Keane - Under the Iron Sea (2006)

Label: Island

1. Atlantic (4:13)
  2. Is It Any Wonder? (3:06)
  3. Nothing in My Way (4:00)
  4. Leaving So Soon? (4:00)
  5. A Bad Dream (5:07)
  6. Hamburg Song (4:37)
  7. Put It Behind You (3:36)
  8. The Iron Sea (2:58)
  9. Crystal Ball (3:54)
  10. Try Again (4:28)
  11. Broken Toy (6:08)
  12. The Frog Prince (4:21)
  13. Let It Slide * (4:11)
Pieter Paal
'Nothing in my way' is hier mijn meest favoriete song.
'Is it any wonder?' en 'Chrystal ball' mag ik ook graag horen.
Ik vind het debuut-album hun beste.

avatar van Luky12
Keane is de nieuwe coldplay word gezegt!
Ik vind Keane zelfs nog beter!

4.5*

avatar van Blue88
Ik vind de enige overeenkomst met coldplay, dat beide bands hun zelfrespect verloren hebben. Maargoed, dat is natuurlijk mijn bescheiden mening. Dit album is overigens nog best uit te houden, skipnummers daargelaten.

avatar van max95
Leuk album, maar toch heeft Perfect Symmetry mij meer geboeid. Ik weet niet hoe het met de anderen zit (ik bedoel dat sommige Keane-fans Perfect Symmetry wat minder vinden), maar ik ben er tevreden mee en Perfect Symmetry is het enige Keane-album dat ik luister.

avatar van rkdev
Perfecte 2e plaat, maar ik moet zeggen dat de albums qua kwaliteit dicht bij elkaar liggen, maar allemaal hun eigen sfeer hebben.
Kan dus moeilijk kiezen welke ik het beste vind.

Waar het mierzoete Hopes And Fears niet iedereen kon bekoren mag je na hun tweede album wel stellen dat Keane een band is voor een groot publiek.

Under The Iron Sea is een album dat zowel de romantische zielen als de alternatieve muziekliefhebbers zal aanspreken. Keane klinkt ouder, wijzer en geloofwaardiger.

De overheerlijke maar onbevangen liedjespop van het debuut klonk vooral als een verzameling hitsingles, Under The Iron Sea vormt als album meer een geheel.

De weg naar de altijd moeilijke tweede ging niet over rozen. Het succes kende zoals vaak een keerzijde. Drugs & Drank. Keane strandde bijna in de wereld van de rock n’ roll. Exit youth.

De kille sfeer en de sombere woorden van Tom Chaplin getuigen van de moeilijk periode die de band achter zich liet. De liedjes zijn wat minder licht verteerbaar, maar nog steeds even prachtig.

Het koele Atlantic is bombast zonder ruimte voor een vleugje luchtigheid.

Het U2-achtige Is It Any Wonder en Crystal Ball zijn de bekende hitsingles,

Het prachtige Nothing In My Way bezorgt je vanaf de eerste seconden kippenvel, maar het absolute prijsnummer is A Bad Dream. Wat een nummer!

Zijn er ook minpuntjes? Ja, een paar kleine. Pianoballads als Hamburg Song en Try Again zijn wat aan de slome kant.

Gelukkig zorgt The Frog Prince voor een stijlvol einde.

avatar van Yamato
@sebas:

Dat zie je verkeerd want tijdens de opname van deze plaat was die moeilijke periode nog helemaal niet achter de rug, dat is pas een hele tijd later geweest.

In het interview in OOR (ten tijde van de release van dit album) lieten de bandleden wel doorschemeren dat ze een zwarte periode hadden afgesloten.

De praktijk bleek later inderdaad anders.

Maar toch...het verklaart de donkere smaak van Under The Iron Sea.

avatar van SemdeJong
Ben niet echt fan van muziek van Keane maar toch een lekker eerlijk album en prettig om naar te luisteren.

avatar van vandermeulen
Bij dit album vallen ze hier en daar behoorlijk in de herhaling maar toch een goed album.
'Hope and fears' blijft de beste.

Door Tequila S. op het idee gebracht Keane weer eens te draaien. En Under The Iron Sea is mijn favoriete Keane. Bad Dream, Hamburger Song, de titelsong en The Frog Prince, prachtig! Je wordt er telkens weer vrolijk van en er gaat zoveel positieve werking van dit album uit.

lowriderluuk
Leuke frisse CD waar je vrolijk van wordt, geen diepzinnige zwaar op de hand liggende muziek maar pure arbeidsvitaminen.

avatar van Madjack71
Ad Brouwers zegt: ....Je wordt er telkens weer vrolijk van en er gaat zoveel positieve werking van dit album uit.

Grappig dat je dat aangeeft. Ikzelf heb het idee dat dit het zwaarmoedigste album van dit drietal is en dat de teksten wel gericht zijn op positiviteit, maar dan wel vanuit het gevoel van de draad oppakken, jezelf afstoffen en doorgaan. Wat dat aangaat vind ik het wel hun meest introverte plaat. Daarnaast was er voor hun weinig reden tot vrolijkheid ten tijde van deze opnames en lag het gebruik van zanger Tom Chaplin flink wat dwars. Zoals ze het zelf ook al eens hebben aangegeven; beste vriendjes waren het destijds niet.
Nee, geef mij dan maar Perfect Symmetry als ik vrolijk wil worden.

avatar van Madjack71
Tja, raar maar waar, tussen Hopes and Fears en dit Under the Iron Sea is er een voor mij even zo grote waardering. Hopes and Fears is een geweldige verzameling popliedjes, die heerlijk zijn om te horen en dit album vind ik als geheel en qua sound beter in elkaar vallen. Alles lijkt te kloppen......maar...weet toch niet zo goed wat ik met Hamburg Song en Try Again mee aan moet. Misschien voor mij toch een beetje te zoet en halen ietwat de sfeer eruit die mij juist zo aanspreekt in dit album.
Toch een halfje erbij, maar meer zit er ws. door die twee suikerklontjes niet in.

Desondanks heb je er goed aan gedaan er een halfje erbij te doen, Madjack71. Het echt een geweldig album en mijn favo is toevallig Hamburg Song.

avatar van Madjack71
Ad Brouwers schreef: ...mijn favo is toevallig Hamburg Song.

Nou Ad, dan zul je hier ook zeker van kunnen genieten:
YouTube - Keane- Hamburg Song (Live)

Het mag gezegt zijn: Dit is een prachtige live uitvoering. Zal Hamburg Song en Try Again...nog eens aandachtig beluisteren. Want ik vind dit album van Keane wel erg mooi hoor.

Daarnaast ook nog eens dit clipje van Try Again gezien en krijg veel zin om dit album weer te draaien.
YouTube - Keane - Try Again
...Mea Culpa Tom...hier is waar voor je geld..... *****

Tja, gewoon waanzinnig mooi. Wat zal het moeilijk zijn dit album ooit te overtreffen.

Vreemd dat sommigen Try again en Hamburg song niet geweldig vinden. Ik vind dit beide prachtige liedjes, de 2 mooiste van de cd.

avatar van sander.h
Vind ik ook! Try Again vooral dankzij de magistrale uitvoering op de O2-Arena dvd.

Gisteren het hele album weer eens gehoord, en er staat weinig op dat mij niet aanspreekt. Alleen Put It Behind You vind ik wat minder. Maar voorderest laat Keane ook hier zien dat het als geen ander de kunst verstaat om pakkende popnummers te schrijven met enkele briljante melodieën (Leaving So Soon, Chrystal Ball, Nothing In My Way, etc.etc.etc)

Aangezien ik het debuut met 5 sterren beoordeeld heb en deze eigenlijk niet daarvoor onder vind doen, verhoog ik deze ook naar de volle mep.

O ja, en de genoemde dvd kan ik ook iedereen aanraden

avatar van Shelter
Iets beter dan de vorige, maar nog steeds veel van hetzelfde.
Wel een hele mooie hoes trouwens.
Ook deze vind ik de houdbaarheid niet geweldig...dus weer 3* (net als de vorige)

Hmm twijfelgevalletje. Hamburg Song vind ik prachtig, maar er staan ook enkele nummers op die mij wat minder weten te raken. Keane kan veel beter.

geweldige muziek,

Het debuut was fris, zoet en onschuldig; knuffelpop met klasse; rozegeur en maneschijn.

Deze tweede was , zoals de titel je al vertelt, donker en kil; maar wel prachtige en indringende kommer en kwel.

Bij de derde plaat schijnt het zonnetje weer, een lenteplaat pur sang; met een vette knipoog naar de eighties.

De eerste trilogie van Keane is hoe dan ook de moeite waard.

Absoluut het beste album van Keane, en één van de betere albums van de afgelopen vijf jaar. Keane neemt je het hele album mee op reis en alle nummers sluiten zeer goed aan op de voorgaande! knappe en diepe sound, die met Atlantic al gelijk de toon zet
beste nummers zijn naar mijn mening ''leaving so soon'', ''hamburg song'' en ''is it any wonder'', maar elk nummer kan hier niet zonder het ander eigenlijk.

perfect symmetry is dan toch een tegenvaller geweest.

avatar van Cor
Cor
Ben niet erg onder de indruk. Beetje zouteloos allemaal en meer van hetzelfde. Geen sterk album.

robindejong1989 schreef:

perfect symmetry is dan toch een tegenvaller geweest.
Ik ben het volledig eens met jouw reaktie. Grandioos mooi album! (vanmorgen nog eens lekker hard op de koptelefoon beluisterd) Het enige waar ik wel een beetje bang voor ben dat zij misschien iets te vroeg "gepiekt" hebben. Het lijkt mij bijna onmogelijk deze nog te evenaren of te overtreffen. Perfect Symmetry is goed, maar kan niet tippen aan deze cd. Hamburg Song, Bad Dream en Broken Toy zijn van uitzonder hoog nivo. En je je hebt helemaal gelijk. Op een één of andere manier passen de songs precies bij elkaar.

dVTB
Cor schreef:

Advies: luister het album een paar keer. Ik had zelf na de eerste luisterbeurt ook zoiets van: mwoa....

Maar na een paar keer luisteren ging ik alle nummers beter en beter vinden, met "Leaving So Soon" als uitschieter. Waarschijnlijk wel mijn favoriete Keane-nummer ooit.

avatar van rkdev
dVTB schreef:
Mee eens !!

avatar van Shelter
dVTB schreef:

Dit album haalt probleemloos mijn Top 10 van dit decennium.

Bij mij was het andersom, in het begin vond ik het best vet maar na meer en meer draaibeurten vond ik het meer van hetzelfde en saai.
Ieder zijn ding zullen we maar zeggen

avatar van Lennonlover
rkdev schreef:
Mee eens !!

Dan vind ik hun eerste toch een pak beter.