Joanna Newsom - Ys (2006)

Folk
Label: Drag City

1. Emily (12:07)
  2. Monkey & Bear (9:29)
  3. Sawdust & Diamonds (9:54)
  4. Only Skin (16:53)
  5. Cosmia (7:15)
avatar van musicfriek
En 100 stemmen bereikt! Goed hoor

sxesven schreef:
Zeker waard om de teksten hier goed te luisteren; Joanna is wat mij betreft een woordkunstenares die gerust in de (Engelse) literaire canon mag worden opgenomen (zoals ik al eens schreef bij The Milk-Eyed Mender).

Ik zal het eens proberen Het wordt me ook wel makkelijk gemaakt, want ze staan ook in het boekje bij de cd

avatar van Carow
Nagelschip schreef:
Jemig, wat een gejammer bij dit album. Duidelijk blijkt maar weer dat de meesten enkel durven luisteren naar gepolijste stemmetjes als Nelly Furtado, Damien Rice of Arctic Monkeys.

Damien Rice en gepolijste stem in een zin

Ik had eerst enorme moeite met mijn stem, hoewel het iets minder was als bij de stem Joanna. Dus wat mij betreft heeft ie dus geen gepolijste stem. Bij de woorden gepolijste stem moet ik eerder denken aan bv. Jeff Buckley.

avatar van Nagelschip
Excuus, Damien Rice valt inderdaad meer bij enkel 'stemmetjes', zeker ook verkeerd als ik dat vergelijk met zo'n stemmetje als die van James Blunt?

Niks mis met stemmetjes hoor, Joanna Newsom heeft ook een stemmetje. Geweldig muzikaal begrip toch, 'stemmetje'.

beaster1256
sterk overgewaardeerd album , kruising tussen een zieke bjork en de middeleeuwen

beaster1256 schreef:

hype van de laatste 3 maanden

Een kruising tussen een zieke Björk en de middeleeuwen. Klinkt bij voorbaat interessant!

avatar van Nagelschip
Zelfs ik, op dit merkwaardige tijdstip op de eerste dag in 2007, met een vreemde witte waas voor mijn ogen, vind dat bijzonder interessant klinken.

beaster1256 schreef:

hype van de laatste 3 maanden

Nóg zo'n grapjas. Sorry, maar het constante typeren van Newsom als hype is wat mij betreft bizar onzinnig. Men vergeet (of liever: weet schijnbaar niet) dat zij in 2004 al ijzersterk debuteerde ná al twee ijzersterke EP's in eigen beheer te hebben uitgebracht; zo je wil is Ys het album dat bevestigde dat ze géén eendagsvlieg is. Tevens ontschiet het men (of liever: heeft men geen idee van het feit) dat zij al sinds het jaar 2000 furore maakt in een keur aan andere bandjes en dat zij platen uitbrengt op Drag City, samenwerkte met grootheden als Albini, Van Dyke Parks, Bill Callahan, Vashti Bunyan en zo nog een rits. Will Oldham noemde haar (enkele jaren terug al) zijn 'favorite storyteller'. En dan is haar nog het ijzersterke bewijs van haar niet-hype zijn in de vorm van haar discografie zélf.

Joanna een hype noemen is niet meer dan een gebrek aan kennis van de feiten.

avatar van BoordAppel
Ze is zeker op deze site een hype, dat is moeilijk te ontkennen. Dat ze al eerder een album heeft gemaakt maakt niet uit. Cee-Lo en DangerMouse zijn ook al jaren actief, toch is Gnarls Barkley een hype.

sxesven
Niet echt een 100% rechte vergelijking natuurlijk, aangezien Gnarls Barkley een samenwerkingsverband betreft, terwijl Ys 'gewoon' een opvolger is van The Milk-Eyed Mender. Om Joanna dan een hype te noemen suggereert dat ze hiervoor niet echt van betekenis is geweest. Hype vind ik verder een wat negatief woord dat meer lijkt te impliceren dat iets zonder reden erg populair is, terwijl er hier wel degelijk reden voor is.

Verder is het natuurlijk wel degelijk zo dat Ys veel aandacht krijgt (en terecht), maar hype vind ik een typering die niet goed past.

sxesven schreef:

Wat is dan wel een hype? Arctic Monkeys? Want die zijn toch niet goed en dan mogen we het daar wel noemen?
Een hype is in mijn ogen een enorme belangstelling van muziekliefhebbers die groter is dan aanvankelijk verwacht.
Zelf ben jij, met alle respect, denk ik zelfs wel de grondlegger van de 'hype' (belangstelling zo u wilt) op deze site.
En waarom is dat negatief? Je mag er trots op zijn dat je dit album zo onder de aandacht hebt weten te brengen. Gevolg daarvan is ook dat een aantal mensen het op een gegeven moment een beetje too much vinden en allerlei opmerkingen gaan plaatsen (of die nu terecht zijn of niet, en of de woordkeuzes nu zo nodig zijn idem).
Het is een sneeuwbal effect: en ik vind dat wel degelijk een hype te noemen.
Dat 'hype' een wat negatieve bijklank heeft gekregen is voor eenieder om dat zelf te beslissen.
Maar Ys van Joanna Newson een musicmeter-hype? Jazeker.
Positief of negatief? Daar zullen we nooit uitkomen. Maar meer dan 100 stemmen in zo'n korte tijd had niemand verwacht, inclusief jijzelf mag ik aannemen en daar heeft een 'gebrek aan kennis van feiten' helemaal niks mee te maken (zelfs de nieuwste cd van b.v. een Madonna mag je nog steeds een hype noemen...)

Joanna Newsom was mijn favoriete MuMe hype van 2006!

Precies. Hier is Joanna Newsom gewoon een hype. En daar hoeft niets mis mee te zijn, want soms is een hype gewoon gerechtvaardigd.

Nou, vooruit jongens.

Maar dat het duidelijk moge zijn dat mevrouw géén eendagsvlieg is - waar bijvoorbeeld de Arctic Monkeys zich nog wel degelijk moeten bewijzen. Dat bedoelde ik natuurlijk de hele tijd al, kuch, ahum.

avatar van Pinsnider
Knappe plaat, maar wel met een typisch vrouwenprobleem: ze doet er zestien minuten over om haar punt te maken en dat gaat op den duur wat op de zenuwen werken... Wat puntiger had gemogen en daardoor wat meer variatie, dan was het wellicht een wereldplaat geworden. Nu blijf ik op 3* steken...

1,0
Ze komt op mij over als een ontzettend pretentieuze trut. Zowel wat betreft haar harpmuziek, haar stemmetje, die verschrikkelijke LOTR-teksten, hoe ze zichzelf op foto's portretteert, nummers van een kwartier, etc.

Maw, ik kan helaas niks met haar muziek. I tried. Ik heb geprobeerd het leuk te vinden, het 'geniale' er in te zien. Het is me niet gelukt. En of het nou onkunde van mijn kant is of van haar kant daar mogen anderen over oordelen.

Freddie schreef:

Dat idee van het pretentieuze had ik ook wel een beetje. Dat idee van trut dan weer niet.

Maar pretentieus of niet, het zit me niet in de weg. Het heeft me misschien weerhouden te gaan luisteren. Maar ik vind het nog steeds prachtig. Dat de nummers een kwartier duren stoort me in het geheel niet. Ik heb, en dat vind ik wel grappig, bij het beluisteren geen idee hoever ik in het nummer ben of hoelang het nog duurt. Het komt allemaal natuurlijk op me over, het klopt. Weet je wat, ik doe er nog een halfje bij. 4,5 *.

die verschrikkelijke LOTR-teksten,

Sorry, maar mag ik even lachen? LOTR-teksten is wel een héél vreemde typering als je enig idee hebt waar ze over gaan.

Verder vind ik het vreemd om iemand pretentieus te noemen vanwege lange nummers. Er zijn dingen die je niet in 3 of 4 minuten kan proppen, en als je er dan 16 voor nodig hebt dan moet dat maar, me dunkt. 't Is niet alsof Joanna de eerste artieste is die nummers van dergelijke lengte maakt, laten we wel wezen.

avatar van itchy
Freddie schreef:

Ik heb precies hetzelfde. Maar dan bij Tool.

avatar van Pauluzz de BK
Best gezellig deze CD. Wel even wennen. Ook aan haar stem die me aan idd. een wat nasale (verkouden ..) Björk doet denken. Of was het Bloem de Ligny? (What happened to her??)
Maar de CD is idd. enigzins overhyped voor wat het waard is. Nummers van een kwartier doet bij me de spanning wat dalen na pak 'm een beet 8 minuten en lijkt voor mij de muziek te vervallen tot een soort behang. Achtergrond.

avatar van Jumperjack
Aha, ik zie dat dit stuk bagger dat zou moeten worden omgesmolten tot asbak aan het wegzakken is in de rotatie lijst en ook de reacties nemen af. Mooi kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag.

Jumperjack schreef:

Inderdaad alweer een tijd geleden dat er over dit album iets gezegd is!

Wat blijft ie toch prachtig, ik luister m veel. Ik zet hem diréct in mn rotatielijst!

Frust.

Geweldige plaat, komt regelmatig nog voorbij. Hoort eigenlijk in m'n rotatielijst thuis! Dus bij deze!

avatar van japieee
Nou, weer drie plekjes omhoog in de rotatielijst! Gisteren nog twee keer in z'n geheel geluisterd, en nog steeds Top 10 materiaal. Prachtig.

avatar van Martin Visser
Ik ga 'm ook maar weer eens draaien

JSC
Oh, en ik heb niet eens een rotatielijst ingevuld, terwijl ik deze toch vaak draai. Gauw veranderen

Jumperjack schreef:

Overigens heb je het volgens je Last.fm profiel nog nooit geluisterd, en dan toch het graag willen omsmelten tot asbak. Stoer hoor, tegendraads zijn.

avatar van Yak
Yak
japieee schreef:
Overigens heb je het volgens je Last.fm profiel nog nooit geluisterd

Sheesh, je kunt ook overdrijven.
Misschien heeft 'ie het gewoon met een mp3-speler geluisterd? Of... *gasp*... de cd gedraaid in een cd-speler?

Yak schreef:

Sheesh, je kunt ook overdrijven.

CD-speler? Nooit van gehoord. Excuses voor de generalisatie, maar kom op - het is zo makkelijk om een artiest als Joanna Newsom te haten zonder dat je het echt een kans hebt gegeven.

fastpulseboy

helemaal mee eens