WAARSCHUWING: DE ONDERSTAANDE TEKST BEVAT ZEER VEEL SUPERLATIEVEN. ALS JE NIET TEGEN OVERDREVEN POSITIEVE KRITIEK KAN, LEES DAN NIET VERDER
In 1985 werd het beste album aller tijden uitgebracht: Power Windows van Rush
In de tweede helft van de jaren 70 bracht Rush nog een aantal albums uit met bijzonder complexe muziek en waar epische nummers van meer dan 15 minuten regelmatig elpeekanten vulden. In de jaren 80 werd het roer (drastisch) omgegooid en dan met name in de periode 1982-1987. In deze periode verscheen een viertal albums (Signals (82), Grace Under Pressure (84), Power Windows (85) en Hold Your Fire (87)) die veel meer door het gebruik van synthesizers werden gedomineerd dan voorheen. Persoonlijk vind ik dat de meest creatieve periode van Rush. Het wonderschone Power Windows is echt het absolute pareltje uit de catalogus van Rush en is, zoals ik al zei, in mijn ogen de beste elpee aller tijden.
Werkelijk alles klopt. Het album druipt van het keyboardwerk, maar dat is puur in dienst van de muziek. En hoewel het de bassist van de band is (Geddy Lee) die ook de toetsen bespeelt, gaat dit absoluut niet te koste van het baswerk. Integendeel, dit album bevat een aantal van de meest maniakale en complexe basloopjes ooit op plaat gezet. De rol van gitarist Alex Lifeson is niet zo heel groot, maar de kunst van het op het juiste moment dingen weglaten is ook een kunst. Daar waar hij wel kan vlammen, doet hij dat dan ook met verve.
En dan Neil Peart. Tja wat moet je daar nu van zeggen. Hij maakt hier gebruik van zijn normale akoestische drumkit aangevuld met een allegaartje van electronische percussie waar je U tegen zegt. Vervolgens wordt dit met elkaar geïntegreerd en op een grandioze manier door elkaar gebruikt. De meeste drummers zijn volgens mij gestopt na het horen van het drumwerk op dit album. Ook als tekstschrijver is hij hier in supervorm. De teksten zijn kritisch maar gaan ook over de gewone man.
Verplichte kost voor iedereen die ook maar iets met muziek heeft.