Een schitterend album inderdaad.. misschien zijn er wel vele tieners hier met mij die zich herkennen in het jochie dat op zijn 13e zijn muzieksmaak ging ontwikkelen, maar waar King Crimson toch tijden nog als stoffige, oubollige muziek werd beschouwd... immers luisterde mijn vader ernaar in de tijd dat half Nederland stijf stond van de stickies, en in zulke buien nogal eens naar zulke progressieve rockmuziek werd geluisterd (hoezo stereotyperend

Toch ben ik hier me het afgelopen jaar over heen gaan zetten, wat eigenlijk begon door de steeds verdere ontwikkeling... op een gegeven moment leerde ik zelfs Pink Floyd waarderen (al is dat een behoorlijk understatement) en een korte poos geleden raakte ik dan ook hier aanbeland.. immers, de bands waarvan ik al een vies gezicht trok als mijn vader ze opnoemde op mijn 13e, bleken een aantal jaren later toch minders saai te zijn dan ze gedacht waren (hoe eigenwijs en kortzichtig kan je ook zijn he

), dus zou dat hier ook wel eens het geval kunnen zijn.
In eerste instantie leek deze plaat die theorie toch niet helemaal te volgen, het klonk allemaal iets te vreemd in mijn oren om er echt goed over te kunnen voelen. Tot ik een iets recenter album The Power to Believe ging luisteren. Dat klonk echt als een draak van een album en smaakte naar meer. 1+1=2 en zo kwam ik opnieuw bij één van de meest gewaardeerde albums van KC uit: Red. En toen ik hem dus gisteren weer eens opzette was de toon meteen gezet:
Fabuleus neergezette productie, dat allereerst. Geweldig in elkaar gezet, zelfs op een met krassen bekladde plaat klinkt het nog fantastisch. Vervolgens wil ik de bandleden becomplimenteren om hun vakwerk. Werkelijk geen één muzikant springt er in negatieve zin uit, terwijl ik toch een eervolle vermelding heb voor de drummer die er echt met een creative mind bij moet zitten, het contrast met een puur ritmisch gerichte Ringo Starr bijv. kan niet veel groter zijn.
Het openingsnummer is gelijk al mijn favoriet, Red opent vooral fantastisch en eindigt ook prima met nooit vervelende gitaarpartijen, hier wordt de sfeer gezet! Een sfeer die eigenlijk een tijdje zo voort blijft kabbelen, maar nooit erg wegzakt. Ik kan hier nummer voor nummer mijn gevoelens gaan beschrijven, maar het is toch vooral een doorlopende plaat... Ik zit trouwens heel erg met dubbele gevoelens over de zang; ik vind aan de ene kant de stem van Wetton geweldig, aan de andere kant mis ik hem op de instrumentale gedeeltes ook totaal niet. Een rare paradox misschien, maar eigenlijk ook wel weer de kracht van dit album dat het dus op geen enkele manier verveelt.
Misschien een vroeg oordeel en daarom neit helemaal compleet, maar tot nu toe een sterretje of 4.