Talk Talk - Spirit of Eden (1988)

Rock / Avant-Garde
Label: EMI

1. The Rainbow (8:02)
  2. Eden (7:40)
  3. Desire (7:17)
  4. Inheritance (5:24)
  5. I Believe in You (6:16)
  6. Wealth (6:44)
  7. John Cope * (4:45)
reptile71 schreef:
Voor mij echt onbegrijpelijk. Ik was zwaar onder de indruk vanaf de eerste seconde dat ik dit album hoorde en dat was in 1988. (en ik was nog maar 16).

Zelfde ervaring hier. De opening van het album blies me meteen volledig weg. Een zeer goed geplaatste KO van Hollis en zijn mannen.

avatar van reptile71
Ja maar ik vermoed dat het toch om pop/rock artiesten zal gaan, niet om jazz muzikanten.

avatar van reptile71
Ja mju, maar het ging hier over die tribute en je hebt het nergens over 'live ten gehore brengen' en ik vermoed dat de tribute door pop/rock muzikanten gedaan zal worden. Als het allemaal covers zoals die van No Doubt worden dan ik erop. Gelukkig bestaan er ook betere artiesten die mogelijk wel een fatsoenlijke cover van Talk Talk kunnen maken. Alleen de laatste 2 albums wordt het nog lastiger.

avatar van Chameleon Day
Op die Myspace-pagina waarnaar ik link zijn wat namen te vinden. Ik ken er een aantal niet van.

Facebook bedoel je.

Pardon. Precies.

avatar van reptile71
Leuk dat James Marsh (van al het TT artwork) een van de organisatoren is van het project.

avatar van Chameleon Day
Vanuit eigen belang natuurlijk. Ik las dat al zijn hoesontwerpen op ongeveer de originele grootte in het boek komen. Komt die zelf ook nog in de picture. Prima hoor.

avatar van reptile71
Ja, niks verkeerd aan wat eigen belang, maar het is heus niet ALLEEN MAAR uit eigen belang. Ik heb ooit contact met hem gehad omdat ik wat t-shirts had besteld met zijn artwork. Heb dus zijn e-mailadres nog en even gemaild om te zien of ik wat meer info kan bemachtigen.

avatar van Chameleon Day
Ha, de lijntjes zijn kort. Ik ben dus drie keer handen schudden verwijderd van Mark Hollis (en jij twee!).!!

Om welke info heb je precies gevraagd? Kun je het telefoonnummer van Mark ook even vragen? Dan kunnen we bellen...

avatar van reptile71
Allereerst heb ik hem gevraagd of hij weet wat er met Mark Hollis is gebeurd. En verder gewoon welke artiesten er mee doen en wanneer de release gepland staat. Tot zover even. Als hij terugmailt dan nodig ik hem uit op de koffie en kom jij toevallig ook langs en kun je persoonlijk het nummer van Hollis vragen.

Mjuman schreef:
En zo gaan legendes verloren: door dottores in wording die met aanzienlijk meer liefde en dus kernachtiger over muziek schrijven dat hun eigen strafwerk. Wat schrift betekent is genoegzaam bekent, maar ik waarin kan ik mijn proeflepel steken om te zien hoe eea smaakt?

Mju, je had die roze pillen moeten nemen na het eten, niet die groene. M.a.w.: ik heb geen idee wat je hier zegt.

Mjuman schreef:
En bellen is zo old skool

En toch gaat er niets boven zo'n "old skool" bakelieten telefoon. Ik vind die schelle mobieltje maar niets.

..en wat wil je eigenlijk proeven?

avatar van orbit
Misschien eens een e-health site bezoeken ipv MuMe..

avatar van reptile71
En toen waren mju's berichten weg....

avatar van orbit
Zou hij meteen al mijn advies hebben opgevolgd..?

avatar van reptile71
Ik denk mijn advies dat hij rust moet nemen.

Chameleon Day schreef:

Heb al bericht terug gehad. Over Hollis zegt hij "Good question" meer niet. Verder zegt hij dat het covers album is om het boek te promoten, gepland voor het voorjaar van 2012. Meer details volgen later op zijn facebook: James Marsh | Facebook
Heb wel het telefoonnummer van James Marsh voor je.

mooi album goeie muziek erg rustig
echt een album om in de avond te luisteren

avatar van lennon
Voor dit album heb ik 1 woord: Prachtig!

Ton Willekes
Heb deze CD ooit als verjaardagscadeau gekregen.
Mooi cadeau.

Ik kende Talk Talk alleen van de singles die ik erg goed vond.
Kan me ook nog herinneren dat I Believe In You van deze CD als single en clip is uitgebracht.
Gedurfde wending in het geluid van de band maar oh oh wat vind ik dit goed !
De zang van Hollis is essentiëler en minder voor de hand liggend als in eerste instantie lijkt.
Ik geef het je te doen bij deze muziek een zanglijn te verzinnen maar het is Mark gelukt en hoe !

Alles is prachtig maar Desire (het laatste stuk van het lange eerste stuk) is adembenemend goed als je het de tijd geeft.

avatar van chevy93
Welke heeft de beste kwaliteit? De originele uit 1988 of de re-master uit 1997?

avatar van Timo-otje
Mij lijkt dat een remaster altijd beter is qua kwaliteit, als de kwaliteit achteruit zou gaan is het een beetje vreemd om hem opnieuw uit te brengen, ja uit commercieel oogpunt misschien niet maja dan nog.

avatar van chevy93
Nou, niet per definitie. Het kan ook zijn dat de rauwe randjes eraf geschaafd worden. Iets wat het album niet altijd ten goede komt.

avatar van bawimeko
Timo-otje schreef:

Heel veel remasters zijn niet 'beter'... Hier is het geluid wat opgepoetst, iets meer 'hoog' en 'diep', dus op mijn installatie klinkt de remaster wat pittiger. De vinyl-versie klinkt nóg beter; ineens hoor je de orgelbassen en klinkt de muziek bijna driedimensionaal. De SACD schijnt nog het beste te zijn, maar die was maar kort op de markt en gaat nu voor zeer hoge prijzen over de toonbank!

avatar van chevy93
Ja, die SACD heb ik ook gezien, maar dat is me een beetje veel van het goede.

avatar van Mjuman
bawimeko schreef:

Op Discogs is van Spirit of Eden het complete release-overzicht te vinden: Talk Talk - Spirit Of Eden at Discogs.

Mijn idee: de oorspronkelijke Europese release op cd was vrij kleinschaling - bovenzijde cd neutraal, met zwarte letters; de US-versie was beter in die zin dat nummers niet in elkaar overliepen zoals op de Europese versie.

De latere versie, "de re-master" heeft een witte bovenzijde, klinkt goed, maar niet beter dan vinyl. Meestal klinkt vinyl iets warmer; ik heb de versie uit 97 en de lp.

We hebben een aantal Talk Talk albums vergeleken op een tophifi-set (70.000 euro), weet even niet meer alle details (Meridan cd-speler, Clearaudio draaitafel, Avalon speakers, ik dacht Audio Innovation buizenversterkers, MIT-draadjes) en opvallende conclusies waren dat vinyl veelal het mooiste klinkt, maar dat SACD (Colour of Spring) aardig tegengas geeft: bij weergave van solo-instrumenten was SACD erg mooi qua dynamiek, maar zo gauw als alle instrumenten begonnen te spelen of het koor inviel (Happiness is Easy) leek het alsof de processor van de DAC nét te veel informatie kreeg om het snel en adequaat te kunnen verwerken. Maar goed de context (kosten van de set) geeft al aan dat je op mp3's, afspelend via je Ipod of je pc de verschillen niet zult kunnen horen. Reken daar nog bij dat de SACD van Colour of Spring normaal ca 40 euro kost (deze was afgeprijst gekocht bij Van Leest) en de lp in goede staat voor 5 euro veelal te vinden is en je hebt de parameters.

avatar van chevy93
Voor de duidelijkheid, ik vraag er niet naar, zodat ik het album kan rippen of om af te spelen op mijn PC. Ik ben bezig mijn top 10 op CD te krijgen. Ook op vinyl overigens, maar daarvoor zal ik gewoon wat bakken moeten afstruinen, denk ik. Bovendien zullen die vinyle versies alleen voor de heb zijn, niet om ze daadwerkelijk te draaien.

avatar van Mjuman
chevy93 schreef:

Welk deel van mijn bericht - generieke info voor eenieder - was onduidelijk? Alles staat er écht! De eerste release van '88 (niet meer leverbaar) is naar alle waarschijnlijkheid vrij scherp - ik denk dat daarvoor is uitgegaan van de master voor vinyl - en vinyl heeft nou eenmaal een andere klankkleur. Die van 97 klinkt goed; gewoon lverbaar bij Amazon.co.uk voor ca 4 euro.

Mjuman schreef:
Dit deel. Ik verduidelijkte mezelf, omdat jij ook over vinyl begon en daar ben ik niet in geïnteresseerd.

Wat is dit dan?