judgepaddy schreef:
Maar of dit een invloedrijke album zal worden in de zin dat het andere artiesten zal inspireren, valt nog te bezien om het volgens mij simpele feit dat in de zowel alternatieve als gewone pop, rock, dance of wat dan ook ("lichte muziek") alles al gedaan is. ( )
Nee dus, ★ zal geen kentering in de muziek teweegbrengen (en ook niet in het straatbeeld zoals vroegah toen er allemaal Stardust kapsels en Thin White Dukes in het uitgaanscircuit ronddwaalde)
Dat laatste viel op zich nu ook wel weer mee.
Je kunt de uitspraak op voorhand niet doen, de toekomst moet uitwijzen of er uiteindelijk over de invloed van Blackstar hetzelfde zal worden geoordeeld als over bijvoorbeeld Station to Station of Low.
Het punt is, dat ten tijde van het uitbrengen van deze "klassieke" David Bowie albums men op dat moment ook niet kon vermoeden dat ze (veel) later, bij een nieuwe generatie musici, zouden leiden tot een sterke beïnvloeding in hun muziek. Per slot van rekening liepen er ten tijde van de hoogtijdagen van David Bowie (jaren '70) nog zoveel andere (nog meer) bewierrookte artiesten rond, dat een voorspelling wie veel of zelfs de meeste invloed zou hebben 40 jaar later, nooit zou kunnen worden gedaan.
Toen Heroes werd uitgebracht (1977) waren er voldoende mensen op de been die dachten dat punk de muziek van de toekomst zou worden. Om maar één voorbeeld te geven.
Zijn leeftijd, en die van zijn generatiegenoten, om een dergelijk fantastisch album te kunnen maken, ligt wel veel hoger dan toen hij ook al wereldberoemd was.
Dat is ook een fascinerende gedachte. Hij is nu 69. In 1977 zou het hebben betekend dat iemand uit 1908 ons nog zou hebben bediend met geweldige moderne muziek van grote klasse.
Dat idee was in 1977 niet alleen volstrekt ondenkbaar als wel buitengewoon vermakelijk om alleen al te veronderstellen. De oude Frank Sinatra kwam uit 1915 en maakte, zeker in vergelijk met Bowie nu, volstrekt oubollige muziek.
Ook dat maakt van David Bowie een geweldig talent.