Na een wat vreemde en drukke week vol Bowie-rouw, extreem veel Mume-gebruik, continu Blackstar draaien en tevens ook mijn eigen optreden waarin ik, overigens tot grote dankbaarheid, Heroes heb mogen vertolken lijkt mijn hoofd voor wat betreft dit onderwerp en deze plaat een beetje tot rust te komen.
Langzaamaan komt mijn rationele kant, die ik toch even kwijt was, weer naar boven. Ik heb hier in het korte eerdere postje al op gealludeerd, namelijk dat af en toe een lampje aandoen (zowel letterlijk als figuurlijk) om bijvoorbeeld de teksten eens goed te lezen wonderen kan doen. Of het album overdag, bij daglicht beluisteren, in plaats van alleen maar iedere keer rond het Wolvenuur bij kaarslicht, terwijl de rookwolken om mijn hoofd de Man met de Zeis lijken te projecteren. Over de Goden verzoeken gesproken.

Overigens, niemand hoeft zich zorgen te maken, ik versta de kunst van het semi-literair overdrijven ook wel.
De oplettende user zal gezien hebben dat ik mijn stem verlaagd heb van 5,0 naar 4,5. Er heeft zich hier lang een discussie voltrokken onder andere over in hoeverre men zich laat leiden door emotie, dan wel andere zaken die niet direct zijn betrokken op de muziek van dit album.
Ik volsta te zeggen dat ik de afgelopen week wat dat betreft niet helemaal mezelf was en volop in de emotie zat. Vanuit die emotie uiteindelijk 5 gestemd, waarbij ik alle elementen die niet met de muziek te maken hadden ook meenam. Dit is niet de manier waarop ik normaal stemmen toeken (ego-inconsistent oftwel ik-vreemd zegt men wel eens) en heb dit dan ook gecorrigeerd.
Muzikale verantwoording: Het is natuurlijk wel nog steeds een zeer avontuurlijk Bowie-album met in elk geval drie songs die nog steeds grote impact op me hebben en waarschijnlijk ook zo de, of mijn, geschiedenis ingaan. Ik doel hier uiteraard op Blackstar, Lazarus en Dollar Days. En nog steeds draai ik het album ongeveer twee keer per dag en geniet ik er ten volle van en zweven de nummers door mijn hoofd (wel op een prettiger, minder benauwende manier dan voorheen).
Dan volgen de heerlijke songs Girl Loves Me en I Cant' Give Everything Away.
De overige twee, Sue en Pity, verhinderen helaas toch het volle pond. Het zijn muzikaal uiterst weelderige songs, maar missen toch de impact van de overige 5 en in het geval van Sue wordt ook de opbouw van de hele plaat een beetje geweld aangedaan. Bovendien zijn het ook nog eens twee oudere, reworked songs die gevoelsmatig niet helemaal in de lijn van de rest liggen, nog los van de tekstverwijzingen.
Desalniettemin is 4,5 natuurlijk wel een klein meesterwerkje en evenaart hiermee in mijn eigen Bowie-statistieken:
- Ziggy Stardust
- "Heroes"