Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
5713Finest schreef:

De eerste minuut das een intro, heb je die track al verder geluisterd dan de eerste minuut?
Want die intro is idd rommelig en druk, maar de track zelf waar GZA dope verses op spit is helemaal niet rommelig en druk.

avatar van Kill_illuminati
FF m'n mening droppen over elk favoriete nummer .

Bring Da Ruckus: Zoals Boordapple al zei: Kan me geen betere openingstrack voor de geest halen. Precies ben er helemaal mee eens!! In dit nummer zit zoooww veel energie, Schreeuw het liefst "Bring da Ruckus" mee naja het refrein dan.

Shame on a N*GGa: Dit is een typische phsycho Ol Dirty Bastard track,qua stijl steelt hij de show op dit nummer.

Can it be so simple: De opbouw van dit nummer is zo fijn. De eerste keer toen ik het nummer hoorde,verwachte ik geen sentimentele teksten/deuntje. Ik moet altijd lachen bij het refrein als je dat gezang hoord en dan er een rapper "dedeicated n*ggaz who do drive bye's" schreeuwt. Echt dat is nog raw.

Wu-tang ain't nothing to fuck with: Net zo'n "enerzieke" track,Ze hebben gewoon gelijk met deze track.Wie fokt nou met ze.

C.R.E.A.M:Een voorbode van Reakwon, die je ff duidelijk maakt dat zijn solo ook een klassieker word.Een klassieke hiphop track. Weer sentimenteel maat TOCH Raw!!! Favoriete lijn: "No question I Wil speed for cracks and weed,the combination maked my eyes bleed"

Methode Man:Een hele fijne intro met nog eens een aanstekelijk refrein "M.E.T.H.O.D Mannn!!!" Beat en lyrics helemaal weer top.

Protect ya Neck: Nog zo'n klassieker, zoals Lord Finesse zei op Da Graveyard van Big L: "I'm into some wu tang shit,so protect ya fucking neck n*gga".

De beat van Wu tang: 7th chamber pt II is sooooooooooww Smooth
heerlijk die track vooral met die beat echt een aanvulling.

Methode man Remix: Heeft volgens mij andere lyrics. Wel leuk als je een fan bent, ben ik ook een beetje.

Ik heb dit album gekocht zonder verwachtingen of maar een nummer gehoord te hebben. ik heb hem wel al een tijdje en ben er focking blij mee

avatar van WeztSide
Dit album vind ik nog steeds het beste rap album aller tijden.
Ik ben ook in het bezit van oa Illmatic, The Infamous, The Low End Theory, Only Built 4 Cuban Linx maar dit album verslaat ze gewoon allemaal. ODB en Inspektah Deck zijn toch wel mn favoriete leden

avatar van bato
damn wat is dit album geniaal!
ik snap egt niet hoe deze mannen de later albums zoooo slecht hebben kunnen maken(de solo albums uitgesloten) de producties van RZA zijn hier in die tijd egt verfrissend en nieuw maar nu in de later albums is het alleen irrietant geworden dit album verdient een dikke 5* van mij!

Mijn beste ontdekking van het jaar tot nu toe!

Dit album heeft me echt overtuigd dat hiphop echt goed kan zijn. Dat er meer is dan het spul dat je op MTV ziet. Ik kende hiervoor alleen Paul's Boutique van de Beastie Boys, een album dat ik niet echt als pure hiphop zie, en het debuut van Snoop Dogg, een album dat ik tegen alle verwachtingen in best goed vond, maar ik zag daar ook de dingen in die mtv-hiphop zo slecht maken. Ik dacht: die man heeft zoveel talent dat hij gewoon hiphop goed luisterbaar kan maken

Heel kortzichtig natuurlijk, MTV-rock kan ik ook niet aanhoren, maar toch is er zoveel goede rockmuziek gemaakt. Toen hoorde ik het nummer C.R.E.A.M., de sfeer van dat nummer is echt geweldig. De piano, het soul deuntje op de achtergrond, de productie is geweldig.

Ik ben meteen de rest gaan luisteren. Dat ging er allemaal niet zo makkelijk in als C.R.E.A.M. in het begin, dingen als Bring da Ruckus en Wu-Tang Clan Ain't Nuting Ta F' Wit vond ik toch wat te agressief. Een tweede keer luisteren en ik was verkocht.

Bring da Ruckus begint met een sample van een of andere Kung-Fu film, wat meteen de sfeer zet. Donker, dreigend, en vreemd. Door de raps en de beats van de nummers heen hoor je gezoem, doffe toeters, en andere geluiden die allemaal net niet helemaal lekker met de muziek lopen. Dat vind ik goed, als t zeg maar wat 'schokt', niet helemaal lekker loopt met wat je verwacht. En dan dat stukje op 2:50 in het eerste nummer!

En ik ben heus niet vergeten dat dit een rap album is hoor Deze rappers hebben echt allemaal talent. Ze hebben allemaal hun eigen stijl, en hun eigen plek in de clan in de teksten. De vetste stemmen vind ik Method Man en Ol' Dirty Bastard. Allebei lage lome stemmen, Method Man brengt zijn raps met humor, heel donkere humor, dat wel, en ODB perst de vreemdste geluiden uit zijn keel, hij hijgt, schreeuwt, slist, piept en spuugt. Zoals Kill Illuminati al zei: Psycho En wat lyrics betreft vind ik Inspectah Deck heel goed:

"I smoke on the mic like smokin Joe Frazier
The hell raiser, raisin hell with the flavor
Terrorize the jam like troops in Pakistan
Swingin through your town like your neighborhood Spiderman
So uhh, tic toc and keep tickin
While I get ya flippin off the shit I'm kickin
The Lone Ranger, code red, danger!
Deep in the dark with the art to rip charts apart
The vandal, too hot to handle
Ya battle, you're sayin Goodbye like Tevin Campbell
Roughneck, Inspector Deck's on the set
The rebel, I make more noise than heavy metal"

Verder vind ik het jammer dat de paar keer dat Clan in da Front hier genoemd wordt, het bijna altijd negatief is. Ik vind die track echt goed! Een duister dreigend intro, met een beat die klinkt als een soort dreigend bijengezoem (Wu-Tang Killa Beez), en dan die "Wu! Wu! Wu! Wu!" op de achtergrond, over een diepe bas. De donkere sfeervolle piano samen met het geweldig gerapte refrein maken het af. De raps zijn, zoals eigenlijk overal op dit album, gewoon ook heel goed. Heel dreigend, en af en toe ook wat zwarte humor, maar die versterkt alleen maar de donkere sfeer. Met als beste voorbeeld natuurlijk het intro van het Method Man solo nummer waarin Method Man en iemand anders (weet niet wie) gezellig ideeen uitwisselen over hoe je het beste iemand kan martelen. Natuurlijk heeft Method Man het geniaalste idee:

sew your asshole closed, and keep feedin you
and feedin you, and feedin you, and feedin you

Gewoon iets wat je moet horen, hoe hij het brengt, en hoe over "and feedin you, and feedin you" de beat begint.

Dit album is een aanrader voor iedereen, niet alleen de hiphop liefhebber, maar ook gewoon de muziekliefhebber in het algemeen.
Door dit album ben ik wat meer into hiphop geraakt. Ik ben de laatste tijd veel op zoek naar meer goede hiphop-albums, maar dit zal waarschijnlijk de beste blijven op eenzame hoogte.

iemand74 schreef:

Raekwon

avatar van nega
dope plaat. elk MC heeft totaal zijn eigen stijl. Beste MC vind ik Inspectah Deck !

5713Finest schreef:
Ik vindt dit album wel goed, ze flowen goed, maar ik vindt het niet altijd even goed. bijvoorbeeld: Clan In The Front, dat vindt ik echt niet zo'n goede track. Het is een beetje rommelig en druk. Daar houd ik niet echt van ofzo. Maar er zijn natuurlijk wel betere tracs zoals: C.R.E.A.M. Ik vindt deze eastcoast stijl niet helemaal super, ik hou toch meer van een album als The Chronic.

hehe, ben het helemaal met je eens.:)

iemand74 schreef:
Mijn beste ontdekking van het jaar tot nu toe!

"I smoke on the mic like smokin Joe Frazier
The hell raiser, raisin hell with the flavor
Terrorize the jam like troops in Pakistan
Swingin through your town like your neighborhood Spiderman
So uhh, tic toc and keep tickin
While I get ya flippin off the shit I'm kickin
The Lone Ranger, code red, danger!
Deep in the dark with the art to rip charts apart
The vandal, too hot to handle
Ya battle, you're sayin Goodbye like Tevin Campbell
Roughneck, Inspector Deck's on the set
The rebel, I make more noise than heavy metal"

sew your asshole closed, and keep feedin you
and feedin you, and feedin you, and feedin you

Leuk om dit van een rock-fan te horen, nu nog me vader overtuigen.

CaliLove
Is wel nice om dit allemaal te lezen etc. Rockfans die dit album weten te waarderen en het zelfs 5* geven of het gwn een nice album vinden.

Maar hebben ze het album uiteindelijk gaan kopen als ze dan toch zo overtuigd zijn en dit echt weten te waarderen?
Ik zeg niet dat dit per se moet, maar pas vanaf dan heb je toch laten weten dat je dit écht wel appreciëert.

avatar van schizodeclown
Tja dat zal toch wel persoonlijk zijn denk ik, de 1 heeft het mss niet breed, de ander heeft er gewoon geen zin in om wat voor reden dan ook.
In mijn geval is het zo dat ik dit (in dit specifieke geval: Enter The Wu) niet per se hoef te halen, simpelweg door het feit dat Wu al miljoenen platen heeft verkocht.
En dat is niet uit een principe of ideaal, maar die gasten zijn gewoon al zo stinkend rijk en kijken toch niet op van een verkochte plaat meer of minder.
Artiesten die niet zo bekend zijn( hier op MuMe meestal tussen 1-100 stemmen) die ik eveneens erg waardeer heb ik het gevoel bij dat mijn geld nog echt ergens naartoe ga.
Dat zou de reden voor mij kunnen zijn om het niet te halen.

Ondanks dat koop ik het gewoon alsnog, wat ik altijd doe bij favoriete platen

Ik snap alleen niet waarom je dat perse aan de ''Rockfans'' moet vragen? Dat zou dan toch voor iedereen moeten gelden lijkt me?

schizodeclown schreef:

Inderdaad, maar van een Hip-Hop head verwacht je al dat ie dit album zou gaan kopen omdat dit zijn genre is.
Als ik dan Rockfans comments zie plaatsen dat ze zo "overtuigd" zijn en dit "appreciëren" is dat allemaal wel nice, maar zijn ze dit album dan ook daadwerkelijk gaan kopen?
Anyway, het is geen verplichting dit is gewoon mijn mening hierover.

avatar van schizodeclown
Oh op die manier, ik snap hem nou

avatar van Outblasty
Ongelofelijk, Bij mijn eerste luisterbeurt vond ik er echt geen bal aan. Las hier overal dat het werd aangeraden om het wat vaker te luisteren omdat het vaak even duurt voordat het kwartje valt. Ik heb meestal zo'n 2 of 3 luisterbeurten nodig voor een album maar bij deze vond ik er na 3 luisterbeurten nog steeds niet echt super veel aan. Had op dat moment denk ik 3* gegeven maar ik besloot nog even te wachten omdat het misschien toch nog wat meer tijd nodig had.

En ja hoor, vandaag bij de 5e luisterbeurt kwam het ineens. Vanavond nog maar eens opzetten, maar klinkt ineens echt heel lekker.

Geef voorlopig 4*, maar kan zeker nog meer worden.

avatar van schizodeclown
Nu het echt heel lekker begint te klinken raad ik je aan om het zo vaak mogelijk te beluisteren nou!
Als het goed is ga je op gegeven moment non-stop een periode in een Enter The Wu-Tang trance zitten waardoor je je heeel erg lekker gaat voelen

Outblasty schreef:

Geef voorlopig 4*, maar kan zeker nog meer worden.

Ik heb al 10 luisterbeurten gehad, en nog steeds is het kwartje niet gevallen. ZIjn wel paar geniaale nummers, maar niet alles. Vandaag maar opnieuwe proberen dan maar.

avatar van Golden_Bird
Vind Protect Ya Neck nog altijd het sterkste nummer van dit geweldige album. C.R.E.A.M mag er ook wezen en Bring Da Ruckus sluit achter aan bij dat rijtje . 4.0 *

avatar van nega
Da Mystery of Chessboxin'

P-DawG
nega schreef:
Da Mystery of Chessboxin'
w0rd up !

luijsterburg
Swinging trough your town like your neighbourhood spiderman,

avatar van niethie
Ondanks dat ik wel een hoop klassiekers heb beluisterd in het verleden heb ik verder niet zoveel met hiphop, en deze plaat die op deze en ook op een hoop andere sites naar boven komt als de beste genreplaat heeft me nooit zo kunnen bekorren en ik kan de meesterstatus ook niet ondekken verder, is toch een kwestie van persoonlijke smaak denk ik. Er staan een paar heerlijke nummers op die tekstueel heel erg goed in elkaar zitten en de leden wisselen elkaar goed af maar lang niet alles is van top niveau, en van die cheesy steeds terugkerende gejatte samples uit die oude kung fu films kon ik ook niet echt warm of koud van worden verder. Zal hem binenkort weer eens opzetten voor een beter oordeel maar tot die tijd houd ik het gewoon op-

3 sterren

avatar van Stapler
niethie schreef:
gejatte samples

3 sterren

En je mening, jammer maar ik kan het begrijpen

luijsterburg
Inderdaad jammer, voor deze mijlpaal uit hiphop geschiedenis.

avatar van niethie
Helaas jongens, ik kan er ook niet meer van maken.

Dat kan je wel, gewoon ff op de 5,0 klikken naast ''mijn stem''

avatar van Outblasty
Ik ben ook nog niet helemaal onder de indruk van deze plaat. Het kwartje leek even te vallen, maar echt super vind ik hem nou ook weer niet.

Natuurlijk ga ik hem nog een aantal keer beluisteren en wie weet verhoog ik hem dan nog.

Voorlopig houd ik het op 3.5 sterren.

Lost Highway schreef:
In Belgische lijstjes duiken ze volgens mij nooit op ( Album 100/Tijdloze/Top 2000/Humo/... ) ofwel mis ik iets.

Belgen... wat moet je ermee.

^^^^

Die Belgische lijstjes moet je inderdaad niet al te serieus nemen....

haveman
Ik ben me nu al een hele tijd aan het verdiepen in dit genre en dan kan ik maar één ding zeggen:

DIT IS EEN KLASSIEKER!!!!!!!

Mr_White
Rauwe HipHop-klassieker uit de dagen dat de gehele Clan nog gruwelijk hard tekeer ging en iedereen wel een classic verse had.