Van Morrison - Astral Weeks (1968)

Folk
Label: Warner Bros.

1. Astral Weeks (7:00)
  2. Beside You (5:10)
  3. Sweet Thing (4:10)
  4. Cyprus Avenue (6:50)
  5. The Way Young Lovers Do (3:10)
  6. Madame George (9:25)
  7. Ballerina (7:00)
  8. Slim Slow Slider (3:20)
  9. Beside You [Take 1] * (5:57)
  10. Madame George [Take 4] * (8:24)
  11. Ballerina [Long Version] * (8:02)
  12. Slim Slow Slider [Long Version] * (4:53)
avatar van Paalhaas
Beitel schreef:
Ik ga overstag. Een perfecte score voor die prachtige, zwevende aanwezigheid dat mijn leven de aangename tijd een stuk aangenamer maakte. De muziek is zo vrij als het werk van mijn favoriete artiesten en tegelijkertijd ook even strak.

Fijn dat het bevalt, Beitel. Maar eh: strak?! Ik vind deze plaat zelf haast de antithese van strak.

avatar van Lennonlover
"Strak" ik denk dat hij bedoeld dat het onderhoudend blijft. De muziek is vrij en sprankelend zoals een jong veulentje in een wei maar toch is het ge fundeerd en betekend het nog iets. Sommige Krautrock vind ik ook heel vrij maar soms net iets té vrij. Niet meer strak, het slaat op niets meer.

Beitel
Precies, dit album kent geen verspilde noot.

Gish
Ballerina

avatar van KampF
Momenteel nog steeds mijn favoriet. Zo oprecht mooi.
Maarja, welk nummer niet op Astral Weeks?

beaster1256
iedereen stoeft met dit plaatje , maar ik kan er echt niet inkomen , sorry

Musicguru
"Beside You", "The Way You Lovers Do". Verre weg zijn meest geniale album. De composities en de sfeer zijn briljant op deze plaat. Een ware klassieker.

Sweet Thing

beaster1256 schreef:
iedereen stoeft met dit plaatje , maar ik kan er echt niet inkomen , sorry

Blijven luisteren zou ik zeggen. Ik ben ben begonnen met een 2.5*-beoordeling. Kijk nu maar eens...

Musicguru
Goede zaak, Lennonlover

thebyrds69
That's the spirit, Lennonlover!

avatar van Lennonlover
Jah, een beetje moeite doen. Dat is tegenwoordig het probleem. Het moet allemaal maar snel en vanzelf gaan, en niemand doet nog de moeite om een plaat te gaan appreciëren (zoals deze bijvoorbeeld).

Eerste keer gehoord, vooral het tweede nummer was geweldig. Alleen de rest is stukken minder maar ik denk dat hij nog wel gaat groeien.

voltazy
vast wel, bij mij ging het hetzelfde iig.

Denk het ook, onzettend mooie plaat maar ik heb er nog wat tijd voor nodig om sommige stukken beter te herbeluisteren. 3,5 is een mooie start

Lennonlover schreef:

Dat is zeker zo

DonDijk
Ik was ook begonnen met een 3 geloof ik voor dit -toch wel erg mooi- album.

avatar van LucM
Dit vind ik nu eens een werkelijk prachtig album dat ik 's avonds graag wil beluisteren. Van Morrison brengt hier een eigenzinnige mengeling van folk met blues met beeldende en poëtische teksten, de arrangementen zijn hier opvallend rijk en gewaagd en komen de sfeer maximaal ten goede en Van Morrison zingt als een begenadigde soulzanger.
Alle 8 tracks vind ik zonder meer prachtig, maar als ik twee favoriete tracks moet uitkiezen zijn dat "Astral Weeks" en "Ballerina".

thelake
Fenomenaal !! Tijdloos album. Bij elke keer luisteren raak ik weer in vervoering.

toch maar naar 5 sterren. per jaar groeit dit album bij mij, ik krijg er geen genoeg van ......

Het kwartje is langzaam aan het vallen, vooral bij het geweldige Madame George _o_

DonDijk
Langzaam gaat dat he bij deze cd? Had ik ook hoor.

avatar van Lennonlover
Zowat iederéén heeft het bij dit album. Gewoon blijven luisteren!

Ik vond hem direct geweldig.

avatar van Chungking
Ik vind persoonlijk de versie van 'Beside you' die 6'10" duurt wel iets beter dan de oorspronkelijke (heb deze op een of andere verzamelaar staan). Er zit meer schwung in deze versie en ik vind de zanglijn ook interessanter. Het origineel is ook mooi natuurlijk.

avatar van Chungking
Volgens wikipedia blijkt de versie waar ik het over had feitelijk de oorspronkelijke te zijn. Deze werd voor het uitbrengen van Astral Weeks opgenomen voor Bang, het label waarbij Van Morrison zijn eerste CD uitbracht (Astral Weeks werd bij Warner Bros. uitgebracht). Enkele van deze vroege opnames, waaronder de alternatieve versie van Beside You, werden in 1991 heruitgebracht onder de titel 'Bang Masters'.

avatar van LeRoi
Aan de hand van de vele positieve recenties op deze site de plaat een half jaar geleden toch maar aangeschafd.

Edoch, vandaag weer van de hand gedaan. Hoewel de muziek knap in elkaar zit en ik Van waardeer als muzikant/composer, kan mij deze plaat toch onvoldoende boeien. Of, beter gezegd, irriteert mij de zangstem van Van toch zodanig dat dit algehele geweldige muzikaliteit van deze plaat teveel aantast.

Kortom, niet 'for keeps' voor mij en hou het bij een mooie verzamel van Them waar imo de zangstem van onze Van minder 'aanwezig' is.

Zigstar
Neen, ik hoor het niet. Heb het nu al enkele kansen gegeven, maar ik hoor het speciale er niet van in. Helemaal anders dan bij Moondance, waar het meteen wel klikte. Ik kan voorlopig nog niet hoger gaan dan een voldoende.

avatar van Lennonlover
"Enkele kansen" is niet voldoende Zigstar, geloof me. Ik weet dat je muziek echt kan appreciëren, wel, doe dit dan voor mij, blijf luisteren man. Ik had het ook erg moeilijk in het begin maar vroeg of laat valt die klik wel!

Zigstar
Wel Lennonlover, omdat jij het bent zet ik m nog es op