dumb_helicopter schreef:
Mju, Ik ben - helaas voor jou - een gediplomeerd psycholoog en muziek is iets waar je deze leerfasen absoluut niet voor kan gebruiken.
Inhoudelijke tegenreacties kan ik daarentegen steeds appreciëren.
Blijkbaar heb ik op een gevoelige teen getrapt: zelf nog nooit gemerkt dat mijn diploma's en certificaten me hielpen bij de beluistering van muziek. Waar ik op doelde is het zgn voortschrijdend inzicht (leren naarmate de tijd verstrijkt, onder invloed van anderen) - en dat is iets wat wel op Maslow past. Het inzicht kan worden aangezwengeld door opmerkingen/aanbevelingen van anderen - en daarom komen we ook hier; dat is een essentieel intrensiek kenmerk (inhoudelijk wellicht) van deze site.
Het overkomt mij ook wel dat ik muziek te snel afschrijf en door omstandigheden later wél oppak - ik had dat met bepaalde ambient-albums (bijv Sylvain Chaveau) en met bepaalde electronic. Dingen vergen soms tijd voor ze op hun plaats vallen.
Gedurende je eigen ontwikkeling, op weg naar de top van de pyramide (ook die van Maslow), zul je daarbij meer en andere muziek toepassen. In mijn boek ben jij een "Indiejan" - zoals meerderen in jouw cohort - muziek is namelijk ook 'part and parcel' van een socialisatieproces. Heel veel indiemuziek is mij enerzijds te zeikerig, te weinig maatschappijkritisch en anderzijds tekstueel te concreet.
Talk Talk verwijst ook naar Débussy en voor mij was het een Aha-erlebnis van de eerste orde om te zien hoe Patrick Watson tijdens Crossing Borders in Utrecht, waar hij optrad mét The Amsterdam Sinfonietta (net als Lamb) volkomen los ging toen The Amsterdam Sinfonietta Débussy speelde: Watson zwierde over het podium.
Talk Talk brengt mij in an altered state, geeft me rust en inzicht, harmonie - zo geeft Coltrane me berusting en stimulans. Niemand ziet zijn eigen medicijn graag terug gebracht worden tot een aspirientje dat in grote hoeveelheden over de toonbank gaat.