Black holes and revelations.
Nu de nieuwste cd van Muse uitgekomen is, kijk ik terug op zijn voorganger. De cd die ik van mijn neef voor mijn verjaardag kreeg, waarvoor dank.
Ja, dit is natuurlijk een 5 sterren record. Oké, hij is wat toegankelijker geworden dan de vorige en de echt harde stukken zijn er wel uit(op een na dan). Toch is deze zeker geen slappe muzak maar een zeer veelzijdige alternatieve rockplaat. Muse heeft het weer geflikt om een inspirerend stukje muziek op cd en vinyl te krijgen.
Allereerst de cover. vier kalende mannen aan een tafel(en nee geen plaatselijke bingoavond in de buurt) in een woestijn. Maar wat betekent deze cover nou eigenlijk. Op wikipedia vond ik een redelijke verklaring. De 4 bingogasten blijken in werkelijkheid de ruiters van de Apocalyps(betrekkelijke overwinning, oorlog, honger/verderf, dood) te zijn. Een echte openbaring want het stelt de nummers toch in een ander licht. Elk van de nummers bespreekt de verschrikking van de krachten waar de vier paardrijders voor staan. bijv. oorlog(assasin) betrekkelijke overwinning(starlight) verderf: (map of the problematique) dood(soldiers poem). maar goed op naar het album.
Het eerste nummer genaamd take a bow begint. Gelijk is te horen waarom muse zo geweldig is: duister theatraal, en totaal over top. Ook leuk dat Muse wat elektronische invloeden in het nummer verwerkt. Een nummer waarbij je haast niet bij kan blijven zitten. de sfeer van het nummer is zowel luchtig als erg dreigend, erg knap gemaakt.
starlight is een popnummer en het werd dan ook op TMF gedraaid. Gelukkig verzand muse niet in popgedraai en verkoopgeilheid maar maakt gewoon een nummer dat zowel pakkend is als muzikaal verantwoord is. Het nummer heeft een beetje het zelfde effect als een Bliss. Slechts een maar heb ik aan het nummer, de drums klinken (zeker in het begin) wat minder.
Super Massive Blackhole was de eerste single van het album. veel muse-fans hebben niet veel op met dit nummer maar ik vind het echt geweldig. Het nummer klinkt een beetje funk-achtig en heeft een lekkere Flow(S.O.S misterfool gebruikt hiphoptermen). Alleen die gitaarsolo had wel wat langer mogen duren hoor. Kortom een strak nummer.
Vanaf map of the problematique begint dit album echt als een klassieker aan te voelen. dance invloeden in een rocknummer is altijd gewaagd maar muse komt er met gemak mee weg. het moet gezegd worden WAT EEN BELACHELIJK LEKKER NUMMER. Ook een van de nummers waar de stem van Bellamy gewoon goud waart is. Kan me niet voorstellen dat een andere zanger dit nummer zo zou kunnen vertolken. Geweldige tekst heeft dit nummer ook:
life will flash before my eyes
so scattered and lost
I want to touch the other side
no one thinks they are to blame
why can't we see
when we bleed we bleed the same
I can' get It right can't get it right
soldiers poem is niks anders dan een leuk intermezzo. wat invloeden van Queen(meerstemmigheid) die prettig aanvoelen. tekst is best ok. Gewoon een leuk nummer. there no justice in the World. and there never was.
invinicible word ook wel eens afgekraakt maar ik vind het weer een toppertje. het intro klinkt wat raar(niet negatief bedoeld) maar past wel erg goed bij de rest van het nummer. op het moment dat het nummer opbloeit is het genieten geblazen. De gitaarsolo is veel bekritiseerd maar word door mij bewonderd.
Assassin is gewoon een brok adrenaline. Echt een nummer waarbij de volume knop vol open moet. Niks tolerantie voor mijn toppers minnende buren. Muse gaat bij dit nummer de metalkant op en zoals gewoonlijk komen ze er met gemak mee weg. Heerlijk gitaargebrul met duistere en agressieve sfeer. een Perfect nummer voor de maandagochtend.
time to erase whatever they say
these people are torn wild and bereft
assassin is born
exopolitic heeft een heerlijke drumsound die goed aangevuld word door de gitaar. Leuke effecten worden uit de keyboard gehaald. het nummer heeft een lekkere bombastische rocksound zoals alleen Muse die kan maken. het meerstemmige couplet heeft heel vaag iets van Queen weg. een leuk rocknummer.
City of Deliusion is samen met map of the problematique het beste nummer op dit album. dit is een van die nummers die ik moeilijk in woorden weet te vatten. Het heeft iets groots en episch maar weet op het zelfde moment niet in virtuoze onzin te vervallen. De uitbreiding van het klanktapijt met viool en trompet is perfect uitgevoerd en past het nummer als een handschoen.
hoodoo is lekker mysterieus en doet mij heel gek een beetje aan de mars volta denken. Het heeft ook die Latin invloeden. Lekker zwoel nummer met aanzwellende instrumentatie. viool klinkt geweldig bij het stemgeluid van Bellammy. het nummer is wel op het randje van kitch.
knight of cydonia is gewoonweg kitch maar wel mooie kitch. Episch en haast onbedoeld grappig.knights of cydonia heeft geweldige gitaar en zangpartijen. kortom een zeer eigenzinnig nummer maar gelukkig ook heel erg mooi Weet je wat ik eigenlijk wel eens wel wil horen van Muse: Een progepic. Het epische aspect hebben ze gelukkig goed onder de knie. ik zou zeggen waarom niet, Matthew? bel toch gewoon eens labrie op!, jam eens samen. Maak eens een waarlijk epische nummer van over de 20 minuten.
Conclusie: tot nu toe vind ik dit de beste cd van Muse. Muse verweeft veel verschillende stijlen(dance metal, funk, pop) en verruimt hun sound doormiddel van andere instrumenten(viool, trompet) toch klinkt het album typisch Muse. Bombast is gelukkig overal aanwezig en nergens is een slecht nummer te bekennen. als ik heel kritische ben hoor ik op de achtergrond af en toe een verdwaalde drum of gitaarpartijtje maar dat zie ik maar wat graag door de vingers. het album heeft misschien niet de impact van OOS maar is daarentegen stukken veelzijdiger en genuanceerder. Misschien is dit wel een van de beste rockplaten van de jaren 00. Zonder aarzelen 5*.
beste nummers map of the problematique, assassin ,city of deliusion
slechtste nummer soldiers poem