Rush - Power Windows (1985)

Canada
Label: Mercury

1. The Big Money (5:34)
  2. Grand Designs (5:05)
  3. Manhattan Project (5:05)
  4. Marathon (6:09)
  5. Territories (6:19)
  6. Middletown Dreams (5:15)
  7. Emotion Detector (5:10)
  8. Mystic Rhythms (5:53)
avatar van vigil
Zeer goede jaren 80 plaat van Rush. Voor mij kwamen de beste platen van deze band sowieso uit de 80's. Persoonlijk favoriet is Marathon, eigenlijk een beetje over de top maar jemig wat goed! Ook de versie op Show of Hands is fantastisch.

Als ik een lijstje moest maken zou deze op de 4de a 5de plek komen in de Rush 80's top 7. Belachelijke hoge kwaliteit behaalden de mannen in die jaren, enkel Presto is voor mij wat minder maar verder

avatar van sander.h
Vind het zelf best moeilijk om een rangschikking aan te brengen in dat lijstje albums.
Ze liggen natuurlijk best in elkaars verlengde, maar het zijn allemaal topalbums met een eigen karakter en mijn favoriet verandert dan eigenlijk best wel eens.

Heb uiteindelijk voor Power Windows in mijn top 10 gekozen omdat daar mijn favoriete Rush-nummer (Middletown Dreams) op staat.

Presto is misschien wat minder (volgens mij vinden de heren dat zelf ook) - maar heeft wellicht wat te lijden onder de produktie , qua songs vind ik hem toch wat ondergewaardeerd.

avatar van uffing
Als - en ik zeg met nadruk 'als' - ik dan toch een minpuntje op dit album moet noemen is het dat de fade out op Marathon veel te snel komt. Dat outtro had wat mij betreft eindeloos door mogen gaan.

Wat een album is dit toch, man, man

Mind Ruler
Ook hier weer geen enkel zwak moment te bespeuren, integendeel.
Dit album is werkelijk één groot hoogtepunt met als absolute uitschieters Marathon en Mystic Rhythms. Maar de andere 6 nummers zijn ook van een buitenaards hoog niveau.

avatar van pos
pos
Geweldig album wat ik weer een beetje aan het herontdekken ben momenteel. Heerlijk om een nummer als Emotion Detector weer eens te horen.

avatar van AstroRocker
Wederom weer een prachtige Rush plaat. Toch geef ik deze plaat een iets lagere score. Op Signals en Grace Under Pressure staan enkele waanzinnige uitschieters (op het toch al niet misselijke niveau). Eigenlijk vind ik er op Power Windows twee: Territories en Emotion Detector. Maar, voor alle duidelijkheid, alle nummers zijn geweldig.

avatar van horned_reaper
AstroRocker schreef:

Wat vindt je dan van Middletown Dreams?

avatar van AstroRocker
@horned_reaper: Uitstekend nummer, zou in de top 8 van deze plaat op nummero drie eindigen .
Het is dankzij Clockwork Angels dat ik weer regelmatig Rush draai. Altijd een geweldige band gevonden en heb ze in 1990 of zo voor het eerst live gezien in Ahoy. Geweldige show, ik herinner mij Alex Lifeson die lachend tegen één van de bunnies stond te schoppen omdat dat ding niet
hoog genoeg uit de hoed verscheen.... Alleen jammer dat die acoustiek van Ahoy kloten is. Daarom ben ik vorig jaar daar niet geweest.
Een jaar of vijf geleden heb ik ze in Oberhausen gezien, ook weer fenomenaal. En inmiddels is er een kaartje voor de Ziggo dome (gelukkig niet Ahoy dus...). Ik verwacht hier erg veel van.

Ozric Spacefolk
Wat een waanzinnige track is Marathon toch.
Al prefereer ik wel de versie van Show of Hands, maar dat geldt voor een heleboel tracks, eigenlijk.

avatar van AstroRocker
@Ozric Spacefolk. Ik ben het wel met je eens, een flink aantal live versies op A Show Of Hands is inderdaad beter (mooier) dan de studioversies. En dat geld zeker voor Marathon.

avatar van horned_reaper
Marathon live is inderdaad fantastisch!

avatar van stoepkrijt
Rush in een jaren '80-jasje!

Dit album komt voorlopig op me over als het perfecte midden tussen Permanent Waves/Moving Pictures en Counterparts (de enige Rush-albums die ik voorlopig ken). De goede punten van die albums worden hier gecombineerd, terwijl de minpunten juist niet meer terug te horen zijn. Hun enigszins gedateerde geluid is omgeruild voor een frissere en modernere sound. Power Windows is minder prog en meer rock. De kwaliteit van hun eerdere werk blijft gewaarborgd, alleen klinkt het allemaal een stuk lekkerder. En dan is dit alles ook nog eens in een typisch jaren '80 new wave/post-punkjasje gestoken. Ja, dit album bevalt me wel.

Voor mij zijn Hemspheres en a Farewell to kings met Moving Pictures de beste albums, maar vond ze met dit album weer sterk voor de dag komen.

avatar van uffing
Rush is wat mij betreft één van de weinige acts uit de voorgaande decennia die erin is geslaagd om de jaren 80 sound op perfecte manier in hun muziek te integreren met dit album als absolute hoogtepunt. Helemaal eens met Stoepkrijt dus, hoewel ik dit nog echt wel prog vind. Ik draai het album eigenlijk veel te weinig, maar deze plaat is niet voor niets de nummer 1 in mijn top 10.

Meesterwerk.

Oh, dat heb ik nu a Farewell to Kings (met Cynux X1 en Xanadu 2 topnummers) staat bij mij nummer1 . AFTK was mijn kennismaking met RUSH en ik was direct verkocht!!

Meesterwerk.

Hoe vind je de jaren 80-werkjes van Saga, Camel, King Crimson, Kansas en Triumph?

Ik neem aan dat je dan vindt dat Genesis en Yes niet zo goed presteren...

avatar van stoepkrijt
Mystic Rhythms is met afstand mijn favoriete nummer van dit album. Dat nummer heeft echt een heerlijk The Cure-sfeertje

Ozric Spacefolk
The Cure? Als in de band The Cure? Maken die dit soort muziek?

avatar van stoepkrijt
Inderdaad, die The Cure bedoel ik. Die maken niet dit soort muziek, maar die duistere sfeer rond Mystic Rhythms (en dan vooral dat heerlijke gitaarspel ) doet me wel erg aan die band denken.

Ozric Spacefolk schreef:

Ik neem aan dat je dan vindt dat Genesis en Yes niet zo goed presteren...

Yes heeft met 90125 nog wel een aardige plaat afgeleverd. Over Genesis zullen we het maar niet hebben. Hoewel in mijn beleving niet zo goed als Rush, hebben de overige bands nog behoorlijk goed werk afgeleverd. Overigens vind ik van Camel ook het jaren 90 werk en het laatste album erg sterk.

Wat Rush betreft: De reeks Moving Pictures tot en met Hold Your Fire is wat mij betreft één van de sterkste rij platen op rij ooit.

uffing schreef:

Je vergeet misschien wel de 2 sterkste van hen: Hemispheres en a Farewell to Kings (top(!) nummers met als hoogtepunt La Villa Strangiato (zo speelt Lifeson helaas nooit meer)

avatar van vielip
Nee, zónder Hemispheres en Farewell to kings! Dat zijn ook gave albums maar zoals uffing zegt; de reeks Moving pictures t/m Hold your fire is zeer, zeer sterk!! Al mag die reeks wat mij betreft beginnen met Permanent waves maar vooruit...

avatar van uffing
Ach ja, die is ook uit de jaren 80. Waarom ook niet.

avatar van vielip
Juist, jij snapt het wel...

avatar van stoepkrijt
Opvallend dat de vier sterkste nummers van dit album allemaal met een M beginnen.

avatar van viking1
Geweldig rush album.
Draai hem de laaste tijd weer vaak.

Samen met snakes & arrows mijn favorieten.
Moet a show of hands ook maar gauw eens aanschaffen daar staan veel live uitvoeringen,
Van deze cd op.
Ben ik heel benieuwd naar.

Maar deze cd is top.

viking1 schreef:
Geweldig rush album.
Draai hem de laaste tijd weer vaak.

Samen met snakes & arrows mijn favorieten.
Van deze cd op.
Ben ik heel benieuwd naar.

Maar deze cd is top.

Het "oudere"werk van deze top(!) band zeker nog niet beluisterd??

avatar van viking1
Wat is oud?,mijn oudste rush album is caress of steel.
Ik hou zelf iets meer van de gitaar/rock getinte rush.

Mijn voorkeur gaat naar albums als caress of steel,counterparts,power windows,moving pictures,clockwork angels en wat live albums.

Maar op zijn tijd vindt ik a farewell to kings,hemispheres,grace under pressure,signals........ook prachtig.

Wat ik wou zeggen moet nog een paar live albums hebben a show of hands en time machine ben ik erg benieuwd naar.

Op a show of hands staan zoals ik lees op deze site prachtige uitvoeringen van dit album.

En inderdaad neal rush is een top band.

avatar van rushanne
Zo, 4 nummers van Power Windows op de nieuwe setlist! Vooral Grand Designs is een grote verrassing!!

viking1 schreef:
Wat is oud?,mijn oudste rush album is caress of steel.
Ik hou zelf iets meer van de gitaar/rock getinte rush.

En inderdaad neal rush is een top band.

Ik neem aan dat je "Different Stages" ook hebt? Daar staan (eindelijk) ook Xanadu en Cygnus X 1
op deze 2 nummers staan nagenoeg nergens anders LIVE op. Is een bijgevoegde disc met een concert uit 1978 (dacht ik)