menu

The Feelies - Crazy Rhythms (1980)

mijn stem
4,12 (323)
323 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Rock
Label: Stiff

  1. The Boy with the Perpetual Nervousness (5:09)
  2. Fa Cé La (2:01)
  3. Loveless Love (5:08)
  4. Forces at Work (7:08)
  5. Original Love (2:55)
  6. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (4:09)
  7. Moscow Nights (4:32)
  8. Raised Eyebrows (3:00)
  9. Crazy Rhythms (6:08)
  10. Paint It Black * (2:54)
toon 1 bonustrack
totale tijdsduur: 40:10 (43:04)
zoeken in:
avatar van RealChameleon
5,0
Topband. Mooie gitaren en authentiek geluid. Passie. Totaal ondergewaardeerd. En hun volgende lps net zo goed. Nostalgie...!

avatar van erwinz
5,0
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: The Feelies - Crazy Rhythms (1980) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

The Feelies - Crazy Rhythms (1980)
De Amerikaanse band The Feelies was haar tijd ver vooruit op haar fantastische debuutalbum Crazy Rhythms uit 1980, dat ruim veertig jaar na de release nog minstens net zo fris en urgent klinkt

Crazy Rhythms van The Feelies was lange tijd een nergens verkrijgbaar cultalbum, maar inmiddels is het album uit 1980 gelukkig weer binnen ieders bereik. Het is een album dat in 1980 terecht de hemel werd in geprezen, maar de cultstatus ontsteeg de band er nauwelijks mee. Crazy Rhythms is nog altijd een fascinerend album met fantastisch gitaarwerk en stekelige songs. Het is een album vol invloeden uit de jaren 60 en 70, maar dan verpakt in de ruwe energie van de punk en new wave van de late jaren 70. Het is helaas een album dat bij het grote publiek onbekend is gebleven, maar Crazy Rhythms van The Feelies is wat mij betreft een onbetwiste klassieker.

Het is lastig om te zeggen wat mijn favoriete cultalbum aller tijden is, maar als ik een lijstje met mijn tien favoriete cultalbums moet maken staat Crazy Rhythms van The Feelies daar waarschijnlijk altijd in. De Amerikaanse band The Feelies werd halverwege de jaren 70 opgericht in New Jersey, maar de jaren 80 waren net begonnen toen het debuutalbum van de band, die inmiddels deel uit maakte van de underground scene van New York, verscheen.

Ik weet niet meer wie of wat mij destijds op het spoor van het album zette, maar ik weet nog wel dat alles aan Crazy Rhythms me direct hopeloos intrigeerde. Allereerst de hoes met de wat nerdy types op de cover en vervolgens een aantal van de songtitels, maar The Feelies maakten de meeste indruk met hun muziek. De meeste songs op Crazy Rhythms bevatten inderdaad bijzondere en wat springerige ritmes, maar het was het gitaarwerk op het album dat op mij de meeste indruk maakte. Het is van dat heerlijk jengelende gitaarwerk dat pas gedurende de jaren 90 echt populair zou worden, maar Crazy Rhythms staat ook vol met wonderschone gitaarlijnen en puntige solo’s.

Het gitaarwerk was voor mij het meest aansprekende onderdeel van de muziek van The Feelies, maar er viel veel meer te genieten op het debuutalbum van de Amerikaanse band. De songs op Crazy Rhythms klonken anders dan vrijwel alles dat ik in 1980 had gehoord, al maakte de band geen groot geheim van haar belangrijkste inspiratiebronnen. Crazy Rhythms had niet gemaakt kunnen worden zonder het voorwerk van Television, Talking Heads, The Velvet Underground en The Modern Lovers, maar zeker met de oren van nu zijn er nog veel meer invloeden te horen op het debuutalbum van The Feelies.

Crazy Rhythms was, zeker in 1980, een vat vol tegenstrijdigheden. De songs van de band waren soms rechttoe en rechtaan en toegankelijk, maar de band zocht ook het experiment in navelstarende passages. Crazy Rhythms was absoluut beïnvloed door de ruwe energie van de punk en new wave, maar The Feelies schaamden zich ook zeker niet voor alles dat voor de geboorte van de punk werd gemaakt.

Crazy Rhythms werd in 1980 de hemel in geprezen, maar het werd ook al snel een cultalbum en bovendien een cultalbum dat nauwelijks meer te krijgen was. Dat veranderde eigenlijk pas in 2009 toen het album eindelijk opnieuw werd uitgebracht, waarna nog een release op de streaming media diensten volgde. Voor de originele versie op vinyl moet inmiddels overigens flink in de buidel worden getast.

The Feelies zouden veel later in de jaren 80 nog twee albums maken, waarna het na een album aan het begin van de jaren 90 stil werd rond de band. In 2011 en 2017 volgden nog twee albums, maar geen van de latere albums van The Feelies zorgde voor dezelfde magische luisterervaring als Crazy Rhythms.

Het bijzondere is dat de acht eigen songs van de band en de bijzondere Beatles cover Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey ruim veertig jaar later nog net zo fris klinken als op de dag van de release. Crazy Rhythms is haar tijd ook aan het begin van 2023 nog ver vooruit en op hetzelfde moment is het een album dat ongelooflijk veel invloed heeft gehad op de popmuziek in met name de jaren 90, waarbij bijvoorbeeld gedacht moet worden aan R.E.M. (fun fact: R.E.M. gitarist Peter Buck produceerde in 1986 het tweede album van The Feelies).

Het was best een tijd geleden dat ik naar het debuutalbum van The Feelies had geluisterd, maar ik vond het direct weer een fantastisch album en bij herhaalde beluistering wordt het debuut van The Feelies alleen maar beter. Zoals gezegd een van mijn favoriete cultalbums, maar ook absoluut een klassieker uit de geschiedenis van de popmuziek. Erwin Zijleman

avatar van Tonio
5,0
Op een zonnige voorjaarsdag zat ik in Nijmegen bij een medestudent op zijn balkon. Hij had zijn speaker naar het balkon verhuist, pilsje erbij en LP opgelegd. Kende ik niet. Vreemde hoes met die Buddy Holly types tegen een strakblauwe achtergrond. Dat kon nooit wat zijn.

En toen gebeurde het: die eerste minuten van The Boy with the Perpetual Nervousness. Het nummer klonk voor mij precies zoals de vreemde titel beloofde. Kwam binnen met een grote dreun. De rest van het album was ook geweldig. Fan voor het leven.

Ze maakten toen vier albums (en heel veel later nog twee). Allemaal vrij goed, maar die eerste, met dat nieuwe geluid, dat blijft wel een heel special. Nog altijd, dus.

Toch moet ik bekennen dat ik The Good Earth nog ietsiepietsie beter vind ...

avatar van VlaFlippie
4,5
Wat een heerlijke plaat blijft dit. En als iets goed is, wil ik m op vinyl. Al diverse keren stond ik op de platenbeurs met een exemplaar in mn handen, maar even zo vaak legde ik m weer terug vanwege de prijs. Maar het is er toch van gekomen, die a-typische hoes met zn geweldige muziek prijkt nu trots op mijn ikea-toonplankje aan de muur. Samen met andere iconen. Wat een feest.

avatar van bikkel2
Aanstekelijke reacties/ reviews. Zoveel mooie muziek periode 1979 t/m 1982 (vind ik dan).
Nieuwsgierig geworden. Ik ga deze aandacht geven.

avatar van LucM
4,5
Maak daar 1977-1983 van, een sterke muziekperiode al vind ik de periode 1967-1973 nog beter.
Inderdaad een collectie frisse songs met sprankelend gitaarwerk en de nodige passie en inventiviteit - ik heb dit album ook via MuMe ontdekt - waarin diverse invloeden tot een eigen sound worden gesmeed.
De overige albums zijn ook de moeite waard.

avatar van Germ
Germ (crew)
Door de film Something Wild (sterke 80s film, Feelies verzorgden de soundtrack en treden op in de film, te zien op Prime) werd ik weer herinnerd aan The Feelies. Ik kende de band eigenlijk alleen van naam en reputatie maar dit album smaakt bij eerste beluistering uitstekend. Ik herken de Moden Lovers vergelijking wel die je hier en daar leest, maar dit klinkt een stuk frisser.

Bijzonder wel dat deze Amerikaanse band op Stiff zat, daar moet een verhaal achter zitten?

Gast
geplaatst: vandaag om 16:34 uur

geplaatst: vandaag om 16:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.