Het wordt bijna saai om te zeggen, omdat het bijna niet speciaal meer lijkt, maar ook dit album haalt weer met gemak de klassiekerstatus. Een klassieker die weer volop experimenteel is, en zijn eigen nummertjes heeft.
Er zit dit keer een iets meer poppy randje aan, een randje wat ik op het eerste gehoord niet moest hebben (het eerste nummer wat ik hoorde was Supermassive Black Hole, meteen ook het nummer waar ik het langst over deed om aan te wennen) maar toen ik eenmaal drie keer het nummer Knights of Cydonia had gehoord kon ik niet meer stuk; dit moest wel het (voor mij) 3e geweldige album van Muse op rij worden, de uitdrukking "3 maal is scheepsrecht" gaat dus in negatieve zin niet op.
Dit album heeft zijn klassiekers en toch ook een paar minpuntjes, maar is over de breedte bijna net zo sterk als zijn voorgangers. Ik zeg bijna, omdat het album Absolution wat dat betreft de topper is; is maar liefst een kwartier langer, en krijgt het voor elkaar om de volledige tijd te blijven boeien. Hier staat hier en daar geweldige spanning op, maar ook een paar 'softe' (relatief gezien) nummers, die stuk voor stuk raken, maar op de paradoxe wijze toch af en toe een 13-in-een-dozijn gevoel veroorzaken. Misschien komt dat wel doordat deze elkaar in zo'n rap tempo opvolgen, terwijl de CD begint met 4 up tempo nummers.
Om even de hoogte en heel schaarse dieptepunten te belichten: het beste nummer op deze CD is het nummer Map of the Problematique, wat pakkend is en keihard uithaalt vanaf het begint. Wel een klein beetje een groeiertje was dit bij mij, maar dit nummer heeft weer de bekende spanningsboog in het begin waar ik zo verzot op ben... het is misschien wat voorbarig om te zeggen en misschien gaat de vergelijking niet helemaal op, maar dit is voor mij de Bliss van BH&R
Volgend hoogtepunt is Invincible. Ik ben echt verkocht na dit nummer op youtube heb gezien in de uitvoering op Reading vorig jaar.... wat een kraker, waar het optimisme vanaf straalt, je wordt er zonder er iets van te merken vrolijk van.. heel geleidelijk, heel onopvallend, maar dat gevoel staat er toch aan het eind van het nummer...waar ik met een lichte glimlach op mijn gezicht het nummer Assassin tegemoet mag gaan, wat de zware taak moet vervullen om dit nummer op te volgen en dat niet slecht doet
Laatste nummer is het veel genoemde Knights of Cydonia... ik noemde net MotP de 'Bliss' van dit album; Knights of Cydonia is een nummer op zich, nergens mee te vergelijken en ongelooflijk knap in elkaar gezet. Ik weet eigenlijk niet zo goed te zeggen wat ik hier nou over kwijt moet, omdat ik denk dat de meesten hier wel begrijpen waar ik heen wil. Het noemen van dit nummer als een hoogtepunt lijkt me al genoeg...
Zoals ik ook al zei is er een schaars minpuntje in de vorm van Starlight, de tweede single van Muse. Waar het met de eerste single Supermassive Black Hole uiteindelijk dus nog goed kwam, wil Starlight maar niet verbeteren. Niet dat het dramatisch slecht is, maar bij mij moest het pop-achtige aan dit album een tijdje krijgen om te worden verwerkd, en alleen bij dat nummer is het gewoon niet op de juiste plek komen te vallen. Dit nummer heeft een melodietje wat ik bijna niet een heel nummer uit houd, laat staan twee keer. Juist het lijntje wat Louis hier onder opmerkt, vind ik het minpunt van dit hele album, maar nogmaals ik zit niet tranen met tuiten te laten als ik hiernaar luister hoor. Misschien vind ik het vlgende week op Werchter misschien wel een heel goed live nummer.
Of het een waarschuwing is dat ik de singles op dit album het mooiste vind, weet ik niet.... voorlopig kan ik er niet om rouwen, en kjik ik alleen maar uit naar donderdag, waar ik dit mag gaan aanschouwen...voordelig is in ieder geval dat er weinig kan tegenvallen wat setlist betreft, omdat ik nog geen slecht album van Muse ben tegengekomen...
Om toch dit album licht vergelijkend met de vorige 2 te beoordelen (wat uiteraard nog steeds in het voordeel van OoS en met name Absolution uitvalt) krijgt deze van mij 4 sterren.