Madvillain - Madvillainy (2004)

Label: Stones Throw

1. The Illest Villains (1:56)
  2. Accordion (1:58)
  3. Meat Grinder (2:12)
  4. Bistro (1:07)
  5. Raid (2:31)

met MED

6. America's Most Blunted (3:54)

met Lord Quas

7. Sickfit [Instrumental] (1:22)
  8. Rainbows (2:51)
  9. Curls (1:35)
  10. Do Not Fire! [Instrumental] (0:53)
  11. Money Folder (3:03)
  12. Shadows of Tomorrow (2:36)

met Lord Quas

13. Operation Lifesaver A.K.A. Mint Test (1:30)
  14. Figaro (2:25)
  15. Hardcore Hustle (1:22)

met Wildchild

16. Strange Ways (1:52)
  17. Fancy Clown (1:56)

met Viktor Vaughn

18. Eye (1:58)

met Stacy Epps

19. Supervillain Theme [Instrumental] (0:53)
  20. All Caps (2:10)
  21. Great Day Today (2:17)
  22. Rhinestone Cowboy (3:59)
avatar van Dw.Ns.St
Eigenlijk is alles al wel gezegd over dit album.
Vind het zelf ook een te dope plaat; heb het op aanraden van een vriend geprobeerd die weet dat ik nogal veel electronische muziek luister met als boodschap dat de beats van een onkend niveau waren!

Ik ben hem eeuwig dankbaar, mijn 1e serieuze kennismaking met zowel Madlib als Doom was een moment om in te lijsten.

En ik weet niet of het al vermeld is, maar ik was onlangs het eerste seizoen van de Amerikaanse animatie The Boondocks (heerlijke serie overigens) aan het kijken en daar komen in een episode, waarin ze Oprah willen wacken,(jaja.. ) zowaar 2 of 3 tracks van dit album in voor.. en in 1 van de laatste episodes komt het geniale Fancy Clown nog voorbij!

avatar van BZN
BZN
Relax schreef:

Nja ik als niet-smoker ervaar het ook gewoon als een soort dimensie, dus je hoeft er niet persee high voor te zijn... je moet gewoon een beetje fantasie hebben.

je hebt gelijk

avatar van WeztSide
Vandaag heb ik dit album gekocht, en hij is echt geweldig!
Echt heel goed! Dus kom ik thuis, rennend naar m'n computer om hem op iTunes te zetten: raad eens welke dag iTunes gekozen heeft om mijn iPod ineens niet meer te herkennen?
godverdomme tyfus kanker kutding ik haat die shit!
Maar weer to the point: wat een meesterlijk album.
Allemaal goede tracks, en DOOM komt zo hard (heb het albumboekje met de lyrics erbij gehaald) en aangezien ik Madlib nog niet goed kende werd ik aangenaam verraste.
Hele toffe gastartiesten ook, alleen ik snap de functie van Eye niet helemaal.

P-DawG
WeztSide schreef:
godverdomme tyfus kanker kutding ik haat die shit!

avatar van WeztSide
'T is erg hoor. Maar gelukkig deed ie het vanochtend toch, en heb ik het nu op m'n iPod staan. Heerlijk album, echt.
Voor nu een 4*, tot ik het beter ken.
Beste tracks: Fancy Clown, Strange Ways, Rhinestone Cowboy, Raid, Meat Grinder, Sickfit, Operation Lifesaver

avatar van discipline
Dit album wordt steeds beter! Heerlijke beats van Madlib en Doom die zoals altijd gewoon z'n ding doet
beste tracks: Figaro, Fancy Clown, Strange Ways, Rhinestone Cowboy, All Caps en Accordion.
Ik geef 'm nu een 4 die zeker nog kan groeien

avatar van Outblasty
Ik heb met dit album eigenlijk een beetje het zelfde als met de eerste twee de la soul albums. Er staan echt hele vette nummers op maar door de vele skits en rare stukjes kan ik niet zoveel met dit album in zn geheel.

Stem van 3* even verwijdert, ga het album deze week nog een paar kansen geven en dan voornamelijk de echte nummers.

avatar van WeztSide
Dit album is echt een geheel en ik luister hem dus altijd in één keer.
Geweldig hoe Rainbows in Curls overgaat. Beste album ooit voor mij, en stoot Enter the Wu-Tang na twee jaar van de nummer 1 af!

avatar van Brains
Naar mijn mening is er geen album beter dan dit.
Madlib produceert hier op zijn best en DOOM rijmt hier op zijn best.
De nummers zijn individueel leuk, maar het geheel steekt zo perfect in elkaar. De intro trekt je het album in en laat je tot de laatste seconden van Rhinestone Cowboy niet meer los.

avatar van MurryMusic
Pffff dit album is mij al weken aan het klaren man. Ik begon met luisteren omdat ik naar DOOM ging in de paradiso but I never quit.
Vandaag killde deze me:

What's the difference? All you get is lost children
While abortion shit up behind the desk it costs billions
To blast humans in half, into captured arms
Only one side is allowed to have bombs
It's like making a soldier drop his weapon
Shooting him, and telling him to get to steppin'
van figaro

vooral hoe hij het zegt

MurryMusic schreef:

van figaro

Strange Ways

Strange Ways

ooyeaaahh (die van accordeon)

avatar van Outblasty
Ik verhoog mijn stem naar 4*. Ik begin het album langzaam te begrijpen. Er staan zeker een stuk of 7 super goede nummers op. Het album als geheel klinkt voor mij wel een beetje rommelig.

avatar van WeztSide
Iemand zei vandaag tegen mij dat ie Raid echt verschrikkelijk slecht vond. Kan iemand mij uitleggen hoe je dat nou zooo slecht kunt vinden? Het kan je stijl niet zijn, maar dan hoeft het nog niet slecht te zijn.

panjoe (moderator)
Ahh, Raid.. Wat een beat . Misschien omdat MED zo zwaar onder doet voor DOOM?

avatar van teeveepee
Ik vind het geen goed album (nu nog). Alleen een paar nummers zoals accordeon, raid en curls klinken wel Oké, maar het album klinkt vaak ook als een werk van iemand die een beetje loopt te kloten met muziek in een hele goede studio.

avatar van Outblasty
Heb ik ook een tijd lang gehad teeveepee, ik zou het album gewoon af en toe nog een kans geven, grote kans dat je hem steeds vetter gaat vinden.

blijven proberen!
Blader maar eens pagina's terug. Bijna iedereen vindt dit album niks na de eerste luisterbeurten, maar je moet het een kans geven om te groeien. Als je ook eens kijkt naar wat deze zelfde personen er een aantal maanden later van vonden dan zal het in de meeste gevallen uitgegroeid zijn tot een 4,5* of zelfs 5,0*.

avatar van MurryMusic
idd. Deze is nu bij mij een sterke 5* hij gaat misschien zelfs mijn top 10 in.

blijven proberen!

Ik ben dan een uitzondering: liefde op het eerste gezicht!

avatar van Brains
Ik zei daarom ook bijna iedereen Er zijn ook genoeg mensen die gelijk die click hebben.
Ik zelf kon eerst helemaal niets van DOOM verdragen, laat staan Madvillainy wat toch zijn 'moeilijkste' plaat is. Nu is dit uitgegroeid tot mijn nummer 1 album, en DOOM hoort zeker in 't rijtje van mijn 3 favoriete MC's thuis.

Brains schreef:
Naar mijn mening is er geen album beter dan dit.
Madlib produceert hier op zijn best en DOOM rijmt hier op zijn best.

Een wat uitgebreidere reden waarom er geen beter album bestaat dan Madvillainy (voor mij dan heh ) geschreven terwijl de plaat draaide (Dus het is soms een beetje vluchtig geschreven dus vooral niet checken op dt fouten ):

Ongeduldig wacht ik tot de naald de eerste tonen via m'n versterker naar mijn speakers krast. Dit voelt voor mij altijd als de eerste keer wanneer ik een langere periode niet naar deze plaat heb geluisterd. Daar begint de intro. Een zeer sterke intro naar mijn mening, waar het duo Madvillain wordt geintroduceerd alsof je naar een superheldentekenfilmserie van vroeger kijkt. Dit alles over een bijpassend deuntje van Madlib. Hiermee wordt de sfeer van het album perfect ingeleid.

De intro duurt lang en elke keer weer denk ik dat er na zo'n intro een keiharde track komt die je wegblaast. Maar nee. Wanneer de accordeon zijn intrede doet ben ik verkocht. Kippenvel. Haren op m'n armen omhoog. Misschien makkelijk gesampled, maar de overgang van de intro naar deze plaat, de sfeer die het meegeeft en de lyrics van DOOM maken Accordion een geniaal nummer. Gelijk de eerste zin spreekt me heel erg aan; "Living of borrowed time the clock ticks faster". Lines van dit soort zijn DOOM z'n specialiteit en dat blijkt zeker wanneer Meat Grinder na een wat aparte maar leuke overgang na Accordion begint.

Niets lelijks te zeggen over dit nummer. Dikke beat en DOOM flowt en rijmt hier op z'n allerscherpst. Gewoon volume omhoog en keihard meerappen. Dit kan ook want na Meat Grinder komt Bistro, waar je even op adem kan komen, om vervolgens weer keihard weggeblazen te worden door het geweldige Raid, naar mijn mening een van de sterkste tracks van het album. Dit komt voornamelijk de heerlijke beat en ondanks dat DOOM door zijn stemgeluid en flow wat minder aanwezig is dan MED, rapt hij MED er makkelijk uit:

"And that's no exaggeration, the doctor told a patient/ It's all in yout imagination, Negro / Ah, what do he know? About the buttery flow / He need to cut the ego, trippin', to date the metal fellow been rippin' flow since New York plates was ghetto yellow with broke blue writing / this is too exciting".
Heerlijk gewoon!

America's Most Blunted volgt. Wat een heerlijke bass heeft dat nummer toch. Een superleuk nummer waar ook Quasimoto zijn stem laat horen. De marihuana promotie aan het einde van het nummer had van mij niet gehoeven maar het past wel bij het nummer.

Sickfit is op zich een lekkere beat, maar is voor mij weer gewoon even een rust moment die perfect op zijn plaats is. Duurt ook niet te lang, gewoon precies goed dus. Hierna volgt Rainbows, een track wat een lange tijd altijd skipte, maar het groeit enorm want het nummer ademt een enorme sfeer uit. DOOM zijn zangstem is zo erg nog niet en de heerlijke jazzy productie. Ik skip het nummer nu nooit meer en zing altijd mee "You knowww, you best to watch ouuutt"

Curls is ook een goed nummer met een goede productie en DOOM doet gewoon zijn ding. Ik ben wel blij dat het nummer niet te lang duurt want ik denk dat als het een nummer van 3 minuten was geweest was het gaan vervelen en hadden we nog langer moeten wachten op Do Not Fire. Dit is honderd procent zeker het fijnste intrumentele nummer op deze plaat en leid het nummer Money Folder perfect in.

Money Folder vind ik een van de minste nummers van het album maar nog steeds gewoon goed. Bovendien staat deze plaat op dit moment zo stevig dat het een minder nummer makkelijk kan verdragen zonder dat het ten koste van de sfeer en het luisterplezier gaat. Voornamelijk omdat na dit nummer gelijk het oude niveau weer wordt behaald met Shadows of Tomorrow. Nog een Quasimoto feature wat ik altijd erg kan waarderen. De productie wekt een heel mysterieuze maar energieke sfeer op wat perfect gaat met de raps van Madlib en Quas (een tautologie, als je er over nadenkt ). DOOM rapt deze keer niet en ik denk ook niet dat hij op deze beat zou passen.

Operation Lifesaver A.K.A. Mint Test is ook gewoon een lekker nummer tussendoor die perfect in de sfeer past. Grappig is dat ik het nummer waarschijnlijk nooit los zou draaien, maar in het geheel is het gewoon een perfect fit. Vooral de overgang naar Figaro, mijn favoriete nummer van dit album, is briljant en dan volgt er ook nog een een briljant nummer. "The rest is empty with no brain but the clever nerd / The best emcee with no chain ya ever heard".

Hardcore Hustle is naar mijn mening toch echt het minste nummer van het album. Wildchild boeit me niet echt en de productie is hoewel leuk niet op hetzelfde niveau als de rest van het album. Maar het nummer is perfect geplaatst namelijk precies tussen de twee sterkste tracks van het album waardoor wanneer het je te binnen schiet dat het een minder nummer is je al weer gelijk op topniveau zit. Het nummer word namelijk gevolgd door Strange Ways. Het meest politieke nummer op dit album met veel lines die je toch wel aan het denken zetten.

"They pray four times a day, they pray five Whose ways is strange when it's time to survive Some will go of they own free will to die Others take them with you when they blow sky high What's the difference? All you get is lost children..."

Dit alles met een geweldig flowende DOOM en een enorm dikke productie. Petje af op een niet Ali-B kind of way.

Fancy Clown is ook een lekker nummer weer. Leuke productie en erg leuke lyrics van DOOM. Eye is ook weer een lekker tussendoor nummertje met een erg fijne productie gevolgd door het briljante Supervillain. Misschien is toch dat het beste intrumentele nummer op de plaat in plaats van Do Not Fire!. Toch niet zo honderd procent zeker als ik dacht . Het zet in ieder geval perfect de mood voor All Caps, het allereerste nummer van DOOM waar voor mij het kwartje viel. Erg coole productie met een comic feeling (De clip geeft deze feeling nog een extra uplift) en DOOM flowt 'm weer perfect hier en door dit nummer ben ik nu (hopelijk) nergens vergeten zijn naam in hoofdletters te schrijven.

Great Day Today komt daarna en is toch ook een van de beste nummers van dit album. Een feature met Viktor Vaughn ( ) wat de tweede tautologie is op dit album. Het nummer heeft een zeer relaxte productie en erg vermakelijke lyrics. "Spit so many verses sometimes my jaw twitches One thing this party could use is more....Booze" tovert altijd weer een glimlach op m'n gezicht.

Daarna komt helaas de grand finale; Rhinestone Cowboy. Een perfect einde voor een bij benadering perfect album. Ruim drie kwartier kippenvel, spanning, vermaak en enkele energieke uitbarstingen komt tot een einde. En dan verdwijnt de plaat in de hoes en de hoes tussen mijn andere hiphop platen om ongeveer een maand later weer op de speler gelegd te worden en me precies deze ervaring voor de zoveelste keer weet te geven. Dit doet voor mij geen enkele plaat na en daarom is dit voor mij hét allerbeste album.

5.0* en als een huis op de eerste plaats van mijn top 10.

avatar van WeztSide
Heel goed samengevat, en ik kan je helemaal vinden in de redenering dat sommige nummers gewoon sterk zijn door de volgorde, en los niet gedraaid worden (zoals indd Operation Lifesaver).

Alleen ben ik het niet eens met jouw mening (en die van vele anderen) dat Hardcore Hustle het minst is. Ik vind de productie daar erg fijn, en Wildchild doet me denken aan GZA. (denk er maar eens aan)

En een heel klein foutje: de feature van Viktor Vaugn is op Fancy Clown.
Maar dat boeit niet, een goede review!

avatar van Brains
Dat foutje had ik zelf ook al door, hoopte dat niemand het zou opvallen

En over Hardcore Hustle, ik vind het ook zeker geen zwakke track en inderdaad een fijne productie, maar ik vind de rest van het album gewoon nog beter.

Verder doet Wildchild qua stemgeluid en misschien een klein beetje qua flow aan GZA denken, maar tekstueel zijn ze natuurlijk helemaal niet te vergelijken.

Ik luister Operation Lifesaver best vaak los

avatar van WeztSide
Lifesaver vind ik de enige track waar DOOM zwak komt. Zeker als je het vergelijkt met de rest van het album. Z'n flow sluit ook niet aan op de beat

panjoe (moderator)
Ik vind het wel meevallen, graaf het juist wel. Ik zie net trouwens op die LP staan:

DOOM's songs lit in the booth with the best host
doing bong hits on the roof within the west coast

Jesus, die hele line was me nog nooit opgevallen,

avatar van GarnalenPeller
Ik dacht altijd dat ie Hoes zei.

avatar van Raul
kwartje is bij nog niet helemaal gevallen, vind het een lekker album en het luistert lekker weg maar die genious factor zie ik nog niet echt... wie weet ooit nog

avatar van thgryda
Simpel ik ben geen doom fan, maar hoe vaker je luistert, hoe doper je het vindt sowieso... De producties zijn off the hook en ik zei het al ben niet zozeer een doom fan, hij weet wel een album op te bouwen met de hulp van madlib