Na de 2 magistrale albums van MA te hebben vertoefd (Mezzanine en 100th Window) vond ik dat het ook tijd werd om eens hun debuut te proberen. En oei oei oei, deze valt vergeleken met de komende albums van MA wel tegen. Erg zonde.
Zo beginnen we bv bij de eerste 3 nummers, Safe for Harm weet de eentonige ritme er maar in te houden, maar de zang is dan weer wel goed, maar vind het behoorlijk misplaatst. En dan komen we bij One Love, ook gewoon erge saaie, eentonige geneuzel, zonder echt veel ritme en diepgang, gevolgt door de titelsong waar ik eigenlijk wel een beetje hetzelfte kan spreken over One Love: eentonig, saai en diepgangloos. Het enige wat het nog een beetje weet te redden is het snaarinstrumentje op de achtergrond, maar das nog niet voldoende. Be Thankfull.... gaat weer een beetje een stapje vooruit, en moest kwa geluid erg aan een soort jaren 60 lottospel programma denken. Maar helaas nog steeds niet echt doeltreffend. Five man Army weet het hier en daar nog wel cool te houden, alleen helaas nog een beetje aan de slome kant. Daddy G zingt dan wel weer goed en ook die regeae deuntjes weten nog wel wat variatie te brengen. Wat dan toch wel zomaar inene een uitschieter is is Unfinished Sympathy, deze was nog best goed en ik moest ook verdacht veel aan Moby denken, ook mooi gezongen door Shara Nelson. Dit was dan nog wel een schitterend nummer. Ook Daydreaming vond ik nog best verrassend eruit komen. Deze weet ook nog wel de stijl erin te houden en verrast ons nog met een paar leuke melodietjes en er zat nog humor in ook. Ook Tricky wist er wat moois van te maken en Nelson liet ook nog wat horen, en daarna mogen we ook niet teleurgesteld zijn met Lately, klonk lekker jaren 70-achtig. Maar wat me daarna krijgen....

Hymn of the Big Wheel, pff wat een zwaar vervelend, irritand, zoetsappig EO-achtig nummertje is dat. Ook Horace Andy zingt het op zo'n zwaar irritante manier, om over die irritante orgelmuziek ertussendoor te zwijgen.

Alleen de laatste paar seconden konden er wel mee door. Maar verder was dit me toch wel het beroerdste nummer van het album.
Ja, het is moeilijk. Het debuut van Massive Attack was wat mij betreft gewoon niet gelukt. Er stonden slechts maar 3 nummers op die de aandacht erbij wisten te houden, de rest is gewoon middelmatig tot saai en het laatste nummer is gewoon te beroerd voor woorden. Gelukkig was dit nog maar het groentjes werk en kwam Massive Attack hierna met betere muziek.
Een 5je dus (2,5*)