Smashing Pumpkins - Siamese Dream (1993)

Label: Hut

10. Spaceboy (4:28)
  11. Silverfuck (8:43)
  12. Sweet Sweet (1:38)
  13. Luna (3:20)
  14. Pissant [Siamese Dream Sessions] * (2:32)
  15. Siamese Dream * (6:18)
  16. Stp * (3:28)
  17. Frail and Bedazzled * (3:42)
  18. Luna [Home Demo] * (3:12)
  19. Quiet [BBC Session] * (3:36)
  20. Moleasskiss * (3:59)
  21. Hello Kitty Kat * (6:14)
  22. Today (Rehearshal) * (3:21)
  23. Never Let Me Down Again [BBC Session] * (4:03)
  24. Apathy's Last Kiss * (2:40)
  25. Ache * (6:57)
  26. U.S.A * (4:25)
  27. U.S.S.R * (1:35)
  28. Spaceboy [Acoustic Demo] * (3:57)
  29. Rocket (Rehearshal) * (4:55)
  30. Disarm [Acoustic] * (3:18)
  31. Soma [Instrumental] * (6:38)
avatar van IllumSphere
Die staat inmiddels in het lijstje van interessante platen, maar toch bedankt voor de tip.

Odelay
Is deze beter dan 'Mellon collie and...', en waarom dan wel?

Dit zijn altijd van die open deuren.... daar kan niemand jou antwoord op geven natuurlijk daarvoor zul je het gewoon zelf moeten luisteren.
Waar veel mensen bij Mellon Collie nog wel eens tegenaan lopen is de lengte (heb ik zelf geen last van). Onderschat Gish trouwens ook niet.

avatar van IntoMusic
Odelay schreef:
Is deze beter dan 'Mellon collie and...', en waarom dan wel?

Misschien eerst even zelf luisteren en dan moet je voor jezelf bepalen of dit album beter is... Kijk naar de beoordelingen van beide albums en je hebt een gemiddelde van de MuMe bezoeker. Niet dat je er wat aan hebt, maar dat heb je met (zoals mijn voorganger het goed verwoord) 'open deuren'.

aERodynamIC schreef:

Ik heb hier ook wel wat last van bij Mellon Collie en heb misschien slechts een of twee keer de volledige plaat achter elkaar geluisterd. Wel een geweldige luisterervaring maar meestal kies ik gewoon CD 1 of 2.

avatar van Eveningguard
Siamese Dream is ook niet kort natuurlijk, maar een stuk beter om 'm wel gewoon helemaal te beluisteren. Enige nummers die ik zo nu en dan los op zet zijn Cherub Rock, Disarm en Mayonaise.

avatar van Dielie
wat een plaat is 'Siamese Dream' toch, werkelijk onvoorstelbaar perfect en origineel, voor mij persoonlijk moeilijk te overtreffen en toch kan 'Mellon Collie' er perfect naast liggen, de twee beste platen van de Pumpkins,

van de eerste noot tot de laatste één geheel en één reis, daarom ben ik zo verslaafd geworden aan de Pumpkins indertijd, je stapt erin en kan er pas weer uit als de plaat stopt,

straf,
zeer straf

Op dit moment staat de dvd live at the metro 1993 op die bij de deluxe editie te krijgen is. Wat een apart idee dat ik nog geen maand later zelf in die kolkende massa stond in maar dan in Vredenburg.
Mijn verwachtingen van dit soort dvd's zijn meestal niet zo groot maar ik moet zeggen dat het een zeer prettige aanvulling is op de heruitgave van dit wereldalbum.

avatar van Eveningguard
Mooie dvd inderdaad, alleen eindigen met Silverfuck... Ik weet het niet. Waarschijnlijk had Luna als afsluiter beter gewerkt voor mij, omdat ik het zachte en dromerige einde hier ook zo mooi vind. Erg onderschat nummertje.

Luna kan bij mij niks fout doen.

Eveningguard schreef:
Mooie dvd inderdaad, alleen eindigen met Silverfuck... Ik weet het niet.

Dat deden ze die tour eigenlijk vrij vaak
Het grappige is dat ik het jaar daarvoor al kennismaakte met Silverfuck in Rotterdam waar de band het speelde en toen niemand het nog kende omdat Siamese Dream nog niet uit was.
Ik vond het wel een perfecte afsluiter: een boost van jewelste.

Overigens wel mooi dat de cellist van Disarm meedoet tijdens dit concert dat op dvd staat. Een Spaceboy of Starla in die versies zijn toch wel apart zo.

Door Oceania zit ik weer helemaal in een Pumpkins periode. Dat had ik een paar jaar geleden niet kunnen bedenken. De Pumpkins waren toen gedaan voor mij.

deric raven schreef:
Luna kan bij mij niks fout doen.

Bij mij dus ook absoluut niet. Ik bind het ook erg vreemd dat de laatste twee tracks hier door sommige users als filler worden gezien.

avatar van Arrie
Eveningguard schreef:

Z'n dochter heet Luna.

avatar van Eveningguard
Ik moest even nadenken over je opmerking Arrie maar nu snap ik 'm.

Heeft dit nummer soms iets te maken met de benaming van je dochter Deric?

Mijn oudste dochter heet Luna, maar die is eigenlijk genoemd naar de dochter van de zangeres van Within Temptation.

aERodynamIC schreef:

Dat deden ze die tour eigenlijk vrij vaak
Ik vond het wel een perfecte afsluiter: een boost van jewelste.

Dan vraag ik me toch af: Vind je de harde, grungeachtige kant van de Pumpkins beter of de zachte, dromerige kant? Persoonlijk zorgen de dreampop elementen bij mij voor een heerlijke roes. Het is ook iets wat de pompoenen tot een absoluut unieke band maakt, in tegenstelling tot de andere Grungebands die voornamelijk harde rock maakten

avatar van Shelter
wat ze uniek maakt is de combinatie van de 2 met vaak zwaarmoedige gitaren maar dan van die elfachtige geluidjes erbij. Ze combineren licht met donker en laten het werken.
Het mooiste nummer van de pumpkins voor mij "Mayonaise" is er ook een voorbeeld van.

avatar van Eveningguard
Dat is inderdaad hun mooiste nummer, luister ook nog eens goed naar de overgang van snerp hard naar zacht in dat nummer. Dat kunnen alleen de Pumpkins op deze manier.

Shelter schreef:

Mooi verwoord en ook precies wat ik zo goed vind aan de Pumpkins, en dan vooral deze plaat. Hier komt de door jouw beschreven stijl het duidelijkst naar voren. Grungy, maar toch zo gevoelig en dromerig. Echt fantastisch. Er zijn zeker meer bandjes (ook tegenwoordig is er een ware revival van noisy dreampop) die dit kunstje doen, maar SP zijn samen met My Bloody Valentine de grootmeesters.

avatar van Dietmar
Mayonaise

avatar van IllumSphere
Geef mij maar ketchup. Dat is een stuk gezonder dan die witte klodder.

avatar van Eveningguard
Heel stiekem staat het mooiste nummer van deze band aan het eind van deze plaat. Ik heb het al vaker gezegt maar och wat is Luna toch mooi. Corgans vocalen vind ik ook ontzettend krachtig, maar zijn beste prestatie heeft hij geleverd met het nummer Wound.

Schnee
ik heb de verering van Siamese Dream nooit zo goed begrepen, ik vind Gish zo veel beter.

Pimdo
Dit album deze week dagelijks geluisterd en ik vind het prachtig. De harde gitaarmuren worden afgewisseld met mooie bijna postrockachtige stukken. Daarbij is de stem van Corgan heel verfrissend. Sommige nummers eindigen in een goede jam (geen mayonaise ) en dat vind ik geweldig! Superplaat!

avatar van Joy4ever
I go along
Just because I'm lazy
I go along to be with you

Jammer dat Starla het uiteindelijk niet gehaald heeft. Neemt niet weg dat Siamese Dream één groot jeugdsentiment voor mij is. Voor het eerst echt verliefd op een meisje. Dit album was toen hetgeen ik naar luisterde. I'm in love with you. So in love. Woei .

Topplaat. Behoorde voor mij tot de drie beste Grunge platen. Samen met Ten en Superunknown.

avatar van LucM
De laatste tijd dit album meermaals beluisterd en het is ongetwijfeld een klassieker in de jaren '90. Erg knap dat de songs hard en dromerig tegelijk klinken en de prima heldere productie doet de dynamiek nog verhogen. The Smashing Pumpkins worden niet tot de grunge gerekend maar dit album heeft toch de geest daarvan waarbij Billy Corgan daar een geheel eigen tint aan geeft zowel door de zang als door de gitaarsound.

kippenhok
Pinsnider schreef:
Vinyl klinkt altijd beter dan een CD gekkie Maar ik bedoel natuurlijk of het nieuwe vinyl beter klinkt dan de originele versie

beetje late reactie mischien, maar ik heb de remaster vinyl vergeleken met de originele uitgaven (UK op zwart vinyl en US op 'peach' vinyl).

De remaster staat als een huis, en ik raad hem zeker aan als je nog geen enkele persing op vinyl hebt. Geluidsobjectief gezien (alks er zo iets bestaat!) is hij misschien wel beter dan de originele uitgaven.

maar ik heb hem uiteindelijk toch verkocht; ik vond de remaster misschien iets te gepolijst en braaf, en ik wil gewoon die plaat precies horen zoals hij in 1993 in de groeven is gezet.

avatar van Pinsnider
Grappig dat je dat zegt! Ik vond de herpersing van Mellon Collie ook al zo helder klinken en hoor inmiddels ook liever mijn oude afgeragde origineel. Beetje hetzelfde als toen ik eent ijdje geleden de beginriff van Whole Lotta Lova van Led Zeppelin op CD hoorde. Zonder een enkele kraak.... Brrrrr....
Overigens heb ik ook een 1993 vinyluitgave van Siamese Dream. Dan laat ik het daar maar bij Dank!