Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)
Tony schreef:

Ja, daar zijn vrouwen goed in he? Je enige hobby constant lopen verstieren en altijd maar die handrem aantrekken als je op het punt staat je verlanglijstje te verzilveren. En als je niet dolenthousiast reageert als ze weer eens een overvolle doos van Zalando binnenkrijgt, steun je haar niet of kun je nooit eens blij voor haar zijn.

Verder alles goed hier hoor...

Tja, ik ken het ook...

Sparks schreef:
Het album luistert lekker weg en er zit eigenlijk geen enkel zwak nummer tussen. Toch kan ik me goed vinden in wat veel mensen noemen 'het gebrek aan emotie'. Ik wordt bij geen enkel nummer echt geraakt door de teksten van Thom of echt meegesleept met de muziek. Dat is wel erg jammer en hopelijk komt dat nog.
Daarnaast merk ik dat er geen enkel nummer is waar ik me echt op verheug. Terwijl deze nummers bij In Rainbows volop aanwezig waren. Ik noem maar het prachtige Nude, het meeslepende Weird Fishes, Reckoner die schitterend openbreekt met de zin "You are not to blame for, bittersweet distractor" kippevel, het beklemmende All I Need (om nog maar te zwijgen over House of Cards, Jigsaw, Videotape; ik kan nog steeds bijna niet kiezen). Ik heb moeite om op dit album 4 tracks te benoemen die een vergelijkbaar niveau halen als het gaat om emotie en meeslependheid. Het enige nummer die daar in de buurt komt is wat mij betreft Daydreaming. Misschien is het nog te vroeg en moeten de nummers nog groeien.

Hoe kun je dan 4 sterren geven voor deze plaat als je deze mening hebt?

avatar van Sparks
Is dit zo'n gekke beoordeling bij deze mening? Laat ik een poging wagen mijn stem te verdedigen.

In mijn mening vergelijk ik vooral AMSP met In Rainbows. Laatst genoemde heb ik 5 sterren gegeven. Hetgeen wat ik bij AMSP mis zijn de zinnen die echt binnenkomen, de emotie. Een album zonder deze emotie kan blijkbaar bij mij nog steeds 4* halen. Ik draai het album vrij veel en het luistert lekker weg, zonder dat het gaat vervelen. Dit is altijd een teken dat het album meer verdiend dan 3.5 wat mij betreft. Om hoger te groeien dan 4* heeft het album meer ziel nodig, meer emotie, zeker bij het soort muziek wat Radiohead maakt (bij een hiphop album ligt dit wellicht alweer anders). De ziel in dit album heb ik nog steeds niet gevonden.

avatar van pdonidvie
meneer schreef:
En in mijn ogen is het pure onzin wat je hier beweert en van een soort snobisme wat bij bepaalde 'liefhebbers' blijkbaar moet gaan behoren.

How. Dat heb ik nog al eens gehoord en ik vind dat beledigend. Het heeft niets met snobisme te maken. Ik begrijp niet hoe je een muziekliefhebber het kan kwalijk nemen de best mogelijke kwaliteit op te zoeken. Ook (en eigenlijk bovenal) haalt de artiest er zelf meer uit dan uit een streaming dienst of een (illegale) digitale download. We betalen tegenwoordig niet voor niets belachelijke prijzen om naar concerten te kunnen gaan, ze moeten ergens hun geld halen door al die digitale bazaar.

Ik heb de witte LP steken en de sound is fantastisch. De spreekwoordelijke frank zal bij de muziek echter nog moeten vallen. In Rainbows is nog maar net doorgedrongen bij mij, het heeft dus wat tijd nodig. Ik vind Radiohead-platen na OK Computer vaak zware kost, serieus en humorloos. Als een zwaar drama. Een poging tot echte, diepe kunst, als het ware. En daar heb ik het soms moeilijk mee.

Hoe dan ook zal het definitieve oordeel van deze laatste worp nog even uit blijven.

Ik hoor veel Massive Attack terug in dit album. Goed toegankelijk album, met voor mij Decks Dark als uitschieter.

pas nu pas heel het album goed aan't beluisteren. zonder meer meesterlijk. een album waar je niets van wil missen. gevarieerd en vol details. wat wil een mens meer.

avatar van Rufus
Tony schreef:

Verder alles goed hier hoor...

Of de opmerking: Je hebt al zoveel muziek of je koopt nooit mijn muziek.

avatar van meneer
pdonidvie schreef:

Op zich is snobisme natuurlijk niet een vriendelijk woord en ja, dat kan beledigend zijn. waarvoor mijn excuses. Maar het feit dat er werd geschreven dat digitale 'luisteraars' niet meer naar dit album luisterden en dat alleen de vinylisten dat nog wel doen stak mij behoorlijk. En dan klim ik in de pen.

Inmiddels hebben Banjo en ik al even buiten MuMe contact gehad en dit is, m.i., verder uit de muzikale wereld gepraat.

Bijzonder dat Radiohead luisteraars elkaar als snobisten gaan benoemen daar we door andere MuMe users al als een snobistisch groepje worden gezien

Wat ik wel wat saai vind worden op MuMe is dat bij vele nieuwe albums steeds weer het item over 'Vinyl' e.d. een steeds grotere rol gaat opeisen i.p.v. het album zelf. Ik vind dat meer bij bv. een topic als De Site >> Algemeen >> Vinyl Vinyl Vinyl (o.a. over platenspelers) horen.

En als laatste: juist 'Platen'maatschappijen waren uit op gruwelijke winsten waar de artiesten ook of veel geld (en ook wel eens teveel) mee verdienden of juist uitgebuit werden. Man, ik heb wat geld aan steeds dezelfde albums besteed d.m.v. aanschaf van LP, daarna Cd, daarna MP3, I-Tunes of Spotify uitgegeven... En maar weer het nieuwste van het nieuwste (maar toch steeds hetzelfde) album aanschaffen. Daarbij, concertkaartjes in de jaren '80' waren toch echt niet zo goedkoop. Ik spaarde er voor.

We blijven melk koeien..

pdonidvie schreef:

We hebben het een beetje uit gepraat inderdaad..
Maar dit zijn mooie woorden Pdonidvie !
En ik vind dat je gelijk hebt, maar ik wilde niemand raken of de Plaat of cd (in het algemeen) op een hoger voetstuk zetten.. dat ook niet echt. Het is meer een gevoel en dat wil ik eigenlijk beschermen..
En wat Radiohead hier de afgelopen tijd doet vind ik eigenlijk belachelijk.. Eerst 2 maanden lang digitaal aanbieden. En dan gelijk een dikke middelvinger naar de platenzaak/liefhebber.
Plus inderdaad bizar hoge prijzen vragen voor hun kaartjes (die altijd binnen een kwartier uitverkocht zijn!). Thom Yorke lijkt me altijd wel een sympathieke kerel, maar hiermee gaan ze de verkeerde kant op...

Ik ben benieuwd of we de volgende keer uberhaupt nog wel iets fysiek's kunnen verwachten..
Of dat het alleen maar digitaal gaat worden.

avatar van Banjo
Maar even over A Moon Shaped Pool (2016)
Ik ken al Radiohead hun albums en ik heb ze allemaal een 4 of 5 sterren gegeven!
En mijn idee is dit... dit album voelt aan alsof ze nummers van vorige albums hebben genomen..
En in een iets ander jasje hebben gestoken. Ik mis heel erg de vernieuwing waar ze altijd zo goed in waren. het lef en de opbouwend energie ontbreekt hier totaal..

avatar van Wickerman
Een dromerig, rustig en organisch Radiohead album. Prachtig. Nergens vliegt het uit de bocht. Nergens wordt die stem me te irritant. Maar het beklijft ook (nog) niet echt. Hoofdtelefoonplaat denk ik. Evenals Blackstar.

Erwin72
Radiohead albums draai ik niet frequent maar A Moon Shaped Pool is indrukwekkend. Alleen al vanwege de nummers Daydreaming, Ful Stop, Identikit en The Numbers krijgt dit album 5 sterren van mij.

avatar van Johnny Marr
Ik begrijp nog steeds niet wat mensen horen in de studioversie van True Love Waits. Wat een matigheid vergeleken met die prachtige uitvoering op het livealbum. Ik wou dat ze het gewoon zo hadden gelaten, dat nummer had echt iets magisch. De studioversie klinkt mij veel te klinisch en berekend. Voila, dit moest ik even kwijt. Dat lucht op.

avatar van luigifort

Al ga ik het wel iets meer waarderen dan de eerste paar keren. Toch vind ik het een zwaktebod.
Een review vond het wel mooi..dat het een andere versie is..nog kaler en treuriger..juist ook gezien zijn scheiding..

avatar van rarekwabbus
Het is inderdaad gewoon een hele andere versie. Ik vind de albumversie van True Love Waits juist prachtig. Zo breekbaar.

Rocksanne
Behoorlijk album van Radiohead, maar het beste ligt alweer 10 jaar achter ons.....

rarekwabbus schreef:

Breekbaar mooi is erg goed gezegd.

avatar van Tony
Ben ik de enige die schrikt van de productie van dit album?

Het lijkt wel alsof Radiohead ruis als instrument inzet. Op sommige plaatsen, zeker de wat rustiger passages, lijkt het alsof je radio zit te luisteren die het signaal net niet helemaal lekker ontvangt. Wolken ruis en hiss komen voorbij aan het begin van Daydreaming en Decks Dark. In Ful Stop zit op een gegeven moment op het rechter kanaal een gitaar die klinkt alsof zojuist mijn versterker is opgeblazen. Kraakhelder krijgt opeens een heel andere betekenis. Op sommige plekken is de overgang zo abrupt en met een tik, dat het lijkt alsof de plaat even overslaat. Maar het is geen plaat, het is een gloednieuwe CD!! En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zover ik weet heb ik een legale CD gekocht, hij ziet er niet uit als een Chinese vervalsing of zo, en met mijn apparatuur is ook niks mis. Ik heb voor de zekerheid wat referentieplaatjes als Amused to Death, Hand Cannot Erase, Blackstar en Spirit of Eden geprobeerd, maar die klonken allemaal loepzuiver. Anybody?

avatar van lennon
west schreef:

Mensen let op bij het witte vinyl. Die van Optimal Media Gmbh is een prima persing met een prachtig geluid. Die van Rainbo Records heeft mogelijk een slag en / of ruis en gekraak begreep ik. Dus probeer de eerste te pakken te krijgen, als je 'm al niet hebt (zoals ik ).

Degene die via JPC is vercheept is van Optimal Media, dus ik zit goed

lennon schreef:

Degene die via JPC is vercheept is van Optimal Media, dus ik zit goed

En zo is het. Ik heb 'm ook daar vandaan

avatar van Banjo

He he meer mensen die dit inzien..
vond jij dit album ook een soort herhaling van hun vroegere nummers Rocksanne?

avatar van lennon
Banjo schreef:

He he meer mensen die dit inzien..
vond jij dit album ook een soort herhaling van hun vroegere nummers Rocksanne?

Als dit album iets niet is, is het wel een herhaling van eerder werk. Deze keer geen onregelmatige ritmes, deze keer een mooi begleidend orkest in veel tracks, ingetogen nummers... ik zie weinig overeenkomsten.... Dat siert dit album juist enorm, en maakt het dus een stuk boeiender dan het vorige (wel tegenvallende) album Radiohead - The King of Limbs (2011)

avatar van royh
Tony schreef:
Ben ik de enige die schrikt van de productie van dit album?

Tony, ik heb ook de originele cd: de geluidskwaliteit laat te wensen over. Het lijkt me het zoveelste slachtoffer van loudness wars. Kijk voor de aardigheid maar eens hier: Dynamic Range A Moon Shaped....
Jammer, want het album is best wel top. Naast de singles vind ik met name Decks Dark en Ful Stop heel goed.

lennon schreef:

Ik had gehoopt op iets wat zo goed en anders was als Radiohead - In Rainbows (2007)
Als je zo goed als Radiohead bent dan kun je gemakkelijk met een totaal ander concept aan komen.
Een concert met alles er op en er aan hebben ze niet eens nodig..
Mijn verwachtingen waren te hoog denk ik...

west schreef:

Breekbaar mooi is erg goed gezegd.

Breekbaar? dit is pas breekbaar...

Radiohead - Weird Fishes/Arpeggi (Scotch Mist Version) - YouTube

fragiel! alleen aanraken met handschoentjes..

avatar van Tony
royh schreef:

Wel al vaker over gehoord, nog nooit slachtoffer van geweest. Maar nu blijkbaar wel, hoewel die grafieken me dus echt helemaal niks zeggen. Ben een Alpha he?

avatar van oceanvolta
Banjo schreef:

Een concert met alles er op en er aan hebben ze niet eens nodig..
Mijn verwachtingen waren te hoog denk ik...

Ik vind dit album meer een nieuwe richting dan In Rainbows destijds. Ik zie In Rainbows meer als de perfecte of verbeterde versie van Hail to the Thief.
Niet dat dit album nou een hele nieuwe richting is maar toch

Richting of geen richting, breekbaar of fragiel, herhaling of geen herhaling..... eigenlijk maakt het niet uit:
dit is los van dat alles simpelweg wonderschone muziek. Gewoon genieten zou ik zeggen.

avatar van royh
Tony schreef:

De kans is groot dat je in je collectie meerdere cd's hebt die hier last van hebben. Heb je bv. wel eens Boxer van the National op cd beluisterd ? Een prachtig album, maar geluidstechnisch bepaald niet optimaal en dan druk ik me nog subtiel uit: kijk maar eens in dezelfde database. Een rating van 1-7 wil zeggen: slechte dynamiek varierend van 1 (zeer slecht) tot 7 (minder slecht). Bij een rating boven de 8 wordt de dynamiek al beter. Overigens: ik ben ook geen beta en doet ook niets af aan de songkwaliteit van de nummers. De vinylversies van A moon shaped pool schijnen aanzienlijk beter te klinken, hetgeen ook wordt bevestigd in de database.

avatar van Alicia
Zonde dat men dit doet. Dat van die slechte dynamiek betreffende de ceedees. Ik vind de officiële hoge resolutie download (van die "A Moon Shaped Pool" site), die feitelijk helemaal geen hoge resolutie is, ook niet mooi klinken en heb genoeg andere hi res bestanden, die formidabel klinken. Heb er eentje van bijvoorbeeld Elbow, die klinkt echt super! Ik ga echt nu niet weer de lp te kopen omdat ie dan mooier zou klinken. Of...worden we soms door dit soort praktijken min of meer gedwongen weer allemaal (te) dure l-a-n-g-s-p-e-e-l-p-l-a-t-e-n te gaan kopen? Dacht het niet, leuk voor zo af en toe, maar meer ook niet...
Zie trouwens die enorme kasten vol elpees van vroegah al weer voor me. Stofnesten zijn het!