any Wonder?, Hamburg Song en The Iron Sea maar eens naast elkaar. Dat is bijna een wereld van verschil.

Dat het in het verlengde van het debuut ligt kan ik ook niet echt begrijpen. Daar waar de focus van het eerste album meer ligt bij het 'simpele' (piano)popnummer zit er hier veelal duidelijk meer pit in. Een nummer als Crystall Ball of Is it Any Wonder? zo absoluut uit de toon vallen op het debuut. Under the Iron Sea is één van de weinige voorbeelden van een band die bij hun follow-up duidelijk met hun sound evolueren.

Op hun 3e schoten ze daar te ver in door, maar dat even terzijde.

Dit was mijn kennismaking met Keane. Ik kende ze natuurlijk al wel van de radio, maar had nog nooit een heel album geluisterd. Viel zeker niet tegen, alleen vind ik de singles wel het beste van het album. Het hoogtepunt is voor mij het overlopen van The Iron Sea naar Crystal Ball.

Beste nummer voor mij is Nothing In My Way. Zat destijds in de soundtrack van een voetbalspel (Fifa 2007) en heb dat nummer toen zo vaak geluisterd, echt geweldig. Sinds het moment dat ik dat nummer hoorde, ben ik Keane wat meer gaan volgen.

avatar van Pinsnider
Ik blijf me er over verbazen dat het zo weinig over "The Frog Prince" gaat. Een ultiem feelgood-liedje aan het eind van de plaat met een opbeurende boodschap, een fijne melodie en als kers op de taart dat speeldoos-achtige pianootje aan het eind. Met afstand het beste Keane nummer naar mijn smaak....

avatar van tbouwh
Minder dan Hopes and Fears, maar toch aardig. Deze blijft minder hangen en heeft wat minder uitschieters. A Bad Dream, the Frog Prince and Hamburg Song zijn goede nummers.
Put it Behind You en the Iron Sea worden hier als 2 losse nummers gepresenteerd, op de cd zijn ze aan elkaar vastgeplakt

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Dan heb jij de US-versie.

avatar van Hedser
CHIEP schreef:
Dan heb jij de US-versie.

Nee hoor, op mijn versie is het ook zo en dat is absoluut geen US-versie.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Vreemd. En staan de nummers wel allebei vermeld op de tracklist?

avatar van Hedser
Nee, The Iron Sea staat niet vermeld. Ik heb hem trouwens gekocht op vakantie in Noorwegen bedenk ik me nu, dat zal er wel iets mee te maken hebben.

avatar van Marty McFly
jerome988 schreef:

Dan ben je vast geen liefhebber van Muse?

Marty McFly schreef:

Dan ben je vast geen liefhebber van Muse?

Nee klopt. Ik heb alle albums van Muse op Showbiz na 5* gegeven

inzekerezin
Pinsnider schreef:

Geheel mee eens. Mijn favoriet uit het gehele oeuvre van de groep. Het hele album is mij te veel van het goede trouwens, maar dit nummer is de uitschieter voor me.

Jav-
Die heb ik ook aangevinkt! Klinkt lekker fris.

avatar van adri1982
A Bad dream is gewoon een juweel van een nummer. Steekt voor mij boven alle andere tracks van dit album uit.

avatar van lennon
Ik verlaag mijn stem met een halfje.. album jaren niet meer gespeeld, en nu ik dat wel gedaan heb verveeld ie me bij een aantal nummers... voor mij niet zo veel houdbaarheid blijkbaar.

avatar van Boldface
Wat mij betreft het beste album dat Keane heeft gemaakt. Ze worden gemist.

avatar van Johnny Marr
'Is It Any Wonder?' doet me denken aan Achtung Baby, en niet in een negatieve zin. Knap werk dus.
Eigenlijk hoeft dit album helemaal niet onder te doen voor het debuut, gewoon weer een fijne popplaat.

bas1966
een bak minder dan het geweldige debuut, behalve 'broken toy'.
dit nummer staat in mijn top 3 van Keane.

avatar van ravenstein
jerome988 schreef:

Bedankt! Nu hoor ik niks anders meer!

avatar van jerome988
Sorry Bij herbeluistering merk ik nu dat ik me er niet zo zeer meer aan stoor. Na verloop van tijd valt het niet meer zo op.

avatar van lennon
NAV de release op vinyl de cd nog maar eens opgezet. Want misschien toch wel de moeite waard.

Maar helaas is een handvol sterke songs (die nog enigszins het nivuea van het debuut halen) niet voldoende om deze plaat op lp te gaan kopen. Die zal net als de cd stof gaan happen.

Atlantic vind ik wel een enorm sterke opener, had de hele plaat dat niveau maar.

Nee, de tht is allang verlopen....Voor mij persoonlijk blijft Keane dat ene bandje met dat hele leuke debuut.

avatar van Pinsnider
Daar wil ik toch wel iets tegenin werpen. Bij mij kwam gisteren WEL de heruitgave binnen en ik werd juist na al die jaren van niet luisteren gegrepen door de, al eerder gememoreerde, algehele sfeer van de plaat. Het artwork, de liedjes, de teksten. Het is allemaal niet zo ketsjie als op de eerste plaat, maar als geheel veel fraaier.... Beetje zoals a-ha dat deed op z'n tweede plaat....
Misschien gaan we wel naar 4,5*