Mjuman schreef:
Verder, als we 1988 als ijkpunt nemen, hoe onrealistisch/onhaalbaar is dan de stelling dat échte rock zich nauwelijks heeft vernieuwd de laatste twee decennia?
Je kunt best gelijk hebben, maar zolang twee stromingen naast elkaar bestaan (altijd dus) zie ik niet in hoe je iets kunt hebben aan het plaatsen in de tijd. Dan zul je toch altijd op inhoudelijke kenmerken het onderscheid moeten maken.
Het feit dat Talk Talk postrock genoemd wordt, net als Godspeed You Black Emperor, en ook Porcupine Tree heeft nog niet tot echte waardering voor die laatste twee bands geleid, in mijn geval. Verder zou ik ook Mogwai, Laymar etc nauwelijks in één adem met TRalk Talk kunnen noemenn - voor mij is Postrock een containerbegrip.
Ja, uiteraard, maar dat geldt toch voor elke genre-aanduiding? Europe en The Who kun je allebei rockbands noemen, toch hebben ze wat mij betreft niet zo veel gemeen en ik houd dan ook wel van de tweede en niet van de eerste. Toch zegt het label 'rock' me in ieder geval dat ik geen disco of jazz hoef te verwachten. Zo ook met postrock, het zegt me in ieder geval gedeeltelijk wat ik kan verwachten: veel instrumentaal en veel nadruk op de opbouw van een nummer.
Het is inderdaad onzin om Talk Talk, GYBE en (de oudere) Porcupine Tree als meer van hetzelfde te zien, maar er zijn volgens mij best wel gemeenschappelijke kenmerken.