Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn (1967)

Label: Columbia

1. Astronomy Domine (4:14)
  2. Lucifer Sam (3:07)
  3. Matilda Mother (3:09)
  4. Flaming (2:46)
  5. Pow R. Toc. H (4:26)
  6. Take Up Thy Stethoscope and Walk (3:06)
  7. Interstellar Overdrive (9:40)
  8. The Gnome (2:14)
  9. Chapter 24 (3:42)
  10. The Scarecrow (2:11)
  11. Bike (3:24)
  12. Arnold Layne * (2:58)
  13. Candy and a Currant Bun * (2:45)
  14. See Emily Play * (2:54)
  15. Apples and Oranges * (3:06)
  16. Paintbox * (3:46)
  17. Interstellar Overdrive [Take 2 - French Edit] * (5:16)
  18. Apples and Oranges [Stereo Version] * (3:11)
  19. Matilda Mother [Alternative Version] * (3:09)
  20. Interstellar Overdrive [Take 6] * (5:04)
avatar van Gerards Dream
Maar, dit album heeft wel een historische waarde. Het klinkt wellicht niet top, toch is het een startpunt van een nieuwe stroming.

ricardo schreef:
Goh,gooi er maar een paar dure woorden tegenaan zigstar en we vinden dit plaatje met zijn allen nu ineens goed.Want we willen allemaal intelligent en slim gevonden worden nietwaar?Sjapoo voor je intellectualiteit en vindingrijkheid der Nederlandse taal.

Ik dank u ten zeerste voor het compliment, ricardo, maar begrijp niet echt waar je op doelt? Bedoel je die drie woorden in mijn post die meer dan twee lettergrepen bevatten? Zeer belachelijke opmerking hoor.. als men al niet meer enthousiast mag zijn over de plaat die men graag hoort (en dit verwoorden zoals men zelf verkiest)... 1 woord: flauw.

avatar van Gerards Dream
De laatste paar weken kijk ik met een zekere regelmaat van de klok wat er bij dit album wordt geschreven. Het mooie daarbij is wel hoe verschillend iedereen hier over denkt. Zelf ben ik daar ook "schuldig" aan. Toch blijf ik erbij dat dit album van Pink Floyd wel van invloed is geweest in de verdere ontwikkeling van de popmuziek. De songs op The Piper at the Gates of Dawn klinken wellicht als kinderliedjes, maar die waren wel nodig om het latere zwaardere werk te kunnen maken. Dus zeg maar van Lego- tot betonblokken, maar dan in een historische context.

wcs
Ach ja, we zullen het er nooit over eens geraken denk ik... Ik geniet verder van dit meesterwerkje en ben blij dat ik dit wel kan waarderen.

@ ricardo: geniet jij maar van de latere floyd en dan zullen ik en de andere liefhebbers dit plaatje blijven vereren. Er mag nog zoveel gezegd worden als men wil maar barrett blijft mijn held en zal ik zeer op tekstueel vlak duizendmaal interessanter vinden dan de rest van deze band.

Zigstar schreef:
lexicale en linguïstische genialiteit.

Deze 2 woorden bedoel ik eigenlijk.Je mag het als kritiek opvatten hoor,maar dat hoeft echt niet,het is slechts mijn mening,meer niet.Ik wil nog wel kwijt dat je het ook wel in wat normaler taalgebruik mag vertellen,want dan hebben we er allemaal wat aan.Ik vraag me overigens ook af of er nog users zijn hier die ook weten wat dat betekend die 2 woorden,lexicale en linguistische.Als je het nu ook nog even uitlegd wat het betekend,dan snappen we allemaal tenminste wat je bedoeld.Ik kan het ook zo in de Van dale opzoeken hoor,geen punt,maar ik wil het graag van jou horen.

avatar van Lennonlover
Ach mensen, laten we toch geen oorlog voeren hier. Het belangrijke hier, Zigstar, is net DAT het nog beluisterd wordt! Je kan het misschien niet goed vinden maar dat is een persoonlijke smaak. Dit is een erg controversiëel album/muziekstijl, da's normaal dan dat er voor en tegenstanders zijn. Da's, vind ik, niet het geval met bijvoorbeeld Ok Computer waar iedereens het precies over eens is dat het een meesterwerk is. Ik ben precies de enige die daar aan durft te twijfelen. Maar dit even geheel terzijde. Terug naar Piper atgod. Persoonlijk vind ik het een lekker opzwepend album dat met de nodige stupefianten, sorry (moeilijk taalgebruik ), drugs nog veel beter tot zijn recht komt. Ook een redelijk moeilijk te appreciëren album, vind ik. Je moet er gewoon voor te vinden zijn. Voor sommige mensen is dit hun ding, voor anderen niet. Zo simpel is het.

avatar van BlueVelvet
Tja, ricardo, het probleem is dat er geen 'norm' is. Iedereen heeft een andere woordenschat, en je kunt moeilijk woorden niet gaan gebruiken omdat misschien sommige mensen het niet zullen begrijpen. Het lijkt me het beste als ieder simpelweg in zijn eigen woorden zijn berichten samenstelt. Mochten er dan onverhoopt woorden in voorkomen die een andere user niet kent, dan zoekt hij deze toch eventjes op? Leert hij er ook nog wat van. De Nederlandse taal heeft zoveel mooie woorden; ze worden alleen weinig gebruikt.

Over deze plaat: ik ben het er niet mee eens dat de teksten voornamelijk poëtisch zijn. Eerder onsamenhangend, vreemd, af en toe kinds en grappig. Maar poëtisch, nee, dat gaat me te ver.

avatar van Kasperbert
Poëtisch zijn de teksten niet nee. Maar persoonlijk vind ik ze eigenlijk wel leuk. Neem de tekst van Bike. De tekst klinkt misschien suf, maar kom er maar eens op. Daarnaast straalt puur die tekst een zekere vrolijkheid, maar vooral een oprechtheid uit. Iets wat het hele album doet, zowel muzikaal als tekstueel. Daarom vind ik dit toch wel een van de betere platen van Pink Floyd.

avatar van Gerards Dream
Helemaal mee eens. Waarom alleen gelikte teksten en niet eens een vreemde of eentje die eigenlijk voor een kinderplaat is bedoeld, waar dan een stevige gitaar onderzit. Dat is voor mij toch een vorm van kunst met de grote K.

avatar van BlueVelvet
Inderdaad, ik schreef ook dat de teksten grappig vond. En met de muziek erbij (waar het toch vooral om gaat in mijn ogen) een heerlijk album!

ricardo schreef:

lexicaal: de woorden die worden gehanteerd, mooi woordgebruik
linguïstisch: mooie zinsconstructies, stijlfiguren, lekkere rollende klanken, enz enz

content?

En ik kies trouwens nog altijd zélf hoe ik iets verwoord. Ik kan ook beginnen zagen over de - gelijk 500 dt-fouten die je hebt gemaakt in deze post.

Lime and limpid green, a second scene
A fight between the blue you once knew.
Floating down, the sound resounds
Around the icy waters underground.

Astronomy Domine

Komaan mannen, das toch prachtig? De klanken vragen gewoon om elkaar, tis alsof er nooit een ander woord had kúnnen staan! Pure klankpoëzie! En dit:

Alone in the clouds all blue
lying on an eiderdown
yippie, you can't see me
but I can you
Lazing in the foggy dew
sitting on a unicorn
no fear, you can't hear me
but I can you
Watching buttercups cuff the light
sleeping on a dandelion
too much, I won't touch you
but then I might
Screaming through the scarlet sky
travelling by telephone
hey, ho here we go
ever so high

Geniaal! Ik ben een groots voorstander van Barrett's spelen met taal! Inhoud: nihil! Maar daarom niet minder poëtisch. Juist meer! Ieder leest er maar in wat men zelf wil, maar de vorm waarin 't is gegoten is prachtig!

wcs
Inderdaad geen inhoud maar zijn taal klinkt wel fantastisch hij speelt echt perfect met klanken

I've got a clan of gingerbread men
Here a man
There a man
Lots of gingerbread men
Take a couple if you wish
They're on the dish

Je wordt er ook gewoon vrolijk van, zijn taal opent een gekke sprookjeswereld waarin ik maar al te graag ronddwaal.

I know a room full of musical tunes
Some rhyme
Some ching
Most of them are clockwork
Let's go into the other room and make them work

Ook vind ik het erg beeldrijk, je kan er op los fantaseren terwijl hij ondertussen met klanken goochelt, een echt genie is syd.
@Zigstar: blij dat er toch nog iemand is die het met me eens is

Zigstar schreef:
Inhoud: nihil! Maar daarom niet minder poëtisch. Juist meer!

Hier ben ik het niet mee eens. Ik vind dat zowel vorm als inhoud belangrijk is in poëzie. Zodra de vorm wel mooi is, maar de inhoud totaal ontbreekt, vind ik het te ver gaan om dit poëtisch te noemen (en al helemaal niet 'juist meer'; dan zou een gebrek aan inhoud zelfs de voorkeur hebben aangezien in dat geval iedereen iets willekeurigs eruit kan halen. Dat idee staat mij helemaal niet aan.)

Zigstar
Tja, tis gewoon een ander soort poëzie hé. Je kan geen definitie op poëzie plakken, iedereen interpreteert dat op zijn manier. Sommige mensen vinden het ene wel, en het andere niet poëtisch, tja.. tis puur een kwestie van interpretatie.
Maar uiteindelijk, wat is Flaming? gewoon een sfeerbeeld scheppen waarin je kan verdwalen. Wat is Lucifer Sam? Een duidelijk verhaaltje over een heks en een kat. Scarecrow (overigens een práchtig nummer toch?): een hemels zomers sfeerbeeld. Dus ik snap eigenlijk niet echt welke liedjes je ziet als echt inhoudsloos (behalve misschien Astronomy Domine, Bike en Chapter 24)?

wcs schreef:
@Zigstar: blij dat er toch nog iemand is die het met me eens is

idem !

LocoHermano
Deze ook maar eens aangeschaft (7,50 euro) op de platenbeurs in Utrecht. Ik moet een beetje denken aan Sf Sorrow van de Pretty Things bij mijn eerste luisterbeurt. Deze past beter in m'n straatje dan Dark Side (goed album) of Wish You Were Here (wel aardig), dat psychedelische gereutel mag ik graag horen.

avatar van rudiger
Dat is geen geld , ik heb nog 21,95 betaald voor deze miskleun.

avatar van Gerards Dream
Maar wat had je dan verwacht van het eerste album van Pink Floyd?Goed ik geef toe dat The Piper at the Gates of Dawn iets heel anders is dan het latere werk van deze groep. Toch vormt dit album de basis voor wat later van deze groep uitkwam. In mijn oren is het geen miskleun, maar een historisch document.

Zigstar schreef:

Dat is inderdaad zo; ik gaf slechts mijn interpratie

Zigstar schreef:

En dat vind ik inhoudsloos. Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat ik ze dat verwijt, ik vind helemaal niet dat de teksten inhoudsvol moeten zijn, ik vind de muziek veruit belangrijker, enz. Ik ging alleen even in op dit specifieke punt.

Scarecrow vind ik overigens het minste nummer van dit album.

avatar van Gerards Dream
Even los wat er eerder is geschreven over dit album. Zijn we niet te veel bezig met de "mega" band Pink Floyd, dan dat bandje wat bezig was met muziek vernieuwing in een tijd dat vele daarmee bezig waren. Waarmee ik bedoel te zeggen dat we de zaken wel in de juiste context dienen te plaatsen. Dus wel over een Volkwagen Kever praten en niet over de Golf bijvoorbeeld.

BlueVelvet schreef:

Je ziet vaak in bij poëzie dat een schrijver iets schrijft waaruit je zelf de betekenis moet halen. Dat de betekenis die jij eraan geeft de juiste is.

avatar van Gerards Dream
Dat is ook meteen het moeilijkste aan poëzie. Binnen deze kunstvorm is het doel in de meeste gevallen het weglaten tot iets groots te laten mogen zijn, maar dan wel hetgeen bewaren wat belangrijk is voor de kunstzinnige uitting. Hierdoor ontstaat er inderdaad een gebied waar een eigen inhoud moeilijk is te verkopen.

avatar van Lennonlover
Bijgevolg is het niet alleen voor de schrijver een moeilijkheid, maar ook voor de lezer is het niet makkelijk om te lezen.

Ik vind dat zeer mooi. Maar een gewone mooie tekst, met prachtige woorden gegoten in fantastisch klinkende zin, daar kan ik ook zéér diep van geniten

Lennonlover schreef:

Dat klopt, maar dat moet niet overdreven worden zodat de lezer íedere willekeurige betekenis eruit kan halen. Er moet íets van een samenhang of op zijn minst een kleine suggestie in de richting van de bedoelde inhoud zijn. Zodra de inhoud volledig wegvalt ben je bezig met pseudo-poëzie in mijn ogen (tenzij de pretentie van poëzie er helemaal niet is).

LocoHermano schreef:

Aha vandaar dat je Absolutely Free van Zappa ook een top album vind LocoHermano,het heeft ongeveer dezelfde stijl en psychedelica als dit album.Dit is evenals Absolutely Free gewoon mijn ding niet.

avatar van Thuurke
Komaan, ga nou niet pseudo intellectueel lopen lullen over deze plaat. Bike is gewoon geen poëzie en is een verschrikkelijk kutnummer. Dat Syd Barrett het gescheven heeft is pure pech voor hem. Ik heb ook alle Syd Barrett CD's beluisterd/gecopieerd en het is gewoon kutmuziek.

Thuurke schreef:
Dat Syd Barrett het gescheven heeft is pure pech voor hem.

jah... dat is nu eens echt pech

rudiger schreef:
Dat is geen geld , ik heb nog 21,95 betaald voor deze miskleun.

7.50 euro geen geld voor een door jou benoemde miskleun?Volgens mij is elk dubbeltje te veel voor wat voor miskleun dan ook.Ik zou dit album overigens niet als miskleun willen bestempelen,want daarvoor heeft dit album teveel hoge stemmen en word hij te goed beoordeeld,en zijn er teveel mensen die er plezier aan beleven.Laat ik het er maar op houden dat het gewoon niet mijn ding is.

avatar van rudiger
Vergeleken bij 21.95 is 7.50 natuurlijk niks , ik had liever 7.50 in de maas gegooid dan 21.95 .
Maar ja het is gebeurd , het is inderdaad ook mijn ding niet, en zal dat ook nooit worden .
er zijn een boel users die dit wel oke vinden , prima ieder zijn eigen muziekkeuze .
Toch ?

avatar van Gerards Dream
Dat dit album kan tegenvallen kan ik inkomen. Op de hoes staat Pink Floyd en zodra je hem heb opgezet denk je: "Wat is dit nu?" Toch heeft dit album bij mij een vreemde groei doorgemaakt. Van iets wat ik niet kon aanhoren tot dat van een historisch document. Dat is voor mij gelijk het sterke punt van dit album. Op het moment dat ik hem voor het eerst hoorde dacht ik ook: Wat is dit dan?

Toch moet je dit bovenstaande los proberen te zien van de latere albums van Pink Floyd. Hierop zijn de heren nog druk zoekende na een sound en wellicht had Barrett tijdens de opname ervan teveel aan de verdovende drugs gezetten. Waardoor het een heel vreemd album is geworden met teksten die je niet zou verwachten van volwassen mannen. Hierdoor laat het wel zien in wat voor tijd dit album is gemaakt, met al haar goede maar ook foute dingen.

Voor een debut album is The Piper at the Gates of Dawn dan ook best sterk te noemen ondanks de kinderliedjes die er op staan. Nee, dit album blijf ik koesteren ondanks dat het ver voor mijn tijd was.

avatar van ricardo
Sterk stukje text Gerard,maar mij kun je wat dit album betreft niet overtuigen.Hoe er ook gekronkeld word,en van dat intelectuele gelul over deze plaat moet ik al helemaal niks hebben.Muzikaal gezien vind ik het nergens naar klinken,en kwa texten vind ik het nog minder.Echt Pink Floyd onwaardig dit album, en zeker als debuut album voor zo'n grote band als Pink Floyd.