jkbb
Talk Talk - Spirit of Eden
Nou ben ik al niet iemand die in mijn tot nu toe korte leventje heel veel platen gekocht heb, (1: grootste gedeelte van mijn collectie is niet in de gemiddelde winkel hier in de buurt te koop, 2: heb nog geen eigen inkomen en heb geen zin om m'n ouders steeds met internetkopen lastig te vallen) laat dus staan dat ik iets op de wilde gok koop. Dit album vormt tot op de dag van vandaag echter een uitzondering op deze regel. Ik weet niet hoelang ik heb gepiekerd zo'n anderhalf jaar geleden met deze plaat in m'n hand. Steeds maar weer slechts 30 sec terughorende van het werk dat hier op staat. Daar kan je niet bepaald veel uit opmaken, maar die paar seconden klonken interessant, intrigerend. Ik heb me er toch aan gewaagd.
En vanaf de eerste luisterbeurt wist ik het al: absoluut geen slechte gok. Wat vond ik dit toch anders: zoiets had ik in de muziek nog nooit gehoord. Een gevoel dat ik ook kreeg toen ik F# A# van Godspeed luisterde, eerder nog dan dat ik dit album hoorde. Maar hier, hier gingen we nog een stap verder. Dit was veel mooier in ieder geval.
Spirit of Eden is voor mij als zwemmen in de warmste wateren van de mooiste zeeën, ergens in een onbekend paradijs hier ver vandaan. De instrumentatie is divers, en elke klank die deze plaat voortbrengt is ontzettend helder.
Een mooi voorbeeld hiervan is het eerste nummer, dat van de een op andere dag ineens een nummer van 23:11 minuten is geworden. Zal wel.
The Rainbow begint abstract, met enkele instrumenten die zorgen voor een ambient-achtige ambiance. Langzaam vervagen deze, waarna eenzame bevreemdende geluiden overblijven. Als de gitaar inzet begint deze plaat werkelijk, en hoe. Wat een prachtig thema, met een schitterend je onder water dompelend refrein.
Eden, het hoogtepunt op dit album, bouwt voort op hetzelfde: abstract beginnen, en langzaam maar zeker naar het hoofdthema bouwen. Ook deze is weer om bij weg te smelten. Prachtig hoe gitaar, piano en percussie in dit thema elkaar weten te versterken. De dynamische verschillen zijn ook weer groot: hard en zacht volgen elkaar op perfecte wijze op, zorgend voor een zeer intense luisterbeleving.
Het laatste deel van deze suite, Desire, gooit hier een schepje bovenop. De onbeschrijfbare mooie klanken die de orgel tentoonspreidt in de coupletten dompelen je onder een warm bad, waarna vanuit het niets flinke uitbarstingen plaatsvinden. Na het intense einde blijft stilte over, die van belang is...
En wordt de reis door Eden voortgezet met Inheritance, een naar mijn idee onderschat nummer op deze plaat. Het tweede deel lijkt met dit nummer een verandering door te voeren, want flinke verschillen in dynamiek blijven uit. Rust, is het woord voor de laatste drie nummers, intens en emotioneel, dat blijft het echter wel. Van dit speciefieke nummer waardeer ik vooral de refreinen, wat een schitterende instrumentatie in die stukken.
I Believe in You is het emotionele middelpunt. De tranen staan al gauw in mijn ogen als Hollis (dat ik die man nog niet in dit stuk genoemd heb) zijn betoog begint. Zijn teksten, en stem, zijn van groot belang op deze plaat, ze zitten beeldend en poëtisch in elkaar, en nog mooier is de essentie ervan, of tenminste, mijn interpretatie van wat de essentie ervan is: liefde, hoop, geloof. Universeler kan niet, en het komt zo eerlijk en gemeend over, wat je nog weleens hierbij mist.
Wealth is dan ook een zeer logische en wonderschone afsluiter, enkel een gitaar en orgel (zo ongekend mooi weer gebruikt hier en op de gehele plaat) zijn overgebleven, waarbij Mark gepaste woorden zingt:
Take my freedom
for giving me
a sacred love
Zo'n beetje vanaf luisterbeurt één al een album dat zich tussen de grootste ooit schaart. Sfeer, emotie, verhaal, prachtige rijke, doch ook minimale arrangementen. Dit had ik nooit mogen verlagen naar 4,5*, 5* is de enige mogelijkheid. Dit is perfectie.