Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Rock / Jazz
Label: Bizarre

1. Peaches en Regalia (3:38)
  2. Willie the Pimp (9:21)

met Captain Beefheart en Don 'Sugar Cane' Harris

3. Son of Mr. Green Genes (8:58)
  4. Little Umbrellas (3:06)
  5. The Gumbo Variations (12:53)

met Don 'Sugar Cane' Harris

6. It Must Be a Camel (5:15)

met Jean-Luc Ponty

Stijn_Slayer
Ik heb liever niet dat er een zanger meezingt op dit soort melodieën. Moet er echt niet aan denken dat iemand door 'Peaches' heen zingt. Zeker Zappa zelf niet. Dat leidt alleen maar af. De muziek is van zichzelf al sprekend genoeg.

avatar van Mille Vinyl
Ben met deze lp begonnen om Zappa te ontdekken ! eerste reactie Woh deze man is geniaal !
Niet te geloven dat deze plaat in 69 is gemaakt ! Wat een creativiteit wat een fantastisch gitaar spel !!!!!!

avatar van Mille Vinyl
Score verhoogt naar 5 na herbeluisteren van peaches en regalia en track 2 Willy the Pimp !

Berichten verplaatst naar Frank Zappa

avatar van aerogp1
Ik heb de vinyl-versie gedownload omdat de in omloop zijnde cd-versie me maar matig bevalt. De 2 versies verschillen ook nogal. Het is natuurlijk al vaak gezeg, maar wat is Peaches en Regalia een prachtnummer! Kippevel!

De rest is natuurlijk ook geweldig, Gumbo Variations duurt me wat lang en weet niet altijd te boeien.

Eindoordeel volgt nog.

aerogp1 schreef:

Er zitten inderdaad nogal wat verschillen tussen de cd en vinyl variant...

avatar van kobe bryant fan
Wat kan muziek toch mooi zijn! De eerste plaat die ik van Zappa beluisterde was Make a Jazz Noise en die vond ik te langdradig. Toch heb ik gisteren Apostrophe beluisterd en mijn mening over Frank veranderde direct en nu ik het fantastische Hot Rats heb gehoord ben ik zeker van plan om nog meer van hem te beluisteren. Er is zeker keuze genoeg.

Maar nu over de plaat, Hot Rats is speels, uitdagend, prachtig en klinkt zeer fris ondanks dat hij uit '69 komt. Wat is The Gumbo Variations trouwens een mmesterwerk, zelden zo iets prachtigs gehoord. 4,5*

avatar van Reinbo
welkom bij de club. ZIjn er nog 88 te ontdekken. Als je Hot Rats goed vind moet je zeker ook Imaginairy disseases luisteren.

Reinbo schreef:

...En Wazoo en The Grand Wazoo....

Aap
En 'Waka/Jawaka' en 'Chunga's Revenge'.
Ik denk echter dat 'Hot Rats' samen met 'The Grand Wazoo' en 'Waka/Jawaka' wel een soort trilogie vormt. Volgens mij is er ook een box-set met precies deze 3 albums.

Aap schreef:
En 'Waka/Jawaka' en 'Chunga's Revenge'.

Die box zegt me niets, die trilogy klopt wel een beetje ja, in ieder geval Zappa op de Jazz/Rock tour... Waka Jawaka zegt ook "Hot Rats" op de hoes, zie de 2 kraantjes op de voorkant....soort van deel 2 zeg maar.... (ofschoon Waka Jawaka stylistisch toch meer in het verlengde van The Grand Wazoo ligt...)

Ik heb het even opgezocht; het is de Threesome Vol.2
Ziet alhier of hier.
Een leuke feature schijnt te zijn dat het om picture-discs gaat, ik bedoel, anders dan de standaard foto met bolhoed (gemaakt tijdens een bezoekje aan de UK).

kiriyama
Die box heb ik ja, ook deel 1 met de Mothers albums. Discs hebben inderdaad een andere picture erop. Geluidskwaliteit ed is wel gewoon hetzelfde. Zo'n box is goedkoper dan de drie albums los.

Aap
Waar ik regelmatig CD's bestel kosten ze € 16,- per box, incl. verzendkosten.
Threesome vol. 1
Threesome vol. 2

Aquila
Vandaag viel het kwartje dan ook eindelijk voor wat betreft het tweede deel. De invloed en parallellen van Gumbo Variations op David Cross (King Crimson) openbaarde zich ineens.
(het begin (kant A zeg maar) vond ik al geweldig).

Doet me enorm denken aan Willy, vooral door het stuwende ritme

YouTube - 06. Kroke - Kazimierz impressions

Vooral na ene minuut of 8 a 9

avatar van kobe bryant fan
Verwoorden waarom Hot Rats nu net zo fantastisch is, is erg moeilijk.
Komt het door het speelse en fantasievolle, Peaches & Regalia of door het geniale en zeer sfeervolle Willie The Pimp, waarschijnlijk zijn er duizenden redenen.

Peaches & Regalia is de gedroomde opener, schitterende melodieën die ook zeer speels zijn.
Een groot scala aan instrumenten waardoor je je zeker niet verveelt, iedere melodie is totaal anders en toch passen ze zo goed bij elkaar. Maar het schitterende Peaches & Regalia is haast niets tegenover Willie The Pimp. Een van mijn favoriete songs allertijden.

De compositie is weer prachtig en zeer herkenbaar. De song straalt ook zo'n oude manelijke sfeer uit. Beefheart levert mijn favoriete gastbijdrage allertijden, met zijn schitterende en rauwe stem die perfect past bij de ook zeer rauwe en haast grensverlegende solo. Eenmaal je de song een paar keer gehoord hebt, blijf je ernaar luisteren.

Son of Mr. Green Genes is opnieuw erg sterk. Het begin doet me wat aan een oude kermis denken. Maar dan veel beter natuurlijk. Maar Zappa steelt toch weer de show met zijn schitterende solo die perfect ondersteund wordt door jazzy drums.
Little Umbrellas is de laatste song voor het schitterende The Gumbo Variations.
Het heeft opnieuw iets jazzy's en relaxerend. Mooi pianospel ook.

En dan het 17 minuten durend The Gumbo Variations. De grootste groeier van de plaat, maar dan krijg je ook wat! Schitterend basspel, meesterlijke en jazzy drums en heerlijk sax en gitaarspel. De sax mag het eerste deel openen. De saxofonist haalt ongeloofelijke dingen uit met de sax. Enorm sterk gespeeld en nog eens prachtig ook.
Maar ook Zapp's gitaarwerk is weer ronduit schitterend.

It Must Be a Camel is een prachtige afsluiter. Mooi pianospel, later sterk gitaarspel.
Kortom een schitterende jazzy afsluiter. 5*

kobe bryant fan schreef:
.....Willie The Pimp. Een van mijn favoriete songs aller tijden. De compositie is weer prachtig en zeer herkenbaar. De song straalt ook zo'n oude mannelijke sfeer uit. Beefheart levert mijn favoriete gastbijdrage aller tijden, met zijn schitterende en rauwe stem die perfect past bij de ook zeer rauwe en haast grensverleggende solo. Eenmaal je de song een paar keer gehoord hebt, blijf je ernaar luisteren.....

Als dit je zo aanspreekt moet je zeker ook The Torture Never Stops Original Version van Frank Zappa - You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 4 (1991) eens checken, zoals de titel al zegt is dit de voorloper van de latere bekendere versie van Zoot Allures... kompleet anders gearrangeerd en met een prachtige vocale hoofdrol voor Beefheart.....

Bedankt!

avatar van devel-hunt
Hot rats is geniaal.

Ben mijn FZ verzameling aan het uitbreiden, maar tot mijn afgrijzen zijn Zappa CD's bijna nergens meer te koop...

devel-hunt schreef:
maar tot mijn afgrijzen zijn Zappa CD's bijna nergens meer te koop

Vanaf 26 juni zijn er weer 18 titels beschikbaar.

Regarding the current scarcity of Ryko CDs, Gail Zappa says: “There is a reason for that and we are going to announce it as soon as some of the dust clears – part lawsuit, part resolution.”

Link

avatar van ricardo
En bij Plato ligt het schap vaak wel vol, die heeft meestal wel rond de 50 titels minimaal op voorraad.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
devel-hunt schreef:
Hot rats is geniaal.

Kijk ook even op marktplaats/ebay.
Met name cd's als Hot Rats zijn meer dan voldoende geperst om daar nog te vinden !

avatar van Stalin
Ook via Velvet Music is nog wel het een en ander verkrijgbaar.

avatar van devel-hunt
Bedankt voor alle tips, ik ga op zoek.

Maartenn schreef:

Kijk ook even op marktplaats/ebay.

Je vergeet vriend Dave uit Engeland helemaal, met zijn G and S Music !!!

Home - gandsmusic.com

Valt me toch een beetje van je tegen Maartenn

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Stalin schreef:

Je vergeet vriend Dave uit Engeland helemaal, met zijn G and S Music !!!

Home - gandsmusic.com

Valt me toch een beetje van je tegen Maartenn

Ik hoef mijn medegebruikers toch niet gelijk alle geld uit de portemonnee te kloppen ?

Alleen voor nieuwe releases is dit een goed adres. Maar een nog betere tip is dan om je te voegen bij het maartenn/stalin/freakey verbond

Overigens is dit voor mij wel een van de Zappaplaten bij uitstek die ik graag vanaf een vinylschijfje mag draaien. Voor bij Willie The Pimp krast de elektrische viool voor mijn gevoel nog wat harder dan 'ie al doet. Dus devil-hunt: mocht je een platenspeler hebben en deze voor een prikkie tegenkomen: aanrader!

avatar van Eveningguard
De melodie van Peaches en Regalia

Maartenn schreef:
....maartenn/stalin/freakey verbond

Hail Ceasar....

avatar van Ronald5150
Ik ben geen uitgesproken liefhebber van Frank Zappa. Zijn muziek is mij doorgaans te experimenteel. Maar Zappa heeft ook toegankelijk (althans voor mij) werk gemaakt. Een van zijn hoogtepunten wat dat betreft is "Hot Rats". Dit is een heerlijke, grotendeels instrumentale, plaat met een mengeling van stijlen. Ik hoor rock, jazz, blues, en wat al niet meer. Hoogtepunt voor mij is het fantastische "Willie the Wimp", maar in alle tracks is iets moois te ontdekken. "Hot Rats" is gewoon een klasseplaat, van een markante en eigenzinnige muzikant. Juist die eigenschappen leveren doorgaans interessante platen op, of je er nu van houdt of niet. "Hot Rats" is zo'n plaat waar ik niet genoeg van kan krijgen.